Domoticz + FVE

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Domoticz + FVE

Příspěvek od rottenkiwi »

Pozerám si tento systém:
https://www.youtube.com/watch?v=hkzDBwvBPm0

A rozmýšľam ako by som to mohol využiť ja.

Mám niekoľko LED ovládaných cez Arduino + HTML.

Mám niekoľko stykačov ovládaných Arduino + BMS + HTML / auto / manual

Mám dve Maliny kde beží Venus GX / FVE II + FVE III /

Mám dve klímy Daikin. / ovládanie Android /

Niekoľko senzorov Dallas pripojených na Arduino.

Má zmysel to nejako prepojiť na ďalšej Maline + Domoticz
a posielať napr. správy / emaily cez Domoticz o napatí, prúdoch, teplote ?

Alebo sa na to Domoticz nehodí a urobiť si to sám cez Arduino ?
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od ringo »

Já mám Domoticz nainstalovaný na domácím NASu Synology. Arduina s konkrétními programy jsem postupem času nahradil NodeMCU (má v sobě wifi není třeba Ethernet Shield jako u Arduina) a nahrál do nich firmware ESPEasy. V tomto firmware si člověk ve WWW rozhraní jednoduše nakliká konfiguraci připojených čidel (mám spoustu DS18B20 - teplota, DHT - teplota/vlhkost, BMP180 teplota/tlak,) a akčních členů (relátka na GPIO, více relátek přes demultiplexer).
V domoticsu se potom sbíhají informace ze všech čidel pověšených na několika modulech, je tam pak nadřazená logika (programování v LUA) která pak řídí celkově systém.
Do Domoticz lze potom pomocí projektu RFLINK (to vyžaduje k NASu připojit jedno Arduino s RF přijímačem/vysílačem) napojit nejrůznější senzory a akční členy komunikující na 433MHz - různé části meteostanic (v mém případě meteostanice Lidlk a různé teploměry) , RF dálkově ovládané zásuvky...
Domotics pak umí stahovat z webu předpovědi, porovnávat je s aktuálním změřeným stavem, lze ne něj přistoupit dálkově (např. i upravit skript v LUA).
Momentálně mám do Domoticzu integrováno/či jím přímo řídím:
a) žaluzie - automatické stahování podle pohybu slunce, lze ručně modifikovat přístupem z mobilu, pc,... tlačítkem
b) kompletní ovládání bazénu - filtrace, salinátor, tepelné čerpadlo, osvětlení - na nodeMCu jsou pověšeny jen relátka a teploměry, veškerá logika v Domoticsu
c) závlahy - zatím jen blokování či spouštění hlavního ventilu na kterém je pověšena i solární sprcha (závlahy měli již dříve svou vlastní řídící systém)
d) vytápění - již dříve jsem udělal řízení vytápění s TČ pomocí SDS micro, které pracuje autonomně a spíná jednotlivé okruhy oběhových čerpadel (podlahovka + výměník v rekuperaci/topné žebříky/konvektory), pomocí D/A převodníku moduluje výkon TČ Fujitsu aby nahřál uspokojivě Aku nádrž s průtokovým ohřevem TUV. Domoticsem jsem do toho dodělal jen dálkovou úpravu parametrů, zvýšení teploty TUV pro případ koupání (pro sprchu postačuje nižší teplota vody),...
e) spuštění režimu topení v rekuperaci ATREA zároveň společně s nastavením vhodného režimu na vytápění

Sezóně pak pře RF zásuvky připojují pro děti různá vánoční světýlka a pod.

No a až bude FVE tak jen doplním algoritmy na Domoticzu a bude řídit topení, rekuperaci a pod v závislosti na aktuálním stavu FVE, aniž bych musel zasahovat do již odzkoušených modulů a algoritmů.
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od Brbla »

Domoticz s FV (GW10K-ET) provozuju na Ubuntu, které běží jako virtuální stroj na NASu Synology..
Na sběr dat a jako výkonné prvky používám SonOFF TH16, POW, RE5, H801, firmware Tasmota. Navíc mám GreenBono-ACU, kterému na základě SOC+počasí+teploty uděluju povolení vytěžovat.
Nejužší místo celého systému je zatím získávání informací z Goodwe SEMS portálu, občas to padá a odezva je cca 1min.
Ze střídače mám k dispozici SOC, výkony/proudy/napětí stringů, teplotu střídače, teplotu/proud a napětí z/do baterií, výkony/ napětí/proudy na výstupu ze střídače. K tomu si hlídám spotřeby vybraných spotřebičů (bojler, topítka v akváriiích, olejáky, podlahovka) a teploty bojleru, akvárek, místností a venkovní.
Všechno je v pohodě, pouze se mi zatím nepodařilo ošetřit stav, kdy SEMS portál zakysne a dává stále stejná data (tváří se, že jede, data ze střídače akceptuje a zobrazuje, ale přes api dává stále to samé - třeba i 1/2 dne staré).
rouchi
Příspěvky: 63
Registrován: čtv čer 11, 2015 7:22 pm

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od rouchi »

Brblo nechtěl by jsi se podělit o ten systém ?
rozhoduju se co mám ke svému goodwecku pořídit (jestli greenbono, nebo wattrouter) a jak z toho číst ty data, a jak s tím pracovat ? :) jsem v tom docela nováček a zima se blíží, tak by měl být čas si s tím takhle nějak hrát... :)
tomvi
Příspěvky: 7
Registrován: sob pro 25, 2021 11:25 am

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od tomvi »

Brbla píše: Všechno je v pohodě, pouze se mi zatím nepodařilo ošetřit stav, kdy SEMS portál zakysne a dává stále stejná data (tváří se, že jede, data ze střídače akceptuje a zobrazuje, ale přes api dává stále to samé - třeba i 1/2 dne staré).
Ahoj, nepovedlo se ti to nejak vyresit? Cetl jsem ze tady nekdo umi vycitat info primo ze stridace Goodwe, ale nikde jsem nenasel blizsi informace. Taky se chci vyhnout SEMS portalu a tahat to do Rpi primo ze stridace.
Tomas
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od Brbla »

Domoticz je zastaralej.
Již dávno jsem přemigroval na HomeAssistant a do toho je plugin na získávání dat z GW prostřednictvím UDP protokolu v lokální síti. Dat jsou k dispozici mraky a v současné době už na SEMS portál ani nelezu.
HS v poslední době hodně popostoupil a je hodně stabilní. Podporuje spoustu zařízení, mmj kromě GW jsou ovladače i pro další střídače -stači si najít jejich stránky a trochu hledat.
Pokud někdo chce automatozovat domácnost, vřele doporučuju.
rob.brno
Příspěvky: 958
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od rob.brno »

Je ta komunikace pro řízení utápění přebytků FVE přes ethernet na UDP dostatečně rychlá a spolehlivá?
Zvažoval jsem to spíš tahat přes 485.
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od Brbla »

Pro GW je interval získávání dat od 10s, já mám nastaveno myslím 20. Na řízení v reálném čase to samozřejmě není, ale to si myslím není potřeba, na to jsou jiné nástroje. On i GW nemá všechna data najednou, ale sbírá je postupně a já si je pak 1x za 20s nacucnu.
Reálně potřebuju znát PVpower, SOC, nabíjim/vybíjim BAT a kolik, výkony na jednotlivých fázích. Podle toho řídím. A zbytek, jako jsou frekvence na fázích, účiník, teploty a td. mi k ničemu nejsou. A statistiky výkonů a spotřeby v reálném čase nepotřebuju.
V současné době se HS nepodaří stáhnout tak 1-2 pakety/den, to je sice trapné, ale ničemu to nepřekáží.
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: Domoticz + FVE

Příspěvek od ringo »

Tak se mi podařilo vyřešit obousměrnou komunikaci mezi Domoticzem a Home Assistantem přez MQTT (+ načítání dat přímo ze SDS Micro z jeho stránek nikoliv MQTT - starší verze FW). Mám většinu automatizace v Domoticzu, ale vzhledem k překotnému vývoji HA a z toho plynoucí občasné nekompatibilitě mezi verzemi mi nepřijde momentálně vhodné to tam násilně celé překlápět. Takže ten HA mi tedy zatím slouží hlavně jako interface mezi Goodwe a Domoticzem a hraní si se spoustou dalších integrací (které jsou zatím spíše pro zábavu nebo jen monitoring) a tvorbu analýz v Influxu (Grafaně).
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek