Kodl69,
ano, v manuálech Voltronicu toto není vůbec vysvětleno
Teorii jsem tedy musel nastudovat z dokumentace Victronu, kde to trochu popsáno je. Experimentálně jsme to pak ověřovali s Hurvayzem a Axpert King se chová takto:
1)Pokud jede v bypassu, tak propojí Lin-Lout a Nin-Nout. K zajištění správné funkce proudového chrániče se používá domovní propojení PE+N, které je někde před Axpertem, u elektroměru nebo v hlavním rozvaděči. Chrániče fungují.
2)Pokud jede v battery mode, tak uvnitř měniče dojde (relátkem?) k vzájemnému propojení Nout a PE. Spoj PE+N je tak realizován uvnitř měniče, což je vlastně správně, neboť měnič je v tu chvíli generátor. Chrániče fungují.
Pozor)Trochu problém je taková česká specialita: Pokud si chce člověk ulehčit život, tak výstup z Axperta přivede zpět do rozvaděče a Nout připojí na hlavní N svorkovnici. Na tu samou, ze které napájí Nin. U jednotlivých okruhů potom přepíná jen fázi, nikoliv nulák. A takové zapojení je problém.
Ono to sice funguje, ale protože uvnitř měniče je to relátkové spojení PE+N, tak tím člověk způsobí, že pokud zapne sebemenší spotřebič do okruhu napájeného z DS, zatímco měnič je v battery mode, tak půlka proudu se nevrátí po N vodiči zpět do DS, ale projde vnitřním PE+N spojem v měniči. Je-li na hlavním přívodu z DS chránič, pak logicky vybaví.
Ač nejsem expert na normy, ani velký praktik, mám takové tušení, že výstup z měniče by asi měl mít v rozvaděči vždy vlastní N svorkovnici a u okruhů by se měly přepínat jak fáze, tak i nulák. Sám to mám ovšem taky na hulváta, tak jako 50% lidí tady. Z těch 50% to samozřejmě půlka nepřizná a ta druhá půlka ani netuší, že to tak má.
Fig1: Chránič vybaví:chranic vybavi.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.