Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob črc 04, 2020 1:11 am


návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních systémů
Předchozí

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod marko250 » pát kvě 29, 2020 2:11 pm

Pěkné, pěkné,kam dáš ten druhý měnič? Články nevyžadují stáhnutí proti vyboulení a podložku cetris pod ně? Na té dřevěné podlaze by neměly být přímo,jsou to všechno sice havarijní stavy,ale vyloučené není nikdy nic.Jak to tam bude vypadat s teplotama léto/zima,baterkám se líbí v 20°C ?
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod DanoP » pát kvě 29, 2020 4:44 pm

Chcelo by to aspon nejaky provizorny nevodivy kryt, pozor pri tychto prudoch sa to bud odpari (lepsi pripad) alebo sa to privari.....
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 457
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Dex88 » pát kvě 29, 2020 4:54 pm

Druhý měnnič zatím používat nebudu. Do RD mě zatím vede jen rezervních 3x2,5 kabel takže budu použivat do 3,6kw a doma na to dám bazén a dětské pokoje s PC a NASem to zežere asi nejvíc :-D zatím žádnej žrout.

Je to prozatimní stav. :-) na cca 3-4 mesice. Je to všechno namontované na pudě než se dodělá dílna pod ní. kam se to přesune natrvalo. Na pudě zustane akorat první rozvaděč kam k pojitkám ještě dám 2x svodič.

Je to abych panely využil letos aspon z části :-) teplota tam bude 15-30°C. Po přesunu 10-25°C v dílně s tím že mám v plánu baterie zateplit aby teploty byly 15-25°C

Edit:
Baterie jsem měl v plánu stahovat nohužel Jeto dost špatný z rozměrama. Jsou hlinikové nádoby a jsou zavařované. každej svár je prochu jinej takže by se musel každej pak vyměřovat solo a stejně by to drželo na svárech. Navíc i pozice elekrod je rozdílná občas i trochu nahnutá. takže jsem nechal mezi baterkama 1mm a vyšlo to vpohodě.

Abych někoho nemátl jsem zvyklej pracovat s tolerancema do 0,001mm :-) tady bych řekl že rozdíl bateriich je do 0,2mm a na elektrodách do 0,1mm

Navíc baterie by neměly nikdy zažít víc jak 0,3C spíč pojedou pořád tak do 0,1C.

to: DanoP - ano již to vím. Měři jsem šuplerou a nechtěne se dotkl elektrod :-D padla jiskra a šuple již určitě není přesná protože nemá tak 5mm hrotu. :roll: Pro práci na baterii pokládám 10cm polystyren ren nezlomím ajen tak nespadne. po práci ho oddělávám.
Dex88
 
Příspěvky: 103
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Lui » pát kvě 29, 2020 6:19 pm

vyzerá to perfektne,ale pevne dúfam,že tá baterka bude niečím aj prikrytá ;)
Ked sa nad tým zamyslím že tam idem dávať nožové poistky....zaťahovať rozne skrutky skrutkovačom...imbusákom otvárať VT-ečko....kontrolovať po čase ktorýkolvek spoj.....atd....
No neviem...asi by som mal poriadne stiahnutú r*ť že by mi tam čokolovek padlo náhodou :?

PS:myslené naozaj v dobrom ;)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh Pb *batt* , 60V 1kAh Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 981
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Dex88 » pát kvě 29, 2020 8:58 pm

Lui píše:vyzerá to perfektne,ale pevne dúfam,že tá baterka bude niečím aj prikrytá ;)
Ked sa nad tým zamyslím že tam idem dávať nožové poistky....zaťahovať rozne skrutky skrutkovačom...imbusákom otvárať VT-ečko....kontrolovať po čase ktorýkolvek spoj.....atd....
No neviem...asi by som mal poriadne stiahnutú r*ť že by mi tam čokolovek padlo náhodou :?

PS:myslené naozaj v dobrom ;)


JJ chápu. po spálení hrotu posuvného měřítka z toho mám mnohem větší respek. radši na to nějakou desku dám.
Zatím na práci používám polystiren viz foto :-)

IMG_20200529_192947.jpg


Komunikace, pojistky, RCC, BTS a BSP jsou zapojený :-) Pres RCC jsem nastavil jazyk, datum, a cas a přepl do experta.
Ted jen v manualech najít co vsechno zítra nastavit :-( Pak připojím Panely.

Ještě budu montovat BMS. nakonej jsem koupil 10A verze BS1V4 mini od p. Musila. :yes:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dex88
 
Příspěvky: 103
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod dumi » sob kvě 30, 2020 11:38 am

Jaky typ pojistky jsi pouzil?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1663
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Dex88 » ned kvě 31, 2020 7:22 pm

Pojistky jsou PNA000 100A a 160A Pojistkový spodek je SPB00.

na baterku je pořadnej macek. to má snad pul kila :-D Pojistkový spodek SPB2 a PNA2 315A.

Dneska jsem začal pracovat na BMS jelikož pršelo a bohužel z 16 balanceru 4 nefungujou a na 1 zapoměly napájet tranzistor. tak zítra budu kontaktovat výrobce a uvidíme jaká s ním bude domluva :(

IMG_20200531_191947.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dex88
 
Příspěvky: 103
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod luge » ned kvě 31, 2020 8:01 pm

Dex88 píše:Pojistky jsou PNA000 100A a 160A Pojistkový spodek je SPB00.

na baterku je pořadnej macek. to má snad pul kila :-D Pojistkový spodek SPB2 a PNA2 315A.

Dneska jsem začal pracovat na BMS jelikož pršelo a bohužel z 16 balanceru 4 nefungujou a na 1 zapoměly napájet tranzistor. tak zítra budu kontaktovat výrobce a uvidíme jaká s ním bude domluva :(

IMG_20200531_191947.jpg

Tak presne pred rokom som skusal tyto balancery,postupne zo 16 balanceru nefungovalo 9 .Po mesiaci laborovania,prepajania a vymeny balancerov ktore mi zaslali bez problemov,cize komunikacia ok, som stratil trpezlivost ked zhorel komunikacny kabel .Neviem kde im to robia ale ja som natrafil na zlu seriu a prisel o par stovak."dumi" ich nejak nakonec rozbehal.
Prajem vela stastia.
luge
 
Příspěvky: 663
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 31, 2020 8:16 pm

mě fungují dvě sady už několik let. Jeden kousek jsem zničil vlastní blbostí. A zničení komunikačního kabelu rozdílem potenciálu bych na výrobce nesváděl, jedině snad to, že netrvá na galvanickým oddělením toho UART signálu...
Ale asi to není pro každýho, nemá to podle mě nijak řešenou ochranu např. před rozpojením silového propoje mezi články.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4619
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Dex88 » úte čer 02, 2020 11:20 pm

Komunikace s vyrobcem BMS byla naprosto bezproblemová. Hned po telefonu rekl že pošle 5 vyzkoušených kusu že by tam mohly být studeňáky. Opravdu tam byly na 3ks u optočlenů. Tak jsem si je připájel a všechny 3 už jely.

Vybobce tedy nakonec poslal 1ks + 1 tranzistor co zapoměl napájet. Dneska dorazily a dodělal jsem to a už pracujou všechny :-)

Zároveň zapojeny oba HV stringy + AC výstup a vstup z měniče. Použil jsem provizorní kabel 5x2,5mm.

AC in - L1 + PE + N. Z měniče jsem zapojil podružný FI , jistič a hodiny :-)
ještě prijde přizemnit. Do RD vracim jenom L1 a N. PE použivám stejnej.

A zároveň to nejduležitější Dneska vyrobena první 1kW :yes:

ala Rozvadec.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dex88
 
Příspěvky: 103
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod marko250 » stř čer 03, 2020 6:37 am

Dokup si ještě ty výkonové rezistory v al obalu a doletuj na balancery,ať taky svedou i něco vykrýt.Ten 1A mi příjde dost málo na tak velké články a mít to jen jako měřidlo(aktivní člen) mi příjde proti srsti ,tím ztrácí hlavní funkci.

http://www.baterioveboxy.cz/domains/bat ... s1v4-mini/
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Dex88 » stř čer 03, 2020 9:36 am

marko250 píše:Dokup si ještě ty výkonové rezistory v al obalu a doletuj na balancery,ať taky svedou i něco vykrýt.Ten 1A mi příjde dost málo na tak velké články a mít to jen jako měřidlo(aktivní člen) mi příjde proti srsti ,tím ztrácí hlavní funkci.

http://www.baterioveboxy.cz/domains/bat ... s1v4-mini/



jj je s nima počítáno. už je mám na cestě :-) https://www.aliexpress.com/item/3300110 ... 4c4dd5um18

Zatím je ale zřejmě nedám protože budu baterii využívat caa podle SOC 20-80% tak
přijodu tam až za ty 3 měcíce až budou ve svém regálu v dílně :-) at to nějak zapletu a vypádá to :-D

Puvodně jsem chtěl stavět ten 20A balancer. takže mám na ceste 17x 0R22 a 17x 0R33 v 50W pouzdře.

Tyto balancery jsem vzal protože nahradijou celllog8 kterej nejde sehnat. a jdou tam naprogramovat 2 horni a 2 dolní hranice pro nějaké akce. navíc je pak mužu logovat až rozjedu vyčítání ESP8266. :-)
Dex88
 
Příspěvky: 103
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Dex88 » úte čer 23, 2020 8:08 am

Po pár dnech deštu proběhl další provizorní upgrade upgrade. :-D

Taky vám výroba ze solárních panelu nepokryla ni spotřebu? Moje baterie vypadala takto.

SOC1.jpg


Dostal jsem se během 4 dní ze 100 na 20% z baterii jsem dostal asi 400 AH napětí článku 3,1875 (51V) - 3,45 (55,2V)

Nutno dodat že jsem dětem zatopil 1kw el přímotopem.

Díky špatnému počasí byl čas namontovat konečně monitoring Optimizeru Tigo :-)

IMG_20200621_112056.jpg

Tím pádem mám včererejší nabíjení baterie plné dat :-)

SOC2.jpg


Tady je krásně vidět moment kdy začne padat první stín od sloupu na 12 panel stringu B. obloha bez mráčku.

První stín.jpg


Chvilku na to slunce zakryl mrak. Tady jde vidět že rozdíl už není tak markatní

Pod mrakem.jpg


na dalším je stín už přes 3 panely + na spodních 2 řadách je stín od drátů. string B
To bude asi těch 15W rozdíl na všech panelech

Stín 3 panely.jpg


A hodinku před tím než přestanu skoro vyrábět a je takovéto zastínění :-(

1807.jpg


A tady ke stejnému času kdy byla pořízena 18:07 fotka. data z Tiga

1807data.jpg


Pokud by jste měli někdo nějaký dotaz klidne se ptejte. Mám na prvních 30 dní premium učet. monitoring je tedy po 1min. Pak je to zpoplaněný a bude po 15 minutach jestly jsem to pochopil dobře. :yes:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dex88
 
Příspěvky: 103
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod marko250 » úte čer 23, 2020 8:24 am

U mě dobrý,poslední 100% SOC 18.6.a pod 50% jsem se pak nedostal a dnes už zase svítí.
100%soc 19.6..jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod rokytna » úte čer 23, 2020 8:25 am

Ten monitoring používá extra datový kabel k panelům, nebo je to přenos dat z panelů (z tigo krabiček) přes datovou modulaci po silových kabelech ?

Nejde ten monitoring tigo udělat lokálně, tedy bez jejich cloudu ? už jsem fakt byl fest nalomený si to pořídit na další instalaci ale tohle je docela velká stopka...
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod Dex88 » úte čer 23, 2020 8:55 am

Vse je reseno bezdratove.

V rozvaděči máš to zelene CCA to připojiš k síti bud přes wifi nebo ethernet. z něho ti vedou 4 dráty ( použil jsem starej utp kabel.) a ten vede do T4 - AP vypada podobne jak optimizer a ten komunikuje se vsemi optimizery bezdratove stahuje data ze vsech panelu a odesilá do CCA a ten na tigo cloud,

Ale na CCA jsou 2x RS 485 tady je na stránkách tiga nějaká zmínka. asi by šli data vyčítat odtud.

https://support.tigoenergy.com/hc/en-us ... al-Devices

edit:
na CCA je jeste kontak asi pro rychlé vypnutí v případě problému. řikaj tomu rapid-shutdown melo by to okamžitě zastavit vyrobu všech panelu. nemám vyzkoušeno.

https://www.tigoenergy.com/about-tigo/c ... inverters/
Dex88
 
Příspěvky: 103
Registrován: čtv lis 21, 2019 12:33 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod ResHacker » úte čer 23, 2020 9:16 am

kodl69 píše:mě fungují dvě sady už několik let. Jeden kousek jsem zničil vlastní blbostí. A zničení komunikačního kabelu rozdílem potenciálu bych na výrobce nesváděl, jedině snad to, že netrvá na galvanickým oddělením toho UART signálu...
Ale asi to není pro každýho, nemá to podle mě nijak řešenou ochranu např. před rozpojením silového propoje mezi články.


Ale má, jen se v místě, kde může k rozpojení silových vodičů dojít (zpravidla třeba někde mezi boxy) musí realizovat propojení pomocí 2 vodičů. Tuto skutečnost jsem ale samozřejmě zjistil až po tom,co jsem takto 2 dotčené kousky poslal do křemíkového nebe.. :roll: Těžko tyhle informace dohledat, výrobce k tomu pořádnej manuál nedodává, vše jsem stahoval po kouskách z různých míst a stejně se vše podstatné na první dobrou nedozvěděl. Je to tím pádem takové DYI řešení typu pokus omyl...
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, original NiCD 120V/100Ah + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 481
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod youda » úte čer 23, 2020 9:58 am

Optimizéry Tigo TS4

KOMUNIKACE
Jak ta komunikace funguje, je celkem pěkně vidět na nákresech.
  • Ze zelené krabičky "CCA" ve strojovně, vede na datový kabel do krabičky "TAP", která je umístěna přímo na střeše.
  • TAP už pak komunikuje se všemi optimizéry bezdrátově. To je fajn, jelikož není potřeba tahat od panelů a optimizérů žádné datové kabely.
  • Každý optimizér funguje jako bezdrátový opakovač.
House_equipment_02_TAP.png

TAP layout.PNG

PS: Je-li stringů opravdu hodně a panelů stovky, pak lze použít TAPů i více. Výhoda je, že TAPy se propojují systémem daisy-chain. Není tedy potřeba tahat na střechu extra datový kabel pro každý TAP, ale stačí jeden společný.
Quick Start Guide - CCA & TAP.pdf


MONITORING
Pokud jde o integraci s nadřazeným monitoringem, tak původní Dex88ův odkaz (https://support.tigoenergy.com/hc/en-us ... al-Devices) je o něčem trochu jiném. Řeší, jak lze do systému Tigo připojit další monitorovaná zařízení, jako například invertory nebo elektroměry. Tedy nikoliv to, jak připojit systém Tigo do 3rd party nadřazeného monitoringu.

Pro připojení do 3rd party nadřazeného monitoringu, slouží API rozhraní, které se volá jako běžná webová služba. Lze jej tedy používat z čehokoliv, co umí vygenerovat HTTP request a vyparsovat JSON odpověď. Bohužel, toto API má pro nás, mikro-solárníky, dvě mouchy:
  • Vyžaduje tu nejdražší verzi předplatného.
  • Nemluví s CCA krabičou, ale mluví s Tigo Cloudem.
Tigo-API-V3.pdf

CLOUD
Bohužel, pro plné využití funkcí Tiga, včetně připojení do vlastního monitoringu, je potřeba jak Cloud, tak předplatné. To je však zcela pochopitelné, neboť trvalý příliv poplatků je pro Tigo z dlouhodobého hlediska mnohem hodnotnější, než prodej fyzických krabiček.

Nutno dodat, že Tigo má celý ten systém opravdu výborně vymyšlený a se spoustou chytrých funkcí. I technicky je to výborné řešení, neboť (narozdíl třeba od podobného řešení SolarEdge) to funguje s libovolným invertorem. Také Tigo optimizérů se dá koupit více typů a dokonce je takto i kombinovat v rámci jednoho stringu. Levné typy umí jen monitoring, dražší umí navíc i optimalizaci.

Toto je guide k integrovaným optimizérům přímo v panelech, ale stejnou jmennou konvenci používají i optimizéry samotné. Např. TS4-A-O = optimize, TS4-A-M = monitoring.
TS4 integrated optimizers.PNG

Každopádně, před nákupem doporučuji detailně prostudovat dokumentaci, která je naštěstí veřejně dostupná a velmi dobře zpracovaná, včetně ukázkových projektů.

Začít lze například zde:
https://support.tigoenergy.com/hc/en-us ... t-with-TS4
https://support.tigoenergy.com/hc/en-us ... -Placement
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2687
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod rokytna » úte čer 23, 2020 10:45 am

jj prezentace mají dobře zpracované, díky za post

Cloud, API... to souhlasím, tudy cesta (pro mě) nevede.

Ale super, je to RS485, to půjde odposlechnout a připojit na rPI.
Pokud to nešifrují ale to se mi nechce věřit.

Respektive 802.15.4, to je možná ještě lepší, jen zjisit jaký protokol to má.

Schválně jestli to už někde na githubu je...

Kdyby tam nebyla ta závislost na cloudu, tak je to zlatý výrobek...
diky Dex88 za test
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: návrh 9kW FVE - prosím o konzultaci

Příspěvekod rokytna » úte čer 23, 2020 10:52 am

ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Předchozí

Zpět na Plánované FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'