Ako zapojiť vinutia 1-fázového asynchrónneho generátora?

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
blaskoi
Příspěvky: 86
Registrován: stř čer 27, 2012 3:39 pm

Ako zapojiť vinutia 1-fázového asynchrónneho generátora?

Příspěvek od blaskoi »

Na bazoši som asi pred rokom kúpil staršiu elektrocentrálu Tecumseh BH37G s 1f asynch. generátorom Endress 1.4 kVA, 230 V, 50 Hz, 3060 ot./min., cos fi = 1,00, 7,5 A, CB = 40 uF/440V. Touto centrálou som plánoval napájať nabíjačku 24V/30A na dobíjanie PB batérií cca 250 Ah, ktoré mám na chate zapojené na fotovoltaiku (ostrov) v prípade nepriaznivého počasia (dlhodobo zamračené), Centrálu som kúpil hlavne kvôli tomu, že generátor je jednoduchý a značkový, takže sa nemá na ňom dokopy čo pokaziť oproti invertovým centrálam. Nabíjačka je tiež značková nf s veľkým trafom na nabíjanie upratovacích vozíkov.
- štítok gen. - https://photos.app.goo.gl/FMHYRmi1mHeQWYFN6
- nabíjačka - https://photos.app.goo.gl/yt3oKTtj3rYxL9qU9
https://photos.app.goo.gl/9bqGqDLttkZvEBv46 (ten displej som si dorobil, aby som bol v obraze akým prúdom dobíjam)
- otvorená svorkovnica generátora - https://photos.app.goo.gl/dNUizngRSScTBA3aA
Ako vidno z poslednej fotky niekto predo mnou zapojenie opravoval a nie som si istý, či je to správne zapojené, nakoľko ten kondenzátor je zapojený ako rozbehový na motore, čo sa mi moc nepozdáva. Podľa toho, čo som sa dočítal na internete by mal byť ten budiaci kondík zapojený paralelne len k pomocnému vinutiu a nemal by byť spojený s hlavným vinutím. Jeho hodnotou som si nie istý zatiaľ som ho nemeral. Určite chcem ten kondenzátor vymeniť, mám už objednaný motorový pracovný (nie rozbehový) kondenzátor 40 uF/450V aký je predpísaný na štítku generátora. Taktiež som objednal aj kondenzátor (tiež pracovný) 80 uF/450 V, ktorý by som chcel zapojiť do série medzi hlavné vinutie a zásuvku z dôvodu stabilizácii napätia na výstupe generátora pri zaťažení. V súčasnosti som pri pôvodnom zapojení musel otáčky zvýšiť až na 3150 ot./min. kedy som mal v zásuvke generátora napätie asi 285 V naprázdno, pričom pri zapnutí nabíjačky (indukčná záťaž) mi napätie kleslo na cca 217 - 220 V a aj tak mi nabíjačka išla asi len na 22 A. Mohli by to tie nové kondíky vyriešiť a sú moje úvahy o ich zapojení správne? Ako zistím, ktoré je hlavné a ktoré je pomocné vinutie? Prečo je na štítku generátora značka hviezdy? Ide o trojfázový generátor kde sú dve vinutia zapojené do série a využívajú sa ako pomocné vinutie (z generátora idú 4 vodiče)?

P.S.: Pri mojich úvahách som vychádzal z priloženého dokumentu, pričom uvažujem o zapojení ako je na obr. 1 pričom ako Cex chcem zapojiť 40 uF a ako Cse 80uF. Všimnite si aj obr. 3 ako sériový kondenzátor stabilizuje napätie pri záťaži oproti dramatickému poklesu napätia pri záťaži bez sériového kondenzátoru.
Přílohy
jeas_0915_2545.pdf
(355.07 KiB) Staženo 89 x
jahodovák
Příspěvky: 1926
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ako zapojiť vinutia 1-fázového asynchrónneho generátora?

Příspěvek od jahodovák »

Nevím ale je to asi složité,pokud chceš nabíječku na 24 voltů,šel bych na to jinak,pokud seženeš alternátor na 24 v,je možno ho pohánět tím motorem a máš to bez zbytečných ztrát přez nabíječku,pokud se ti podaří sehnat dynamo z autobusu,lze i použít to a navíc je to skoro blbuvzdorné ...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
blaskoi
Příspěvky: 86
Registrován: stř čer 27, 2012 3:39 pm

Re: Ako zapojiť vinutia 1-fázového asynchrónneho generátora?

Příspěvek od blaskoi »

Ja by som to chcel riešiť z toho čo mám. Nemám možnosti na úpravu spojky motora a alternátora a myslím, že vyššie uvedený generátor vzhľadom na svoj deklarovaný výkon musí stačiť na to, aby išla tá nabíjačka na plný výkon teda 30 A s týmto generátorom. Ďalší problém je v tom, že mám zakopaný kábel k centrále 3 x 1,5 mm2 a teda by bol asi problém s prúdovou zaťažiteľnosťou a stratami vo vedení cca 20m.
jahodovák
Příspěvky: 1926
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ako zapojiť vinutia 1-fázového asynchrónneho generátora?

Příspěvek od jahodovák »

Tak to je pak jiná,s tím ti ale neporadím,on se tady určitě někdo najde,kdo o tom bude vědět víc...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Ukonvej
Příspěvky: 39
Registrován: stř bře 26, 2014 10:34 am

Re: Ako zapojiť vinutia 1-fázového asynchrónneho generátora?

Příspěvek od Ukonvej »

Já bych se pokusil odpovědět... Ale jsem motorář, elektriku se teprve učím!

- podle fotografie je dle mého nyní generátor zapojen jako klasický jednofázový asynchronní motor. https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/lekce/787 Podle barev vodičů se domnívám, že hlavní vinutí je na červená (F) a modrá (N) a pomocné vinutí je fialová a oranžová. Nevidím to rozebrané, ale domnívám se že obě vinutí budou v parametrech identické. Jak to běžným multimetrem jednoduše a na jistotu 100% změřit nevím, raději bych to rozebral a podíval se jak jsou vinutí uložená... Takže vinutí jsou podle mě zapojené obráceně než by měly být, pokud bychom to provozovali jako klasický elektromotor. Pokud se asynchronní elektromotor rozběhne na nadsynchronní otáčky, začne se chovat jako generátor beze změny v zapojení. Proto to funguje i teď a vysvětlovalo by to potřebu zvýšit otáčky spalovacího motoru nad 3050 rpm. Myslím si, že pokud by jsi v tomto zapojení do zásuvky nyní přivedl síťové napětí (přes jistič samozřejmě) začne se el.gen. chovat jako motor.

- úvaha o přepojení dle přiloženého schematu je podle mého názoru správná a proč to neudělat jen hodnoty obou kondenzátorů bude nejspíše potřeba vypočítat. https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=67752

- pokud centrála slouží pouze jako nabíječka baterií uvažoval bych o následném usměrnění, filtraci, stabilizaci a výsledné SS napětí bych poslal do nějakého MPPT regleru o patřičném výkonu který zvládne takto vysoké Voc, nebo rovnou do nějaké pulsní nabíječky (Meanwell např...). Použitá nabíječka vzhledem k indukční zátěži není pro tento typ generátoru úplně vhodná. Kapacitní zátěž sice taky nebude úplně to ono, ale většina spínaných zdrojů má kompenzaci účiníku narozdíl od toho na fotce... Možná by se dalo do té nabíječky nějaké PFC dodat. Jsou tu na foru v tomto oboru fundovanější lidé.

- také by šlo k tomu postavit nějaký tyristorový, nebo tranzistorový regulátor podobný jako na větrníky. Vycházel bych z postupů v přiloženém odkazu na diplomovou práci.

- použitý spalovací motor moc spolehlivý narozdíl od el.generátoru v dlouhodobém provozu nebude. Chtělo by to změřit kompresní tlak ve válci a posoudit stav zda je to ještě schopné utáhnout na štítku udanou zátěž a udržet otáčky v rozmezí +/- 3%, protože frekvence je v tomto případě úměrná otáčkám. Například při frekvenci 46Hz už ochrana AFDD vybavuje. Doporučuji hlídat olej a co nejkvalitnější palivo ( ideální je verva100 jejíž biopřídavek je na bázi syntetiky MTBE). Záleží kolik už toho naběhal a čím bylo mazáno...
blaskoi
Příspěvky: 86
Registrován: stř čer 27, 2012 3:39 pm

Re: Ako zapojiť vinutia 1-fázového asynchrónneho generátora?

Příspěvek od blaskoi »

Dík, že si potvrdil moju predtuchu, že je to zle zapojené. Na nejakom elektrikárskom fóre som sa dočítal, že hlavné vinutie má vždy menší odpor ako pomocné. Hodnota budiaceho kondenzátoru je daná na štítku generátora 40 uF, tak tú asi nebude treba počítať. Metie ma tá značka hviezdy na štítku (ako keby bol 3-fázový) Čo sa týka kompenzácie indukčnej záťaže, tak na ten účel som kúpil motorový kondenzátor 80uF/450V (celkom riadny valec). Uvidím ako sa bude potom správať nabíjačka v záťaži. Už by som do toho moc nechcel investovať, lebo centrála 90,- €, karburátor 12,- € (Čína), nabíjačka 30 A 60,- € a teraz kondíky 20,- €. Do centrály ale aj napr. do kosačky a píly dávam len prémiový benzín.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek