Malicky ostrovny system - zaciatocnik

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Malicky ostrovny system - zaciatocnik

Příspěvek od kybos »

Vitek píše:
já to zatím nekomentoval ale už musím...
MPPT a PWM princip je uplně stejný. vzít napětí a proud z panelů, prohnat ho přes tranzistor do cívky a vyflusnout přes diodu ven do baterky nebo kondu.

Podstatný rozdíl není v účinnosti.

účinnost PWM regulatoru je z principu ovlivněna jen úbytkem na diodě , úbytkem na tranzistoru a reálným úbytkem na odporu vstupní indukčnosti. pokud má regulátor i výstupní LC filtr tak i tam.

Troufám si říct že oba regly vypadají na první pohled stejně.
Dokonce ani dražší a výkonnější PWM solární regulátory nemají akumulační tlumivku a pouze střídou řídí střední hodnotu nabíjecího proudu tak, aby napětí na výstupu bylo v požadovaných mezích. Zde je příklad PWM regulátoru 48V/50A. Je zcela bez tlumivky a veškerý dispoziční výkon panelů, který je dán součinem nabíjecího proudu a rozdílu mezi napětím baterie a bodem maximální účinnosti panelu přijde vniveč.
PWM regulátor 55,2V/50A
PWM regulátor 55,2V/50A
Je i na první pohled zřejmé, že PWM regulátor bez akumulační indukčnosti nemůže mít účinnost srovnatelnou s MPPT regulátorem. Zejména při větším rozdílu napětí MPP a napětí baterie je zásadní rozdíl v účinnosti obou regulátorů.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Malicky ostrovny system - zaciatocnik

Příspěvek od Vitek »

josse píše:Přesně jak píše Kybos, PWM vs MPPT je marketingové zakrývání skutečnosti. Oba mají Maximum Power Point Tracking v řídícím procesoru! Ten kterému se říká PWM nikdy nemá akumulační součástku ve spínacím obvodu. Už se to tu probíralo...

Pro 12V baterku a 30V panel platí přesně co píše Brumlaj! Využito bude pouze cca 28 článků z 60 ti článkového panelu, půlka energie zůstane na střeše.
Zdar jasně takže je to jak sem psal, prostě prodávaj zmetek nazývající PWM, no ono to vlastně PWM je svým způsobem, řídí se napětí za pomocí spínání tranzistoru ale bez te akumulace. takže to prostě není snižující měnič. je to jen spínač se zpětnou napětovou a proudovou vazbou.

omlouvám se všem které jsem přivedl do rozpaků, a taky těm kteří se museli opakovat.

Nic to nemění na tom že to je nahovno a platí to co psal brumlaj, mě by ani ve snu nenapadlo to spínat bez akumulace.
ahoj V.
Fpsoos
Příspěvky: 26
Registrován: stř úno 05, 2020 8:02 pm
Lokalita: Banska Bystrica
Bydliště: Banska Bystrica

Re: Malicky ostrovny system - zaciatocnik

Příspěvek od Fpsoos »

Tak som to vcera poskladal, nie ze by to bola nejaka velka vec, ale zafungovalo to. Nakoniec som zvolil podla rady 80Wp 12V panel, ktory som najprv skusal napojit cez najlacnejsi pwm regulator, ale nefungovalo to (asi potrebuje minimalne nejaku zalohu v podobe baterie. Na takuto eventualitu som bol pripraveny a zapojil som panel cez 5A step down menic, s tym, ze som plusovu zilu istil (zapinal-vypinal) odpinacom valcovych poistiek... a fungovalo. Cerpadlo sa nielen rozbehlo a celkom svizne pumpovalo vodu, ale aj medeny had (cca25m) schovany v skrinke pod sklom na streche vedla solarneho panelu celkom slusne plnil svoju ulohu, kedze voda na vstupe mala 15stupnov a von vychadzala voda 19stupnova (teda prvych 5 minut isla 55 stupnova). Vylepsil som to este skrtiacim ventilom na vstupnej hadici, ktorym som priskrtil prietok tak, aby som dostal tych stabilnych 19 stupnov. Cize prva faza je k mojej spokojnosti. Otazka je ci to mozem takto prevadzkovat, alebo treba nieco este doplnit tuto zakladnu zostavu? Mam v plane - kedze pumpa by mala ist maximalne pol hodinu a potom pol hodinu oddych - doplnit este casove rele, ktore bude pumpu vzdy po 20 minutach (pre istotu) vypinat na 30 minut, a tiez rele pre pokles a stupnutie prudu. Na aliexprese som videl taketo srandy. Asi by som mal rozmyslat o rozsirovani solarneho pola ako vacsina diskuterov, ale chcem si uzit tuto fazu. Mali ste niekto moznost vyskusat vyrobit si taketo automatiky z tych cinskych suciastok? Joj ako sa tesim...
Fpsoos
Příspěvky: 26
Registrován: stř úno 05, 2020 8:02 pm
Lokalita: Banska Bystrica
Bydliště: Banska Bystrica

Re: Malicky ostrovny system - zaciatocnik

Příspěvek od Fpsoos »

Ahojte, pridavam up-date s otazkou. Po intenzivnom testovani systemu ohrievania bazenu - kupacej kadi som zistil potrebu este jednej malej pumpy do pieckou vykurovanou spiralou. Efekt termosifonu funguje, ale odovzdavanie tepla a tym zvysovanie teploty je nepomerne rychlejsie, ked pouzijem dalsiu 18w pumpu. Pumpu mam, aj vykon z panelu v slnecny den, ale kedze pojde pumpa aj v zime do systemu musi pribudnut bateria. Len mala 60Ah (ktoru viem nabit aj nabijackou na chate v pripade nudze), ktora ma pokryt spotrebu v trvani 4h so spotrebou 1,5A. Zapojenie uz mam pripravene. Z 80Wp panelu idem cez odpajac valcovych poistiek na plusovej vetve do 20A pwm odtial 50cm na baterku (istena odpajacom plusova vetva) a potom z pwm dvoma vystupmi na dva vypinace (pumpy chcem mat samostatne zapinatelne) a dalej na potenciometer vykonu a casove spinacie rele a odtial istenou plusovou zilou samostatne na kazdu pumpu zvlast. Jednu pumpu budem pouzivat iba ked svieti slnko a pasivne ohrieva spiralu na streche. Ale ta druha bude musiet byt napajana z casu na cas aj z baterky. A tu sme sa dostali k mojej otazke. Potrebujem zapojit odber pre tuto jednu pumpu priamo z baterky (samostatnou vetvou)?, alebo to dokaze pwm regulator sam. Teda zapnem pumpu a regulator kedze nedostava stavu z panelu potiahne ju z baterky? Teda ze ci vie pwm po privodnom kabli, kadial prudi stava z panelu do baterky poslat aj naspat do regulatora a dalej na pumpu, ak z panela nejde? Neviem, ci som sa vyjadril dostatocne zrozumitelne a presne. Keby nieco doplnim, dakujem za trpezlivost.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek