Dane pri vykupu el.en. z OZE

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Dane pri vykupu el.en. z OZE

Příspěvek od mypower.cz »

Hoj .. predem podotykam, ze ja zadny vykup nerealizuji, je to proti me filosofii, jsem uz vice let na energetickem ostrove a energeticky jsem vetsinu roku plne sobestacny.

Mel bych dotaz na nazor obecenstva. Jak je to s platbou zdravotniho a socialniho pri vykupu energie z OZE? tedy i ze stresni FVE do 30kWp (pak je tusim navic darek od statu - nejaka 26% dan)? Pokud vim, plati se zdravotni a socialni. Co vim ze sve drivejsi podnikatelske cinnosti, ktera ztroskotala prave diky temto klackum pod nohy od statu (malo financne zajimavych zakazek v kombinaci s vysokym statnim vypalnym vypoctenym z predchoziho uspesneho roku), tak vyse socialniho a zdravotniho se meni jednou za rok, ale nejsem ucetni, poucte me prosim nekdo. Co se stane kdyz jeden rok bude kraaaaaasné leto, nasviti jako blazen, vydelky taky jako blazen a tudiz pristi rok obdrzime od soc a zdr darek v podobe zvysenych zaloh na platby soc a zdr a ted prijde slaby rok, cele leto proprsi, a vyse zaloh nam zustane... ? Jak to je s touhle byrokracii?

Jednoduse receno .. stoji ten vykup vubec za tenhle risk? Spolehat na navratnost, ktera se muze oproti puvodnimu propoctu znacne lisit a v prubehu casu citelne zmenit? Neni lepsi si veskerou vyrobenou energii spotrebovat, prebytky narvat do vody v boileru a usetrit za odber energie ze site a nebo treba odber plynu na vyhrivani vody, pokud ohrivame vodu plynem ? Co vy na to?
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: Dane pri vykupu el.en. z OZE

Příspěvek od SJM »

Je možno požádat o snížení zálohových plateb z objektivních důvodů.
Mimo záloh sociálce a zdarvotní pojišťovně (či plateb těchto dalších daní - záleží jak to kdo chce nazvat) existují od určité úrovně příjmů i zálohy na daně z příjmu.

S pozdravem SJM
soooc
Příspěvky: 94
Registrován: sob srp 20, 2011 10:31 pm

Re: Dane pri vykupu el.en. z OZE

Příspěvek od soooc »

Je také třeba rozlišovat, zda je provoz OZE hlavní nebo vedlejší činností. Pokud je vedlejší, zmiňované částky budou zanedbatelné. A tak to má většina majitelů malých OZE (že jako chodí ještě do práce a OZE mají jako vedlejší příjem).
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: Dane pri vykupu el.en. z OZE

Příspěvek od SJM »

soooc píše:Je také třeba rozlišovat, zda je provoz OZE hlavní nebo vedlejší činností. Pokud je vedlejší, zmiňované částky budou zanedbatelné. A tak to má většina majitelů malých OZE (že jako chodí ještě do práce a OZE mají jako vedlejší příjem).

Pokud jsem správně pochopil, tak v případě administrátora není žádný hlavnípracovní poměr, jako závislá činnost. Vpřípadě osoby tzv. samostatně výdělečně činné se příjmy prostě sčítají a z nich se platí daně a poplatky.

Zdraví SJM

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek