Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 05, 2020 3:01 am


Victron a HDO problem.

Měniče Victron
Další

Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » stř lis 27, 2019 1:13 pm

Cital som o probleme z Victronom, ktory ma jars10 a nieco malo som nasiel aj v starsich prispevkoch, ale nic konkretne ani nijake riesenie. Mam EasySolar 1600VA a mam tiez tento problem, pravidelne pisem na support Victronu a zatial to nevyriesili. Posledne mi Daniël Boekel (level3 support) napisal, ze maju uz nejaky simulator siete a vraj pracuju na odstraneni zavady, uz sa nejaku dobu neozval, tak mu zas napisem, len by ma zaujimalo kolko ludi ma tento problem, ake produkty od Victronu maju a aka je frekvencia HDO, ktora sposobuje tento problem.
dano
 
Příspěvky: 205
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod goodbie » stř lis 27, 2019 1:26 pm

dano píše:Cital som o probleme z Victronom, ktory ma jars10 a nieco malo som nasiel aj v starsich prispevkoch, ale nic konkretne ani nijake riesenie. Mam EasySolar 1600VA a mam tiez tento problem, pravidelne pisem na support Victronu a zatial to nevyriesili. Posledne mi Daniël Boekel (level3 support) napisal, ze maju uz nejaky simulator siete a vraj pracuju na odstraneni zavady, uz sa nejaku dobu neozval, tak mu zas napisem, len by ma zaujimalo kolko ludi ma tento problem, ake produkty od Victronu maju a aka je frekvencia HDO, ktora sposobuje tento problem.

Frekvence HDO je 216a2/3Hz co tahle frekvence může rušit??
goodbie
 
Příspěvky: 1195
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » stř lis 27, 2019 4:57 pm

Najcastejsie je to 216.66 Hz, ale v ramci CR a SR sa pouzivaju v roznych lokalitach aj ine f 183.33Hz, 191Hz, 283.33Hz, 760Hz, 1060Hz a preto by ma zaujimalo ci to rusi iba 216.66Hz. Frekvencie na HDO su umyselne navrhnute tak aby to nevychadzalo na harmonicke 50Hz, ale Victron s tym ma problem, teda minimalne niektore ich produkty a to este v zavislosti, ktore nastavenie (rezim prevadzky, asistent) je pouzite, najviac sa to prejavuje pri ESS, ale aj v HUB1, alebo HUB4 sa to da spoznat. Dost dlho mi trvalo, kym som presvedcil support Victronu, ze je to naozaj problem.

HDO.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
dano
 
Příspěvky: 205
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Dagus » stř lis 27, 2019 7:34 pm

A co použít síťový filtr? To by nepomohlo? Nevím jak moc je strmý, ale třeba to victronu pomůže.
Dagus
 
Příspěvky: 186
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod jars10 » stř lis 27, 2019 9:13 pm

Síťový filtr neumím spočítat. Byl jsem ale při diskusi s dodavatelem ubezpečen, že už je to napadlo, ale že by při požadovaných parametrech vyšel nereálně.
Co se týká HUB4, tak ten mi nezlobí. Ale zase nenabíjí dle rozvrhu, takže se teď nedá používat.
jars10
 
Příspěvky: 53
Registrován: úte čer 07, 2016 7:26 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » stř lis 27, 2019 9:46 pm

O tomto problému s hdo jsem již zde psal. Síťový filtr na tuto frekvenci s dostatečnou strmostí a schopností přenést požadovaný výkon vychází nereálně velikostně, hmotnostně, finančně.

Už jsme díky tomuto nešvaru předělávali jednu instalaci z victronu na studer. (Studer není jiná liga to je úplně jiný sport ...)
Moje zkušenost je že s ess tento problém je. Na hub4 ne, akorat nám střídače pod hub4 hlásili přehřátí i když se žádné přehřátí nekonalo. Takže sw problém.

Bohužel podpora victronu je naprosto tristní. Prostě na toto serou i když je to očividně sw problém když střídač v ess reaguje a v hub4 nereaguje na cca 4,5 harmonickou.
Takže kecy o simulátorech sítě beru s rezervou. Co jako chtějí simulovat když hub4 toto nedělá? Tam bude zakopaný pes


Bohužel. Problémy a podporu tohoto typu bych očekával od čínských výrobců a ne od top značek. A proto i když používám victron mppt a venus os tak nechci jejich strizdac do hybridu pac v tom mají jalové softvér.
PavelR
 
Příspěvky: 2430
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » stř lis 27, 2019 10:12 pm

Len je zaujimave, ze to nerobia vsetky ich invertory, na jednej instalacii je MultiPlus 24/3000 v ESS a ziaden problem, ale neviem preco, signal HDO 216.66Hz tam je, este vyskusam zmerat aku hodnotu ma to tonove napatie HDO v mieste instalacie. Na EasySolare je signal HDO je velmi dobre pocut na brume trafaku.
dano
 
Příspěvky: 205
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » stř lis 27, 2019 10:52 pm

Na victronu to je pekne slyset taky.
Proste to vypne invertovani nebo nabijeni dle situace a hede primo ze site.
Jsi si jistý ze to nedela?
PavelR
 
Příspěvky: 2430
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » čtv lis 28, 2019 6:21 am

Ano som si isty, lebo to viem porovnat s tym co mi robi EasySolar, ten to totalne rozhodi tak, ze aj vykon zo solaru je 0W, na tom MultiPlus-e to chodi v mode ESS korektne, pre istotu overim este vysku napatia povelu HDO.
dano
 
Příspěvky: 205
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » čtv lis 28, 2019 5:15 pm

tzn na 24V multiplusu to nedela na 48V mutliplusu jo. Takze to je proste sw bug na kterej Victron z vysoka kali. Dalsi duvod si nekupovat jejich stridac. Smutne.
PavelR
 
Příspěvky: 2430
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Dagus » sob led 25, 2020 6:12 pm

Ahoj chlapi, nemohli by jste napsat na jaké frekvenci hdo jsou vaše instalace kde to dělá? Já jsem Liberec, tak je to tu přeci jen jiné než jinde.
Naposledy upravil Dagus dne sob led 25, 2020 6:42 pm, celkově upraveno 1
Dagus
 
Příspěvky: 186
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod FRSO » sob led 25, 2020 6:28 pm

Dagus píše:Ahoj chlapi, nemohli by jste napsat na jaké frekvenci hdo jsou vaše instalace kde to dělá? Já jsem Liberec, tak je to tu přeci jen jiné než jinde.

Pro vysílání signálu HDO se v ČR používají frekvence 183.33 Hz, 216.66 Hz, 283.33 Hz, 760 Hz a 1060 Hz, dělá to tuším nejvíc ta druhá. HDO je základní nosná frekvence, jednotlivé kódy jsou na ni namodulovány.
Naposledy upravil FRSO dne sob led 25, 2020 7:14 pm, celkově upraveno 1
FRSO
 
Příspěvky: 1212
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » sob led 25, 2020 7:13 pm

U mna je to 213.66 Hz.
dano
 
Příspěvky: 205
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod Dagus » sob led 25, 2020 7:27 pm

Bylo by zajímavé zjistit, jestli to nedělá jen na té 216tce. Respektive jak se to má chovat? Co přesně ten měnič má dělat? Mám 24V verzi, tak nevím jestli mi to bude taky dělat, ale zajímá mě co by to kdyžtak mělo dělat.
Dagus
 
Příspěvky: 186
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » sob led 25, 2020 9:07 pm

Menic pri vysilani hdo ma delat jediny. Menit. Nic vic

Na jinych frekvencich bohuzel nemuzu rict. Treba se nekdo z mistnich kteri maji multiplusy a quatra zjisti jakou frekvenci se vysila a reknou
PavelR
 
Příspěvky: 2430
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod tomas » ned led 26, 2020 8:17 am

jars10 píše:Síťový filtr neumím spočítat. Byl jsem ale při diskusi s dodavatelem ubezpečen, že už je to napadlo, ale že by při požadovaných parametrech vyšel nereálně.
Co se týká HUB4, tak ten mi nezlobí. Ale zase nenabíjí dle rozvrhu, takže se teď nedá používat.


Ten filtr by se musel naroubovat přímo do měniče do místa kde se snímá síťové napětí nebo napájí elektronika. Filtrovat celý výkon procházející měničem je nesmysl.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1990
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » ned led 26, 2020 8:30 am

No to taky nemusi byt zadouci. Treba je potreba kvuli dodrzeni norem aby menic umel merit podily harmonickych - to nevim. Je ale potreba jedine aby na tu 4tou harmonickou takto nereagoval.

Co se tyce hub4 mozna by to nabijeni dle rozvrhu slo poresit pres externim ovladanim pres modbus tcp. Nenabijeni dle rozvrhu je mensi problem nam hub4 hlasil prehrivani i kdyz neprehrival. A tusim to ted nechci kecat (uz je to dyl) ze se kvuli tomu prehrivani uplne vypnul a rozpojil bypass. Coz zakaznik snasel ponekud spatne. Me pripadne ze se to kazdymu chova jinak. Ten sw pisou nejaky diletanti.

Mam jeste jednu teorii (fakt jen teorie :D ) - kdyz jsem videl poprvi victron zevnitr tak me zaujala jedna vec. Procesor co to cely ridi je v dip40. Jaky procesory se v dnesni dobe delaji v tomto pouzdre? Mam podezreni ze to je nejaky nevykony stary typ co ma co delat sam se sebou kdyz ma ridit menic, komunikovat, synchronizovat .... A programatori jsou v prdeli pac z toho uz vic nedokazou vymackat.
Nemate nekdo fotku ze vnitr multiplusu II ? by me zajimalo co je tam.
PavelR
 
Příspěvky: 2430
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod dano » pon led 27, 2020 9:29 pm

Je to velky fail Victronu, ale zas toto rusenie signalom HDO je specialita iba u nas a zaujimave, ze to nerobia vsetky ich produkty. Zatial mam potvrdene, ze vsetci co maju tento problem su v pokryti signalom 216.7 Hz, je dost mozne, ze zrejme zalezi aj na vyske tonoveho napatia v sieti. Skusim tento tyzden vyrobit nejaky filter - rezonacny obvod ladeny na 216.7 Hz, len musim najst nejaku vhodnu tlmivku a vypocitat k nej kapacitu. Podobne su riesene hradiace cleny HDO aj na tisice amper.
Dnes som zas pisal na support, vymenili sme si par mailov, tak verim, ze urobia vsetko preto, aby to fungovalo.
dano
 
Příspěvky: 205
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod PavelR » pon led 27, 2020 9:49 pm

Pokud se neco zajimavyho dozvis tak dej vedet. Celkem me to zajima.
LC filtr ... takze prakticky neco jako hrazeny kompenzacni clen. Blby je ze na kondenzatoru za tlumivkou vzrusta napeti.
PavelR
 
Příspěvky: 2430
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron a HDO problem.

Příspěvekod RRR » úte led 28, 2020 5:23 pm

Victron chystá na 18.2.2020 školení v české republice:
https://www.victronenergy.cz/information/training/victron-energy-training-czech-republic-557
Možná by se mohla celá problematika probrat a i předvést na místě přímo zástupcům Victronu.
Nemáte někdo v plánu navštívit?
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Další

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'