Greenbono

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Greenbono

Příspěvek od Vitek »

Ahoj
padl zde dotaz o osvětu vysvětlení principu vytěžování přebytků pro hybridní měniče.
Proto zakládám nové téma které je zaměřeno na vytěžovač přebytků greenbono od pana Ing. Trochty firma Yorix http://www.yorix.cz/

Popis situace na aplikovaném pracovišti je Výzkumně vzdělávací chatrč https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ova+chatrc umístěná vzhledem k zeměpisným souřadnicím na stejné zeměpisné výšce jako Youdova laboratoř, několik kilometrů přes hustý černý les.

Úvodem nechci vysvětlovat a mylně pojmenovávat pojmy a vlastnosti konkrétních zapojení.

Jednoduše o co jde....

Každá elektrárna trpí letními jarními a různými dalšími stavy kdy nelze nějak logicky bez povšimnutí - automaticky bez zásahu uživatele regulovat výkon elektrárny respektive využít to co aktuální spotřeba domu nepovoluje.
Za předpokladu že se nám dobijí baterie dochází ke stavu kdy sice svítí ale nelze odebrat výkon protože není kam.

Do historie jednou větou. GreenBono pochází z dob dávných avšak pan Ing. Trochta velmi dynamicky firmware upravuje dle požadavků zákazníků.

Podle toho jak šel čas prvně šlo o co nejvyšší výtěžnost elektrárny na tzv Zelený bonus ( odtud greenbono) tak aby byla elektrárna využita a dokázala tu 1 kWh poslat do sítě za 14,70 kč. náramnou radost toto zařízení probudilo v majitelých elektráren z doby brutální podpory OZ.

časy se mění, greenbono zůstává, bonusy nejsou... Vzniká zde otázka vůbec zda má cenu budovat něco co bez bonusu státní dotace nedává ekonomicky smysl. Opak. Právě proto že komponenty na FVE jsou tak levné ( střídače z thajwanu Axpert king a jim podobným, sám používám klon od MPP solaru 5kW MK , panely kolem 10 kč za Wp a tak podobně) je zde důvod postavit vlastní elektrárnu.

Tak jsem se do toho dal taky. začalo to sitonem přebytky do bojleru. první náznaky mých řešení co s tím když je natopeno, pak sem dal podlahovku, pak navštívil youdu nakoupil střídač, panely, panely panely, kabeláž.
zvrhlo se to a jsem za to rád.

Velmi brzo se ukázalo že 2kWp od jara do podzimu stačí na bojler. Youdova laboratoř poskytla konzultaci - a motivaci.
youdovi asi budu děkovat celý život že mě rovnou zasvětil, doporučil mi tuším i vytěžovač - přece nechcete ohřívat bojler z baterií....

Tak jsem kontaktoval yorix dal několik hodinových telefonátů, objednal verzi greenbono AKU + TC pro hybridní střídače.
a rozjel další část elektrárny.

Tak se to namontovalo, a začalo.
Dám sem schema zapojení doufám že to dáte...
GBO simple fast schematic.png
na výstup je napojená kaskáda 5 x stykač minia 25A 3xspinaci 1x rozpinaci kontakt.
kaskáda stykačů je zapojená dle schematu pro jednofazovou komutaci na strankach yorixu.

Funce taky je tam vysvětlena, jen v rychlosti. 1. najiždí SSR od 0 do 100 procent a po saturaci ve 100% sepne po určité prodlevě K1. tzn SSR signál se přehodí z vytěžovaného spotřebiče na další a zároveň na první spotřebič se proklemuje sítové napětí ( ze střídače) pokud i tak máme dost přebytků regulace plynule doreguluje a pokud zase nasaturuje SSR tak zase sepne další relé kaskády a tak dále,
když přebytky dochází resp. přichází mrak, postupně ssr sjíždí z x procent k nule, a dojde k rozepnutí posledního seplého stykače a zase reguluje atd.

Jedná se o plynulý regulátor, přes SSR teče jen maximální výkon který může téct do aktuálně vytěžované spotřebiče tzn nemusíme dimenzovat SSR relé na šílenostní výkony a proudy, stejně tak kabeláž ...

Teď už víme jak to funguje, kdo to nepobral na stránkách pana Trochty to je v návodech, schematech atp...
foto kaskády mám v mém vlákně výzkumné chatrče.

nechci to nějak extra protahovat ale stejně. pokud teda ste zvědavý jak to funguje tak případ z dneška - graf... typický den, dopoledne vybité baterky, dobití, vytěžování, nějaký spotřebič, atd atd...
vytěžování vítova chatrč greenbonem.png
zoom na regulaci
regulace dle počasí greenbonem.png
ještě zoom na rozptyl regulátoru
regulace detail.png
Takže shrnu kdo to dočetl až sem viděli jste jak to funguje konkrétně u mě, jak to mám nastavené můžu napsat pokud bude zájem,
Kaskáda obsahuje
spotřebič 1 - bojler 1500 W spirála
spotřebič 2 - podlahové topení 600 W
spotřebič 3 - přímotop 2050 W

píši ve svým vlákně něco o tepelným čerpadle atd... moje verze GBO aku TC obsahuje soft na využítí 1x ssr relé a 1 x PWM výstup 5V na převodník k ovládání výkonu kompresoru tepelnýho čerpadla - zatím nezkoušeno čekám na klimatizačníka a na instalaci jednotky půus propojení - přebytků ale v našm případě zatím stačí na ten bojler + podlahovka....

Tak Tímto bych chtěl znova poděkovat dvěma osobám, jako první je Youda, jako druhý je Ing Trochta, který na základě mého požadavku a ještě jednoho pána ( nevím zda je zde na foru ) jsme objednali a donutili pana Trochtu upravit FW tak aby byl schopen toto vše realizovat na hybridním střídači ( nebo kombinovaným ostrovním? )

Tímto otevírám doufám první oficiální vlákno ohledně GREENBONA a chtěl bych aby jste zde měli článek který Vám řekne pár detailů na co to je o čem to je když napíše někdo z nás zkratku GB, nebo GBO, že vytěžovač není jen wattrouter z Plzně atd.

Doufám že jsem to moc nepřehnal a rád bych abyste mě nehanili za hrubky a chyby v textu, které ted ani nekontroluju, chci zde trošku rozvinout problémy týkající se saturace regulátorů, regulační konstanty atp. rád bych opravdu technicky zaměřil na různé typy baterií, a tak podobně.

Děkuju a teď do mě a neukamenujte mě za to že jsem to fakt protáhnul. Zdraví Vás výzkumník Víťa z chatrčehttps://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ova+chatrc
Uživatelský avatar
Marcus81
Příspěvky: 373
Registrován: pát dub 28, 2017 8:05 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Greenbono

Příspěvek od Marcus81 »

Dakujeme za ozrejmenie a funkcnost ktoru si nam tu odprezentoval a dufam, ze to najde uplatnenie aj u inych fotovoltaikov ktory nas budu s GBO nasledovat.
Ja este kaskadu vyskladanu nemam, hadam cez vianoce si na to cas najdem, no zatial do boilera 200l mi natlaci energie co mi FVE da, ja som zatial velmi spokojny.
Dakujem ako tebe Vita, tak aj ostatnym, ktori mi tu poradili, aby som isiel do GBO a nie do wattroutera kedze mam hybridnu FVE s ktorou wattrouter vraj nedokaze pracovat.
Dufam, ze vo vlakne GBO bude viac poskytovatelov informaci a nastaveni, popripade schem zapojenia o ktorych mozno ani pan Trochta nevie ;)
Inak je to fajn chlapik, ktory ma ochotu pomoct a vysvetlit vsetko, na co sa clovek opyta, iba odporucam :yes:
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Greenbono

Příspěvek od Vitek »

není to reklama je to diskuzní vlákno k produktu a doufám že se najde víc badatelů jako já a budeme zde opravdu rozebírat proč mě to reguluje pomalu nebo proč kaskáda cvaká jako poblázněná..
přišlo mi že toto forum nemá tolik skloňovaný vytěžovač GBO ( víme že existují další modely jak se zbavit přebytků, každý to řeší různě a jen jeho řešení je nejlepší... typy dalších vytěžovačů: kybos, Wattrouter ) detailně technicky rozebrán a v případě problémů kmitání atp je potřeba volně diskutovat. chce to aby se zapojilo co nejvíce lidí kdo tento typ vytěžovače má... pak má smysl radit a porovnávat.. a nebo se učit a naslouchat !
rád přijmu rady a názory. děkuju Víťa
zbek
Příspěvky: 441
Registrován: ned bře 31, 2019 1:49 pm

Re: Greenbono

Příspěvek od zbek »

Dik za info . Ma to webove rozhrani na kouknuti ?
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Greenbono

Příspěvek od Vitek »

zbek píše:Dik za info . Ma to webove rozhrani na kouknuti ?
zkus projit yorix. myslím že to lze vzdaleně připojit když komunikuje po seriaku, podlě mě ale naprosto zbytečný luxus. já to k ničemu nikdy nepotřeboval veškeré chování je poznat z grafů měničů..... na nastavení konstant a parametrů je lepší použít lokální spoj seriový linky a vizualně vidět jak se to chová dle ledky na SSR, případně měření na baterkách, a dělat comissioning na místě. pak už jen necháš regulátor pracovat svobodně dle jeho nejlepšího vědomí a svědomí.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Greenbono

Příspěvek od mobilik »

Môžem potvrdiť, mam dva mesiace tiež greenbono aku a je to pecka. Fazova regulácia je top! Je to síce drahšie riešenie ako kybosov vyťažovač, ale žiadny flicker, dá sa jednoducho nastavovať a je tam kopec ďalších výhod, popísaných v prvom príspevku.
Inak pekná recenzia produktu.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Greenbono

Příspěvek od ikovlabs »

No a pro ty co uz maji Grenbono+.Je to jen uprava klasickeho(a tedy lze upravit SW a doplnenim modulu Growat) nebo uplne novy stroj?V ceniku varianta AKU neni....
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Greenbono

Příspěvek od mobilik »

Nieje, lebo sa to ešte testuje. :wink:

Je to klasické akurát je tam doplnená meracia sonda napätia. A rieši sa aj meranie prúdu z batérie. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
ikovlabs
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Greenbono

Příspěvek od ikovlabs »

OK takze cesta otevrena i stavajicim uzivatelum Greenbona +.
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Greenbono

Příspěvek od Vitek »

Logika věci jak funguje vytěžování v polo - ostrovním provozu

1) regulace na napětí baterií - při dosažení napětí lze vytěžovat - měří se krabičkou na DIN lištu ( převodník napětí 0-60 V … 0-5 V )
2) při prudu AC do měniče ze sítě - nelze vytěžovat - měří se průvlekáčem v greenbonu.
3) při vybíjení baterií nelze vytěžovat. - měří se amplocem

takže se nastaví napětí regulační na PI regulatoru kolem Floatu - u mě olověné baterky 54,0V , no a regulátor PIP 5048 se nastaví float na 54,4.
protože začne ssr postupně spínat a vytěžovat regulátor / naíječ) má nastavený setpoint na 54,4 tak nedojde k tomu že by něco zůstalo na střeše plonkového.

co vše je ale potřeba k upravní ( nemyslím FW ) nevím, některé desky GBO jsou rozdílné je potřeba číst yorix tam je vše... a hezky zpracované

Mobiliku neposlal bys taky graf jak Ti to vytěžuje? abychom porovnali regulaci... zdravím V.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Greenbono

Příspěvek od mobilik »

Žiaľ nemôžem poslať, nakoľko mám už dlhšie nefunkčné meranie. :(

Čakám za novým upgradom.

Ja ale nemám zapojený amploc a ani nemeram prúd do meniča z DS a funguje to skvelo aj takto.
Je veľa možností ako to môže skvelo fungovať. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Greenbono

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
pomáhám s úvahami u kamaráda, chce provozovat XTM 4kVA s GB v hybridním režimu. Tzn. SSR se spínáním v nule. Protože ale Studer má rychlý mozek a je schopen pracovat téměř bez přebytků, tak jsem se chtěl zeptat, jestli když bude SSR prasit sinusovku, jestli s tím nebude mít to XTMko problém.
díky
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Greenbono

Příspěvek od youda »

redcrown píše:Ahoj,
pomáhám s úvahami u kamaráda, chce provozovat XTM 4kVA s GB v hybridním režimu. Tzn. SSR se spínáním v nule. Protože ale Studer má rychlý mozek a je schopen pracovat téměř bez přebytků, tak jsem se chtěl zeptat, jestli když bude SSR prasit sinusovku, jestli s tím nebude mít to XTMko problém.
díky
Tohle je velice zajímavý dotaz a bylo by fajn, kdyby na něj odpověděl některý z uživatelů XTM/XTH v kombinaci s libovolným SSR vytěžovačem.

Já sám XTM/XTH nepoužívám, přesto si ze zkušenosti dovolím tvrdit, že měniči to problém dělat nebude. Obzvláště, bude-li přifázován k DS. V takové situaci mají totiž výstupní svorky hybridů velmi malý vnitřní odpor (jelikož jsou uvnitř propojeny paralelně přímo na DS, jejíž vnitřní odpor je extrémně malý).

Nicméně, vytěžování pomocí SSR spínajícím v nule bude určitě způsobovat flicker. Nejvíc viditelné to bude na klasických žárovkách a halogenkách. LED žárovky flikrem tolik netrpí. Dopad pracujícího vytěžovače na měnič a tvorbu flikru lze zmírnit tím, že SSR relé se doplní o postupnou komutaci zátěží. Je totiž rozdíl, jestli SSR relé spíná a vypíná celou 4kW topnou spirálu najednou, nebo jestli se 4kW spirála rozdělí na tři části, kdy i v tom nejhorším případě jsou první dvě části sepnuté stykači nafurt a SSR cvičí jen s poslední, 1.33kW částí spirály.

Ta postupná komutace je o tom, že jakmile by SSR mělo být hodně otevřené, tak jeho zátěž převezme stykač a SSR se přesune k vytěžování do další, částečné zátěže. Něco málo o tom píše Vítek ve své "Ostrovní chatrči" a detailní schéma zapojení SSR a stykačů je někde na stránkách Yorixu.

Další možností, kterak snížit vliv vytěžovačů na měniče a tvorbu flickeru je použít SSR s fázovým řízením. To nedělá takovou paseku, ale zase generuje vyšší harmonické, takže může trochu rušit rádia či TV. GreenBono AKU umí ovládat jak komutaci, tak i oba typy SSR.

Rozdíl mezi zero-cross a phase-angle řízením:
cNV1F.jpg
Prosím, mohl by se vyjádřit někdo z uživatelů XTM/XTH a podělit se o praktické zkušenosti s provozem SSR vytěžovačů?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Greenbono

Příspěvek od redcrown »

díky Youdo za pěkné shrnutí. To všechno já vím, ale věřím, že oba chápeme mou otázku. Prostě jestli vzniká flikr (a to jako vzniká i při postupné komutaci), tak by to mělo mít dopad na analýzu průběhu proudů a napětí v XTMku. Protože se říká, že měří velmi přesně (já to chápu tak, že měření hlavně velmi rychle), tak by to dopad na jeho fungování mít mohlo.
Uvidíme, jestli někdo fundovaně odpoví.
díky
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2539
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Greenbono

Příspěvek od NOPARasito »

youda píše:
redcrown píše:Ahoj,
pomáhám s úvahami u kamaráda, chce provozovat XTM 4kVA s GB v hybridním režimu. Tzn. SSR se spínáním v nule. Protože ale Studer má rychlý mozek a je schopen pracovat téměř bez přebytků, tak jsem se chtěl zeptat, jestli když bude SSR prasit sinusovku, jestli s tím nebude mít to XTMko problém.
díky
Tohle je velice zajímavý dotaz a bylo by fajn, kdyby na něj odpověděl některý z uživatelů XTM/XTH v kombinaci s libovolným SSR vytěžovačem.

Já sám XTM/XTH nepoužívám, přesto si ze zkušenosti dovolím tvrdit, že měniči to problém dělat nebude. Obzvláště, bude-li přifázován k DS. V takové situaci mají totiž výstupní svorky hybridů velmi malý vnitřní odpor (jelikož jsou uvnitř propojeny paralelně přímo na DS, jejíž vnitřní odpor je extrémně malý).

Nicméně, vytěžování pomocí SSR spínajícím v nule bude určitě způsobovat flicker. Nejvíc viditelné to bude na klasických žárovkách a halogenkách. LED žárovky flikrem tolik netrpí. Dopad pracujícího vytěžovače na měnič a tvorbu flikru lze zmírnit tím, že SSR relé se doplní o postupnou komutaci zátěží. Je totiž rozdíl, jestli SSR relé spíná a vypíná celou 4kW topnou spirálu najednou, nebo jestli se 4kW spirála rozdělí na tři části, kdy i v tom nejhorším případě jsou první dvě části sepnuté stykači nafurt a SSR cvičí jen s poslední, 1.33kW částí spirály.

Ta postupná komutace je o tom, že jakmile by SSR mělo být hodně otevřené, tak jeho zátěž převezme stykač a SSR se přesune k vytěžování do další, částečné zátěže. Něco málo o tom píše Vítek ve své "Ostrovní chatrči" a detailní schéma zapojení SSR a stykačů je někde na stránkách Yorixu.

Další možností, kterak snížit vliv vytěžovačů na měniče a tvorbu flickeru je použít SSR s fázovým řízením. To nedělá takovou paseku, ale zase generuje vyšší harmonické, takže může trochu rušit rádia či TV. GreenBono AKU umí ovládat jak komutaci, tak i oba typy SSR.

Rozdíl mezi zero-cross a phase-angle řízením:
cNV1F.jpg
Prosím, mohl by se vyjádřit někdo z uživatelů XTM/XTH a podělit se o praktické zkušenosti s provozem SSR vytěžovačů?
Greenbono pry umi v klidu 3 SSR, obdobne to funguje jako se stykaci, ale tusim bude plynulejsi prechod z SSR na SSR jak ze "stykace na SSR a naopak" ;-).
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Greenbono

Příspěvek od luge »

youda píše:
redcrown píše:Ahoj,
pomáhám s úvahami u kamaráda, chce provozovat XTM 4kVA s GB v hybridním režimu. Tzn. SSR se spínáním v nule. Protože ale Studer má rychlý mozek a je schopen pracovat téměř bez přebytků, tak jsem se chtěl zeptat, jestli když bude SSR prasit sinusovku, jestli s tím nebude mít to XTMko problém.
díky
Tohle je velice zajímavý dotaz a bylo by fajn, kdyby na něj odpověděl některý z uživatelů XTM/XTH v kombinaci s libovolným SSR vytěžovačem.

Já sám XTM/XTH nepoužívám, přesto si ze zkušenosti dovolím tvrdit, že měniči to problém dělat nebude. Obzvláště, bude-li přifázován k DS. V takové situaci mají totiž výstupní svorky hybridů velmi malý vnitřní odpor (jelikož jsou uvnitř propojeny paralelně přímo na DS, jejíž vnitřní odpor je extrémně malý).

Nicméně, vytěžování pomocí SSR spínajícím v nule bude určitě způsobovat flicker. Nejvíc viditelné to bude na klasických žárovkách a halogenkách. LED žárovky flikrem tolik netrpí. Dopad pracujícího vytěžovače na měnič a tvorbu flikru lze zmírnit tím, že SSR relé se doplní o postupnou komutaci zátěží. Je totiž rozdíl, jestli SSR relé spíná a vypíná celou 4kW topnou spirálu najednou, nebo jestli se 4kW spirála rozdělí na tři části, kdy i v tom nejhorším případě jsou první dvě části sepnuté stykači nafurt a SSR cvičí jen s poslední, 1.33kW částí spirály.

Ta postupná komutace je o tom, že jakmile by SSR mělo být hodně otevřené, tak jeho zátěž převezme stykač a SSR se přesune k vytěžování do další, částečné zátěže. Něco málo o tom píše Vítek ve své "Ostrovní chatrči" a detailní schéma zapojení SSR a stykačů je někde na stránkách Yorixu.

Další možností, kterak snížit vliv vytěžovačů na měniče a tvorbu flickeru je použít SSR s fázovým řízením. To nedělá takovou paseku, ale zase generuje vyšší harmonické, takže může trochu rušit rádia či TV. GreenBono AKU umí ovládat jak komutaci, tak i oba typy SSR.

Rozdíl mezi zero-cross a phase-angle řízením:
cNV1F.jpg
Prosím, mohl by se vyjádřit někdo z uživatelů XTM/XTH a podělit se o praktické zkušenosti s provozem SSR vytěžovačů?
Naposledy upravil(a) luge dne sob pro 14, 2019 8:36 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Greenbono

Příspěvek od youda »

Super video - kdyby tam zůstala mechanická relátka, tak by se asi brzy ucvakala k smrti. Nehledě na hluk navíc.
Díky za info!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Greenbono

Příspěvek od Vitek »

Přátelé, pokud zítra počasí dopřeje, měl bych mít trochu casu na to Vám natočit GBO. doufám že i s kaskádou, ale vše závisí na počasí. pokud nedobiju baterku na 94 procent vytěžování nezačne.

Shlédl jsem to video a pokusím se natočit chování GBO.
Doufám že bude alespon 10 procent výkonu... to by mohlo stačit
Zatím Ahoj přátelé Víťa.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Greenbono

Příspěvek od redcrown »

Jenže ty nemáš Studer měnič. Ale i chování s jinými měniči je zajímavé.
Rád se podívám.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Greenbono

Příspěvek od Vitek »

Samozrejme ze nemam. Nicmene mam fazove rizeni! S kaskadou o 5 stykacich.
Taky bych se na to mohl vyprdnout a nez neco natacet tak bych mohl lepit dlazbu v koupelne a nebo delat milion dulezitejsich veci na baraku. Cim min nas bude prispivat tim bude mensi podvedomi o reseni a problemech o vytezovani v ostrove.
Me to funguje perfektne rozhodne lepsi nez regulace spinani v 0 pro tento menic....
Preci jen se pokusim neco sesmolit az dojde na slusne pocasi.
Ahoj V.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek