Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek, což mimo jiné znamená, že jsme pro Vás připravili článek k zamyšlení a diskuzi. Tentokrát je to téma, které mnohým z Vás bude velice blízké a jistě k němu budete mít co říci.

Přeji hezký den.
Karel Kilián
Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Využívání sluneční energie má své nesporné výhody, ale i určité nevýhody. Jaké klady a zápory má využívání obnovitelných zdrojů energie k ochraně životního prostředí? Na to se pokusil odpovědět Kashyap Vyas v článku pro server Interesting Engineering.

V současné se elektřina, získaná ze slunečních paprsků, podílí na celkové spotřebě jen 2,8 %. To opravdu není mnoho, proto se různé mezinárodní organizace neustále snaží o zvýšení tohoto podílu. Aktuální cíle znějí poměrně ambiciózně: do roku 2030 zvýšit toto číslo na 32 %.

Asi nikdo nepochybuje o tom, že slunce nabízí jeden z nejhojnějších zdrojů energie. Odhady naznačují, že naše planeta dostává kolem 120 000 terrawattů slunečního záření, což je 20000× více energie, než kolik celý svět aktuálně potřebuje.

Pokud se nám podaří tuto energii efektivně využívat, nemusíme se obávat vyčerpání zásob ropy, uhlí a zemního plynu. Existuje mnoho způsobů, jak solární energii zachytávat a používat jako obnovitelný zdroj k uspokojení našich energetických potřeb. S rostoucím využitím čistší energie se můžeme připravit na přechod na nízkouhlíkové hospodářství.

Výhody využívání sluneční energie

Začněme některými výhodami, které využití sluneční energie přináší. Tou nejzásadnější je fakt, že se jedná o čistý zdroj, který neznečišťuje životní prostředí. Jde o obnovitelný zdroj, jehož energii je možné používat dnes a denně.

Z dlouhodobého hlediska přinejmenším několika milionů let neexistuje žádná šance na vyčerpání tohoto zdroje. Podle astronomů dojde k zániku naší mateřské hvězdy až za pět miliard let, takže jsme schopni bezpečně využívat sluneční energii déle, než si vůbec dokážeme představit.

Dalším nesporným kladem je zmírnění dopadů klimatických změn. Využití sluneční energie má přímé výhody v podobě snižování uhlíkové stopy. Odhady ukazují, že širší přijetí solární energie pomůže při snižování budoucích škod způsobených změnou klimatu a celosvětově ušetří 259 miliard dolarů.

Do třetice všeho dobrého tu máme poměrně motivující argument v podobě snížení účtů za elektřinu. Instalace solárních panelů sice vyžaduje nemalou vstupní investici, která se však v průběhu jejich životnosti vrátí. Návratnost takové investice je poměrně značná a v dlouhodobém horizontu prakticky jistá.

Poslední výhodou jsou relativně nízké náklady na údržbu. Životnost panelů se pohybuje mezi deseti a dvaceti lety, přičemž mnozí dodavatelé dnes nabízejí prodloužené několikaleté záruky. Pokud tedy dojde k problému, je nasnadě jednoduché řešení. Víceméně jediné, co je několikrát ročně v rámci efektivity nutné dělat, je čištění ploch panelů.

Výhodné nevýhody, či nevýhodné výhody?

Kamsi na pomezí bychom zařadili argument v podobě vládních pobídek. Zejména v zahraničí existuje řada dotací, které obyvatelé mohou získat na budování zdrojů solární energie. V tomto směru jsme však, přinejmenším v českých podmínkách, hodně na vážkách.

Prvním protiargumentem budiž tvrzení, že dotace narušují trh. Často díky nim vznikají projekty, které by za normálních tržních podmínek neměly šanci. Někdy je to dobře, nicméně v mnoha případech bývají dotace vysloveně kontraproduktivní. Nemluvě o možných podvodech nebo nerovných podmínkách při jejich získávání.

Nevýhody využívání sluneční energie

Ačkoli výhody využití sluneční energie vypadají slibně, existují i některé nevýhody. Prvním mínusem je samotná instalace panelů, které zpravidla dodavatel přiveze automobilem se spalovacím motorem, emitujícím škodlivé plyny. Ani výroba - alespoň zatím - není zcela ekologická.

Strkat hlavu do písku bychom neměli ani před skutečností, že některé materiály používané ve fotovoltaických systémech jsou toxické. Mohou tedy nepřímo ovlivnit životní prostředí například při jejich poškození nebo později při likvidaci.

Již jsme zmínili vysoké vstupní náklady. Pořízení domácího solárního systému rozhodně není levnou záležitostí. Ačkoli z dlouhodobého hlediska je návratnost nesporná, pro mnohé zájemce jsou ceny baterií, kabeláže, solárních panelů a dalších součástek příliš vysoké. Zde můžeme doufat v další vývoj v tomto odvětví, který přinese snížení cen potřebných komponent.

Pojďme na další nevýhodu: na rozdíl od uhlí či plynu, které můžete spalovat doslova ve dne, v noci a za každého počasí, jsou solární panely přímo závislé na slunci. Pokud je tedy zataženo nebo tma, vyrábí sluneční elektrárna jen malé, respektive úplně nulové množství energie.

V současnosti nejsou příliš velké možnosti, jak ukládat vyrobenou energii, takže se na sluneční elektrárnu nelze stoprocentně spoléhat. Určitě nemůže být jediným zdrojem pro celoroční využití. To se samozřejmě může změnit ve vzdálenější budoucnosti, zejména s ohledem na vývoj v oblasti akumulátorových technologií.

Resumé

Z výše uvedeného je zřejmé, že v současnosti je z hlediska využívání sluneční energie nutné počítat s nevýhodami v podobě vysokých nákladů a závislosti na počasí. Ty ale mohou být kompenzovány menšími účty za elektřinu, dotacemi a nízkými náklady na údržbu.

Vzhledem k tomu, že do vývoje inovativních řešení pro zachycování a uchovávání sluneční energie proudí nemalé investice, budeme časem pravděpodobně schopni tento hojný zdroj energie využívat mnohem efektivněji. Je však také důležité vyvinout nové způsoby, jak se vypořádat s rostoucím odpadem a zajistit, aby solární panely byly recyklovatelné.

I přes výše zmíněnou kritiku a toxický odpad, který produkují vysloužilé solární panely, můžeme celkem jednoznačně konstatovat, že sluneční energie je mnohem optimálnějším zdrojem než fosilní paliva.

Jaké vidíte hlavní výhody a nevýhody využívání sluneční energie?

Zdroj: interestingengineering.com.
rva
Příspěvky: 3502
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od rva »

Výhodou je, že je to fajn koníček. A pro někoho má cenu i nezávislost na dodavatelích. A nevýhodou je stále vysoká cena, takže o nějaké návratnosti u bateriového systému nemůže být řeč. Pro konečné uživatele se stále jedná o uživatelsky nedodělaná zařízení, kde neodborník tápe a odborník se diví. V baráku to zabírá místo, je to zdrojem hluku, zvyšuje riziko požáru, zhoršuje údržby střechy.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od rottenkiwi »

KOníček, štúdium - elektronika, informatika, matematika, IoT, AI, astronómia, metalurgia, meteoroĺogia.
Zdroj energie na 99 % od marca do polovice októbra.
Teplo z klímy.
Zdroj H2. / z vody /
Zdroj H2O. / zo vzduchu /
Potenciál regulácie počasia vo veľkom merítku,
ak všetko prejde na elektrinu.
Množstvo dobrých ľudí ochotných poradiť a pomocť.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od KUTIL »

Poručíme vvětru-dešti ! Komunisti to nedokázali, tak šanca pre nás. (Potenciál regulácie počasia vo veľkom merítku,
ak všetko prejde na elektrinu.
KubisKV
Příspěvky: 515
Registrován: pon zář 04, 2017 1:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od KubisKV »

rva píše:Výhodou je, že je to fajn koníček. A pro někoho má cenu i nezávislost na dodavatelích. A nevýhodou je stále vysoká cena, takže o nějaké návratnosti u bateriového systému nemůže být řeč. Pro konečné uživatele se stále jedná o uživatelsky nedodělaná zařízení, kde neodborník tápe a odborník se diví. V baráku to zabírá místo, je to zdrojem hluku, zvyšuje riziko požáru, zhoršuje údržby střechy.
To vypadá, že solaritýda a vše kolem FV stojí za hovno. Krom fajn koníčku samý negativa. Proč radši nechodíš do hospody hrát karty o peníze? vyjde to levněji, žádný bateriový neodborník, hluk, požár, čistá střecha a zabírání místa. Opravdu je to tvůj koníček? Nebo Tě někdo donutil si nacpat na střechu panely a zaplnit dům baterkama a nedodělaným zařízením?
rva
Příspěvky: 3502
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od rva »

U každého koníčka se najdou negativa a i tak se mu nadšenci věnují. Přesto je dobré o negativech vědět. Zvláště pro toho, kdo s tím chce třeba začít. A FV v našem rozsahu má význam jako koníček - co jiného. Ekonomicky to je nesmysl, těch pár ušetřených korun je dávno utracených v panelech, bateriích, času.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

nebýt slunce a jeho energie , nebylo by na zemi žádné energie , až na uran , ale to by bylo šumák bo by jej neměl kdo či co využívat . Všechny ostatní námi využívané zdroje energií mají původ od naší hvězdy alijas slunce .
Fosilní paliva jsou fosilizované ostatky rostlin a živočichů uhynulých před milióny let žijících díky sluneční energii .
Vítr existuje díky termickému prouděním v atmosféře vyvolané slunečním ohřevem .
Voda proudí díky sluncem vyvolanému odpařování vody + větru jež vodní páru přenáší nad pevniny kde zkondenzuje a po povrchu odtéká do moře .
Geotermální energie je díky zejména gravitačnímu masírování země okolními planetami a především slunci .

Tudíž říci že sluneční energie je na pytel = tma + zima + konec .

Přímější využívání sluneční energie prostřednictvím ::fv:: ::pv:: je doposud v plenkách leč s velkým a doživotním potenciálem :yes:

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od střídač_N »

KubisKV píše:.......Opravdu je to tvůj koníček? Nebo Tě někdo donutil si nacpat na střechu panely a zaplnit dům baterkama a nedodělaným zařízením?
Proč hned takový tón.

Nakonec rva popisuje to, co zde říkám hoodně dlouho a taky mne do toho nikdo nenutil.
S tím nedoděláním je vlastně celé toto naše povídání již zde asi deset roků. Stav, kdy bude vše v jedné "krabici" navíc modulární, kdy přivedu jen "panely", DS a internetovou přípojku a o nic dalšího se nebude starat, je ještě hrozitánsky daleko, ale podnikli jsme k tomu zatím jen pěšinku. To, že to tak jednou i bude, nepochybuji. Dokonce nepochybuji o tom, že to bude životní nutnost a ne nějaké nařízení či cíl státu.
KubisKV
Příspěvky: 515
Registrován: pon zář 04, 2017 1:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od KubisKV »

rva píše:U každého koníčka se najdou negativa a i tak se mu nadšenci věnují. Přesto je dobré o negativech vědět. Zvláště pro toho, kdo s tím chce třeba začít. A FV v našem rozsahu má význam jako koníček - co jiného. Ekonomicky to je nesmysl, těch pár ušetřených korun je dávno utracených v panelech, bateriích, času.
S tím, že by se mělo mluvit i o negativech souhlasím, ale z tvého příspěvku jsem měl pocit, jakoby FV byla u tebe vybudována násilně a proti tvé vůli. Pokud bych jako úplný začátečník, nebo potencionalni zájemce o fve četl tvé příspěvky, asi bych do stavby vlastní fve nešel.

Jako ekonomický nesmysl bych to já osobně neviděl. Sice se investice nevrátí do dvou let ( bavím SR o bateriovem systému), ale určitá návratnost tam být musí. Pár usetrených korun je někdy znát a pocit nezávislosti k nezaplacení.

Reagují na tvou negaci, protože pokud se nepletu, byl jsi to ty, kdo před cca 2mi lety jsi mi radil místo stavby fve, abych raději opravil plot, nebo něco dodělal na domě.
Naštěstí jsem neposlechl a teď vesele mám drahého koníčka.
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od PavelR »

Jako negativum u FVE jako konicka vidim to ze clovek tedy namontuje panely, k temu neco baterek, par krabic kolem a zacina zjistovat ze je mu to porad malo. Zvetsime toto, pridame tohodle, predelame ono .... :D neni to nejaka forma zavislosti?
KubisKV
Příspěvky: 515
Registrován: pon zář 04, 2017 1:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od KubisKV »

Pokud by bylo vše v jedné krabici, bezproblémové a superhyper funkční, už by se asi nejednalo asi o koníček, ale o spotřební a běžnou záležitost. Nevím jestli by to mě a možná i ostatní takhle bavilo. Nevěřím, že by cena byla přijatelná a pokud ano, tak stát by určitě zasáhl, aby jsme svůj koníček nemohli my tady takto volně provozovat.



střídač_N píše:
KubisKV píše:.......Opravdu je to tvůj koníček? Nebo Tě někdo donutil si nacpat na střechu panely a zaplnit dům baterkama a nedodělaným zařízením?
Proč hned takový tón.

Nakonec rva popisuje to, co zde říkám hoodně dlouho a taky mne do toho nikdo nenutil.
S tím nedoděláním je vlastně celé toto naše povídání již zde asi deset roků. Stav, kdy bude vše v jedné "krabici" navíc modulární, kdy přivedu jen "panely", DS a internetovou přípojku a o nic dalšího se nebude starat, je ještě hrozitánsky daleko, ale podnikli jsme k tomu zatím jen pěšinku. To, že to tak jednou i bude, nepochybuji. Dokonce nepochybuji o tom, že to bude životní nutnost a ne nějaké nařízení či cíl státu.
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od petrd »

mam tim pokazit cely balkon?

https://photos.app.goo.gl/qeQ9Lu8z8Ecy6MrE6

nevyhody : vzhled, hodnota nemovitosti... Jako konicek je to pekny, zabavny a asi uzitecny - ale budete se divat radeji do tech starych zahrad nebo zezadu na panely?

Uz to vidim jak prodavam chatu nejake postarsi pani s psem a ona vzdecha nadsenim ze na pristavku jsou monokrystaly a na balkone amorfy a v predsini gelovky. ("Vite pani obcas vypadava pripojka DS a nejspis casem definitivne exne, novou tady kvuli susedum nenatahnete ...)
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od rottenkiwi »

Je to forma závisloti, lebo mozog po práci na FVE dostane odmenu, energiu
a odmena je pre mozog návyková, podobne ako čokoláda.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
KubisKV
Příspěvky: 515
Registrován: pon zář 04, 2017 1:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od KubisKV »

PavelR píše:Jako negativum u FVE jako konicka vidim to ze clovek tedy namontuje panely, k temu neco baterek, par krabic kolem a zacina zjistovat ze je mu to porad malo. Zvetsime toto, pridame tohodle, predelame ono .... :D neni to nejaka forma zavislosti?
Ano, to je ten koníček. Zábava a radost z každého wattu ze slunce.
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2530
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od NOPARasito »

Ja to nemám jako koníček. U mě je to neoddělitelná součást života.
Heslo: měl by každej začít u sebe je tam evidentně také zakomponováno.
Tak, zatím co se budete bavit, tak u mě, a co jsem si všiml, tak ještě pár adeptů, to používají hodně pro reálný život.
Holt někdo se narodí jako "parasit" planety a někdo jím zůstane.(toto jsou ta silná slova, která by měla oslovit většinu kolem NÁS)
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2530
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od NOPARasito »

petrd píše:mam tim pokazit cely balkon?

https://photos.app.goo.gl/qeQ9Lu8z8Ecy6MrE6

nevyhody : vzhled, hodnota nemovitosti... Jako konicek je to pekny, zabavny a asi uzitecny - ale budete se divat radeji do tech starych zahrad nebo zezadu na panely?

Uz to vidim jak prodavam chatu nejake postarsi pani s psem a ona vzdecha nadsenim ze na pristavku jsou monokrystaly a na balkone amorfy a v predsini gelovky. ("Vite pani obcas vypadava pripojka DS a nejspis casem definitivne exne, novou tady kvuli susedum nenatahnete ...)
A to je právě ono. Dyzajn před funkčnosti!!!
Možná hodím nepřiměr, ale robertek taky vypadá blbě (nevzhledně, a to i když je to mnohdy kopie originalu) , ale funkční to je. :yes: :yes:
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od brumlaj »

petrd píše:........ pripojka DS a nejspis casem definitivne exne, novou tady kvuli susedum nenatahnete ...)
Moment. Jak kvůli soudedům nenatáhnete? To jako že Ti sousedé brání na Tvém pozemku budovat přípojku? Nebo si to představuješ tak, že sousedi jsou povinni strpět Tvé smrady kabelové na JEJICH pozemku? To bychom jaksi asi byli trochu v rozporu jak to s tím komunismem je - jako že soused Ti brání v socialistickém používání jeho majetku pro Tvé účely? 30 let po změně režimu to myslíš vážně? Jako opravdu?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od volente »

NOPARasito píše:
petrd píše:mam tim pokazit cely balkon?

https://photos.app.goo.gl/qeQ9Lu8z8Ecy6MrE6

nevyhody : vzhled, hodnota nemovitosti... Jako konicek je to pekny, zabavny a asi uzitecny - ale budete se divat radeji do tech starych zahrad nebo zezadu na panely?

Uz to vidim jak prodavam chatu nejake postarsi pani s psem a ona vzdecha nadsenim ze na pristavku jsou monokrystaly a na balkone amorfy a v predsini gelovky. ("Vite pani obcas vypadava pripojka DS a nejspis casem definitivne exne, novou tady kvuli susedum nenatahnete ...)
A to je právě ono. Dyzajn před funkčnosti!!!
Možná hodím nepřiměr, ale robertek taky vypadá blbě (nevzhledně, a to i když je to mnohdy kopie originalu) , ale funkční to je. :yes: :yes:
No, mám v práci kolegu který vždycky říká, že je to hrozný a že se mu to na střeše nelíbí, a kdo se má na to dívat a podobně. A potom z něho vypadne že ti co to mají, tak ukazují jenom těm ostatním že na to mají. Kdo zná moji stoletou chýšku v které žiju se musí jenom zasmát. Prostě jsem výstřední milionář, který to nedává najevo. :lol: :lol:
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
trud
Příspěvky: 914
Registrován: čtv úno 07, 2013 1:50 am

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od trud »

Už to nie je zdaleka taký ekonomický nezmysel ako pred 10 rokmi..v 2010 som kúpil prvý panel 240W a stál 330 ! eur. Teraz sa objavujú ponuky na 270W za 90 eur... batériu som ani nemal ..cena úplne mimo. Dnes sa dajú už zohnať batérie z elektromobilov pod 200 eur/kWh, za tú cenu a vlastnú pracu sa dajú zložiť nové z člankov 18650. Pinpongači priniesly Axpert a EPsolar .
6 panelov 270W - 540 eur
2*30A Epsolar PWM - 80 eur
5 kWh batéria - 1000eur
Menič Axpert - 2000W 24V - 270 eur
Dáke ističe,poistky,kable - 110 eur ?
Za 2000 eur máme elektrarničku čo utiahne svetla,telku,wifi,pc,chladničky a všetko drobne na elektrinu.
Výroba cca 1500kWh....pri cene 15 centov cca 225 eur doma...je to len približné...možno vyrobý len 1300 možno to bude stať o 200 eur viac...a možno mam elektrinu za 12 centov..ale skrátka za 2000eur mam +/- 225 eur ročne ušetrene.
4830W+5*PWM+3MPPT,18650 pack 7S/60P -28,20V- 4.2kWh+18ks 40Ah/+3ks 16P18650 (Mitsubishi Outlander) 2,1kWh+ pack 26650 7S/6P - 0,75kWh+7ks 60Ah (BMWi3) 1,5kWh + testovacia LTO -11*12Ah.+150Ah od pimpongáča 3,8kWh ,Victron VE.Direct 375VA 24V,Victron VE.Direct 1200VA 24V,NoNAME pimpongáč 4kW.
el.skúter 48V/30Ah, Yaris Hybrid už tretí :-), dáke spotrebiče prestavané na Li 18650,
https://www.spritmonitor.de/en/detail/1240420.html
petrd
Příspěvky: 145
Registrován: pát srp 09, 2019 8:56 am
Bydliště: Brno jih

Re: Výhody a nevýhody využívání sluneční energie

Příspěvek od petrd »

brumlaj píše:
petrd píše:........ pripojka DS a nejspis casem definitivne exne, novou tady kvuli susedum nenatahnete ...)
Moment. Jak kvůli soudedům nenatáhnete? To jako že Ti sousedé brání na Tvém pozemku budovat přípojku? Nebo si to představuješ tak, že sousedi jsou povinni strpět Tvé smrady kabelové na JEJICH pozemku? To bychom jaksi asi byli trochu v rozporu jak to s tím komunismem je - jako že soused Ti brání v socialistickém používání jeho majetku pro Tvé účely? 30 let po změně režimu to myslíš vážně? Jako opravdu?

presne receno: vubec casto ani nereaguji. elektrika tu byla nasmyckovana pres ruzne chaty a pozemky za komunistu, pozemky a stavby maji samozrejme sve majitele kteri tam nedojedou ani jednou za rok posekat krovi ale znehodnotit si pozemek samozrejme nejakym cizim kabelem nenechaji, to je jasne. obcas maximalne nejaky aktivista zatluce do zeme nad kabelem trubku plotu, sem tam neco "proti proudu" k dukovanum vyhori.. Od rozvodu dava cez/eon ruce pryc oni konci na sloupu a jak to je dal mezi domky natahane neni jejich problem. driv se to tak delalo,tak platim tri faze a jde mi uz jen jedna. Pripojku (novou) jinak neudelam, proste jinak nez pres cizi pozemky a obecni cestu lesem se neda k memu pozemku dostat. Pres leto bude dost el z panelu ale co v zime az pls faze chcipne nevim.. znamej rikal "cely to vcas prodej" ale to je muj problem mimo tema vlakna .

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek