Haliade-X 12 MW: nejvýkonnější větrná elektrárna na světě

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Haliade-X 12 MW: nejvýkonnější větrná elektrárna na světě

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, a to samozřejmě znamená, že je tu další článek k zamyšlení i diskuzi. Tentokrát se podíváme na obrovský „větrník“.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Haliade-X 12 MW: nejvýkonnější větrná elektrárna na světě

GE Renewable Energy představila nejsilnější větrnou elektrárnu na světě. Jmenuje se Haliade-X 12 MW a jak naznačuje její název, je schopná generovat až 12 megawattů čisté energie. Takové množství by mělo stačit k napájení 16 tisíc domácností.

V případě větrné turbíny výkon pochopitelně závisí na jejím umístění. Výše uvedené hodnoty jsou počítány pro větrné podmínky, odpovídající lokalitě na německém pobřeží Severního moře. Jedním z obdivuhodných parametrů je kapacitní faktor, dosahující až 63 % - tj. o pět až sedm procentních bodů nad průmyslový standard.

Obrovský větrník

Větrná elektrárna Haliade-X 12 MW má vskutku impozantní rozměry - jedna lopatka je dlouhá 107 metrů a rotující části obíhají kruh o průměru 220 metrů. Stožár je vysoký 260 metrů, tedy jen o 40 metrů nižší než pařížská Eiffelova věž.

Kombinace velkého rotoru, delších lopatek a vyššího kapacitního faktoru zajišťuje, že je Haliade-X méně citlivá na kolísání rychlosti větru. Tím se zvyšuje předvídatelnost a schopnost generovat větší výkon i při nízkých rychlostech větru.

Jedna turbína Haliade-X 12 MW může generovat až 67 GWh energie ročně. Ve srovnání s energií získávanou spalováním fosilních paliv tak může ušetřit 42 000 metrických tun oxidu uhličitého, což je ekvivalent emisí produkovaných 9000 automobily za jeden rok.

První kilowatthodina

Na portálu YouTube se můžete podívat na časosběrné video ze stavby prvního prototypu této elektrárny v nizozemském přístavním městě Rotterdam. Svou první kilowatthodinu vyrobil obrovský větrník na začátku listopadu loňského roku a zatím běží v testovacím provozu.

Na letošní rok je plánováno provedení několika testů a různých měření, na jejichž základě získá Haliade-X 12 MW potřebné certifikace. Pokud vše půjde podle předpokladů, zahájí největší větrná elektrárna ostrý provoz v roce 2021.

Generální ředitel divize Offshore Wind John Lavelle k zahájení provozu uvedl: „Za tímto velkým úspěchem stojí více než 500 žen a mužů, kteří rok a půl pracovali na tom, aby se to povedlo uskutečnit. Využívám této příležitosti, abych poděkoval všem našim partnerům a dodavatelům za jejich odhodlání a podporu.“

Důkladné testování

Testování zajišťuje firma Offshore Renewable Energy Catapult, jež bude ověřovat výkon a spolehlivost v reálných podmínkách. Již v srpnu přijala 107 metrů dlouhou lopatku, kterou podrobuje náročným zkouškám, jež mají prokázat schopnost odolat pobřežním podmínkám.

V listopadu dostala ORE Catapult gondolu z větrné turbíny, kterou také podrobí testovacímu programu, jež má prověřit její odolnost při provozu u moře. Cílem je zkrátit čas nutný pro otestování tak, aby již v příštím roce mohla začít sériová výroba.

Andrew Jamieson, generální ředitel ORE Catapult, řekl: „Testování těchto světových technologií ve Velké Británii posiluje naši pozici globálního lídra v pobřežní větrné energii a představuje pro britský dodavatelský řetězec jedinečnou příležitost k vývoji nových produktů a služeb, vytváření pracovních míst a ekonomického přínosu.“

Co říkáte na nejvýkonnější větrnou elektrárnu na světě?

Zdroje: ge.com, genewsroom.com, evwind.es.
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Haliade-X 12 MW: nejvýkonnější větrná elektrárna na svět

Příspěvek od matobabetak »

podla mna obdivuhodny vykon inzinierstva. uz len tie rozmery su rekordne.
samozrejme kazdy kw energie ktory pochadza z vetra, slnka, geotermalnej energie.....atd je len + pre nasu planetu.
ano nedokaze to nahradit fosilne paliva hned zajtra rano, ale stale sa ucime a zlepsujeme. drzim palce nech je co najviac takychto projektov a nie nezmyselne bombardovanie nejakeho chuja v pusti, predhananie toho kdo ma vasi kár a kaliber.
podme nasrat elity, kazdy povinne na strechu tolko ::pv:: kolko moze a vrtule vsade kde fuka pravidelne :yes:
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Haliade-X 12 MW: nejvýkonnější větrná elektrárna na svět

Příspěvek od redcrown »

Elity bohužel jen tak nenasereš. Když se jím zmenší příjmy, tak zavedou novou daň, např že slunce, ze vzduchu, z deště.....
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Haliade-X 12 MW: nejvýkonnější větrná elektrárna na svět

Příspěvek od Brbla »

redcrown píše:Elity bohužel jen tak nenasereš. Když se jím zmenší příjmy, tak zavedou novou daň, např že slunce, ze vzduchu, z deště.....
a z hlíny ;)
jahodovák
Příspěvky: 1931
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Haliade-X 12 MW: nejvýkonnější větrná elektrárna na svět

Příspěvek od jahodovák »

Poku bys je chtěl opravdu odstavit,stačí se stát pravým člověkem,pak nic z toho nebudeš potřebovat,proto dělají vše pro to,abys neměl čas do toho stádia dojít a místo hladání cesty se jen snažil přežít v tonto jimi nastaveném režimu....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek