Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát lis 15, 2019 4:20 pm


Přenos dat z bezdrátového multimetru

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Další

Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » pon říj 28, 2019 12:34 pm

Zdravím pánové,

chtěl bych od vás poradit s přenosem dat.
Používám ve své FVE multimetr s bezdrátovým přenosem dat na displej. Potrebuju prodloužit vzdálenost a napadlo mne použít nějaký modul od arduina na 2.4ghz
Multimetr má i drátové připojení přes USB, ale tahat kabel je už obtížné.
Zde posílám odkaz na multimetr a na možný vysílač/přijímač.


Jen zdůrazňuji, že arduinu a ostatním procesorem řízeným věcem nehovím, tak bych potřeboval radu jak to jde zprovoznit.
Doma mi leží malina a neodvážil jsem se ji pustit, ikdyz bych velmi rád měl nějaké vyčítání dat a třeba ucelené zařízení, kde přečtu stav baterek, uvidím proud z/do baterek a popř. ovládnu pár výstupů pro kotel, bojler atd. Uvažoval jsem už i o LK3, Dušan to pěkně vychválil, že to skoro vypadá, že bych to mohl zvládnout s velkou pomocí i já.

Zde jsou odkazy:
US $3.97 5% Off | OPEN-SMART 2.4G USB Wireless Serial Programmer Debugger Kit Onboard CH340 IC for Arduino UNO R3 Compatible with 3.3V / 5.2V
https://s.click.aliexpress.com/e/Bl6uPBYM

US $19.56 25% Off | DC 120V 50A~300A Wireless Ammeter Voltage KWh Watt Meter Car Battery Coulometer 2019 NEW
https://s.click.aliexpress.com/e/dy2NhBtQ
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod ota » pon říj 28, 2019 9:18 pm

A co posílit přijímací nebo vysílací anténu.
Na jakém kmitočtu ti ten měřák běhá?
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1711
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » pon říj 28, 2019 9:43 pm

Měl by běhat na 433Mhz. Nemám zkušenosti s posílením vysílačů. Ale při hledání n netu mě napadla myšlenka a možná blbá, že když má vysílač a přijímač USB pro komunikaci po kabelu, jestli by nešly jednoduše na USB piny připojit piny od modulů TX/RX a napájení a fungovalo by to na větší vzdálenost.
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod ota » pon říj 28, 2019 9:55 pm

433MHz se při odhadovaných výkonech 0,5mW dá natáhnout s lepší anténou na několik km.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1711
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » pon říj 28, 2019 10:12 pm

OK, pro mě scifi. když jsem měřák zkusil na bezdrát, tak měl problém skrz dřevěný strop protlačit signál na vzdálenost cca 4 metry. Prodejce uváděl max vzdálenost 10 metrů, to by i šlo, ale nesměla by tam být žádná překážka.
Pokusím se přijímač otevřít a zjistím, jestli něco zjistím :)
S vysílačem to bude trochu horší, mám ho v baterkárně na blbě přístupným místě. Ale pokud bude třeba, vyndám ho ven na pokusy.
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » úte říj 29, 2019 8:20 am

Tak jsem otevrel displej s prijimacem a byl tam modul, kterej jsem na netu našel v 2,4Ghz. Marně hledám od výrobce informace, kde se psalo o jiné frekvenci. Mám ještě jeden merak, ale starší typ. Možná že jsem zde uvedl milnou informaci o frekvenci. Ale oba meraky mají stejný dosah. Posílám zadni stranu přijímače.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod Matess » úte říj 29, 2019 11:58 am

to co tam je vypada jako 2,4GHz wifi chip s proceosrem ESP8266. Je to prekvapive vykonna hracka.
Matess
 
Příspěvky: 653
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » úte říj 29, 2019 12:51 pm

Bohužel čip je zalepenej a není vidět typ. Ale stejných 2.4Ghz jsem našel dost. Výkon možná má, ale ne ten můj.
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod NOPARasito » úte říj 29, 2019 1:03 pm

Ten vysilac jde sundat z patice??
Tusim je to https://www.google.com/search?q=arduino ... EvVr-NL0YM.
To same mam v tom taky, ale ve starší verzi. Pres zed problem, ale usb jde i 10m, samozrejme musi byt kabel bez elektoniky.
V popisu je, ze s externim zdrojem by mel zvladnout 10itky metru. Ale musí se nastavit i max vykon v jednotce.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1488
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » úte říj 29, 2019 6:04 pm

NOPARasito píše:Ten vysilac jde sundat z patice??
Tusim je to https://www.google.com/search?q=arduino ... EvVr-NL0YM.
To same mam v tom taky, ale ve starší verzi. Pres zed problem, ale usb jde i 10m, samozrejme musi byt kabel bez elektoniky.
V popisu je, ze s externim zdrojem by mel zvladnout 10itky metru. Ale musí se nastavit i max vykon v jednotce.


ten modul sundat nejde, piny jsou sletované na obou tišťákách.
Tak to externí napájení jsem zkoušel u té starší verze a žádný rozdíl v délce dosahu nebyl, tak si myslím, že ani u nové verze to nemá vliv. kde se nastavuje výkon na jednotce? to jsem se nikde nedočetl
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » pát lis 01, 2019 9:12 am

Tak jsem ještě hledal na netu a našel jsem snad stejný, nebo hodně podobný modul s popisem a návodem pro zvýšení výkonu. Je tam i zmínka o externím napájení, ale z důvodu, že moduly se používají hlavně s arduinem a napájení z desky arduina nestačí pro vysoký výkon modulu. Takže děkuji noparasitovi za nakopnutí, společnými silami jsem si to našel sám :D

Teď bych se chtěl zeptat, jestli je někdo ochoten mi moduly naprogramovat na vyšší výkon. Koupil bych nové dva moduly a po naprogramování bych je vyměnil za původní v měřáku.

https://arduino-shop.cz/arduino/892-ard ... 24l01.html
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod shuty » úte lis 05, 2019 3:26 pm

v mojom multimetri je modul vyberatelny a je to ten na obrazku vlavo hore. skusil by som ho vymenit za ten vpravo hore. myslite ze by mohli byt moduly vzajomne zamenitelne? na mojom vidno oznacenie chipu NRF24L01
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Stavebná búda OSTROV
• 4x 250W poly 60 článkové + 2x PWM reg
• 7s 30p 18650 li-ion @24V (cca 70Ah)
• 7s2p Yuasa Lev40 li-ion @24V(cca 80Ah)
• 5kW menič Powerjack LF
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 79
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » úte lis 05, 2019 4:05 pm

Chceš použít modul s externí anténou? Zkušenost s tím nemám, ale myslím si, že to bude naprosto stejný modul, jen ta anténa je rozdíl. Jakej máš měřák?
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod youda » úte lis 05, 2019 4:12 pm

KubisKV píše:Tak jsem ještě hledal na netu a našel jsem snad stejný, nebo hodně podobný modul s popisem a návodem pro zvýšení výkonu. Je tam i zmínka o externím napájení, ale z důvodu, že moduly se používají hlavně s arduinem a napájení z desky arduina nestačí pro vysoký výkon modulu. Takže děkuji noparasitovi za nakopnutí, společnými silami jsem si to našel sám :D

Teď bych se chtěl zeptat, jestli je někdo ochoten mi moduly naprogramovat na vyšší výkon. Koupil bych nové dva moduly a po naprogramování bych je vyměnil za původní v měřáku.

https://arduino-shop.cz/arduino/892-ard ... 24l01.html


Buďte zdráv, pane kolego!

Řešil jsem podobný problém a narazil jsem na to, že nedokážu změnit již zkompilovaný kód, který je v modulu uložen. Prostě bych musel mít zdroják. Pak jsem někde našel, že kromě nízkého vysílacího výkonu je další špek v tom, že ta anténka vyleptaná přímo na PCB je nic moc. Odborník radil odškrábnout spoj a anténku nahradit připájeným drátkem o délce 3,1cm. Tož jsem nahradil a výsledek stál za prd: měření ukázalo, že poměr signál/šum se zlepšil jen o 2 decibely.

Tož jsem použil pravidlo "když to nejde silou, jde to ještě větší silou" a připájel tam drát o délce 13cm. A to mi zabralo! Signál/šum se zlepšil o 10 decibelů a od té doby mi dotyčný wifi bazmek funguje výrazně lépe.

Takže navrhuji nejprve vyzkoušet podobné brute-force řešení.
Samozřejmě, provést na obou modulech participujících na vzájemné komunikaci.


Váš,
pučmidrát Youda, CSc.



Přeškrábnout a napájet 13cm drátek zde:
antena.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2198
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod diablo007 » úte lis 05, 2019 4:25 pm

Jestli má Youda 13cm tak kubiskv musí mít aspoň 15 ať se vyzkouší jestli s délkou roste dosah
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod ikovlabs » úte lis 05, 2019 4:29 pm

A nebo to propojit natvrdo mezi sebou.... :lol:
ikovlabs
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod shuty » úte lis 05, 2019 6:05 pm

KubisKV píše:Chceš použít modul s externí anténou? Zkušenost s tím nemám, ale myslím si, že to bude naprosto stejný modul, jen ta anténa je rozdíl. Jakej máš měřák?

ano, chcel by som pouzit modul s extetnou antenou - antena je polovica uspechu, alebo najprv skusim ten drot ako pisal youda.
moj merak je tento:
€ 24,79 15%OFF | DC 500V 100A 200A 500A Wireless voltage meter ammeter Solar Battery Charging coulometer capacity Power detector Tester
https://s.click.aliexpress.com/e/dvfNnj4k
Stavebná búda OSTROV
• 4x 250W poly 60 článkové + 2x PWM reg
• 7s 30p 18650 li-ion @24V (cca 70Ah)
• 7s2p Yuasa Lev40 li-ion @24V(cca 80Ah)
• 5kW menič Powerjack LF
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 79
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod KubisKV » úte lis 05, 2019 6:55 pm

Zdravím kolego,
vidím, že jsi dosáhl nového titulu. Gratuji.
Vyyzkouším tedy drátek, pokud bych dal ten drátek 6m dlouhý na každý modul, měl bych myslím spolehlivé spojeni :D

Díky za nakopnutí
PPM (pouhý pobíječ much)
KubisKV
 
Příspěvky: 364
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod antoni_sk » úte lis 05, 2019 7:31 pm

No mne by sa páčil takýto nejaký merač (U, I, P) ktorý by som vedel skomunikovať do PC napr. cez RS485... Neviete niekto o takom niečom na ALI ?
3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A), CarSpa P600-24 24V/230V 600W (špičk.1200W), 4x bat. Fiamm 12V 160Ah zapojené na 24V
antoni_sk
 
Příspěvky: 76
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

Příspěvekod PavelR » úte lis 05, 2019 7:47 pm

Ja pouzivam totok ve svoji automatizaci. Pouziva to modbus na rs485. Pro vsechny RS485 veci co pouzivam mam jeden prevodnik RS485/ethernet a sypu to do scady v pc po ethernetu.
Vypada to ze aji meri celkem presne. Zatim mam jeden za menicem, druhy pujde na DS.
https://www.aliexpress.com/item/3281206 ... 4c4di8DkZ9
PavelR
 
Příspěvky: 1974
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Další

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'