Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob zář 19, 2020 10:46 am


Victron a HDO problem.

Měniče Victron
PředchozíDalší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Frana » úte led 28, 2020 6:53 pm

Ja uz jsem dneska dostal od Victronu potvrzeni ucasti. Tak snad do te doby neumru na nejaky medialni virus a pojedu tam... :-)
Samozrejme se na to budu ptat - planuje ucast jeste nekdo, prosim?
6kWp (20x EXE Solar monokrystal PERC) jizne, sklon 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000 (14kWh)
Frana
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » úte led 28, 2020 7:17 pm

To skolenie doporucujem, myslim, ze to bude podobne ako bolo na Slovensku na jesen. Lucian Popescu je fajn skolitel a hlavne to nieje iba obchodnik, ale rozumie aj technike. V tom case som to zacal riesit z victron supportom, tak som mu to spomenul iba okrajovo, ale urcite bude dobre mu to pripomenut.
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » úte led 28, 2020 7:30 pm

Dostal jsem pozvanku na majl. Ja nejdu - predpokladam ze se tam bude mluvit anglicky a to bych si z toho moc neodnesl. Nechci zabirat misto jinym kdo rozumi.

Frana: jsem zvedavy co se dozvis. Doufam ze zde poreferujes.
PavelR
 
Příspěvky: 2463
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Frana » ned úno 02, 2020 1:03 pm

Mne anglictina nijak neurazi, uvidime, co bude mozno probrat, urcite dam vedet.
6kWp (20x EXE Solar monokrystal PERC) jizne, sklon 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000 (14kWh)
Frana
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » ned úno 02, 2020 1:25 pm

Frana píše:Mne anglictina nijak neurazi, uvidime, co bude mozno probrat, urcite dam vedet.


To je dobre. Me taky ne :) uz se tesim na informace
PavelR
 
Příspěvky: 2463
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » pát úno 14, 2020 9:24 am

Vcera vecer sa mi ozval z L3 supportu Victronu Daniël Boekel a napisal mi toto :

"We have not been able to reproduce the issue on 216,7 Hz. Can you get me in contact with other users that have this problem? (preferably bigger systems where the symptoms are more obvious?)"

Zatial som mu (radsej) neodpisoval, ale zrejme by bolo dobre aby sa mu postazovali aj ini ludia ako ja, aj ked viem, ze na fore victronu sa to riesilo uz niekolko krat. Tak by som chcel poprosit ludi, ktorych to sere podobne ako mna, aby by mi bud poslali email kontakt a ja ho preposlem na support, alebo asi by bolo najlepsie aby napisali rovno na email level3support@victronenergy.com , ze maju podobny problem ako ja. Cely moj system aj nastavenia som im podrobne popisal a maju aj pristup k venusu, tak neviem, co by este chceli zistit.
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod gupa » pát úno 14, 2020 10:32 am

Vím že fr. měniče mají jinou nosnou frekvenci která může rušit síť, ale nepomohlo by něco takového při tomto problému?

https://www.meniceyaskawa.cz/Odrusovaci ... c8_0_1.htm
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1731
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » pon úno 17, 2020 10:36 am

Tak som napisal na support Victronu level3support@victronenergy.com (kontaktna osoba Daniël Boekel), ze sa mu budu ozyvat ludia, co maju tento problem. Zostava len verit, ze to v dohladnom case vyriesia... Experimentovanim som zistil, ze pri povolenom Weak AC input (v casti nabijanie) je to trocha lepsie, co som aj napisal na support.
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » pon úno 17, 2020 6:30 pm

Odpoved dosla relativne rychlo a inzinier ktory to ma na starosti ma tento tyzden dovolenku, tak uvidime potom 8-)
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Frana » úte úno 18, 2020 7:01 am

Zaregistroval jsem novy fw verzi 4.70 s nejakou opravou kolem PWM - ma uz nekdo otestovano, jestli ma tenhle fix nejaky vliv na diskutovany bug? Dnes budu cely den na skoleni Victronu, tak kdyztak nekdo dejte vedet, obcas sem mrknu.
6kWp (20x EXE Solar monokrystal PERC) jizne, sklon 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000 (14kWh)
Frana
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Frana » úte úno 18, 2020 6:10 pm

Takze... oprava tohoto problemu zatim neni, asi neni nova informace, ze maji ve Victronu nejaky pristroj, kterym umi HDO signal nasimulovat, ale zatim nevedi kdy bude firmware, ktery to pro asistenta ESS umi spolehlive vyresit. Takze vlastne nic noveho. Krome nove ridici jednotky Cerbo s pridavnym displejem (nahrada za Venus GX a Color Control GX a par zajimavych vylepseni v ovladacich a programovacich softwarech. Skoleni bylo vcelku zajimave - Luciano je dobry lektor.
6kWp (20x EXE Solar monokrystal PERC) jizne, sklon 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000 (14kWh)
Frana
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » úte úno 18, 2020 6:41 pm

No fajn, ze ste to tam spomenuli, ja som to Lucianovi spominal, ale len okrajovo, lebo som to uz riesil zo supportom Victronu. Lucian je fajn a pozna produkty Victronu a hlavne rozumie aj technike, nieje to iba teoretik.
Je zvlastne, ze nedokazu tento stav nasimulovat, ked maju simulator siete, ktory by to mal umoznit, ja som im posielal nejake udaje o tom, kolko toho tonoveho napatia mam doma.
V kazdom pripade sa to sprava inak, ak je zapnuty Weak AC input, teda snad to budu vediet vyriesit zmenou fw. Podle mojich informacii tam dnes malo byt viac ludi, ktori maju tento problem, tak to snad bolo spomenute hromadne.
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » stř dub 15, 2020 11:43 am

Trochu ozivim tuto temu. Este som hladal nejake info a nasiel som, ze system ovladania po sieti funguje v mnohych krajinach EU, info napriklad tu http://rundsteuerung.de a v Nemecku je vyuzivanych aj 216.7 Hz, tak neviem preco je s tym problem iba v CR a SR, mozno je to vyskou tonoveho napatia v sieti. Po vydani noveho fw, ktory to mal riesit komunikacia z Victronom utichla, tak som sa rozhodol, ze si to vyriesim sam. Je mi jasne, ze kym nebude novy fw ktory to riesi, tak jedinym riesenim je filter teda "hradici clen HDO". Bohuzial zohnat nieco take na objednavku a pod 100kW nieje mozne. Na mensie vykony ich pouzivaju male vodne elektrarne (alebo ciachovne elektromerov), aby kvoli nizkej impedancii generatora neovplyvnovali signal HDO, ale nasiel som iba jeden inzerat z roku 2017 samozrejme uz to nebolo aktualne.
Tak som si vypocital, nasimuloval a zmeral paralelny LC clen (zapojeny seriovo), ktory ma rezonancnu f HDO teda 216.7 Hz a tento filter vlozil pred victrona. Funguje to a victron si uz signal HDO nevsima ani v mode ESS, za filtrom je uroven signalu HDO nemeratelna. Problem ale je, ze jedinu vhodnu tlmivku ktoru som doma nasiel je z nejakeho stareho ATX zdroja a sluzila ako pasivne PFC, teda vykonovo dimenzovana max. do 300W, je to lacna cina a ma hlinikove vinutie. Indukcnost ma nieco cez 32mH a paralelny C 13uF, aby to bolo v rezonancii na 216.7 Hz, pri dlhsom odbere/dodavke okolo 300W je mierne tepla.
Aby vychadzali realne hodnoty C tak tlmivka by mala byt v rozsahu 5-30mH. Nejake obrazky prilozim neskor.
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » pát dub 17, 2020 5:32 am

Este tie slubene obrazky, prvy obrazok je simulacia, druhy je vysledok merania a treti je prakticka realizacia pri merani, len pre info, dlzka tlmivky cca 60mm


Obrázek

Obrázek

Obrázek
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » úte dub 28, 2020 10:31 am

Este doplnam nejake drobnosti a poznatky. Podarilo sa mi zohnat tlmivku 8mH 20A vinutu medenou pasovinou pre vykony ktore potrebujem, ma prijatelny ubytok vplyvom induktivnej reaktancie, ale zasa plati, ze cim nizsia indukcnost tym vyssia paralelna kapacita a hlavne mensi utlm signalu HDO. Prvy problem nastal, ked som zistil, ze v sieti mam signaly HDO dvoch urovni, zrejme z dvoch vysielacov, jeden je silnejsi, druhy slabsi a vysielaju v inych casoch. Pri zatazeni od cca 200-300VA ich filter spolahlivo potlacil, ak bola zataz mensia, tak silnejsi signal mi victron stale rusil, co je logicke, lebo uroven potlacenia signalu HDO zalezi od impedancie ktorou je filter zatazeny. Takze toto spolahliva cesta nebude. Pripojil som za tento filter este dalsi LC filter, ale tento je seriovy. Pri simulacii aj pri nulovom zatazeni je potlacenie signalu HDO pod 100dB, samozrejme realne to bude menej, ale aj tak bude signal HDO na vystupe filtra prakticky nulovy. Nevyhoda serioveho LC filtra je, ze na 50Hz bude mat nejaku malu spotrebu, ale ta sa da este zmensit volbou vacsej indukcnosti tlmivky, takze mam este na com experimentovat.

Obrázek
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Frana » ned kvě 10, 2020 9:19 am

Super, diky za informace, rozhodne budu rad, kdyz se podelis o dalsi vysledky badani.
6kWp (20x EXE Solar monokrystal PERC) jizne, sklon 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000 (14kWh)
Frana
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Miloslav SLádek » sob kvě 23, 2020 9:53 pm

Dobrý den. Chtěl bych se přidat k této problematice. HDO mi dočasně odstavuje střidače (3xmultiplus2 3000va) a jelikož celkově teknická podpora mého dodavatele FVE je prachmizerná rovnající se nule, touto problematikou se ho ani neodvažuji zatěžovat,takže se snažím řešení najít sám. Řešení problému hradícím členem se mi líbí i proto, že mám nahrávací studio a přes některé zařizení to HDO slyšim takže bych mohl zabít dvě mouchy jednou ranou. Take jsem někde pochytil, že by problém mohl vyřešit externí snímač který se zapojuje do zdířky "current sensor". Zajímá mne jestli jste to někdo zkoušel. Problem zatím řeším tak, že mam nastavené relé, které v případě dostatku vlastní elektřiny odpoji barák od DS, takže jedu ostrovně.Zaplatil jsem si ale za hybridní systém, takže byl bych rád aby to fungovalo tak jak bylo slibováno. Děkuji a zdravím
Miloslav SLádek
 
Příspěvky: 10
Registrován: pát srp 23, 2019 3:21 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » ned kvě 24, 2020 5:58 am

Ak niekde do audio retazca prenika 217 Hz, tak predpokladam, ze aj 50Hz, teda toto by sa malo riesit inak ako filtrom HDO. Ci sa to da vyriesit ext. prudovym senzorom neviem, ale myslim, ze nie. Zaujimave je, ze aj v inych statoch v EU sa pouziva ta ista frekvencia HDO, ale problem je len v CR a SR. Po pripojeni filtra pri odbere, alebo dodavke je to ok, pri nizsich odberoch sa stava ze HDO obcas rusi victron, ale iba pri niektorych poveloch. Co som zistoval, tak v CR aj SR sa pouzivaju dva druhy telegramov, starsi ZPA64/32 a potom novsi VERSACOM, predpokladam teda, ze jeden z nich rusi a druhy nie. Minuly tyzden som nakupil nejake drobnosti, takze si tie signaly nasamplujem a budem sa tomu venovat. Ako druha alternativa testov je, ze budem injektovat pred victronom signal HDO a testovat v com je problem.
Jedina moznost, ako to riesit oficialne je napisat do victronu a najlepsie sem https://community.victronenergy.com/index.html
dano
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Frana » ned kvě 24, 2020 11:37 am

Miloslav SLádek píše:Dobrý den. Chtěl bych se přidat k této problematice. HDO mi dočasně odstavuje střidače (3xmultiplus2 3000va) a jelikož celkově teknická podpora mého dodavatele FVE je prachmizerná rovnající se nule, touto problematikou se ho ani neodvažuji zatěžovat,takže se snažím řešení najít sám. Řešení problému hradícím členem se mi líbí i proto, že mám nahrávací studio a přes některé zařizení to HDO slyšim takže bych mohl zabít dvě mouchy jednou ranou. Take jsem někde pochytil, že by problém mohl vyřešit externí snímač který se zapojuje do zdířky "current sensor". Zajímá mne jestli jste to někdo zkoušel. Problem zatím řeším tak, že mam nastavené relé, které v případě dostatku vlastní elektřiny odpoji barák od DS, takže jedu ostrovně.Zaplatil jsem si ale za hybridní systém, takže byl bych rád aby to fungovalo tak jak bylo slibováno. Děkuji a zdravím


Externi senzor u Multiplusu II mam a rozhodne to nicemu nezabrani. Navic mi primo Lucianem Popecu bylo vysvetleno, ze je zbytecny, ze je lepsi ho dat pry - ma pry smysl pouze v pripade, ze Multiplusem ridis externi menic (treba Fronius) a potrebujes mit kontrolu jeste za nim... tedy z pohledu DS vlastne pred nim... :-)
6kWp (20x EXE Solar monokrystal PERC) jizne, sklon 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000 (14kWh)
Frana
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Frana » ned kvě 24, 2020 11:39 am

dano píše:Ak niekde do audio retazca prenika 217 Hz, tak predpokladam, ze aj 50Hz, teda toto by sa malo riesit inak ako filtrom HDO. Ci sa to da vyriesit ext. prudovym senzorom neviem, ale myslim, ze nie. Zaujimave je, ze aj v inych statoch v EU sa pouziva ta ista frekvencia HDO, ale problem je len v CR a SR. Po pripojeni filtra pri odbere, alebo dodavke je to ok, pri nizsich odberoch sa stava ze HDO obcas rusi victron, ale iba pri niektorych poveloch. Co som zistoval, tak v CR aj SR sa pouzivaju dva druhy telegramov, starsi ZPA64/32 a potom novsi VERSACOM, predpokladam teda, ze jeden z nich rusi a druhy nie. Minuly tyzden som nakupil nejake drobnosti, takze si tie signaly nasamplujem a budem sa tomu venovat. Ako druha alternativa testov je, ze budem injektovat pred victronom signal HDO a testovat v com je problem.
Jedina moznost, ako to riesit oficialne je napisat do victronu a najlepsie sem https://community.victronenergy.com/index.html


Psat do Victronu je zbytecne, jsme tak maly trh, ze to nikoho nezajima. Jedine, co by asi pomohlo, kdyby se najednou objevilo treba 50-100 reklamaci na nefunkcnost a nespolehlivost, to by je mozna vyburcovalo, ale to nikdo neni schopen udelat. Byt ro v DE, nebo UK, reakce by Victronu by byla urcite jina.
6kWp (20x EXE Solar monokrystal PERC) jizne, sklon 28°, Victron Smart Solar 250/100, Victron MultiPlus II 5000, Victron Venus GX, 4x Pylontech US3000 (14kWh)
Frana
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob úno 16, 2019 11:24 am
Bydliště: Podkrkonoší

PředchozíDalší

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'