Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
ersiensi
Příspěvky: 15
Registrován: stř zář 25, 2019 9:41 am
Bydliště: Martin

Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od ersiensi »

Dobrý večer,

na základe momentálne situácie na Slovensku týkajúcej sa opätovnému dvíhaniu cien EN, čo v konečnom výsledku prinesie dokopy za tento rok navýšenie o cca 25%, rozhodol som sa investovať do FV. Strávil som na tomto fóre desiatky hodín, aby som načerpal ako amatér čo najviac informácií a priznám sa, čím viac som čítal, tým viac som chápal, o akú obrovskú alchýmiu ide. Ale k veci.

V rodine máme člena, ktorý je závislý na prívode kyslíka z oxygenátora. Spotreba tejto zásuvky je 400 Wh takmer permanentne. Kúrenie je od minulého roka kondenzačný kotol radiátor + podlaha + ohrev TUV. Ročná priemerná spotreba EN je 4500 kWh, mesačná priemerne rovnaká je +-350 kWh.
Pôvodne som chcel FV zapojiť iba na ohrev TUV s bojlerom so špirálou, ktorý mi ostal a zapojil by som ho do sústavy, aby som vyťažil FV maximálne. Ideálne by však bolo aspoň z väčšej časti pokryť spotrebu spomínanej zásuvky s odberom 400 Wh a až potom posielať prípadné prebytky do el. TUV.
Problém je rozhodnúť sa čo najrozumnejšie.
- Aj napriek tomu, že hodlám mať ošetrenú legislatívnu stránku s DS vrátane povolenia, chcem sa vyhnúť prebytkom do DS. (legislatíva sa môže zmeniť).
- Panely 10x275Wp, pokojne aj 16x275Wp, ak by som dokázal prostredníctvom meniča vyťažovať aj iné zásuvky v dome (standby režimy, spotrebiče s nízkou spotrebou, alebo poslať za vhodných podmienok aj 2,3 kW do špirály), strecha sklon 23 stupňov na juh, bez tieňa.
- Klimatizáciu na leto momentálne nemám, ale uvažujem nad ňou.
- Dielňa a spotrebiče 3f, alebo s vysokou spotrebou plánujem ponechať na DS.
- Nakoľko dom prechádza kompletnou rekonštrukciou + prístavba, každá zásuvka bude mať svoje vlastné istenie, je to z dôvodu ovládania domácnosti prostredníctvom Sonoff zariadení. (2 roky skúseností, vrelo odporúčam českého predajcu chytrevypinace.cz)
- Energetickú spotrebu domu a ani spotrebu plynu v tejto chvíli neviem dodať.

Pes je u mňa zakopaný v správnom výbere meniča. Podľa panelov predpokladám 3, alebo 5KV, ktorý by plynule dokázal regulovať spotrebu a dososávať si prípadne z DS, zároveň prebytky ukladať do vody (+ vyťažovač) a v budúcnosti možnosť ukladať do batérií (ak sa zadarí, chcel by som zohnať batérie z elektromobilu). 1f, alebo 3x 1f, alebo 3f menič? Problém totiž nie je v počte panelov, pokojne pôjdem aj do 16ks, pokiaľ budem schopný mať automatizovaný systém s plynulou reguláciou a bez potreby častého zásahu do tohto systému a odľahčím aspoň na jeseň / jar aj spotrebu plynu. Prístup k údajom a štatistikám (BT, Wifi, alebo LAN a pod.) veľmi poteší.

Ďakujem za akúkoľvek radu.
Dom sa nachádza v Martine.
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od Vitek »

Ahoj mrkni na moje vlákno nebo youdovo, je tu taky peaters ota a mnoho zdatnějších solárníků než já... myslím ale že všem nám jde o jedno. co nejvíce být nezávislý na praktikách které zavádí distributoři a prodejci.

Mnoho zdaru, nezapomen že panelů není nikdy dost !!!
ersiensi
Příspěvky: 15
Registrován: stř zář 25, 2019 9:41 am
Bydliště: Martin

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od ersiensi »

vitecekmatrka píše:Ahoj mrkni na moje vlákno nebo youdovo, je tu taky peaters ota a mnoho zdatnějších solárníků než já... myslím ale že všem nám jde o jedno. co nejvíce být nezávislý na praktikách které zavádí distributoři a prodejci.

Mnoho zdaru, nezapomen že panelů není nikdy dost !!!
Ďakujem za reakciu. V podstate, keďže poznám "návratnosť" tejto investície, dá sa zároveň povedať, že okrem energetickej úspory v tom vidím do budúcna aj svoje nové hobby. Niekto chodí na pivo, niekto hrá automaty, niekto lepí lietadielka, iní laborujú s FV :D
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od diablo007 »

Každopádně pokud máš stalej odběr a dokážeš ho dostat na 1 fázi tak se dá fungovat velice efektivně a i za dobre navrstnosti. Dokonce se dá u takového systému jet i bez baterie takže opravdu slušná ekonomika. Pokud ale víš že na té zásuvce je někdo zdravotně hendikepovaným skoro závislý tak bude i nějaká záloha baterií na místě
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od ota »

Doporučil bych podívat se na na PVgis a kalkulovat solarni zisky po měsících.
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

Pak bude jasné kolik energie ziskas a jak ti prepanelovani ovlivní výtěžnost a navratnost.

V principu je lépe pro prodloužení provozu na jaře a na podzim mit více panelů než víc baterek. Panely se téměř neopotrebuji a nepotřebuji údržbu na rozdíl od baterii.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
ersiensi
Příspěvky: 15
Registrován: stř zář 25, 2019 9:41 am
Bydliště: Martin

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od ersiensi »

diablo007

Vďaka. Vychádza mi momentálne ako najrozumnejšie pre začiatok, že by som išiel do hybrida na 1f bez baterky, aj keď myšlienka 3f hybrida ma láka viac :roll:
Nový prívodný kábel ide do nového domu (prístavby) a zároveň aj do pôvodného domu, pričom každý má svoju rozvodňu. Jedná sa stále o jeden dom, iba nová časť je postavená v dilatačnej špáre, takže majú jednu spoločnú prípojku 3x32A. Čiže ja dokážem urobiť v každom dome po 3 "samostatné" fázy, čiže 6 okruhov, nakoľko majú vlastné rozvodne. Potom je otázka, na ktorú si nedokážem odpovedať, či napríklad v starom dome za rozvodňou viem využiť jednu fázu na FV a rozložiť tam spotrebiče vrátane vyťaženia prebytkov do bojlera, pričom táto jedna fáza, ktorá sa bude používať aj v novom dome, nebude nijakým spôsobom okrem zaťaženia ovplyvňovaná zapojením z FV. Nie som el. zdatný.

ota

Vďaka, navštívil som tú stránku, ale nedokážem sa zorientovať. Je tam možnosť zadať svetové strany pre uloženie panelov, aby som zistil zisky aj na V, J a Z stranách?
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od diablo007 »

Hybrid bez baterie jsou pretoky takže budeš muset jít buď do smlouvy nebo si zajistit perfektní vytěžování
ersiensi
Příspěvky: 15
Registrován: stř zář 25, 2019 9:41 am
Bydliště: Martin

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od ersiensi »

diablo007

Zmluvu s nimi radšej uzavriem, nech mám pokoj na duši, ak niečo pretečie a prebytky pôjdu všetky do vody.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od youda »

Ahoj Ersiensi,

díky za info výše, i za to doplnění co mi došlo v SZ. Přechroustal jsem to všechno, tak se ti zkusím nějak rozumně poradit:

1) Asi bude potřeba, aby ses znovu podíval na tu roční spotřebu.

Má-li kyslíkový koncentrátor trvalou spotřebu 400W, pak je to 0,4kW x 24h = 9,6kWh denně, za měsíc tedy 30x 9,6kWh = 288kWh. Za rok by to pak bylo cca 3500 kWh, ale přitom píšeš, že celková roční spotřeba EE je pouze 4500 kWh.
Není možné, že ve skutečnosti koncentrátor žere mnohem méně, protože není nastaven na plný výkon? Nebo možná jede pouze 16h denně?

Pokud by těch 3500 kWh vs 4500 kWh bylo pravda, pak na vše ostatní zbývá spotřeba jen 1MWh ročně a jste elektricky mimořádně úsporná domácnost. Možné to je, obzvláště pokud se topí, vaří i ohřívá TUV pomocí plynu/uhlí.

2) Chválím rozhodnutí postavit FVE jako hybridní, včetně smlouvy. Je to sice dražší než samodomo, ale budeš mít klid. Neboj, i na takovém systému si dokážeš vyhrát ;)

3) Pokud je spotřeba EE skutečně tak nízká a elektřinou se nikdy nebude topit ani klimatizovat, pak je skutečně nejlevnější 1f systém.

Ovšem pozor, veškerá úspora EE se bude realizovat skutečně jen na té jediné fázi, na kterou budou zapojené spotřebiče. Není nutné, aby spotřebiče byly zapojeny až ZA měničem. Naopak, ZA měnič se dává jen ten okruh, který chceš zálohovat z baterie. Všechny ostatní spotřebiče se napojí PŘED měnič. Spotřebiče připojené na vedení mezi elektroměrem a měničem budou primárně spotřebovávat přebytek EE. Teprve pokud nebude dost slunce, nebo už nebude stačit výkon měniče, si spotřebiče plynule docucnou EE z DS. Princip tohoto je patrný z obrázku níže - u všech hybridních měničů to funguje téměř identicky. Ovšem znovu upozorňuji - veškerá úspora se bude týkat jen té jedné vybrané fáze.

Pro tento případ bych já osobně doporučil 1f hybridní měnič GoodWe GW3648D-ES, který pracuje s AKU na 48V.
Také bys mohl zkusit i silnější GW5048D-ES. Ten už je sice přes limit 3.6kW výkonu na fázi, ale v jeho nastavení lze omezit maximální výkon dodávaný do DS a například v ČR toto distributoři akceptují a měnič povolí. Ideálně tedy prověř u svého distributora a pokud to potvrdí, tak určitě doporučuji tu silnější verzi. Po nějaké době bys to výkonové omezení mohl trošku zvýšit. Měnič lze totiž nastavit tak, aby do DS nedodával skoro žádné přetoky a vyráběl opravdu jen pokud je potřeba nabít baterie, nebo máš zapnuté žravé spotřebiče. V reálu tedy těch 5kW utáhne, ale do DS je nikdy nepošle.

Jak sis asi všimnul v mém vlákně, já používám jiné 1f měniče (InfiniSolar 5K) a ikdyž je mám rád, tak ti je nechci doporučovat. Hodně totiž žerou a mají dost velké větráky. Mají sice i výhody, ale ty bys asi nevyužil, takže nevidím důvod, proč ti nutit stejný předimenzovaný systém, jako mám já.

4) Pokud se ukáže, že spotřeba EE je ve skutečněosti větší, případně budeš chtít v budoucnu topit nebo chladit elektřinou, pak budeš asi potřebovat silnější systém než těch 3.6 až 5 kW. A na silnější systém už dostaneš povolení jen jako 3f. Podle tvé situace pak vidím 2 možnosti:
  • A) 3f hybridní měnič GW-10K ET. Výkon má 10kW (3x 3.3kW), takže dokáže krmit spotřebiče na všech fázích. Pro CZ/SK bych řekl, že je to ideální stroj a také najdeš mnoho instalačních firem, které budou tento typ znát. Bohužel, je potřeba připravit se i na pár relativních nevýhod:
    • Vyžaduje high-voltage baterie, takže do začátku bys musel rovnou koupit 4-5 ks baterek, aby ses dostal na napětí cca 180V.
    • Jako každý 3f měnič, je prostě o dost dražší, než 1f stroje.
    B) 3f hybridní měnič InfiniSolar 10K Plus. Tenhle měnič má větší spotřebu než GoodWe a taky obsahuje větráky, ale pro tebe by měl pár výhod:
    • InfiniSolar lze provozovat úplně bez baterií. Tudíš do začátku ušetříš. Baterky k němu lze doplnit až později.
    • Podporuje 48V baterie, takže akumulátory lze časem přidávat po jednom. Což je levné.
5) Co se týče napojení bojleru a využívání přebytků, já osobně doporučuji systém GreenBono AKU od firmy Yorix. Ten umí pracovat se všemi typy hybridních, ongrid i ostrovních měničů, dá se krásně přispůsobovat, doplňovat o periferie a ladit. Alternativně lze použít i také jiný vytěžovač, Wattrouter. Pozor, Wattrouter funguje pouze s hybridními nebo ongrid měniči a jen pokud zároveň funguje DS.

6) Pokud jde o monitoring, součástí měničů GoodWe je celkem pěkně udělaný webový portál se statistikami a přehledy. Připojení lze udělat přes wifi modul. Naopak tovární monitoring pro měniče InfiniSolar je tragický, takže buď je potřeba dodělat vlastní samodomo, nebo použít 3rd party aplikaci zvanou ICC.

Princip "přicucávání energie z DS":
goodwe GW10K-ET.PNG
Demo portálu GoodWe:
https://www.semsportal.com/PowerStation/powerstatus
SEMS portal.PNG
Wattrouter:
https://solarcontrols.cz/cz/wattrouter.html

GrennBono AKU:
http://www.yorix.cz/cz/greenbono/greenbono.htm

Specsheety měničů:
GW5048D-ES specs.pdf
(43.7 KiB) Staženo 80 x
GW10K-ET specs.pdf
(36.39 KiB) Staženo 81 x
InfiniSolar_datasheet.pdf
(598.54 KiB) Staženo 78 x
Poznámka na konec:
Moje doporučení určitě není dogma. Velmi pěkné FVE se dají postavit i z jiných komponent, kdy takové řešení může být chytřejší, robustnější, s násobně větším výkonem nebo se schopností postupného škálování. Také lze vyrobit systém, s
jehož pomocí se člověk může úplně odpojit od DS. Tedy pokud má zajištěné topení a je ochoten se občas uskromnit.

Naopak, všechny varianty, které jsem ti výše doporučil, lze relativně jednoduše zprovoznit, po zaběhnutí nevyžadují téměř žádnou údržbu a lze je legálně připojit na smlouvu. Nejsou nejlevnější, ale ani nejdražší a snadno bys měl najít firmu, která ti se zapojením pomůže. Mají i nevýhody - jejich škálovatelnost končí na zákonných limitech 3.6 a 10kW AC výkonu. Rozšíření nad tyto hodnoty technicky možné je, ale jsou tam určité háčky.

Pro úplnost uvádím pár dalších zajímavých výrobců měničů a regulátorů, kdyby sis k tématu chtěl najít více informací:
  • SMA
    ABB
    Dunfoss
    Fronius
    Victron
    Studer
    SolaX
    SolarEdge
    Huawei
    Axpert
    InfiniSolar
    GoodWe
    Outback
    Midnite
    Epsolar
    MPP Solar
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
ersiensi
Příspěvky: 15
Registrován: stř zář 25, 2019 9:41 am
Bydliště: Martin

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od ersiensi »

youda ďakujem pekne za vyčerpávajúce informácie. Určite ma to posunulo ďalej. Po Goodwe som sa pozeral už predtým a v tejto chvíli sa v mojom prípade stáva aj favoritom. Spotreba oxygenátora je rovných 300 Wh, meral som neskôr a beží odhadom od 16, 18, občas aj 24 hodín denne, ale nemal som potrebu túto informáciu opravovať. Kúrenie a TUV je kondenzačný kotol, varenie plyn. K presnej ročnej spotrebe EE sa v čase písania tohto príspevku neviem dostať, ale +- by to malo sedieť s tým, čo som napísal vyššie. Ako som spomínal v SS, sme traja, ktorým vŕta FV v hlavách. Posúvam teda informácie ďalej a ďakujem aj za nich.
zbek
Příspěvky: 441
Registrován: ned bře 31, 2019 1:49 pm

Re: Hybrid v MT / efektívne využitie / menič?

Příspěvek od zbek »

diablo007 píše:Hybrid bez baterie jsou pretoky takže budeš muset jít buď do smlouvy nebo si zajistit perfektní vytěžování
Mam GoodWe GW3648D-ES a baterky 7,2kw a stejně i když ma zakazany přetoky tak se neubrani tomu a sem tam mu něco ukapne do sitě . Tak pozor na to . :shoc
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek