JBL přichází s bezdrátovými sluchátky na solární energii

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

JBL přichází s bezdrátovými sluchátky na solární energii

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu předposlední pátek roku 2019, a to znamená, že přináším článek k zamyšlení i diskuzi. Tentokrát to bude o bezdrátových sluchátkách, která se nabíjejí sluncem :-)
Kromě tradičního přání hezkého dne vám chci popřát také klidné vánoční svátky :-)

Karel Kilián

JBL přichází s bezdrátovými sluchátky na solární energii

Americký výrobce audiotechniky JBL spustil na crowdfundingovém serveru Indiegogo kampaň, jejímž prostřednictvím chce získat finance na zahájení výroby svých nových sluchátek REFLECT Eternal. Deklaruje je jako bezdrátová sluchátka „s prakticky neomezenou výdrží“. Jak je to možné? Ve své podstatě jednoduše: jejich baterie je průběžně nabíjena solární energií.

Sluchátka jsou pro mnoho lidí nedílnou součástí jejich životů. Vybrat ta správná nebývá úplně snadné - do rozhodování vstupuje celá řada faktorů. Jedním z těch podstatných je zodpovězení otázky, zda je lepší potýkat se s neustále se zamotávajícím kabelem, nebo se obejít bez drátů, ale s omezenou dobou poslechu z důvodu malé kapacity baterií.

Bezdrátová sluchátka pohání slunce

Nová sluchátka JBL REFLECT Eternal řeší oba výše uvedené problémy elegantní cestou - využívají totiž k nabíjení baterie solární článek. Teoreticky tak je možné používat je k poslechu hudby a mluveného slova neomezeně dlouho - samozřejmě za předpokladu dostatečného množství světla.

Jedná se o uzavřená sluchátka typu over-ear, která jsou vybavena malým solárním článkem. Výrobce uvádí, že jedna a půl hodiny venku (na přímém slunci) zvládne dodat energii pro až 68 hodin poslechu, což je ve srovnání s běžnými bezdrátovými sluchátky nesrovnatelně delší doba. Sluchátka lze samozřejmě během nabíjení používat.

JBL počítá i s tím, že ne vždy je možné použít k nabíjení sluneční energii. Sluchátka lze tedy nabíjet i přes USB, přičemž připojení k nabíječce na 15 minut stačí na dvě hodiny používání. To uživatelé ocení například v zimě nebo při dlouhodobém pobytu v uzavřených prostorách.

Funguje to i bez slunce

Výrobce se mimo jiné chlubí technologií, kterou označuje jako „Exeger Powerfoyle™ Technology“. Díky ní dokáže solární článek přeměnit na udržitelnou energii jak přirozené, tak i umělé světlo. To je z pohledu JBL další krok k menší uhlíkové stopě. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že nabíjení umělým světlem bude mnohem pomalejší než na přímém slunečním světle.

Kromě poslechu hudby lze sluchátka použít také k telefonním hovorům - jsou vybavena mikrofonem a umí tedy fungovat jako handsfree. K přijetí, odmítnutí či ukončení telefonátu slouží tlačítka na náušnících. Další praktickou funkcí je možnost využívat hlasové asistenty Google nebo Amazon Alexa.

Podívejme se nyní na technické parametry. Napájení obstarává lithium-iontový akumulátor s kapacitou 700 mAh a ke komunikaci s mobilním telefonem (či jiným zdrojem zvuku) slouží Bluetooth v nejnovější verzi 5.0. Sluchátka podporují bezdrátové protokoly A2DP v1.3, AVRCP v1.5 a HFP v1.6.

Výrobce samozřejmě počítal s tím, že takové zařízení budou zákazníci nosit venku, takže ho opatřil zvýšenou odolností proti vodě dle standardu IPX4. To by mělo zajistit, že zařízení nepoškodí stříkající voda v podobě deště nebo sněhu. Užitečná může být také podpora více zařízení, mezi kterými lze snadno přepínat.

Zatím jen v rámci crowdfundingu

V tuto chvíli lze solární sluchátka JBL REFLECT Eternal předobjednat v rámci crowdfundingové kampaně za částku 99 dolarů, tedy v přepočtu asi 2270 Kč. K dispozici jsou v červené, nebo zelené barvě. Bohužel výrobce nenabízí možnost jejich zaslání do Česka.

Ačkoli do konce kampaně zbývá ještě 26 dnů, již ve čtvrtek 19. prosince se podařilo získat dvojnásobek požadované částky. To by mělo stačit k zahájení výroby tohoto nesporně zajímavého produktu. Spuštění dodávek prvních kusů zákazníkům je plánováno na říjen 2020. Je možné, že později JBL nabídne sluchátka REFLECT Eternal i v běžné obchodní síti.

Lepší představu o těchto sluchátkách si můžete udělat z krátkého oficiálního propagačního videa, které najdete na YouTube.

Závěrem se hodí dodat, že JBL není jedinou firmou, která experimentuje s přidáním solárních článků do spotřební elektroniky. Kromě mnoha kalkulaček lze například pořídit solární klávesnici Logitech K750, na které vznikl tento článek. Také výrobce navigační techniky Garmin oznámil počátkem tohoto roku chytré hodinky, který využívají integrovaný solární panel k prodloužení výdrže baterie o několik dní.Co říkáte na solární panely ve spotřební elektronice? Dávají vám smysl?

Zdroje: indiegogo.com, interestingengineering.com, theverge.com, techspot.com.
dano
Příspěvky: 394
Registrován: pát zář 01, 2017 8:54 am

Re: JBL přichází s bezdrátovými sluchátky na solární energii

Příspěvek od dano »

Pekny pocin JBL, ale obavam sa, ze taketo riesenie prakticky obmedzeniu uhlikovej stopy nepovedie vzhladom na spotrebu sluchadiel. Je prakticke, ked je moznost aj takto dobijat bateriu v zariadeni, minusom je, ze zariadenie pre taketo dobijanie musi byt najlepsie na priamom slnku, co zas kvoli teplote rapidne skracuje zivotnost akumulatora, alebo moze byt dokonca nebezpecne, samozrejme ak predpokladam, ze vyrobca pouziva litiovu bateriu. Nabijanie na umelom svetle bude prakticky iba marketingova zalezitost, ak teda nebudem nabijat 20cm od halogenoveho svietidla :D
Vacsi zmysel solarneho napajania (nabijania) sa najviac uplatni u spotrebicov, ktore maju extremne nizku spotrebu. Na kalkulackach na prelome 70-80 tych rokov to bolo idealne riesenie pri zivotnosti a dostupnosti "gombikovych" baterii. Podobne je velmi prakticke pouzitie solarnej technologie v naramkovych hodinach, mam radiom riadene CASIO Waveceptor hodiny asi 12 rokov a zatial funguju na 100%.
Takze na znizenie uhlikovej stopy pouzitie tejto technologie asi ziaden meratelny dopad mat nebude, ale ako alternativa outdoor nabijania je to prakticke a dokaze to predlzit cas pouzivania.
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm

Re: JBL přichází s bezdrátovými sluchátky na solární energii

Příspěvek od KUTIL »

Mám kalkulačku TEXAS INSTRUMENTS z roku 1991 len na solar bez aku, funguje pod lampou na prac. stole na 100%. V exterieri používam ako kalkulačku tak na sluchátka mobil. A toto má byť načo?
FRSO
Příspěvky: 2279
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: JBL přichází s bezdrátovými sluchátky na solární energii

Příspěvek od FRSO »

Nějak mi to nesedí ty časy používání, 1,5 hod nabíjení na slunci vydrží 68 hodin, ale nabíjení přes USB 15 min jen 2 hodiny, přitom je Aku kapacity 700 mAh. :lol: , když bych počítal USB že má proud 500mA, tak za 1/4 hodiny je to cca 125 mAh a 2 hodiny provozu je spotřeba těch sluchátek cca 62mA odběru za hodinu. Tak nevím kde bude pravda, nebo úplně špatně počítám ?
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Dagus
Příspěvky: 1950
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JBL přichází s bezdrátovými sluchátky na solární energii

Příspěvek od Dagus »

Je to zavádějící. Viz popisek u kampaně 1.6hod venku a plně nabitá baterka=68hod.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek