V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, což znamená, že přinášíme další článek k diskuzi i zamyšlení. Tentokrát se podíváme k našim severním sousedům na možná poněkud kontroverzní opatření.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Na našem diskuzním fóru vyvolalo značný ohlas vlákno Neziskovky, dotace a poleno do krbu uz nehodis!, kde v prvním příspěvku odkazujeme na reportáž České televize V Krakově zakázali topit uhlím a dřevem. Lidem se lépe dýchá.

V kostce jde o to, že město zcela zakázalo vyhláškou z roku 2016 topení tuhými palivy - konkrétně uhlím a dřevem. Zákaz platí od září tohoto roku a podle úředníků vedl ke zlepšení smogové situace. Již v srpnu informovala o tomto opatření organizace Hnutí DUHA s tím, že „Česko by se mělo inspirovat“.

Krakovský zákaz

Zákaz používání tuhých paliv se vztahuje nejen na kamna a pece, ale také na kotle, krby a stacionární grily - tedy například na zahradní grily vyrobené z kamene či betonu trvale připevněné k zemi nebo grily pracující konzistentně na jednom místě.

K vytápění lze používat pouze zemní plyn s vysokým obsahem metanu nebo dusíku (včetně zkapalněného zemního plynu), propan-butan, zemědělský bioplyn nebo jiné druhy hořlavého plynu a lehký topný olej.

Obyvatelé budou moci nadále příležitostně používat sezónní skládací grily, protože ve smyslu předpisů se na ně ustanovení nevztahuje. Do problémů se ale mohou dostat restaurace, pizzerie a další podniky, používající k přípravě pokrmů pece a grily na dřevo či uhlí. Používání takových spotřebičů v gastronomických podnicích, které jsou v provozu na stejném místě po celý rok, bude možné pouze s povolením úřadů.

Vedení města se důkladně připravilo na topnou sezónu 2019/2020. Do ulic vyrážejí proškolení úředníci oddělení kvality ovzduší a pracovníci inspektorátu ochrany životního prostředí, kteří denně provádějí více než 4500 kontrol po celém městě. Analýzy znečištění jsou prováděny také pomocí sondy, termovizní kamery umístěné na dronu a monitoru prachu.

Restrikce nemohou chybět

V případě zjištění používání tuhých paliv může být na místě vyměřena pokuta ve výši od 20 do 500 polských zlotých, což je v přepočtu asi 120 až 3000 českých korun. Pokud hříšník odmítne zaplatit na místě, může u soudu dostat pokutu až 5000 zlotých (cca 30 000 Kč).

„Je třeba si uvědomit, že každý případ bude posuzován individuálně v závislosti na situaci. Při rozhodování o výši pokuty budou analyzovány a zohledněny všechny sociální, právní, technické a jiné aspekty,“ uvedla městská rada v Krakově.

Město se dlouhodobě snaží o snížení počtu topenišť na pevná paliva, nicméně ne vždy je to možné. Na jeho území tak zůstávají přinejmenším čtyři tisíce takových objektů. V mnoha případech brání přechodu na ekologičtější metodu vytápění finanční situace vlastníka nebo celkový technický stav budovy.

A pokuty se rozdávají!

Neuplynul ani týden a polská média informovala o prvních pokutách. Z mnoha případů zmiňují například provozovatele jednoho z výrobních závodů, který spaloval pásy dýhy. Městská stráž, která přestupek zachytila, ho poslala k soudu, kde majitele čeká pokuta až 5000 zlotých.

O nátuře některých obyvatel Krakova svědčí skutečnost, že první oznámení o výskytu podezřelého kouře z komína přišlo 1. září jen pár minut po půlnoci. Majitel krbu následně vysvětlil, že ho zapálil v sobotu večer, kdy zákaz ještě neplatil - přesto ale neunikl pokutě v blíže nespecifikované výši. Další osoba byla potrestána pokutou 300 zlotých za pálení odpadu v krbu.

Situace tak do jisté míry připomíná zavedení zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb v Česku. Ten začal platit 31. května 2017 a první telefonát na policejní tísňové lince zaznamenali taktéž několik minut po půlnoci. Čeští policisté však začali rozdávat pokuty až mnohem později.

Dočkáme se zákazu uhlí a dřeva v Česku?

Jak jsme zmínili v úvodu - myšlenka zakázat používání tuhých paliv se očividně zalíbila ekologickým aktivistům. Hnutí DUHA konstatuje, že Česká republika má hned po Polsku druhé nejhorší ovzduší v rámci Evropské unie. Jediným plánovaným opatřením v tomto směru je zatím zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy od září 2022.

Jiří Koželouh, vedoucí programu Klima, energetika a odpady, řekl: „Potřebujeme být podobně ambiciózní jako Poláci, pokud mají lidé dýchat čistý vzduch, na který mají právo.“ Nutno podotknout, že obyvatelům Krakova pomohl ke změně vytápění „Program na omezení emisí“, v jehož rámci bylo možné získat dotaci ve výši až 90 % ceny nového kotle.

Pokusili jsme se zjistit, jak vypadá situace u nás a počátkem týdne jsme oslovili tiskové mluvčí Ostravy, Havířova a Karviné s otázkou, zda vedení města zvažovalo nebo zvažuje omezení či úplný zákaz používání tuhých paliv na svém území. Ani v jednom případě jsme se však do uzávěrky nedočkali odpovědi.

Co si myslíte o zákazu topit uhlím a dřevem?

Zdroje: tvn24.pl, tvn24.pl, krakow.pl, pb.pl, ekolist.cz, ct24.ceskatelevize.cz, idnes.cz.
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Příspěvek od dumi »

Uhli dejme tomu, smrdi. ale proc drevo? To si jako nemuzu na zahrade ani ugrilovat maso? nebo vecer si vypit s zenou sklenku vina u horiciho krbu? Nasr.... :hell: :uh: :uh:

Vztahuje se to i na rozdelani ohne na zahrade?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
leinad
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 13, 2019 3:52 am
Reputace: 0

Re: V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Příspěvek od leinad »

Ľudia preberte sa.
ako vás to napadlo porovnávať neporovnateľné Krakov a Čechy. Ešte tak Krakov a Praha, Ostrava, Brno, ale prečo, aj ten istý zákaz na samote Pod lesom. Veľké aglomeracie - veľke problémy- nech ich riešia. Ani ta strakuľa pasúca sa pri tej samote nieje problém, ale ten veľkochov pri okresnom meste už problém je. Buďte si istý , že ten problém nieje v tých kravách. Ani ekonomika nieje, ihneď vám vyjdu iné výsledky ak do toho započítate všetky vstupy /atómky a trvale uložištia ich odpadov započítal niekto reálne do cien energii, to ani nikto nevie/
Ale hlavné na tej správe je čo nás môže potešiť, pokuty sa VYBERAJU.
dumi
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 8:38 pm
Reputace: 157

Re: V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Příspěvek od dumi »

ja bych byl opatrnej, ono kdyz to proslo jednou projde to i vsude, samozrejmne v zajmu ekologie.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
leinad
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 13, 2019 3:52 am
Reputace: 0

Re: V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Příspěvek od leinad »

To je problém, ono v našom zriadení ak sa zhodne viac ako 50% blbcov na radnici, alebo v parlamente. pozor nie v meste ani v štáte a je problém. no a všetko zachránia no kto no PENIAZE, či už ako pokuty, alebo povolenia od úradov, alebo ako byznys s povolenkami na emisie CO2. To je ono my môžme my sme si to zaplatili, ale kto napr. tie peniaze dostane, kto to, zaplatené, povolené CO2 aj reálne zlikviduje?
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputace: 239
Bydliště: Vyškov

Re: V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Příspěvek od diablo007 »

Pokud to nikdo nepostřehl tak tady se to již taky děje i když trošku omezeneji ale děje
https://www.lidovky.cz/domov/praha-od-r ... _domov_ele
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: V polském Krakově zakázali topit uhlím a dřevem

Příspěvek od gupa »

No zajímala by mne vedle této informace reakce prodejců plynu, protože kde není konkurence, je monopol. Povídačky otom že existují v takovém prostředí konkurenční ceny si nechte jako pohádku na dobrou noc. V takovém městě pokud se sice dobře dýchá ale hodně platí za teplo, se moc dobře nebydlí. Celkově ceny energií jsou vysoké a toto je nahlavu a jde o šíření polopravd když není známa celá situace která nastala. Už vím kam pošlu každý aktivní zelený mozek, do Krakova.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek