Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv říj 22, 2020 1:41 pm


Jakej používáte vytěžovač

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
PředchozíDalší

Jaký používáte vytěžovač

Anketa do pát pro 11, 2020 10:10 pm

Vlastní (prosím v komentáři naznačit)
12
26%
Kybosův
10
22%
GreenBon0 (prosím v komentáři o jakou verzi se jedná)
11
24%
Wattrouter
3
7%
VALC
1
2%
Drama
1
2%
Solarcontrols
0
Žádná hlasování
Jinej
8
17%
 
Celkem hlasů : 46

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Kobra23 » pát zář 04, 2020 9:31 pm

Já jsem psal o dokonalém zbavení vody v otopné soustavě plynných látek. Ne o 50°C, kdy se ukáže první bublinka.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 191
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Brbla » stř zář 09, 2020 6:47 pm

Ode dneška v procesu GreenBonO, nový model "GBO-Aku"

Ostrovní provoz s 3F Goodwe ET-10K + 7x Pylon, mezi FVE a spotřebičema je modul 3f proud.snímačů, proud do baterie snímá DCI 50A, na každé fázi mám 1x SSR RM1B48D50 s chladičem řízené pomocí GBO-Aku.
Napětí na bateri nesleduju, z BMS vyčítám SOC a na základě toho bezpotenciálovým přivedením (relátko) +5V (to má GBO pro vlastní potřeby vyvedené) na napěťový vstup Udc sdělím GBOnu, že nastal čas vytěžovat.

Chce to trochu pomoct napěťovému vstup Udc do nuly (já použil odpor 1K), pro zvýšení citlivosti měření proudu do/z baterie to bude chtít přidat nějaký ten závit (nechtělo se mi rozebírat konektor a tak se mi podařilo vodič jen 1x protáhnout (len sa trela).

Funguje to tak báječně, že mě to donutilo se i trochu umejt, abych uvolnil prostor v bojleru pro vytěžování.

Obrázek
(zelená je SOC, bleděmodrá PV)

Dnes bylo zcela jasno a na grafu je vidět, že někde po 12 hod. se nakrmily baterky a energie se ještě po staru začala cpát do bojleru. Někde kolem 15 hod. jsem zprovoznil GBO + SSR a začlo se vytěžovat hezky greenboňácky, ani elektronek na zmar. V 16hod. je vidět, že jsem "uvolnil" trochu místa v bojleru.

Jo, a bude to chtít větší bojler :D
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 168
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod youda » stř zář 09, 2020 7:05 pm

Brbla píše:... mezi FVE a spotřebičema je modul 3f proud.snímačů, proud do baterie snímá DCI 50A, na každé fázi mám 1x SSR RM1B48D50 s chladičem řízené pomocí GBO-Aku....


Hele, neměl by ten 3f proudový snímač být ve skutečnosti až ZA všema spotřebičema?
Defacto co nejtěsněji k hlavnímu elektroměru?

Jestli ho máš MEZI FVE a spotřebičema, tak vytěžuje i to, co by si normálně vzaly spotřebiče...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3005
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Kobra23 » stř zář 09, 2020 7:11 pm

Presně to samé mě zarazilo, ale jako lehce poučený laik jsem neměl odvahu reagovat jako první.
Uživatelský avatar
Kobra23
 
Příspěvky: 191
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Brbla » stř zář 09, 2020 7:53 pm

youda píše:
Brbla píše:... mezi FVE a spotřebičema je modul 3f proud.snímačů, proud do baterie snímá DCI 50A, na každé fázi mám 1x SSR RM1B48D50 s chladičem řízené pomocí GBO-Aku....


Hele, neměl by ten 3f proudový snímač být ve skutečnosti až ZA všema spotřebičema?
Defacto co nejtěsněji k hlavnímu elektroměru?

Jestli ho máš MEZI FVE a spotřebičema, tak vytěžuje i to, co by si normálně vzaly spotřebiče...




Jako ostrovní poustevník nemám elektroměr :D

Ten proudový snímač slouží GBOnu k ošetření maximálního proudu na fázi, svým spůsobem funguje jako "nadproudové" relé. Jednak řídí vytěžování tak, aby nedocházelo k vybíjení baterie a taky aby v případě dostatku PV energie nedošlo k přetížení fáze, když se pustí nějaký "občasný" žravý spotřebič.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 168
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod youda » stř zář 09, 2020 8:00 pm

Počkej, ty ten GW 10K-ET máš opravdu jako ostrov?
Tak to je mazec!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3005
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod LukasK » čtv říj 15, 2020 7:20 pm

Brbla píše:Ode dneška v procesu GreenBonO, nový model "GBO-Aku"

Ostrovní provoz s 3F Goodwe ET-10K + 7x Pylon, mezi FVE a spotřebičema je modul 3f proud.snímačů, proud do baterie snímá DCI 50A, na každé fázi mám 1x SSR RM1B48D50 s chladičem řízené pomocí GBO-Aku.
Napětí na bateri nesleduju, z BMS vyčítám SOC a na základě toho bezpotenciálovým přivedením (relátko) +5V (to má GBO pro vlastní potřeby vyvedené) na napěťový vstup Udc sdělím GBOnu, že nastal čas vytěžovat.

Chce to trochu pomoct napěťovému vstup Udc do nuly (já použil odpor 1K), pro zvýšení citlivosti měření proudu do/z baterie to bude chtít přidat nějaký ten závit (nechtělo se mi rozebírat konektor a tak se mi podařilo vodič jen 1x protáhnout (len sa trela).

Funguje to tak báječně, že mě to donutilo se i trochu umejt, abych uvolnil prostor v bojleru pro vytěžování.

Obrázek
(zelená je SOC, bleděmodrá PV)

Dnes bylo zcela jasno a na grafu je vidět, že někde po 12 hod. se nakrmily baterky a energie se ještě po staru začala cpát do bojleru. Někde kolem 15 hod. jsem zprovoznil GBO + SSR a začlo se vytěžovat hezky greenboňácky, ani elektronek na zmar. V 16hod. je vidět, že jsem "uvolnil" trochu místa v bojleru.

Jo, a bude to chtít větší bojler :D


Ahoj... omlouvám se, že otravuji... Mohu prosím konzultaci ohledně greenbono Aku? Šlo by případně tel? Pokud tedy neva :)

Děkuji za ochotu. Lukáš Kolář
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 39
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod tomas » čtv říj 15, 2020 9:11 pm

Brbla píše:Ode dneška v procesu GreenBonO, nový model "GBO-Aku"

Ostrovní provoz s 3F Goodwe ET-10K + 7x Pylon, mezi FVE a spotřebičema je modul 3f proud.snímačů, proud do baterie snímá DCI 50A, na každé fázi mám 1x SSR RM1B48D50 s chladičem řízené pomocí GBO-Aku.
Napětí na bateri nesleduju, z BMS vyčítám SOC a na základě toho bezpotenciálovým přivedením (relátko) +5V (to má GBO pro vlastní potřeby vyvedené) na napěťový vstup Udc sdělím GBOnu, že nastal čas vytěžovat.

Chce to trochu pomoct napěťovému vstup Udc do nuly (já použil odpor 1K), pro zvýšení citlivosti měření proudu do/z baterie to bude chtít přidat nějaký ten závit (nechtělo se mi rozebírat konektor a tak se mi podařilo vodič jen 1x protáhnout (len sa trela).

Funguje to tak báječně, že mě to donutilo se i trochu umejt, abych uvolnil prostor v bojleru pro vytěžování.


To je super. Na to se teď chystám také, jen se Solaxem, ale střídač by na to neměl mít vliv když se vyčítá SOC z BMSky akumulátoru. Předpokládám že tam jsou PylonTechy, jejich BMS má signalizační kontakty, které je prý možné nastavit tak, aby při dosažení nabití a dali povel vytěžovači že může začít. Zkoušel to někdo přes ty kontakty?
Mohl bych poprosit o více informací k tomu vyčítání SOC z BMS?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2016
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Vitek » čtv říj 15, 2020 10:05 pm

Ahoj panove. Ja pouzivam jak starou tak novou verzi gbo. Na te stare mam privedeno napeti udc az po tom co mi victron bms pripravi pri 85 procentech soc spojeny kontakt No a vytezuji na konstantni napeti na baterii. Vytezuji do 2 ssr plus klimatizace. No a pak mam dalsi gbo aku a to ma na sobe 3xssr a vytezuje do aku nadrzi a nastaveni napeti je tesne pod floatem baterii cca o 1V vyse nez gbo. Takze 1. Na sebe pekne vazou a perfektne vytezim vse.
Napr dnes vybita baterie na 60 procent a hle rozestoupily se mraky a jelikoz soc bylo 60 nemůže z principu vytezovat. Gbo ale ma funkci omezeni nabijeciho proudu do baterie a tak pri 75A do baterie zacalo vytezovat a to bez ohledu na napeti baterie. Ochrani se tim jak baterie tak se opet vytezi vse....
No tak Vam preju klidny den
A vsem mnoho slunka...
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO a GBO AKU, 5xSSR + 1x klima 0-10V, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A, 705Wp fasada - makeskyblue 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1444
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Brbla » čtv říj 15, 2020 11:04 pm

tomas píše:
Brbla píše:Ode dneška v procesu GreenBonO, nový model "GBO-Aku"

... Mohl bych poprosit o více informací k tomu vyčítání SOC z BMS?


To je tak - střídač GoodWe odesílá všechny možný i nemožný data na portál SEMS, odkud se daj přes API vybagrovat (knihovny v Pythonu jsou na GitHub, já si je upravil k obrazu svému). Jedna část dat se týká baterií, které si goodweečko vytáhne z BMS Pylonů. Takže v tomdle směru nepomužu, moje praktické znalosti jsou jen s GoodWe.
Na druhou stranu - Jedex pracuje na ESP modulu pověšenym na RS485 goodweečka a myslim i VN Pylonů a už je hodně daleko (chodí mu to). Nabízel tady spolupráci, ale nějak nebyl zájem, což je škoda, protože to podle mne má obrovskej potenciál.
Když jsem hledal, jak získat potřebný data, narazil jsem mmj. na GitHub na několik projektů s Pylonama, např. https://github.com/irekzielinski/Pylontech-Battery-Monitoring
Třeba to jako inspirace pomuže.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 168
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod tomas » pát říj 16, 2020 5:44 am

Děkuji. Takže to čteš s portálu SEMS? Něco podobného má i Solax, ale je tam velké zpoždění a navíc by to bylo závislé na internetu, když by nešel internet (portál) tak by se nevytěžovalo a to nechci.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2016
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Vitek » pát říj 16, 2020 6:12 am

Vytěžování je nutné řídit lokálně, i za cenu že tě někdo odstřihne od netu, nejlépe vůbec žádný, anys to nenapadnul zvenku.
Gbo i CBO aku jsou řídit a nastavovat nadálku např přes teamviever, VNC apod.
dokonce pan Trochta tušám má LAN modul, tzn gbo cvakneš na tvou lokální sít a můžeš nastavovat. Nicméně jak píšu nemá smysl ž vytěžování dělat pavědu, prostě pokud máš dobito, zapneš možnost vytěžování a bud podle napětí nebo proudu a nebo kombinaci si namasti vytěžovač dle své libosti.

Těch variant na foru je mnoho. já jsu s GBO spokojen, a to natolik že mám 2 v kaskádě.
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO a GBO AKU, 5xSSR + 1x klima 0-10V, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A, 705Wp fasada - makeskyblue 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1444
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod tomas » pát říj 16, 2020 6:51 am

Vítku, vím.
V mikrosíti jsme dali 4 kusy GBO na různých místech a řídí to 60kW v topných tělesech podle frekvence v kaskádě.
viewtopic.php?f=3&t=4977
Teď musím vyřešit GBO na Solaxu s PylonTechem, nejlépe nějak univerzálně a nezávisle na střídači, akumulátoru i internetu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2016
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Brbla » pát říj 16, 2020 9:52 am

tomas píše:Děkuji. Takže to čteš s portálu SEMS? Něco podobného má i Solax, ale je tam velké zpoždění a navíc by to bylo závislé na internetu, když by nešel internet (portál) tak by se nevytěžovalo a to nechci.


To je samozřejmě pravda, závislot na portálu někde v Bambeřicích není nic, po čem kdokoliv touží. Jsem domluvenej s Jedexem, že jakmile dospěje k názoru, že má komunikaci odladěnou, tak mi svoje řešení poskytne. V ten okamžik prohodim funkci zjišťování SOC a pojedu dál, lépe a radostněji.
Na druhou stranu - update dat na SEMS portálu je cca 15s a to zrovna v tomdle případě není nic kritického. Jedinej problém co mám je ta skutečnost, že čas od času (od března asi 3x) se mi stalo, že SEMS neobnovoval data a drze vydával i několik hodin stará data za aktuální. Zatím jsem to vyřešil programově kontrolou "stability" všech získávanejch parametrů (je nepravděpodobné, že by proudy a napětí na stringách, spotřeba na fázích atd., byla déle, jak pár minut, stejná), ale přijde mi to "ekl".
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 168
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod youda » pát říj 16, 2020 8:04 pm

tomas píše:To je super. Na to se teď chystám také, jen se Solaxem, ale střídač by na to neměl mít vliv když se vyčítá SOC z BMSky akumulátoru. Předpokládám že tam jsou PylonTechy, jejich BMS má signalizační kontakty, které je prý možné nastavit tak, aby při dosažení nabití a dali povel vytěžovači že může začít. Zkoušel to někdo přes ty kontakty?
Mohl bych poprosit o více informací k tomu vyčítání SOC z BMS?


tomas píše:Teď musím vyřešit GBO na Solaxu s PylonTechem, nejlépe nějak univerzálně a nezávisle na střídači, akumulátoru i internetu.

Tomasi,

dry kontakty na Pylonech jsou určené pouze k reakci na krizové situace. Není možné nastavit si uživatelsky SOC ani napětí, při kterém reagují.

Kontakty jsou tam tři, a ten který bys chtěl použít ty, se rozepne až ve chvíli, kdy dojde k přebíjení baterie či stoupne napětí nebo teplota na některém článku. Poté ti dá ještě pár vteřin času a pokud nadřazený systém nezareaguje, tak BMS odpojí baterku a vyhlásí alarm. Není to tedy kontakt, který by signalizoval 100% SoC. Tudíž, pro pravidelné spouštění vytěžování je to nepoužitelné.

Pokud bys tedy chtěl vytěžovat podle integrované BMS Pylontechu, musíš zajistit digitální vyčítání dat přes CAN, RS232 nebo RS485. Programátorsky nejjednodušší a nejspolehlivější je CAN, tak to dělám i já. Přes CAN dostaváš SOC, proud, napětí, teplotu a pár dalších údajů. To samé a ještě více lze ale vyčíst i přes ty další dvě rozhraní. Vůbec bys tedy nepotřeboval komunikovat se SolaXem a mohl bys vytěžovat jen podle těchto údajů.

Základní popis možností, jak mluvit s Pylontechy, jsem dal zde: viewtopic.php?p=96494#p96494

Projektů na komunikaci s Pylontechy existuje celá řada, stačí vyhledat "GitHub Pylontech". Pokud si ale pamatuji, sám nejsi úplně "geek" a máš raději průmyslová řešení či robustní funkční bloky. Proto bych ti možná doporučil, dát se do holportu s Jedexem, jak už zde bylo zmíněno. Stačil by ti od něj jen DIN modul, který by tahal základní info z BMS Pylontechu a převáděl to do formátu, použitelného pro GBO. Komunikaci se střídačem ani s dalšími věcmi bys vůbec nepotřeboval, takže univerzalita obrovská.

Jedexův projekt: viewtopic.php?p=130443#p130443

Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3005
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm


Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Brbla » sob říj 17, 2020 11:23 pm

mobilik píše:Lenže jedex potrebuje 1000 zákazníkov aby niečo navrhol....


Podařilo se mi potvrdit moji domněnku, že Goodwe ET/ES/EM (a zřejmě i jiné invertory, připojené do sítě a odesílající data na portál) lze očuchat přímo v lokální síti. Konkrétě využít protokol UDP, v tomdle případě na portu 8899. Inspiroval jsem se na
https://github.com/mletenay/home-assistant-goodwe-inverter
a skutečně to funguje. V tendle okamžik jsem ve fázi, že data získávám přímo z Goodweečka a nepotřebuju SEMS portál. Senzor na odkazu je pro home-asistant a já se teď akorát musim rozhodnout, jestli přemigruju na HS, nebo předělám ten senzor pro Domoticz. Z příkazový řády to funguje a narvat to do domácí automatizace už je jen formalita ::rolleyes::
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 168
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod ringo » ned říj 18, 2020 8:17 am

Brbla píše:Podařilo se mi potvrdit moji domněnku, že Goodwe ET/ES/EM (a zřejmě i jiné invertory, připojené do sítě a odesílající data na portál) lze očuchat přímo v lokální síti. Konkrétně využít protokol UDP, v tomdle případě na portu 8899. Inspiroval jsem se na


Brblo super práce, mohu tomu rozumět tak že pošlu na daný port požadavek a on my vrátí data? Tj. vrátí to na co jsem se ptal a ne že se tím paralelně sleduje probíhající komunikace se SEMS? Mě bylo divné, že na na netu jsem našel projekty, které na to jdou po HW stránce a nikdo se nesnaží dekódovat probíhající komunikaci pomocí snifferů, ale on zřejmě pro to vlastně není důvod :-)

Zatím Goodwe nemám takže zatím s tím nemohu pomoci. Jestli se to ale ta UDP komunikace chová jako u SDS Micro (a to by měla) tak by mohlo ale jít jednoduchým skriptem načítat data do nějaké SQL databáze (zde mohu posloužit příkladem MariaDB na Synology) a data si pak odtamtud tahat do libovolného systému.
ringo
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned zář 27, 2020 6:38 am

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod Brbla » ned říj 18, 2020 8:42 am

ringo píše:
Brbla píše:Podařilo se mi potvrdit moji domněnku, že Goodwe ET/ES/EM (a zřejmě i jiné invertory, připojené do sítě a odesílající data na portál) lze očuchat přímo v lokální síti. Konkrétně využít protokol UDP, v tomdle případě na portu 8899. Inspiroval jsem se na


Brblo super práce, mohu tomu rozumět tak že pošlu na daný port požadavek a on my vrátí data? Tj. vrátí to na co jsem se ptal a ne že se tím paralelně sleduje probíhající komunikace se SEMS? Mě bylo divné, že na na netu jsem našel projekty, které na to jdou po HW stránce a nikdo se nesnaží dekódovat probíhající komunikaci pomocí snifferů, ale on zřejmě pro to vlastně není důvod :-)

Zatím Goodwe nemám takže zatím s tím nemohu pomoci. Jestli se to ale ta UDP komunikace chová jako u SDS Micro (a to by měla) tak by mohlo ale jít jednoduchým skriptem načítat data do nějaké SQL databáze (zde mohu posloužit příkladem MariaDB na Synology) a data si pak odtamtud tahat do libovolného systému.


Skoro tak, jak píšeš, s malou odchylkou - dáš dotaz a dostaneš VŠECHNO, ale ve formě jednoho nevelkýho stringu (cca 255 znaků), ze kterýho si musíš informace vyloupat. Ale někdou už si dal tu práci, takže knihova na převod raw dat do smysluplnýho tvaru je (na odkaze v předchozím postu). Je to v python, na komunikaci je použitá knihovna asyncio.
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 168
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Re: Jakej používáte vytěžovač

Příspěvekod tomas » stř říj 21, 2020 1:08 pm

youda píše:
tomas píše:To je super. Na to se teď chystám také, jen se Solaxem, ale střídač by na to neměl mít vliv když se vyčítá SOC z BMSky akumulátoru. Předpokládám že tam jsou PylonTechy, jejich BMS má signalizační kontakty, které je prý možné nastavit tak, aby při dosažení nabití a dali povel vytěžovači že může začít. Zkoušel to někdo přes ty kontakty?
Mohl bych poprosit o více informací k tomu vyčítání SOC z BMS?


tomas píše:Teď musím vyřešit GBO na Solaxu s PylonTechem, nejlépe nějak univerzálně a nezávisle na střídači, akumulátoru i internetu.

Tomasi,

dry kontakty na Pylonech jsou určené pouze k reakci na krizové situace. Není možné nastavit si uživatelsky SOC ani napětí, při kterém reagují.

Kontakty jsou tam tři, a ten který bys chtěl použít ty, se rozepne až ve chvíli, kdy dojde k přebíjení baterie či stoupne napětí nebo teplota na některém článku. Poté ti dá ještě pár vteřin času a pokud nadřazený systém nezareaguje, tak BMS odpojí baterku a vyhlásí alarm. Není to tedy kontakt, který by signalizoval 100% SoC. Tudíž, pro pravidelné spouštění vytěžování je to nepoužitelné.

Pokud bys tedy chtěl vytěžovat podle integrované BMS Pylontechu, musíš zajistit digitální vyčítání dat přes CAN, RS232 nebo RS485. Programátorsky nejjednodušší a nejspolehlivější je CAN, tak to dělám i já. Přes CAN dostaváš SOC, proud, napětí, teplotu a pár dalších údajů. To samé a ještě více lze ale vyčíst i přes ty další dvě rozhraní. Vůbec bys tedy nepotřeboval komunikovat se SolaXem a mohl bys vytěžovat jen podle těchto údajů.

Základní popis možností, jak mluvit s Pylontechy, jsem dal zde: viewtopic.php?p=96494#p96494

Projektů na komunikaci s Pylontechy existuje celá řada, stačí vyhledat "GitHub Pylontech". Pokud si ale pamatuji, sám nejsi úplně "geek" a máš raději průmyslová řešení či robustní funkční bloky. Proto bych ti možná doporučil, dát se do holportu s Jedexem, jak už zde bylo zmíněno. Stačil by ti od něj jen DIN modul, který by tahal základní info z BMS Pylontechu a převáděl to do formátu, použitelného pro GBO. Komunikaci se střídačem ani s dalšími věcmi bys vůbec nepotřeboval, takže univerzalita obrovská.

Jedexův projekt: viewtopic.php?p=130443#p130443

Youda


Díky Youdo za info. Od Solid Power Distribution s.r.o. jsem dostal tyto informace:
"Funkce kontaktů pro HV Pylontech baterie nám výrobce naprogramuje podle naších přání. Pokud máte nějaký nápad, tak nám prosím napište.
Zatím chceme blokaci vybíjení, centrální vypnutí a indikace plného nabití."
Ale pokud to musí dělat výrobce, tak je to na dvě věci ........
dry_contact_pylontech.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2016
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

PředchozíDalší

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'