Nějaké testy asi probíhaly, ale všichni včetně Martina víme prd, co se které baterii přihodilo. U této destrukce bych já osobně tvrdil, že to nebyl test vibrace (jedině ten jde doma vyloučit). Testy podpětí, přepětí, proudů a pod. můžou v domácím uložišti nastat. Já jsem jen chtěl ukázat, že ani ta pojistka na dně ani žádná jiná nezabrala, prostě se článek roztrhl. Za důležité považuji to, že články v této baterii jsou zapojeny 7S2P a z fotek je zřejmé, že oba články dopadly stejně špatně, podle mě právě proto, že jsou 2P. Tím bych tedy vyloučil i výrobní vadu článku.
Ano, články nezačali hořet, nezničili jejich okolí ani nic dalšího. Ovšem pokud jich zapojím 14P, tak bych opravdu nerad, aby mi jeden vadný článek odkrágloval celou cihlu 14P právě tímto způsobem.
Proto já zatím tíhnu k pojistce na každém článku, min. po nějakou dobu, než se s bateriemi skamarádím a oni s mým Temelínem.
Zatím mám v plánu cihlu zapojit 7P2S a raději udělat dva stringy s jedním Batriem, v praxi by se mi nejvíce líbili na Laseru vyřezané mosazné nebo měděné hřebeny, do kterých by se články připojili přes midi pojistku, vše v origo plastovém boxu. Musím to ale nejdřív nakreslit v CADu.
Zdá se mi, že by to mohla být pojistka 100A, která by byla při normálním provozu 10kWmax, 30kWh, 48V, tedy 2x 8,5 cihly v zapojení 7S2P bohatě předimenzovaná (stále nevím, jestli ne až moc). Vysvětlení proč 8,5 cihly: plán byl baterie 16S14P. Koupil jsem ovšem 17ks boxů s tím, že jeden zůstane záložní (pro případ, třeba za 5 let neseženu náhradní články). Protože mi je ale líto jeden nechat ležet ladem, tak bych jich zapojil 17ks. Ve stínu těchto skutečností, volili byste zapojení 17boxů v zapojení 14S nebo dva stringy, tedy 2x8,5boxů v zapojení 7S2P?
Při pohledu do datashitu pojistky Midival to vypadá, že 100A pojistka mžikově přenese 500A@0,2s.
https://www.kondik.cz/fotky65553/fotov/_ps_8191datasheet_MIDIVAL.pdfMenši pojistka by svým proudem jistě stačila, ale zase bude mít větší úbytek napětí. Takže opět jako vždy, babo raď.