AP400-Postřehy z provozu

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od KUTIL »

Rýchlobežnosť Je technická veličina turbíny, je to konštanta a zostáva rovnaká bez ohľadu na to či sa turbína točí alebo stojí.
Ak je vrtuľa, teda zdroj príkonu s jedinou originálnou rýchlobežnosťou zaťažovaná optimálne, tak počas celého rozsahu užitočných rýchlostí vetra Vo bude pracovať s najvyššou účinnosťou ktorá je daná jej technickými parametrami. Napríklad ak alternátor začne nabíjať pri Vo4 m/s pri No 2,5ot/sec, tak pri Vo 8 m/s bude dosahovať 5 ot/sec a pri 12 m/s 10/sec a tomu zodpovedajúci výkon, viac ani Watt.
A sa tak nestane, napríklad že generátor dá tých No až pri 300 otáčkach ( teda pri Vo 8 m/sec) nebude zaťažovaná optimálne a bude pracovať s ďaleko nižšou účinnosťou. Aj naopak to platí, ak je výkon generátora v danom okamžiku nižší ako príkon a požadované napätie dosiahne generátor už pri nižších otáčkach tak sa jednoducho zabrzdí až zastaví.
Snaha zladiť vrtuľu s generátorom pomocou nejakého regulátora na vstupe prúdu do baterky znamená prinútiť generátor aby začal dobíjať vtedy, ak vrtuľa ešte nemá potrebné otáčky. Dalo by sa to riešiť transformovaním napätia generátora na vyššie pomocou trojfázového transformátora. Ten by sa dal navrhnúť len so znalosťou otáčkových pomerov, možno by to niekto trafil aj od oka, ale na to by som sa nespoliehal. Skúšať to vyriešiť nejakým MPPT či iným regulátorom len tak od oka nebude fungovať či už s výpočtami (ale čoho?) alebo bez nich, len tak skusmo. Možno by tam bolo treba zapojiť žehličku či šijací stroj. Výsledok rovnaký.
Fugasovi sa omlúvam, ale sám to zle pochopil. Ak som v článku „Účinnosť.pdf“ napísal, že „Je to všetko len snaha donútiť nejaké zariadenie ktoré by chcelo pracovať podľa Newtonovskej fyziky aby pracovalo podľa vašich (platí pre všetkých) mylných a niekedy až diletantských a idiotských predstáv. . . .“ neviem prečo sa stotožnil že ten „idiot“ patril práve a len jemu. (Podobne je to aj s výrazom „diletantský“)
Článok začína „Ale vážne. Kúpite alebo doma vyrobíte šmejd...)“ To platí pre všetkých. Napríklad vy ste doma nič nevyrobili. Ale našli by sa aj takí.
Nakoniec pre admina. Máte právo vymazať kohokoľvek. Diskusia patrí vám, zarábate na nej (možno sa vám to zdá málo) a z toho titulu sa o ňu musíte aj starať. My diskutéri a prispievatelia zaisťujeme jej čítanosť, návštevnosť a tým pádom aj váš prospech.
Zhrniem to aby nebolo pochyb. Nikde som nenapísal že práve fugas je idiot. To si skonštruoval on, asi že trafená hus zagágala. Výrazy „idiot“ a „diletant“ sú spisovné slová a nemám dôvod vymýšľať nejaké nové obsahovo rovnocenné výrazy len preto, že som vám nesympatický.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od mypower.cz »

KUTIL píše:Nakoniec pre admina. Máte právo vymazať kohokoľvek. Diskusia patrí vám, zarábate na nej (možno sa vám to zdá málo) a z toho titulu sa o ňu musíte aj starať. My diskutéri a prispievatelia zaisťujeme jej čítanosť, návštevnosť a tým pádom aj váš prospech.
Zhrniem to aby nebolo pochyb. Nikde som nenapísal že práve fugas je idiot. To si skonštruoval on, asi že trafená hus zagágala. Výrazy „idiot“ a „diletant“ sú spisovné slová a nemám dôvod vymýšľať nejaké nové obsahovo rovnocenné výrazy len preto, že som vám nesympatický.
a) servery zadara nejsou,
b) hw taky ne,
c) jejich pripojeni k netu taky ne,
d) cas venovany udrzbe taky ne,
e) takto se mi tady s ostatnimi zkratka bavit nebudete.

Pokud se vam nelibi ze odnekud (a vy to nejste) beru legalni prijmy a platim dane na to, aby jste tu vy mohl dalsi lidi oslovovat tim, ze vymysleji idiotske a diletanstske cosikdesi, myslim ze na to mate vlastni web, kde se muzete takto prezentovat, dle vasi libosti za vase vlastni naklady. Spisovnost danych slov je irelevantní. Existuji dalsi spisovna slova, ktera se ale ve slusne komunikaci nepouzivaji. Nebo mam na vas take pouzit spisovna slova, ktera by charakterizovala vase zpusoby vyjadrovani? To radeji nechtejte.

Doufam ze je to jasne vysvetleno a ze uz se to nebude opakovat.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od kybos »

KUTIL píše:Rýchlobežnosť Je technická veličina turbíny, je to konštanta a zostáva rovnaká bez ohľadu na to či sa turbína točí alebo stojí.
Možná je to na Slovensku jinak, ale u nás i jinde v civilizovaném světě je rychloběžnost poměr obvodové rychlosti oběžného kola větrného motoru k rychlosti větru.

λ =n × π × d / v

kde jednotlivé symboly znamenají:
λ … rychloběžnost rotoru
n … počet otáček za vteřinu
d … průměr rotoru v m
v … rychlost větru v m/s

Z uvedného vztahu je patrné, že rychloběžnost závisí na otáčkách rotoru a není to konstanta ale proměnná závislá na jiných veličinách. Pokud bude při nenulové rychlosti větru rotor stát, bude rychloběžnost nulová, jak je i matematickým začátečníkům zřejmé z uvedeného vztahu.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od vlkazajac »

No, keď sa voľakedy slúžilo na vojne dva roky, tak po roku cestou na prvú dovolenku sa zdala prvá ženská pri kasárenskom plote tá najkrajšia na svete. Opusťme relativitu a zjednoťme pohľad na vec, skúsim prispieť.

Ak uvažujeme pri výpočte s rovnakou rýchlobežnosťou ( nech 6 ) a s rovnakou rýchlosťou vetra ( nech 5 m/s ), potom vrtule s priemerom 1; 2; 4 m sa budú točiť otáčkami v pomere 4 : 2 : 1. Všetky tri budú na tom veľmi podobne aerodynamicky ( s výnimkou faktora absolútneho rozmeru ), ale - a to je pre diskusiu dôležité - budú vyžadovať iný značne rozdielny generátor.
Ak sa konkrétne tri vrtule s už danými a nemennými priemermi a generátormi a konštrukčným parametrom rýchlobežnosti ( = 6 ) točia hodne pomalšie ( slabý vietor ) alebo hodne rýchlejšie ( silný vietor ) a to každá s odlišným generátorom, nemá zmysel porovnávať ich bez konkrétnejších dátových vstupov. Ergo, agresívna diskusia nie je na mieste.

Stručne, rýchlobežnosť je konštrukčný parameter, ktorý sa s výhodou používa pri vyšetrovaní profilov resp. vrtulí, pretože umožňuje rozvinúť aerodynamické skúšky a získať zobecňujúce výsledky. Hoci jeho definícia matematicky zvádza spraviť ho funkciou otáčok, je to nezmyselné vytrhnutie z fyzikálnej podstaty vrtule. Opomína sa konštrukčný cieľ - pre prevažujúcu silu vetra navrhnúť účinnú vrtuľu a optimálny generátor.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od KUTIL »

Stále sa točíme dookola. Ak turbína stojí, stále má svoju rychlobežnosť , ktorá je daná jej konštrukciou. Teda uhlami skrútenia, šírkou lopatiek apod. Ak sa začne točiť tak pri určitých otáčkach a teda aj rýchlobežnosti dosiahne maximálnu účinnosť (samozrejme optimálne zaťažená) a to platí pre všetky rýchlosti vetra. Alebo ešte polopatickejšie -len pri jedinej a jedinečnej rýchlobežnosti má turbína maximálnu účinnosť počas celej škály užitočných rýchlosti vetra..
A čo sa týka Slovenska, ktoré ste vylúčili z civilizovaného sveta pozor, admin vás môže napomenúť !
Pre admina- aj na vás možno použiť spisovné slová, ktoré bycharakterizovali vaše spôsoby vyjadrovania! A asi by to ani vám moc radosti nerobilo. Takže fifty-fifty.
P.S. ˇPPrijmy ktoré beriete z Mypoweru sú aj odo mňa, lebo prispievam k návštevnosti
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od kybos »

Jistěže je možné (v extrémně jednoduchých konstrukcích větrných elektráren je to dokonce optimální) navrhnout vrtuli s generátorem přizpůsobenou pracovnímu bodu, který odpovídá převažující rychlosti větru. I když i o tomto přizpůsobení by se dalo diskutovat, jelikož optimální pracovní bod (pro maximální energetický zisk) bude odpovídat rychlosti větru poněkud vyšší než průměrné díky kubické závislosti výkonu na rychlosti větru. Ale ať už zvolíme jakýkoliv pevný pracovní bod, bude to v ideálním případě energeticky optimální jen v tomto pracovním bodě a čím dále od tohoto pracovního bodu se bude reálná rychlost větru nacházet, tím méně bude větrný motor přizpůsoben zátěži, kterou v daném případě představuje akumulátor s relativně stabilním napětím. Je proto vhodné provést nějaké dynamicky proměnlivé výkonové přizpůsobení, aby mohlo dojít k maximálnímu přenosu výkonu. Řeší se to buď natáčením listů vrtule, což je konstrukčně náročné, proměnlivým převodem (variátor), což je drahé a ztrátové, nebo elektrickým měničem impedance, což je v dnešní době asi neschůdnější varianta. Je také samozřejmě možné tento problém impedančního přizpůsobení neřešit a připojit generátor přímo přes usměrňovač k akumulátoru. Takové řešení je velmi jednoduché a je vykoupeno ztrátami na impedančním nepřizpůsobení, které mohou být při širokém rozsahu použitelných rychlostí větru značné.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2706
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od kybos »

KUTIL píše:Stále sa točíme dookola. Ak turbína stojí, stále má svoju rychlobežnosť , ktorá je daná jej konštrukciou.
Jestliže turbína stojí při nenulové rychlosti větru, pak má sice svou rychloběžnost ale ta je nezávisle na konstrukci turbíny nulová. To vyplývá z definice rychloběžnosti a nelze to fyzikálně nijak ohýbat. Konstrukcí turbíny je ale dán průběh výkonového koeficientu v závislosti na rychloběžnosti. Ten má svoje suprémum v optimálním pracovním bodu pro který bývá turbína navržena. Tento průběh je dán vlastnostmi turbíny, tvarem a počtem listů a pro pevnou konstrukci oběžného kola s neměnnou geometrií je jeho stálou vlastností.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2211
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od fugas »

mypower.cz píše:
KUTIL píše:Nakoniec pre admina. Máte právo vymazať kohokoľvek. Diskusia patrí vám, zarábate na nej (možno sa vám to zdá málo) a z toho titulu sa o ňu musíte aj starať. My diskutéri a prispievatelia zaisťujeme jej čítanosť, návštevnosť a tým pádom aj váš prospech.
Zhrniem to aby nebolo pochyb. Nikde som nenapísal že práve fugas je idiot. To si skonštruoval on, asi že trafená hus zagágala. Výrazy „idiot“ a „diletant“ sú spisovné slová a nemám dôvod vymýšľať nejaké nové obsahovo rovnocenné výrazy len preto, že som vám nesympatický.
a) servery zadara nejsou,
b) hw taky ne,
c) jejich pripojeni k netu taky ne,
d) cas venovany udrzbe taky ne,
e) takto se mi tady s ostatnimi zkratka bavit nebudete.

Pokud se vam nelibi ze odnekud (a vy to nejste) beru legalni prijmy a platim dane na to, aby jste tu vy mohl dalsi lidi oslovovat tim, ze vymysleji idiotske a diletanstske cosikdesi, myslim ze na to mate vlastni web, kde se muzete takto prezentovat, dle vasi libosti za vase vlastni naklady. Spisovnost danych slov je irelevantní. Existuji dalsi spisovna slova, ktera se ale ve slusne komunikaci nepouzivaji. Nebo mam na vas take pouzit spisovna slova, ktera by charakterizovala vase zpusoby vyjadrovani? To radeji nechtejte.

Doufam ze je to jasne vysvetleno a ze uz se to nebude opakovat.
Pánové kam to zabíháme :D Pokud KUTIL chápe psaný text, nerozumím jak přišel na to, že jsem se identifikoval s jeho výlevy.Myslel jsem, podle toho, jak ta chvála na vrtuli RENEN 1,6m/250W :dontknow: pokračovala, že to patří Mirovi.Miro (zde na fóru Mroc) je úspěšným domácím konstruktérem VAWT, nakonec jeho počínání je velice pěkně a polopatě popsáno na jeho stránkách http://www.vawt.om2cm.sk/ .Jen jsem reagoval na to, že všichni kdo se nadšeně snaží o něco jiného než je jeho RENEN jsou diletanti idioti a bůh ví co ještě dalšího.KUTIL, najděte si konečně někoho kdo bude chtít být vaším žákem a naplní vaše touhy po uznání.
Tohle vlákno mělo posloužit jako seznámení s realitou kolem reálného továrního stroje české výroby.
Zakončeno je tím, že uvedeným strojem nelze nabíjet 60V baterii vuýkonem vyšším, než je cca 300W.A věřte že nepomůže ani hrozit proti větru.Nuže po přechodu na vyšší napětí nebudu moci vrtuli dále používat.Tento stroj předčil má očekávání.
Jestli na to pánové máte nervy, bojujte tu s větrnými mlýny :D
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: AP400-Postřehy z provozu

Příspěvek od solárník »

Prosimvás, pokud z nějak navržené vrtule s nenaklápěcími listy odebíráme výkon pod navrženým shodným Cp (což je záhodno, protože tak pracuje optimálně), pak je rychloběžnost skutečně konstantní, protože otáčky budou konstantním násobkem rychlosti větru. To se stane pouze tehdy, pokud je alternátor dobře sladěn s vrtulí v případě připojení přímo do baterie (i přesto, že ztráty ve statoru budou ve vyšších otáčkách obrovské a napětí baterie téměř konstantní), nebo dobře sladěn s tabulkou v kontroleru, v případě tabulkového transformačního měniče.

Tyhle listy HYE jsem měl možnost měřit jen v pětilistém provedení a tam to dosahovalo komplet s jejich originálním generátorem průměrného Cp=0,25. Ale bohužel nemám hub na 3 listou variantu, nevím, jeslti ho někde prodávají samotný, abych vyzkoušel, co to udělá při 3 listech, což se právě taky prodávalo (HY-400 versus HY-400L). Myslím, že se to lišilo jen hubem a počtem listů.

A dál mám podezření (protože to bylo osazeno na vrcholu škmé střechy), že ta střecha točí směr větru směrem nahoru, tedy to může být důvod, proč bylo Cp tak poměrně nízké. Je to stejné, jako by turbínu o ten úhel vychylovala ze směru.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek