Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát srp 14, 2020 10:09 am


Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod kodl69 » pon pro 16, 2019 9:54 pm

hliník je polokov, polotekutina, pořád teče... Mám tady nějaký ukázky, jak M8 s velkoplošnou podložkou za cca 10 let zarostl o 2mm do pásoviny 30x5mm a na druhé straně moc krásně hliník okopíroval vroubky a obrys na pojistkovým spodku pro PN000. Kdyby to nebylo pravidelně dotahovaný, tak to vyhořelo plamenem.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4714
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon pro 16, 2019 11:03 pm

Však to má být jen jako levné testovací bláto. Takříkajíc natrénovat ohyby.
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pát pro 20, 2019 8:37 pm

Všechno sedí, ohýbání na klempířské ohýbačce NO PROBLEM. Hotovo za pár minut. Na finále to udělám 1:1 z mědi a bude.
IMG_20191220_200022_resize.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marko250 » ned pro 29, 2019 1:06 pm

Co konkrétně hledáš,tady si parametry přepočítej,je to z oblasti nejvíce přísné :-) :
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... Eb9kTZ-aa1
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2196
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned pro 29, 2019 8:47 pm

tak se mi podařilo rozběhnout Fang XTM 4k, CAN + Batrium. Zatím mám zapojené dva boxy s origo 7s2p zapojením, ale to pro testování nevadí. Snažil jsem se napětí jednotlivých článků srovnat balancéry, ale po několika hodinách jsem to vzdal. Teď nabíjím zdrojem 4A, tak to snad dojede do 3,5V. Pak to nechám srovnat balancéry. Rád bych zkusil změřit přes Batrium kapacitu těch 14s2p článků. V jakém rozsahu napětí mám zkusit kapacitní test?
Marko: ten odkaz mi nějak nejde...
díky
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pon bře 23, 2020 9:40 pm

Malý update, včera a dnes jsem využil "utlumený průmysl" a začal svařovat rám na baterie. Nakonec jsem se rozhodl pro koncept vysokého rámu, který bude otočný kolem svislé osy, aby bylo možné zezadu prohazovat články pro vyvážení celého uložiště.
uloziste_vlms23v_resized.jpg

Tady ještě detail pro připomínkaře, že jsou celé origo boxy k prdu, když zůstanou sběrnice odkryté. Na měď natáhnu smršťovačku a šroubový spoj pak překryje kryt z 3D tisku.
uloziste_vlms23v_detail_resized.jpg

A zde dnešní práce, zima jak v Rusku....
IMG_20200323_163323_resized.jpg

A jak se tak krásně říká, pomalu, ale jistě.....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod brumlaj » úte bře 24, 2020 7:46 am

To se Ti to bude dnes a zítra svařovat, když bude kula prat jak cyp! Elektřiny bude, co!?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte bře 24, 2020 8:26 am

ano ano, ale bohužel ten trafoidní fronius svařuje na 3f, které mu ze slunce neumím dodat. Alespoň trochu vytížím Temelín, když fabriky stojí a elektrárny to nemají kam tlačit. Vzhledem k ruské zimě to ale dnes dovařím.... Pak už jen dodělat bižu na baterkách a nechat ohranit plechový kabátek. Když dá bůh, tak to dnes usadím na pant, přivrtám k podlaze a ke stropu.
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte bře 31, 2020 12:29 pm

Hezké zasněžené odpoledne přeji,
protože mi z naší přátelské čínské lidové republiky dorazil Xcom RS232, hledám řešení jako to pověsit na ethernet. Nedávno jsem tu četl diskuzi na téma převodníky, někdo doporučoval ověřený průmyslový převodník, který toho času byl i na bazoši za cca. 500,-. Zaboha nemůžu diskuzi dohledat. Nevíte někdo, o jaké značce převodníku (průmyslového) to byla řeč?
díky
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy


Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » úte bře 31, 2020 1:37 pm

redcrown píše:Hezké zasněžené odpoledne přeji,
protože mi z naší přátelské čínské lidové republiky dorazil Xcom RS232, hledám řešení jako to pověsit na ethernet. Nedávno jsem tu četl diskuzi na téma převodníky, někdo doporučoval ověřený průmyslový převodník, který toho času byl i na bazoši za cca. 500,-. Zaboha nemůžu diskuzi dohledat. Nevíte někdo, o jaké značce převodníku (průmyslového) to byla řeč?
díky

Ahoj,
mám z číny taky Xcom-232i. Originál v sadě Xcom-LAN je k tomu MOXA Nport 5110. Já jsem k tomu sehnal přes Ebay MOXA 5150 asi za 1300Kč. Funguje to v pohodě. Je to třeba jenom správně nastavit a přehrát software v Xcom-232i, aby se to chovalo jako Xcom-LAN. Pokud bys chtěl, můžu se zeptat, jestli by borec neměl ještě 1ks. Za 500Kč, asi tu MOXU neseženeš. Ale asi by šlo použít i něco jiného. Potřebuješ sériový server s výstupem LAN, který umí být jako TCP slave.
Tady jeden převodník máš: https://www.ebay.com/itm/Moxa-NPort-511 ... 4902.l9144
Jinak tady u nás nový převodník stojí cca 2500-2700Kč.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 474
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte bře 31, 2020 1:52 pm

jo, to byla asi ty Moxa, díky za tip. Zkusím něco sehnat, případně se ozvu.
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » úte bře 31, 2020 1:57 pm

redcrown píše:jo, to byla asi ty Moxa, díky za tip. Zkusím něco sehnat, případně se ozvu.

S tím MOXA převodníkem to funguje na 100%. Jen je potřeba nastavit ten převodník a přehrát software v Xcom-232i, ale to není složité. Od Studeru to přichází už připravené když si objednáš Xcom-LAN.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 474
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » úte bře 31, 2020 4:54 pm

to ma celkom zaujima, mam x232i a planujem to prispendlit na ethernet. co sa fw tam musis nahrat?
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 19
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » úte bře 31, 2020 6:03 pm

Tady je návod: https://www.studer-innotec.com/media/do ... _ecran.pdf
K tomu je potřeba ještě předtím nakonfigurovat sériový gateway (např. MOXA 5110). V případě potřeby dokonfigurovat doma firewall nebo router (TCP port 83 musí být průchozí).
Potom je třeba být zaregistrovaný na https://portal.studer-innotec.com/
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 474
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte bře 31, 2020 6:30 pm

můžeš ještě prosím poradit, jak má být nakonfigurovaný ten sériový převodník. Švýcar asi v návodu předpokládá, že je ta Moxa už nastavená. Jestli jsem to to dobře pochopil, je potřeba nastavit parametry sériové linky apod.
V rychlosti jsem prolétl návody a nastavení převodníku jsem nikde nenašel.
díky
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » úte bře 31, 2020 7:22 pm

Já mám nastaveno takto:
Serial.jpg

Operating.jpg

Nastavení IP buď statická nebo DHCP a DNS a Gateway dle místního nastavení sítě.
Nevím jak má ty položky MOXA 5110, ale myslím, že je to obdobné. Moje 5150 umí navíc, kromě RS232 i RS422 a RS485, jinak je to asi stejné.
Osobně si myslím, že MOXA není úplně nutná, asi by stačilo i něco levnějšího. Ale tady je jistota galvanického oddělení a průmyslové robustnosti. Přece jenom kolem měničů nějaké rušení bude. Já jsem koupil za 1300Kč, což není tak hrozné.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 474
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte bře 31, 2020 8:55 pm

díky za informace
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte bře 31, 2020 9:30 pm

dobrá zpráva ze strojovny. otočný regál stojí, zátěžovka proběhla úspěšně. Zbývá už "jen" doplnit kabátek, nějaký ten nátěr a bižu kolem zapojení baterek. Hlavní nepřítel je jako vždy čas, taky musím chodit do kolbenky, abych si mohl dovolit nejdražší koníček na světě:)
IMG_20200331_205449_resize.jpg

Při otočení bude přístup k článkům zezadu, za provozu by mělo jít prohazovat články a vybalancovat tak kapacitu jednotlivých boxů.
IMG_20200331_205513_resize.jpg

Longmony pro Batrium budou nakonec na každém boxu, 3D tiskárna jim připravila lůžko včetně krytu kontaktů
IMG_20200331_205555_resize.jpg

dál se dobře povedlo vytvarování sběrnice 15x5mm pro mimoúrovňové propojení s mínus pólem
IMG_20200331_211505_resize.jpg
IMG_20200331_211515_resize.jpg

sběrnice_plus.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 753
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod Matess » úte bře 31, 2020 9:35 pm

to spojujete měďené propoje s hliníkem?
Matess
 
Příspěvky: 875
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'