Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte lis 19, 2019 8:32 am


ICC monitoring

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PředchozíDalší

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » sob črc 20, 2019 7:52 pm

tak se povedlo. poslal jsem mu id karty aby mi mohl poslat klíč na skoušku.
nevím ale jak to bude fungovat.
pro 3faz tam nemá možnost nastavení. uvidím co napíše na můj dotaz.

ta fleška tam musí zustat ? nebo se má pak vyndat ?
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod youda » ned črc 21, 2019 10:42 am

SD kartu nechat, z ní to vždycky bootuje a ukládá to na ni nastavení.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2216
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » pon črc 22, 2019 8:36 am

ahoj, tak jsem to nějak rozchodil, 3 fazove nastavení tam není.
Takže tam mám pararel. celkem to funguje, ale unešenej stoho teda nejsem.
Ani zanic nemůžu přijít na to jak tam změnit čas. ukazuje mi to o 8 hodin jinak...
Neporadí někdo cestu kde to nastavit ? už jsem fakt prolezl všechno...

Děkuju
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » pon črc 22, 2019 9:40 am

jinak skoušl jsem to podle tohohle
https://exospace.cz/raspberry-pi-3-iii-raspbian/
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod lemra79 » pon črc 22, 2019 10:16 am

neni to teda k nastaveni v te uplne prvni obrazovze, do ktere se leze prez shift? ja tam taky upravoval rozlizeni monitoru. rozliseni se mi v rpi nastavit nepodarilo, mozna jsem na to jen neprisel...
Jinko 225 W / 6 kWp, PIP 5048 MG, li ion 230 Ah@58V, ICC@rpi3+ + emoncms
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 112
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Ústeckoorlicko

Re: ICC monitoring

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 22, 2019 10:20 am

kvako1 píše:Ani zanic nemůžu přijít na to jak tam změnit čas. ukazuje mi to o 8 hodin jinak...
Neporadí někdo cestu kde to nastavit ? už jsem fakt prolezl všechno...

Děkuju


Neznam ICC, ale pokud jde o Raspbian, pak v menu "Start" s ikonkou maliny je Preferences / Raspberry Pi Configuration.
Zde je zalozka Localisation.
V ni je tlacitko Set Timezone
Vybrat Europe / Prague a nastavit.

Dobre je nainstalovat NTP klienta.
Spustit Terminal pomoci Malina / Accessories / Terminal
napsat:
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get install ntp
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3753
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » pon črc 22, 2019 10:56 am

mypower.cz píše:
kvako1 píše:Ani zanic nemůžu přijít na to jak tam změnit čas. ukazuje mi to o 8 hodin jinak...
Neporadí někdo cestu kde to nastavit ? už jsem fakt prolezl všechno...

Děkuju


Neznam ICC, ale pokud jde o Raspbian, pak v menu "Start" s ikonkou maliny je Preferences / Raspberry Pi Configuration.
Zde je zalozka Localisation.
V ni je tlacitko Set Timezone
Vybrat Europe / Prague a nastavit.

tohle jsem skoušel

[/quote]

Dobre je nainstalovat NTP klienta.
Spustit Terminal pomoci Malina / Accessories / Terminal
napsat:
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get install ntp
[/quote]


tohle zabralo, děkuju moc. :yes:
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » pon črc 22, 2019 10:58 am

ještě musim vyřešit chlazení.
ja tam nemám žadne chladiče, pitomá alza. teplota 55 a víc...
jdu senhat chladiče , lepidlo a rovnou i nějaký větráček...
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » pon črc 22, 2019 12:19 pm

Cus ja jsem zasekavajici se procesor zajistil ventilatorem 60 x 60mm otevreny raspberry a fici na to par wattu. Teplota o 20 stupnu niz viz muj monitoring. Taky jsem prisel na to ze kdyz mam napojeny fullhd monitor tak to nedela dobre a zasekava se. Zatim nemam VNC rozchozene kdyby nekdo vedel jak na to poradte nam PLS. Jinak bez pripojeneho monitoru se neprehriva a nevypadava a a ani se nezasekava tot moje zjisteni... Ahoj Vita
IMG-20190718-WA0000.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 382
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod lemra79 » pon črc 22, 2019 1:52 pm

nezkousel jsi pasivni chladic? me to pomohlo a hlavne nemam rad zbytecne vetraky
Jinko 225 W / 6 kWp, PIP 5048 MG, li ion 230 Ah@58V, ICC@rpi3+ + emoncms
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 112
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Ústeckoorlicko

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » pon črc 22, 2019 2:14 pm

Mam tam od vyrobce 2 pasivni chladice ale ano asi pasivni chlazeni je jedna z moznosti. Kazdopadne zkousel jeste nekdo z Vas to co ja s tim monitorem nebo se Vam to neseka a seka se to jenom me na full hd monitoru. Vliv teploty jsem nezaznamenal....
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 382
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » pon črc 22, 2019 5:18 pm

mě se to sekalo taky na fulhd.
připlepil jsem tam chladiče a už to běži vpohodě do 45 st.
s větračkem to běží pod 40.

to vnc jsem taky nerozchodil.
tak jsem tam nainstaloval teamviewer a ten chodí na první dobrou.
přímo na strankach teamwieweru je ke stažení pro rapsbery ..
stahl jsem to přímo stoho zařízení..
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 22, 2019 6:13 pm

vitecekmatrka píše:Zatim nemam VNC rozchozene kdyby nekdo vedel jak na to poradte nam PLS.


Jak ziskat z jineho PC za behu pristup na VNC beziciho RPi, ke kteremu mame pristup po siti.

Budeme potrebovat x11vnc, mozna instalovat SSH server kvuli instalaci potrebnych veci na RPi (abychom nemuseli pripojovat monitor k RPi a lozit k nemu nekam do sklepa, kdyz uz ho mame na siti) a na widlich budeme potrebovat SSH klienta putty.

1) Prihlasime se ze vzdaleneho PC k RPi po siti pres SSH a zajistime vse potrebne.

Nemame-li SSH server na vzdalenem RPi a nemuzeme-li se prihlasit, pak musime k RPi jit, pripojit monitor a nainstalujeme SSH na budoucim vzdalenem RPi pomoci
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get install ssh


Preventivne zkusime instalovat x11vnc pokud neni nainstalovano.
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get install x11vnc


2) Na RPi si pomoci SSH vzdalene nahodime VNC server.

Na RPI s bezicim grafickym rozhranim spustime vzdalene pres SSH x11vnc.

Prihlasime se jako uzivatel RPi, ktery je prihlasen do grafickeho rozhrani a spustime VNC server.
Kód: Vybrat vše
x11vnc -display :0


Temer na konci vypisu logu vidime (pokud se vse povedlo) hlasku
Kód: Vybrat vše
The VNC desktop is:      nejakyhostname:0
PORT=5900


Log rika ze VNC server bezi na portu 5900 a kopiruje obsah, ktery je na linuxovem displayi s cislem :0, coz je obvykle fyzicky monitor pripojeny k HDMI.

3) Na vzdalenem PC se pripojime k VNC na RPi

Spustime svou oblibenou aplikaci pro VNC a jako adresu zadame adresu naseho RPI a port 5900 nebo :0 jako display. Napriklad 192.168.1.150:0 nebo 192.168.1.150:5900.
Pod linuxem napriklad
Kód: Vybrat vše
vncviewer 192.168.1.150:5900

Nemelo by to po nas chtit heslo a melo by to upozornit, ze spojeni neni zabezpecene.
Po ukonceni VNC session na strane klienta se VNC server spusteny na RPi ukonci.
Tomu lze zamezit spoustenim VNC serveru s parametrem -forever
Kód: Vybrat vše
x11vnc -display :0 -forever

Vice kouzel viz
Kód: Vybrat vše
man x11vnc


Tohle je popis reseni kdy akutne potrebujeme videt, co se deje na monitoru a zadne sofistikovanejsi reseni ani predinstalovany VNC server nemame. Jelikoz x11vnc spoustime vzdalene z konzole, pro trvalejsi reseni by bylo nutno pouzit nohup a poslat x11vnc na pozadi, aby bezel i pote, co uzavreme terminal s bezicim VNC serverem. To uz jsou detaily treba na priste :))

Je moznost vyuzit take schopnost linuxoveho VNC serveru emulovat virtualni display o libovolne velikosti a barevne hloubce. Na HDMI na RPi v rozvadeci muze byt tak pak treba obcejna prihlasovaci konzole bez grafickeho rozhrani. Pres VNC pak mame klasicky desktop. Pouzivam docela casto. Mohu popsat, bude-li zajem.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3753
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » pon črc 22, 2019 8:15 pm

mypower.cz píše:
vitecekmatrka píše:Zatim nemam VNC rozchozene kdyby nekdo vedel jak na to poradte nam PLS.


Jak ziskat z jineho PC za behu pristup na VNC beziciho RPi, ke kteremu mame pristup po siti.

Budeme potrebovat x11vnc, mozna instalovat SSH server kvuli instalaci potrebnych veci na RPi (abychom nemuseli pripojovat monitor k RPi a lozit k nemu nekam do sklepa, kdyz uz ho mame na siti) a na widlich budeme potrebovat SSH klienta putty.

1) Prihlasime se ze vzdaleneho PC k RPi po siti pres SSH a zajistime vse potrebne.

Nemame-li SSH server na vzdalenem RPi a nemuzeme-li se prihlasit, pak musime k RPi jit, pripojit monitor a nainstalujeme SSH na budoucim vzdalenem RPi pomoci
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get install ssh


Preventivne zkusime instalovat x11vnc pokud neni nainstalovano.
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get update
sudo apt-get install x11vnc


2) Na RPi si pomoci SSH vzdalene nahodime VNC server.

Na RPI s bezicim grafickym rozhranim spustime vzdalene pres SSH x11vnc.

Prihlasime se jako uzivatel RPi, ktery je prihlasen do grafickeho rozhrani a spustime VNC server.
Kód: Vybrat vše
x11vnc -display :0


Temer na konci vypisu logu vidime (pokud se vse povedlo) hlasku
Kód: Vybrat vše
The VNC desktop is:      nejakyhostname:0
PORT=5900


Log rika ze VNC server bezi na portu 5900 a kopiruje obsah, ktery je na linuxovem displayi s cislem :0, coz je obvykle fyzicky monitor pripojeny k HDMI.

3) Na vzdalenem PC se pripojime k VNC na RPi

Spustime svou oblibenou aplikaci pro VNC a jako adresu zadame adresu naseho RPI a port 5900 nebo :0 jako display. Napriklad 192.168.1.150:0 nebo 192.168.1.150:5900.
Pod linuxem napriklad
Kód: Vybrat vše
vncviewer 192.168.1.150:5900

Nemelo by to po nas chtit heslo a melo by to upozornit, ze spojeni neni zabezpecene.
Po ukonceni VNC session na strane klienta se VNC server spusteny na RPi ukonci.
Tomu lze zamezit spoustenim VNC serveru s parametrem -forever
Kód: Vybrat vše
x11vnc -display :0 -forever

Vice kouzel viz
Kód: Vybrat vše
man x11vnc


Tohle je popis reseni kdy akutne potrebujeme videt, co se deje na monitoru a zadne sofistikovanejsi reseni ani predinstalovany VNC server nemame. Jelikoz x11vnc spoustime vzdalene z konzole, pro trvalejsi reseni by bylo nutno pouzit nohup a poslat x11vnc na pozadi, aby bezel i pote, co uzavreme terminal s bezicim VNC serverem. To uz jsou detaily treba na priste :))

Je moznost vyuzit take schopnost linuxoveho VNC serveru emulovat virtualni display o libovolne velikosti a barevne hloubce. Na HDMI na RPi v rozvadeci muze byt tak pak treba obcejna prihlasovaci konzole bez grafickeho rozhrani. Pres VNC pak mame klasicky desktop. Pouzivam docela casto. Mohu popsat, bude-li zajem,


Admine, Klobouček dolu a klanim se... to jsem opravdu nečekal... jelikož nejsem znalec ani linuxu ani RPI3, jen jsem se stal blbým kupujícím no dejme tomu že zítra jsem dohodnut s někým z ICC na podpoře, až pokud vyzkouším napíšu zde případné postřehy pro VNC..

Potom pokud to bude stále problém půjdu zkusit Tvé rady, fakt vypadá že minimálně 1000x lépe znáš linux.

Díky za všechny
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 382
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » úte črc 23, 2019 11:10 am

Pratele mam par novinek ohledne VNC tykajico se raspberry pi3 v kombinaci s pripojenym stridacem pip 5048mk. Tipuji ze to bude temer identicke pro dalsi typy pip a axpertu.

Johanova sekretarka se jmenuje Kaylah jeji telefon na whatsapp je +27 71 870 0296 je moc ochotna.
Uz vzdalena sprava funguje pres VNC jak z mobilu tak odkudkoliv.

Jak na to:

1) stahnout nainstalovat vnc viever na zarizeni odkud chcete provadet vzdalene pripojeni
2) zaregistrovat se pod svym mailem nejlepe stejnym co jednate o nakupu produktu
3) poslat keylah na whatsapp info ze mate jejich produkt mozna bude chtit nejaky dukaz ve forme api. U me nechtela protoze mam koupeny vse pod stejnym mailem jako registraci ve VNC
4) prihlasit se pres potvrzovaci mail ktery prijde na vas mail od centurion a kliknutim na sign in se prihlasite do skupiny.
5) zadat uzivatele pi a heslo raspberry

Proc mi to neslo? Jednoduche. Z centurion mi automaticka odpoved nevygenerovala ucet ve skupine centurion ve VNC a neposlali pozvani k registraci. Po to co jsem jednoduse pochopil o co jde jsme se dohodli ze oni udelali chybku co by pro zakaznika neudelali ze...

Toto je asi ve zkratce vse jak to zprovoznit.
Prikladam screenshot
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 382
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » stř črc 24, 2019 9:19 am

Ahoj, nějak nechapu proč by to mělo jit přes ně .. ??
ja myslel že je to jednoduchý komunikační program.
takže teoreticky když to jde přes ně , můžou se ti tam hrabat ..??

nebylo by tedy lepší to vnc odinstalovat stím jejich nastavením , a nainstalovat si jej tam sam. A udělat si vlastní skupinu ?


mimochodem dnes se mi na icc rozsvítilo že je tam zas nová verze . 2.9.0.
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » stř črc 24, 2019 12:41 pm

Ahoj kvarko1. Ano tva teorie je spravne. Muzou se ti tam hrabat ale proc by to delali. Neni nic jednodussiho nez vnc v raspberry vypnout. Potvrzuji ze pri nastavovani VNC u me se mi do meho raspberry pripojili z afriky a diky tomu jsme rychle nasli chybu na jejich strane. Nemyslim si ze by se ti hrabali v nastaveni menice jen proto aby Ti oddelali prebijenim baterie..
Tot moje info.... Ahoj a zdar Vita
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 382
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod kvako1 » stř črc 24, 2019 2:38 pm

jj psal jsem teoreticky.

nevi někdo co je vté nove verzi ?
vydali 2.8.9 a po necelem týdnu hned 2.9.0. nějaká oprava něčeho ? nic jsem ktomu nemašel...
viewtopic.php?f=55&t=4724&start=300
FVE 7,5kWp na trackeru, 3xpip5048 3faz, baterie li ion 710Ah + ve vystavbě dalších 300A
kvako1
 
Příspěvky: 408
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm

Re: ICC monitoring

Příspěvekod Vitek » úte srp 13, 2019 7:03 pm

AHOJ pratele.
Prave mi prisel mail od centurion solar odkud ja mam moje icc.
Nemel jsem cas to cist zatim detailne nicnene pozor na aktualizovani aby se Vam konkurencni firma nenabourala a neprivlastnila Vase ICC pripadne vzdalene Vam neco neprenastavila atd. Prikladam soubor od icc.
Ahoj V.
Post on powerforum 13 July 2019.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 382
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: ICC monitoring

Příspěvekod peater » úte srp 13, 2019 8:35 pm

vitecekmatrka píše:AHOJ pratele.
Prave mi prisel mail od centurion solar odkud ja mam moje icc.
Nemel jsem cas to cist zatim detailne nicnene pozor na aktualizovani aby se Vam konkurencni firma nenabourala a neprivlastnila Vase ICC pripadne vzdalene Vam neco neprenastavila atd. Prikladam soubor od icc.
Ahoj V.
Post on powerforum 13 July 2019.pdf


Ahoj, já mám ICC od konkurenční firmy. No to jsem zvědavý jak ten jejich boj dopadne.
7000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK pro každou fázi, Li-ion 300Ah, ICC monitoring
https://emoncms.org/dashboard/view&id=55252
Uživatelský avatar
peater
 
Příspěvky: 229
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm

PředchozíDalší

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'