Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 16, 2019 10:36 am
dano píše:PS: Vyvoj sveta do buducna sa da vidiet vo filme Absurdistán / Idiocracy, akurat to nebude take vtipne a ruzove...
youda píše:Přátelé,
předně je potřeba si říci, že výhody 5G nejsou primárně určeny pro průměrného uživatele smartphonu, řadového občana. Obyčejnému člověku opravdu stačí již to pokrytí a rychlost, které nabízí 4G či LTE. Podobně, jako všem bohatě stačí osobní auto, co jede 250Km/h.
Díky 5G bude možné online konektivitu namontovat do všech výrobních linek, jednotlivých robotů, do zahradní techniky, do semaforů na ulicích a defibrilátorů v sanitkách. Takže třeba když záchranka nabere pacienta v bezvědomí, tak jeho vitální data se budou už po cestě přenášet do nemocnice a podle toho se bude moci nachystat trauma tým na sále.
K robotům na výrobních linkách se nebudou muset tahat kabely, ale budou komunikovat přes 5G s centrálním řízením, mezi sebou navzájem a v ERP se bude rovnou evidovat zmetkovitost, spotřeba materiálu a ke každému výrobku také údaje z výstupní kontroly kvality. Prostě i smažení slaných čipsů bude možné kontrolovat tak precizně, jako se to dnes děje snad jen u výroby léčiv. A když v Kauflandu kasa namarkuje balíček paprikových a česnekových, tak továrna hned přiobjedná pytlík capsaicinu a dva česneky.
Těch příkladů je moc. Některé dávají smysl, jiné jsou trochu přitažené za vlasy. A o možnostech zneužití se samozřejmě raději nahlas nemluví.
Já osobně z toho mám pocity smíšené. Některé ty věci zní hezky, ale nejsem si jist, jestli je všechny opravdu nutně potřebujeme. Už dnes je svět strašně hektický. Všichni žijeme pod obrovským tlakem a tohle bude další stupeň. Dokud nebyly emaily, mobilní telefony a domácí počítače, měl člověk aspoň nějakou jistotu, že po skončení šichty opravdu může hodit práci za hlavu. Dnes už dokáží ve volném čase úplně vypnout jen ti psychicky nejodolnější jedinci nebo totální salámisti. Zbytek lidí se prostě tak nějak smířil s tím, že jednou za čas musí pracovní úkoly řešit i o víkendu a displej mobilního telefonu podvědomě kontroluje i o dovolené.
Ve zkratce: osobně nevidím ani tak problém v dalším nárůstu elektromagnetického smogu, jako spíše v těch sociálních a psychologických dopadech, které další propojení reálného a online světa přinese.
Snad to nakonec budou ty lepší scénáře.
Dagus píše:Nevím jestli máš zkušenost s výrobníma linkama. Já byl jako zatím jen v šesti firmách co mají opravdovou linku, dvě z toho národního a jedna nadnárodní a věř tomu, že na výrobního robota určitě 5G není. Kdyby jsi viděl jaké obstrukce jsou na síťové vrstvě robotické linky, aby se tam nikdo neautorizovaný nedostal, tak tohle nikdy nemůžeš napsat. Většinou je to úplně oddělené, každá linka zvlášť, extra porty, extra vlany, blokace portů při neautorizované přístupu. Net to většinou ani nevidělo.
5G max pro iot pro nedůležité věci.
...
Dagus píše:Až uvidíš rozdíl mezi sd co nám soudruzi dávají na dvb a 4k, tak třeba změníš názor. Osobně bych si televizi(monitor) s full hd už nekoupil. Když to nemáš přes obývák 5 metrů, tak 4k oceníš.
DanoP píše:Dagus píše:Až uvidíš rozdíl mezi sd co nám soudruzi dávají na dvb a 4k, tak třeba změníš názor. Osobně bych si televizi(monitor) s full hd už nekoupil. Když to nemáš přes obývák 5 metrů, tak 4k oceníš.
Mam full HD plazmu 1,5m, a skutocne kvalitne HD s 50/60p mi kvalitou staci a to pozeram z 3m. LCD, co som zatial videl, najma podanie v oblasti ciernej v zatemnenej miestnosti (napr. sceny ked na ciernom podklade je biely bod) su uplne fiasko, to ani 4k nezachrani. Pre kino to vyznam ma, mam problem chodit do multiplexov- obraz mi pripada rozmazany a nie je to zrakovou chybou, prave naopak, je to malym rozlisenim, zlate panoramaticke filmy na 70mm kde rozlisenie je okolo 20k pri vyrazne lepsej dynamike.
Uživatelé procházející toto fórum: dumi, lemra79, Lui a 0 návštevníků