od kodl69 » úte lis 26, 2019 8:09 pm
beethowen mi ušetřil kus psaní. Bleskosvod má svést bleskový proud. Běžný blesk má 100kA a impuls dlouhý pár us. svody mají cca 0.2 ohmu, při proudu 25kA na svod je to úbytek napětí 5kV, a to nepočítáme jako impedanci, ale jako DC proud. Realita je o pár řádů jinde, proto se počítá ta dostatečná vzdáenost s - sice je to empiricky vypozorovaný, ale celkem to funguje. CY16 na půdu je nutnost, už jenom kvůli přepěťovkám, který budeš dávat na vývody z FV pole, na pospojování konstrukce panelů, připojit anténní stožár... Pokud na vršku domu není jímací tyč, doporučuju aspoň dvoumetrovou, aby byly panely v ochranným úhlu jímače. Viděl jsem panel po zásahu bleskem, a vypadal, jako by na něj někdo vysypal tunu oblázků... Zkus internet, ČSN EN 62305 (STN EN 62305?) kniska.eu a další zdroje, už jsem nějaký baráky po zásahu viděl a škody obvykle za moc nestály (pokud to bylo dobře udělaný), nejčastěj byly zničený přepěťový ochrany, ale pojišťovna s tím neměla problém, škoda, že jsou tam spoluúčasti...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.