od ringo » pon zář 28, 2020 7:48 pm
Já mám Domoticz nainstalovaný na domácím NASu Synology. Arduina s konkrétními programy jsem postupem času nahradil NodeMCU (má v sobě wifi není třeba Ethernet Shield jako u Arduina) a nahrál do nich firmware ESPEasy. V tomto firmware si člověk ve WWW rozhraní jednoduše nakliká konfiguraci připojených čidel (mám spoustu DS18B20 - teplota, DHT - teplota/vlhkost, BMP180 teplota/tlak,) a akčních členů (relátka na GPIO, více relátek přes demultiplexer).
V domoticsu se potom sbíhají informace ze všech čidel pověšených na několika modulech, je tam pak nadřazená logika (programování v LUA) která pak řídí celkově systém.
Do Domoticz lze potom pomocí projektu RFLINK (to vyžaduje k NASu připojit jedno Arduino s RF přijímačem/vysílačem) napojit nejrůznější senzory a akční členy komunikující na 433MHz - různé části meteostanic (v mém případě meteostanice Lidlk a různé teploměry) , RF dálkově ovládané zásuvky...
Domotics pak umí stahovat z webu předpovědi, porovnávat je s aktuálním změřeným stavem, lze ne něj přistoupit dálkově (např. i upravit skript v LUA).
Momentálně mám do Domoticzu integrováno/či jím přímo řídím:
a) žaluzie - automatické stahování podle pohybu slunce, lze ručně modifikovat přístupem z mobilu, pc,... tlačítkem
b) kompletní ovládání bazénu - filtrace, salinátor, tepelné čerpadlo, osvětlení - na nodeMCu jsou pověšeny jen relátka a teploměry, veškerá logika v Domoticsu
c) závlahy - zatím jen blokování či spouštění hlavního ventilu na kterém je pověšena i solární sprcha (závlahy měli již dříve svou vlastní řídící systém)
d) vytápění - již dříve jsem udělal řízení vytápění s TČ pomocí SDS micro, které pracuje autonomně a spíná jednotlivé okruhy oběhových čerpadel (podlahovka + výměník v rekuperaci/topné žebříky/konvektory), pomocí D/A převodníku moduluje výkon TČ Fujitsu aby nahřál uspokojivě Aku nádrž s průtokovým ohřevem TUV. Domoticsem jsem do toho dodělal jen dálkovou úpravu parametrů, zvýšení teploty TUV pro případ koupání (pro sprchu postačuje nižší teplota vody),...
e) spuštění režimu topení v rekuperaci ATREA zároveň společně s nastavením vhodného režimu na vytápění
Sezóně pak pře RF zásuvky připojují pro děti různá vánoční světýlka a pod.
No a až bude FVE tak jen doplním algoritmy na Domoticzu a bude řídit topení, rekuperaci a pod v závislosti na aktuálním stavu FVE, aniž bych musel zasahovat do již odzkoušených modulů a algoritmů.