Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned pro 15, 2019 1:44 pm


Je něco co chcete vyrobit?

Nezařaditelné

Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod Matess » ned pro 01, 2019 11:48 pm

Minulý rok jsem měl pájecí deficit a tak jsem se rozhodl vyrobit 10 kusů bodovaček. Bohužel svojí chybou jsem prodal o kus více a tak na mě nezbylo. Naštěstí jsem jednu dělal pro kamaráda k vánocům a tak když jsem v průběhu roku něco potřeboval zaběhl jsem k němu. Rád něco udělám a zabavím se a když mi budete chtít dát něco navíc nad náklady zlobit se nebudu.

Řeším co vyrábět letos...
Nabízí se opět bodovačka abych měl konečně svoji.

Jako další varianta co by někomu mohla pomoct by byl střídač na FV ohřev vody od p. Oplockého. (musel bych se ho ale zeptat zda by mu to nevadilo - podklady pro osobní potřebu mi kdysi dal, ale ikdyž psal že to nedělal pro zisk... prostě pokud bych to měl dělat zeptám se ho)

Napadá vás něco dalšího?
Matess
 
Příspěvky: 674
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod NOPARasito » pon pro 02, 2019 12:07 am

Co takhle palice treba na Lifepo4 by se nekomu mohly hodit.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1606
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod Matess » pon pro 02, 2019 12:39 am

to me pripomina ze ty tu mam rozdelane...
Matess
 
Příspěvky: 674
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod mati » pon pro 02, 2019 12:50 am

Matess píše:Minulý rok jsem měl pájecí deficit a tak jsem se rozhodl vyrobit 10 kusů bodovaček. Bohužel svojí chybou jsem prodal o kus více a tak na mě nezbylo. Naštěstí jsem jednu dělal pro kamaráda k vánocům a tak když jsem v průběhu roku něco potřeboval zaběhl jsem k němu. Rád něco udělám a zabavím se a když mi budete chtít dát něco navíc nad náklady zlobit se nebudu.

Řeším co vyrábět letos...
Nabízí se opět bodovačka abych měl konečně svoji.

Jako další varianta co by někomu mohla pomoct by byl střídač na FV ohřev vody od p. Oplockého. (musel bych se ho ale zeptat zda by mu to nevadilo - podklady pro osobní potřebu mi kdysi dal, ale ikdyž psal že to nedělal pro zisk... prostě pokud bych to měl dělat zeptám se ho)

Napadá vás něco dalšího?


Pokud by jsi dělal střídač od Oplockého - měl bych o jeden kousek zájem..

M.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah 24V Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 187
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod rva » pon pro 02, 2019 6:22 am

Možná by byli zájemci o Kybosův vytěžovač - občas se tu někdo ptá, jestli by mu to někdo vyrobil.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1535
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod kiksa » pon pro 02, 2019 8:20 am

O paliče na Lifepo (případně ověřené schéma) bych měl zájem případně třeba já a určitě bych něco přihodil. ;-)
Kybosův vytěžovač na 24 V - jeden na 24 V se mi válí doma - funkční a ověřený, ale vypadá hrozně - učil jsem se na něm pájet. Kdyby ho někdo chtěl, tak napište.
kiksa
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned říj 15, 2017 10:50 am

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod Matess » stř pro 04, 2019 1:39 am

Co se týká paličů mám tu prototyp. Stavěl jsem to původně na liion na 4,1V.

Princip funkce je následující:
měřím napětí (bliknu), pokud je nižší než 4V spím 5s a potom začnu znovu
pokud je vyšší než 4V a nižší než 4,1V (bliknu podruhé) a spím 3s
pokud je vyšší než 4,1V otevírám fety (rozvsvěcím led) a spouštím připojenou zátěž na 3s

nejsem schopen aktuálně změřit odběr ale díky snížení napětí na atmege na 2,5V, jejím podtaktování a obecně využití sleepmódu je to velmi málo. Slibuji že do příště se zamyslím nad tím jak to změřit.

Dělička na měření je 1:2, tzn chodit to může docela přesně od 2,7V do 5V, takže je to použitelné na Liion i LiFePO4 (Na LiTi už to asi vhodné nebude)

Časy bych upravil asi na 20s, 3s, 10s - ty kratší tam mám hlavně z důvodu testování.

Co se týká mosfetů, tak "driver" mosfet je 2n7002bkw s limitem na 310mA a otevírá 4 paralelně spojené TSM4424, kde každý má 8A trvale a 30A špičkově. Nechal jsem to jet hodinu při 3A blikání (viz video) a je to studené na dotek prstu. Udělal jsem tam v návrhu díry v rozích aby to případně šlo přidělat na chladič, ale podle toho jak studené to je si myslím že do 10A nebude nic potřeba. Zátěž je na každém co si tam dá... zda odpor, žárovku, nějaký (izolovaný zvyšující) měnič...

https://www.youtube.com/watch?v=Oup2oOX8BJk

Cena:... no musím spočítat přesně, ale náklady na součástky budou kolem 100Kč bez DPH za kus.

Máte někdo o toto zájem?
Případně napište co chcete otestovat...
Matess
 
Příspěvky: 674
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod Matess » stř pro 04, 2019 2:06 am

tak mě napadlo jak to změřit... měřil jsem úbytek napětí na 3 ohm odporu při napětí 3,9V. 3,86mV ve spánku a 8mV při měření. To měřící se špatně měří... je to tam na zlomek vteřiny. Když to měřím osciloskopem, tak to ukazuje 4mV v klidu a 19mV max - je to ale tak krátké, že průměr jsou stejně 4mV. Spotřeba v klidu tedy je kolem 4/3=1,3mA Když jsem napětí snížil na 3,2V úbytek šel dolů na 3,3mV, tzn 3,3/3=1,1mA.
Matess
 
Příspěvky: 674
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod diablo007 » stř pro 04, 2019 4:17 pm

Koukám že ty autotarovky jako zátěž napadlo už i jiné
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1957
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod kyocera » stř pro 04, 2019 4:28 pm

Zdravím,
jako zátěž žárovka v takové aplikaci není štastné řešení.
Vlákno je neustálým blikáním více namáháno, než když jen
žárovka svítí. Blikající žárovka bude mít kratší životnost.
Dobře předimenzovaný keramický výkonový odpor je vhodnější.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 771
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod kodl69 » stř pro 04, 2019 4:45 pm

Neřešte žárovky, řešte komunikaci s nějakým nadřazeným systémem, a pak ovládání měniče, vytěžování příp odpojení zátěže. To je řešený jak?
Používám keramický odpory, využívám je tak na 80% jmen. výkonu, stačí aby byly cca 5mm nad deskou a pod odporem díra, teplota do 70°C.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4176
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod Matess » stř pro 04, 2019 5:48 pm

zapojit tam lze cokoliv... ja jen nemel doma vhodny odpor a nasel jsem zarovku. To namahani vlakna je videt... pro rozsveceni tam jsou 4A a potom se to uklidni na 2,7A. Nicmene verim ze by zarovky vydrzely, kdyz se pouzije 12V zarovka na 4V balancovani. Komunikaci jsem vubec neresil - potreboval jsem neco funkcniho a rychle. Koukal jsem se ze existuji soucastky pro galvanicke oddeleni komunikace, ale levne to neni. Problém je že se dostáváme trochu pryč z teritoria "něco bych si rád spájel a když to někomu pomůže" do "začneme pracovat na vlastním řešení" a rozdíl je v tom opravdu velký...
Matess
 
Příspěvky: 674
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Je něco co chcete vyrobit?

Příspěvekod kodl69 » stř pro 04, 2019 6:08 pm

ano, na galvanický oddělení stačí jeden optočlen a dva odpory na každý modul. Obvyklá cena méně než 1Kč...
Problém je SW a ten už někdo udělal. Je to opensource, tak si můžeš něco dotvořit, aby to bylo to "vlastní řešení" Moduly s podobnou funkcí mám taky, ale bez funkčního SW s komunikací je to prakticky k ničemu... Co se stane, když ani 10A balancer nestíhá balancovat a napětí lifepo4 najednou roste přes 3.5V? co udělá modul bez komunikace?
Vidlácký řešení je udělat aspoň několik optočlenů na každým modulu, a ty potom podle napětí spínat, tj jedním třeba odpojovat panely, jedním zapínat vytěžovač a jedním vypínat měnič...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4176
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'