Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, což již tradičně znamená, že jsme pro Vás připravili článek k zamyšlení a diskuzi. Tentokrát to bude o firmě Okra Solar, která nabízí chytrou síť pro distribuci elektrické energie.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

V soutěži Hardware Battlefield, pořádané zpravodajským serverem TechCrunch v čínském Shenzhenu, si pohár pro vítěze odnesl startup Okra Solar. Čím si tento podnik získal porotce natolik, že mu udělili prestižní ocenění?

Okra Solar se zabývá modulární energetikou a jeho cílem je přinést elektřinu do domácností ve venkovských oblastech. Používá k tomu „plug-and-play“ řešení, které mohou energetické firmy snadno nasadit do praxe.

Řešení využívá technologii distribuované energie, která může propojit venkovské komunity prostřednictvím spojených systémů solárních panelů a baterií. Na oficiálním webu se dočtete, že miliarda lidí na celém světě žije v oblastech bez spolehlivých dodávek elektřiny. Právě tuto problematiku má vyřešit inteligentní síťová technologie.

Co Okra Solar umí?

Technologie Okra Solar umožňuje rychlou elektrifikaci, přičemž řeší i ten nejpalčivější problém, kterým bývá „poslední míle“. Díky správě mobilních plateb, návrhu modulární sítě a vzdáleného dohledu může poskytnout energetickým společnostem levné řešení provozu solárních sítí na těžko přístupných místech.

Jak už z názvu Okra Solar plyne, jde primárně o přeměnu slunečního světla na elektrickou energii. Firma nabízí jako základní stavební blok své infrastruktury zařízení označované jako Pod. To umožňuje vzájemné propojení domácností, aby mohly sdílet energii tam, kde je to potřeba a kdy je potřeba.

Tím je zajištěno, že každá domácnost má zajištěnou nepřetržitou dodávku energie pro své základní potřeby - osvětlení, ventilátory, nabíjení mobilních telefonů a televizory. Distribuce energie je automaticky vyvážená, což znamená, že spotřebitelé mohou používat mrazáky, kuchyňské vybavení, pračky a vodní čerpadla, aniž by se museli obávat výpadku proudu.

Chytrá rozvodná síť

Zájemcům z řad distribučních společností firma nabízí svou aplikaci Harvest coby chytrý způsob, jak spravovat inteligentní síť. Tento nástroj pomáhá provozovateli sítě Okra vzdáleně realizovat různé operace a údržbu.

Software spravuje mobilní platby, seznam všech zařízení a upozorňuje na případné problémy a nedostatky. V uživatelském rozhraní poskytuje v reálném čase vizualizaci všeho, co se v síti děje - od nabíjení baterií ze solárních panelů, až po spotřebu.

Zakladatel a generální ředitel Afnan Hannan v rozhovoru pro server Cleantech uvedl, že jeho firma vytváří technologie a obchodní modely, které umožňují společnostem na rozvíjejících se trzích nabízet čistou, spolehlivou, cenově dostupnou elektřinu i v místech, která dosud nebylo možné připojit k síti.

Začalo to stovkou e-mailů

Hannan začal tím, že poslal e-maily asi 110 energetickým společnostem z celého světa. Ptal se jich, zda byly ochotné sdílet své technické znalosti. „Chtěl jsem se seznámit s tím, jak získávají energii pro venkovské komunity, jak funguje jejich dodavatelský řetězec, inkaso plateb, co jsou hlavní výzvy atd.“ uvedl.

O něco později se přestěhoval do Kambodže, kde začal spolupracovat s energetickými společnostmi, regulačními orgány a nevládními organizacemi. Následně navrhl a sestrojil prototyp prvního chytrého zařízení, jehož úkolem byla automatizace distribuce energie v rámci sítě.

Součástí tohoto řešení je dohled nad funkčností celé sítě i případných neplatičů jejich dálkovým odpojením. V síti Okra má každá domácnost solární panely a baterie, takže není nutné řešit přenos energie na dlouhé vzdálenosti. Pokud nějaká domácnost neplatí, může ji provozovatel odpojit, avšak zbytek komunity bude mít stále prospěch z jejích panelů a baterie.

Co říkáte na chytrou distribuční síť Okra Solar?

Zdroje: techcrunch.com, okrasolar.com, cleantech.com.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od střídač_N »

Co říkáte na chytrou distribuční síť Okra Solar?

mnoho krásných, krasopisných a marketingovývh slov, ale jinak bych na to nevsadil ani tu pověstnou zlámanou grešli.

Podstata problému je "Následně navrhl a sestrojil prototyp prvního chytrého zařízení". Má zkušenost je, čím blbější zařízení, tím lépe.
Pokud zvolím přenos EE mezi dvěma body, tak nejsnadnější, nejspolehlivější a přirozeně i nejlacinější, bez údržby je natáhnout mezi těmito body jen drát. Cokoli jiného bude vždy a za každých okolností, méně snadné, méně spolehlivé s údržbou, tudíž i dražší.

Podstatná podstata problému je bezesporu skryta v "případných neplatičů jejich dálkovým odpojením". Tedy obyčejný a k tomu i tvrdý byznýs s vytěžování těch nejméně majetných.

Mám obavy, že tudy cesta nevede a nepovede. Ono totiž vytěžit chudáka v buši asi bude obrovitánký problém. Pokud na to bude mít, pořídí si panel a snad nějakou baterku a vše co je mu nabízeno bude mít bez "případných neplatičů jejich dálkovým odpojením". Zde je problém pro naši milovanou Evropskou unii aby láskyplně pomohla těm chudákům a dodala jim panely, aby ta pakáž neměla chuť se stěhovat za elektřinou do Evropy.
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od DanoP »

Ja by som polozil otazku opacne - potrebuje ten chudak vobec elektriku? Je to jeho hlavny problem? Nepotrebuju mu dodat elektrinu len aby si ho zotrocili?
To mi pripomina vtip o rybarovi sediacom na pobrezi a fajciacom cigaru pri ktorom sa zastavi milionar.a....keby si sa viac snazil mohol si mat ryb. lod -> flotilu ryb. lodi -> a mohol by si si dovolit na probrezi fajcit cigaru. A on na neho pozrie a odpovie protiotazkou a co robim teraz?
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od brumlaj »

karelkilian píše:............ Pokud nějaká domácnost neplatí, může ji provozovatel odpojit, avšak zbytek komunity bude mít stále prospěch z jejích panelů a baterie.

Co říkáte na chytrou distribuční síť Okra Solar?
Domácnost má panely a baterie. Nezaplatí výpalné za dráty kterými ročně přelévá řekněme 10% energie a komunitou je odpojena od svého majetku který komuni(s)ta dále užívá. Nepřipomíná mi to něco? Opravdu je zapotřebí v ČR na toto něco říkat?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od volente »

Je to super, určitě to XiXaoa nadchne. Bude se měsíc smát, co to v té televizi vysílají a potom případného exekutora trefí otrávenou šipkou do krku, a odejde do buše hledat konec světa.
Dotaz?
Bude si někdo vážit něčeho na čem se sám nepodílel? Co ho nic nestálo. A nejde jen o peníze.
A bude za to platit? Těžko, z čeho asi.
Potřebuje to vlastně? Když 30 let nepotřeboval.
Tohle není dobrá cesta.
Viděl jsem dokument o někom kdo vymyslel jakousi věž na zachytávání vody.
Bylo jednoduché to postavit z hliníku a kevlaru, ale on to postavil s těma domorodcama z místních materiálů a místní technologií.
Takže je něco naučil, a teď ať se snaží sami.
To se ukáže co v nich je. Jestli jen natáhnout ruku, nebo i hnout prdelí.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od mypower.cz »

Mě ten projekt příjde zajímavý do té míry, že se na něm dá získat mnoho kdo ví jakých zkušeností se sdílením energie. Ať už tŕeba sociálních, technických, atd. Závislost na placení a možnost vzdáleného odpojení, to už je dle mého trošku degradující pro tento projekt. Prišlo by mi zajímavé, že by majitel FVE na daném baráku sám určoval, kolik může poskytnout do sítě (nebo by to určovala nějaká automatika) tak, aby sám měl stále svůj obvyklý dostatek a přebytky pouštěl tam, kde je zrovna nedostatek. A když sám má nedostatek, tak si z dalšího nakumulovaného přebytku ostatních uzme určitou část třeba to co poskytl ostatním v jejich nedostatku. Je to netmetering na klasické DS? Je tu ale spousta různých otázek. Jak zajistit aby všichni byli féroví a nikdo nebyl na něčem bit. Jako například jak řešit ty co čerpají moc a dodávají málo, jak spravedlivě (když spravedlnost vlastně neexistuje) stanovit co je to moc a co je to málo, no ale to asi právě řeší ono zpoplatnění a odpojení "hříšníka" jenže to se vracíme k principům klasické distribuční sítě, což je něco z čeho se chceme tady na mypower.cz vymanit a zajistit to, že nás nikdo nikdy jen tak neodpojí a že budeme mít elektriky stále dost, každý na své potřeby a své nastavení. Hm, no není to jednoduché.
rva
Příspěvky: 3514
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od rva »

Může to být zajímavé třeba v tom, když by si každý uživatel mohl pružně (obvykle asi pomocí nějakého svého algoritmu) stanovovat okamžitou cenu, za jakou je ochoten elektřinu nakupovat a prodávat. Například jsem teď ochoten prodávat za 4 Kč/kWh a nakupovat za 1 Kč/kWh. A pokud má někdo přebytek, tak si klidně za 1 Kč/kWh ohřeju boiler.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od jahodovák »

Je to poněkud divné,nedovedu si představit že by někdo vypnul vaší elektrárnu a baterii pouze vám a ostatní ji používaly...jak by to někdo chtěl realizovat,pokud by se tak stalo tak uživatel prostě vypne a bude používat jen pro sebe v tom mu nikdo asi nezabrání,jedině že by vše i vaše elektrárna byla majetkem všech ....a to jsme zas někde jinde.Ono pokud by to bylo jen v malé oblasti tak pokud nebude svítit tak nikdo nebude mít nic nazbyt a pokud ano tak zas všichni přebytek...ono někdy i dobrý úmysl může sloužit jen k prospěchu úzké skupiny,zkuste zjistit někde tok financí třeba v místní teplárně a uvidíte jak dopadnete.Ono se stačí podívat jak nělo vypadat družstvo vlastníků a jak to nakonec dopadne,pokud se v představenstvu najde nějaký filuta,příkladů je u nás myslím že dost....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od rottenkiwi »

Tu je problém s autoritou, ktorá bude určovať cenu a tým pravidlá života a smrti.

Predstavme si situáciu, mám chorého syna, čaká na transplantáciu,
pokazili sa mi pri n+2 redundancii na baterkách, baterky tak,
že nie je schopná ani jedna komunikovať a tým sa zapnúť.

No a mojmu synovi dochádzajú baterky v umelom srdci.

Kalamita, nikto nemá energie nazvyš, ponúkam 10000 za kWh.
Čo teraz, ako sa zachová komunita, keď vie že sa nevhodne správam
a najradšej by ma medzi sebou nevideli ?

Predajú mi 3 kW za 30000 € pre syna, alebo sa na mňa vykašlú,
lebo majú svoje predstavy o fungovaní komunity z r. pána 3000 pred Kristom ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
rva
Příspěvky: 3514
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od rva »

A to já bych za tu cenu s radostí prodal i poslední elektron a ještě šlapal na kole s dynamem.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od jahodovák »

Pokud vím,tak v malé vesnici kde se každý zná s každým,by nebyl problém se dohodnout,protože se dá už dopředu odhadnout co by se stalo pokud by to bylo jinak,ale pokud jde o velké město,kde se každý schová za anonimitu,tak už to asi moc růžové nebude.Podle mě nastal problém v momentě když lidé místo spolupráce žačali preferovat zisk a uměle rozdělovat společnost na důležité a ostatní,jelikož je to téměř nekonečné se o tom bavit,každý na to může mít svůj názor,například já přeci jsem důležitější než ty tak si zasloužím víc a na problém je zaděláno....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od volente »

Změnil bych název na "Okra Solar: vychytralá a nepříliš čistá distribuční síť"
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od mypower.cz »

Třeba by se dal najít nějaký funkční model kde by nebylo možné:
1) vykořisťovat prodejem za extrémní ceny
2) odpojovat z kdo ví jakých důvodů
3) závidět že soused svítí a já ne nedejbože sousedovo zařízení "zvandalizovat"
4) ....

Kryptoměny taky určité principy řeší lépe než klasické peníze a jsou tedy v určitém směru rozhodně přínosem a krokem kupředu, ač to může leckdo vidět jakkoliv. Třeba nezávislost na jedné centrální autoritě. To je rozhodně krok dopředu. V oblasti sdílení energie to zatím ještě asi nevíme jak by to mohlo fungovat, ale určitě z praxe víme, jak by to rozhodně nefungovalo a případně jak a na čem by se to mohlo podělat. Určitě by bylo zajímavé hledat východiska z těch stavů nefungování a podělávání se. Technicky by to asi šlo - přesuny energie technicky zvládáme už dnes včetně monitoringu, predikcí a kdo ví čeho. Mezilidsky hm .. tady by se mohlo zapřemýšlet jak by se jednotlivé situace daly řešit.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od střídač_N »

mypower.cz píše: .. tady by se mohlo zapřemýšlet jak by se jednotlivé situace daly řešit.
NEDALO. Ono vždy platí Černomirdinova poučka: mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Jelikož každý z nás má nějakou úroveň touhy po moci a penězích a vždy se najde jedinec s touhou po moci a penězích v míře větší než malé, třeba i původní úmysl komunity "si pomáhat", skončí tak, jak to skončí vždycky, tedy koncentrací majetku (peněz) a moci. Zatím to již několik tisíc roků takto funguje a nevidím důvod, proč aby se to během nějakého roku mělo změnit.

Tudíž o nějakých komunitách můžeme snít, ale v realitě to dopadne vždy stejně. Najde se vůdce jež zařídí, že se komunita stane klasický byznysový model. Několik lidí na vrcholu se obohatí, a drtivá většina postižených to zaplatí.

Již vím, jak je někde v názvu chytrý, případně ještě lépe smart, jde o podvod. I zde v příspěvku tomu není jinak. Ono totiž velké peníze začínají mít problém, tudíž se hledají cesty jak nahradit stávající dosluhující obchodní modely jinými a ještě na tom něco trhnout.

Dovolím si uvést dva příklady.

Doposud to s elektřinou fungovalo tak, že stát měl nějakou energetickou koncepci a velké peníze ji realizovaly. Dnes, kdy si může vskutku každý postavit svou vlastní elektrárnu, a velké peníze začínají být zbytečné, hledají jak se udržet a proto ona chytrá řešení. Nastavit model tak, aby ztráta monopolu výroby elektřiny byla nahrazena službou. Onen příspěvek je právě o tomto.

Druhý příklad je s elektroauty. Jednak jsou zajímavé názory, že je to jen epizoda, tudíž bych očekával, že bude známo co bude po oné epizodě, případně zdali se vrátí doba spalovací. Ono zase jde jen a jen o peníze. Elektromobil ztratí mnoho dílů jež vyžadovaly servis, čímž se staly dvě věci. Jednak měl autorizovaný servis dostatek práce a výrobce dostatek příjmů z náhradních dílů. Elektromobil tuto vlastnost mít nebude, tudíž se rojí myšlenky, že přichází doba, kdy vlasnění auta nebude a budou se jen a jen sdílet, tedy dopravní služba, což s láskou zajistí automobilky a bude zase finančně dobře.

Přidám ještě jeden postřeh se sdílením kol v Olomouci. Občas zahlédnu sdílené fialové kolo někde v chrastí odložené jak mršinu. Doposud jsem nikoho na kole neviděl sdílet, až přede asi dvěma dny jsem uviděl úkaz jak dvě mladé dámy sdílely, tedy jely na sdíleném kole. Možná že je jen z toho chrabaští odvážely na jiné méně zachrabaštěné místo.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od youda »

Drazí přátelé,
tak jsem si přečetl úvodní článek, všechny diskusní příspěvky a nakonec jsem zkouknul i stránky onoho startupu.

Trošku mne mrzí, že každý nápad či inovaci okamžitě zapudíme, aniž bychom si k tomu zjistili více informací a zamysleli se také nad pozitivními stránkami. Já sám jsem známý paranoik a konspirační teoretik. Přesto bych řekl, že není třeba se na všechno koukat jen z toho nejhoršího možného úhlu.

Jinými slovy, kdyby nám tu Karel Kilián napsal článek o tom, že rajčata nemusíme pěstovat doma, ale můžeme si je koupit v krámu, tak se tu hned zvedne vlna odporu. Kapitalistický zelinář nás určitě míní otrávit, chce zničit naši schopnost vypěstovat si rajčátka vlastní a tak v nás vybudovat závislost. On přitom jen objevil díru na trhu, kterou by rád využil k vytvoření přiměřeného zisku a nakrmení vlastních dětí (kterým už rajský protlak leze krkem i ušima).

Jak jsem info o Okra Solar pochopil já, tak jde o to, že v Kambodži stále existuje dost rodin, které si nemohou dovolit pořídit rozumnou FVE. Maximálně tak našetří na jeden panel a vyjetou startovací baterku z motorky. Provozovatelé DS se do těchto regionů také nehrnou, jelikož spotřeba EE je u těchto rodin tak malá, že by to nezaplatilo ani stavbu vedení a transformátorů, natož generovalo zisk. A proto se ony rodiny uchylují k tomu, že potřebnou EE si vyrábí ve starých dieselagregátech. Ty ale nemůžou jet pořád, rachotí, smrdí a PHM do nich jsou drahé.

Řešení od Okry umožní jejím obchodním partnerům, aby vždy několika rodinám ve vesnici vybudovali pár miniaturních FVE a to za pomoci úvěru. FVE se vzájemně propojí 50V DC vedením a elektřinu poskytují i do ostatních domácností. Platby za EE pak pokrývají umořování úvěru, údržbu techniky a generují přijatelný zisk. Zisk je samozřejmě primární motivací investora, neboť jinak by se do takového podniku vůbec nepouštěl. Funkční billing systém s platbami přes mobilní telefon, který Okra nabízí, je zase podkladem pro banku, aby na každý takový projekt byla ochotna poskytnout úvěr.

Případný neplatič se tedy neodpoujuje od "jeho soukromé FVE", ale od systému, na který se průběžně skládá celá vesnice.

Tito lidé, ač relativně chudí, si velmi dobře umí spočítat, co je pro ně výhodné a co nikoliv. Pokud by to nebylo výhodné, zůstanou u elektrocentrál. V opačném případě půjdou do Okry na pokrytí "base load" a elektrocentrály si nechají už jen jako zálohu. Na to, že za služby se musí platit už zvyklí jsou - chytrý telefon mají v každé chatrči už dnes.

Systém od Okry má poměrně nízký výkon: 60W, 300W, 1200W a vypadá to, že používá malé 12V panely, vždy v množství několika kusů. Protože však dokáže zajistit čistou a tichou energii 24x7 je to oproti generátorům obrovský pokrok. Pro nás otázka dvaceti tisíc, pro místní finančně nedosažitelné sci-fi.

Zaujal mne také způsob přenosu EE mezi budovami: 50V DC. Evidentně proto, že přenášet 12V na desítky metrů nedává smysl, 400V je nebezpečných a vytvářet opravdový 230V micro-grid by znamenalo zbytečné ztráty na udržení AC couplingu v chodu.

Za mne je to prostě zajímavý nápad, jak v těchto oblastech vyměnit špinavou elektřinu za čistou, zhodnotit investované peníze a ještě přinést úspory pro koncové uživatele. Ano, určitě se tento systém dá zneužít, ale to už je otázkou charakteru každého člověka, nikoliv technologie jako takové.

https://www.okrasolar.com/blog/life-bef ... l-live-it/
https://www.youtube.com/watch?v=Fvv6ZrSnz9k
https://www.youtube.com/watch?v=PuRQRhiY5tc
Picture1.png
sharing.jpg
Edamame-iso.png
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
jahodovák
Příspěvky: 1924
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od jahodovák »

No ono je to asi tím,že to spíš každý bral jak by to fungovalo u nás a né někde ,kde většina nebyla a nemá ani zdání jak to tam vypadá.Jinak správně píšeš,že si to tam musí vyřešit sami...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od gupa »

Klasická nalejvárna a to, aby bohatí byly ještě víc bohatí a chudí ještě víc chudší. Další je podezřelá ta nízká sledovanost na youtube. Za rok několik videí a shlédnutí okolo stovek. Prostě jde o med coby mazadlo kolem huby, otázkou je pro koho je tento australský med určen.

https://pitchbook.com/profiles/company/277817-50
2019-12-03 00_18_55 PitchBook.jpg
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od střídač_N »

youda píše: v Kambodži stále existuje dost rodin, které si nemohou dovolit pořídit rozumnou FVE. Maximálně tak našetří na jeden panel a vyjetou startovací baterku z motorky.

A proto se ony rodiny uchylují k tomu, že potřebnou EE si vyrábí ve starých dieselagregátech. Ty ale nemůžou jet pořád, rachotí, smrdí a PHM do nich jsou drahé.
Předně nepolemizuji o tom zdali je propojení FVE dobré, či špatné.

Jen a jen se pozastavuji nad tím, zdali když jsou chudí a nemohou si "dovolit pořídit rozumnou FVE" budou mít na splácení úvěrů.

Z druhé strany když mají na "EE si vyrábí ve starých dieselagregátech", pak vím z vlastní zkušenosti, že to není zas až tak levný zdroj EE, tudíž asi si mohou "dovolit pořídit rozumnou FVE".

Zjednoduším to. Je zde mnoho logických rozporů rozpoznatelných obyčejným selským rozumem. Okecávat to pořád dokola je moderně řečeno, kontraproduktivní.
rva
Příspěvky: 3514
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od rva »

Řada obdobných projektů ztroskotá i na tom, jací lidé je mají užívat. I u nás víme, že existují skupiny lidí, kteří nejsou schopni vnímat čas a kteří žijí jedině v přítomnosti. Tyto skupiny nejsou schopny plánování - neví, že když v létě vybourají okna, že jim bude za půl roku zima. Že když si dnes půjčí peníze, že je budou muset zítra vrátit. Nevnímají čas.
Souvisí to s tím, odkud daná rasa pochází - pokud z oblasti, kde po celý rok roste něco k snědku, není potřeba plánovat. Pokud z oblasti, kde je půl roku zima a nic neroste, ti co neplánovali, už dávno vymřeli. V naší oblasti jsme zvyklí plánovat dlouhodobě - solárníci dokonce vidí návratnost svého zařízení až u následující generace.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Okra Solar: chytrá a čistá distribuční síť

Příspěvek od gupa »

Nějaké tušení okolo sociálních schopnostech v daném místě toto asi bude, jde asi o určení vlastnictví. Něco jiného bude osobní vlastnictví a nebo společné vlastnictví, právo a zákony má každá země svoje. A toto je království. Navíc je tam nárůst populace za poslech 60 let o trojnásobek. Jsou to rodilí migranti a válečníci a mají svá území a klany. Prostě sociální prvek jakou unás ve městě známe asi jako gheta. Potřeba trhu je tedy aby měly čím nabít telefony aby se mohly šířit informace, potom potřebují doma čučbednu proto aby v hlavě byly myšlenky řízeny a nějakou politiku na dálku. A aby nezakopli o hada nebo jinou jedovatou havěť nebo predátora potřebují světlo když zhasne nad hlavou oskar. Vidím to jako rozvojový a stabilizující prvek takovou levnou elektrifikaci s nějakým DC/DC měničem použitý s měřením přes simkartu. Zajímavé by pro probádání této studie bylo i jaké mají náklady na data a jak jim tam funguje v cenách i jiné infrastruktury.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek