Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte lis 19, 2019 5:34 am


Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod Manas » úte črc 09, 2019 6:15 pm

Ahoj, dokáže mi někdo poradit, jesti nějk dokážu spojit Kostal PIKO BA 10 a Baterie LG Chem Resu 6.5? Mám možnost za dobré pěníze, ale nevím, jak je to s kompatibilitou.. Díky za každou radu
Manas
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 28, 2018 12:00 am

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod youda » úte črc 09, 2019 8:45 pm

https://www.lgesspartner.com/front/mobi ... ctInfo.dev

Kostal tam vůbec nevidím...

Pozor na to, že LG Chem ReSu vyžaduje datovou komunikaci s měničem. Bez komunikace se baterka pár minut po startu sama vypne.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2216
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod Manas » úte črc 09, 2019 8:50 pm

Ajaj... To je škoda. Kostal PIKO BA 10 už mám, a baterii sem sehnal za 70K, což mi přejde na nový kousek velmi dobré. Ale potřeboval bych to nějak pobastlit. Něčím to ošálit nelze?
Manas
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 28, 2018 12:00 am

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod dub042 » úte črc 09, 2019 9:01 pm

Zkusit sehnat protocol komunikace a podstrkovat baterce to,co potrebuje pro provoz
dub042
 
Příspěvky: 212
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod youda » úte črc 09, 2019 9:04 pm

Jasně že to lze ošálit - na komunikační port LG připojíš kompatibilní měnič, který necháš běžet na prázdno a Kostal připojíš paralelně :lol:

70 tisíc za 6.5kWh je úplně standardní cena = nemá smysl vymýšlet k tomu ještě nějaké "šálení".

S Kostalem budeš mít ten problém, že je to měnič na HV baterky. Takže i to LG ReSu bys musel koupit v High-Voltage verzi, nikoliv ve standardní verzi 48V. A HV baterky vždycky vyžadují aktivní komunikaci s měničem, protože neexistuje způsob, jak by měnič poznal, že už jsou nabité. To proto, že zatímco u 24V či 48V je cílové napětí celkem jasné, tak u HV systémů to bývá klidně rozsah +-200V. Tak pozor na to.

Nechci ti do toho kecat, ale podle mne budeš mít s Kostalem jenom mrzení. Ne že by byl špatný, ale to je měnič spíše na firemní instalace typu "set and forget". Nikoliv na samo-domo.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2216
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod Manas » úte črc 09, 2019 9:13 pm

Hmhm, to je nemilé. žil jsme v tom, že jde fungovat i bez komunikace. Ten střídač jsme vybíral a nakonec jsme na něj narazil i za rozumné peníze, kuli asymetrickému výstupu na třech fázích, abych byl co nejméně okrádanej elektrárnama.
Další výhodou bylo to, že umí komunikovat s LOXONE - chytrá domácnost - loxone jej má přímo mezi doporučenými střídači.
Nekde jsme tu na foru řetl, že KOSTAL jde používat i bez komunikace, mám tomu rozumět tak, že fakt bez orig baterie si neškrtnu?
Co by si tedy doporučil za střídač pro mou aplikaci?
Manas
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 28, 2018 12:00 am

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod willcz » úte črc 09, 2019 9:23 pm

Jde hlavně o to co píše youda. Měnič má na DC straně uplně jiné napětí (153-420V) než má to LG.
tzn problém není jen komunikační protokol.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 576
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod youda » úte črc 09, 2019 9:37 pm

Manas,

Popravdě řečeno, nevím jaká je "tvoje aplikace", takže bych ti nerad doporčil nějakou další slepou cestu.

Když píšeš o 3f, asymetrii a okrádání ČEZem, tak by mi největší smysl dávalo nechat si asymetrickou 3f FVE postavit od firmy na klíč. Jinak totiž budeš mít anabázi s legalizací, povolením přetoků a vším okolo.

Jestli si chceš postavit asymetrický 3f systém sám a mít ho připojený k DS, tak já bych dnes šel třeba do GoodWe ET 10 kW a k tomu baterek Pylontech H48050. Je to taky high-voltage, není to předražený, má to líbivé grafické rozhraní.

Pokud bych stavěl 3f ostrov (což je samo o sobě šílená představa) tak bych ho složil ze tří paralelních Axpertů. Vyjde to cca 70 tisíc za 15kW systém a baterky si k tomu můžeš dát jaké chceš, protože to jede na 48V. A dá se to pohodlně škálovat do desítek kW výkonu, narozdíl od většiny jiných měničů.

Každej si ale musí to svoji správnou cestu najít sám. Je mi prostě přijde, že s tím co máš se budeš zbytečně trápit.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2216
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod Manas » úte črc 09, 2019 9:39 pm

willcz píše:Jde hlavně o to co píše youda. Měnič má na DC straně uplně jiné napětí (153-420V) než má to LG.
tzn problém není jen komunikační protokol.


Jasně, tomu rozumím, ale kdybych teda poskládal baterie jiné, nebo koupil nějaké jiné s vyšším napětím tak to stejně nedonutím s bateriemi spolupracovat....?
Manas
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 28, 2018 12:00 am

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod Manas » úte črc 09, 2019 9:45 pm

youda píše:Manas,

Popravdě řečeno, nevím jaká je "tvoje aplikace", takže bych ti nerad doporčil nějakou další slepou cestu.

Když píšeš o 3f, asymetrii a okrádání ČEZem, tak by mi největší smysl dávalo nechat si asymetrickou 3f FVE postavit od firmy na klíč. Jinak totiž budeš mít anabázi s legalizací, povolením přetoků a vším okolo.

Jestli si chceš postavit asymetrický 3f systém sám a mít ho připojený k DS, tak já bych dnes šel třeba do GoodWe ET 10 kW a k tomu baterek Pylontech H48050. Je to taky high-voltage, není to předražený, má to líbivé grafické rozhraní.

Pokud bych stavěl 3f ostrov (což je samo o sobě šílená představa) tak bych ho složil ze tří paralelních Axpertů. Vyjde to cca 70 tisíc za 15kW systém a baterky si k tomu můžeš dát jaké chceš, protože to jede na 48V. A dá se to pohodlně škálovat do desítek kW výkonu, narozdíl od většiny jiných měničů.

Každej si ale musí to svoji správnou cestu najít sám. Je mi prostě přijde, že s tím co máš se budeš zbytečně trápit.


Chci si postavit sám elektrárnu a připojit na DS, co se týká obstrukcí okolo papírování,, je to můj koníček a beru to jako výzvu:-D Když jsem studoval střídače, dosáhl jsem dojmu, že potřebuji asymetrický, protože při místních přip. podmínkách nejvýhodnější a Ten kostal jako jeden z mála aspo co jsme hledal to umí a zároven poslupracuje s výše zminovaným LOXONE. Proto byla ta volba. Ten střídač jsme nakonec sehnal za nejakých cca 16K a žil jsme v tom, že jsem štastný člověk, což si už přestávám myslet.:-)
Manas
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 28, 2018 12:00 am

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod youda » úte črc 09, 2019 9:51 pm

Většinou je to tak, že pokud se povede něco sehnat hodně levně, tak to má nějaký důvod.

Takže tady na fóru jsou to typicky:
- ongrid střídače ze zrušených polních instalací (které je doma problém využít)
- staré Amorfní panely (které jsou dobré tak leda na okrasu)
- baterky z elektromobilu (které mají typicky nepoužitelnou BMS a nevhodné napětí)

Vidím to tak, že budeš muset napsat přímo do Kostalu, aby ti nějaké baterky doporučili. Hlavně se modli, aby ty doporučené baterky nepotřebovaly nejnovější firmware, protože to bys pak zase neměl tu asymetrii :lol:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2216
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod willcz » úte črc 09, 2019 9:58 pm

ten menič bylo asi šlápnutí vedle.
Když chce člověk bastlit tak je potřeba projít web výrobce a zjistit jestli vůbec nějakou dokumentaci poskytuje. Tady mi přijde že krom partnerů není nic moc dostupné.
Podle všeho bude umět svoji baterku a pak asi HV BYD. Ani jedno z toho se moc snadno stavět nebude.
Kdyby uměl LG, tak by byla šance si to postavit ze samostatnych článků a k tomu pořídit například Batrium které tu LG Chem emuluje.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 576
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod Manas » úte črc 09, 2019 10:13 pm

youda píše:Většinou je to tak, že pokud se povede něco sehnat hodně levně, tak to má nějaký důvod.

Takže tady na fóru jsou to typicky:
- ongrid střídače ze zrušených polních instalací (které je doma problém využít)
- staré Amorfní panely (které jsou dobré tak leda na okrasu)
- baterky z elektromobilu (které mají typicky nepoužitelnou BMS a nevhodné napětí)

Vidím to tak, že budeš muset napsat přímo do Kostalu, aby ti nějaké baterky doporučili. Hlavně se modli, aby ty doporučené baterky nepotřebovaly nejnovější firmware, protože to bys pak zase neměl tu asymetrii :lol:



OK, tak ještě promyslím ten střídač GoodWe GW10K-ET s Pylontech H48050, ale před tím kontaktuji KOSTAL. Mají tady v čr zastoupení? Ještě se zptám, co panely? Koukal jsme, že bych vzal bud 305Wp CSUN black nebo 305Wp Benq, je to špatná nebo dobrá volba podle vás...?
Manas
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát pro 28, 2018 12:00 am

Re: Kostal PIKO 10 BA + Baterie LG Chem Resu 6.5

Příspěvekod tomas » stř črc 10, 2019 6:42 am

youda píše: A HV baterky vždycky vyžadují aktivní komunikaci s měničem, protože neexistuje způsob, jak by měnič poznal, že už jsou nabité. To proto, že zatímco u 24V či 48V je cílové napětí celkem jasné, tak u HV systémů to bývá klidně rozsah +-200V. Tak pozor na to.


V principu to tak nemusí být, ale je to zrůdnost dnešní doby, kdy si výrobce střídače nebo akumulátoru chce zákazníka takto pojistit a omezit mu výběr i z hlediska opravy nebo budoucí náhrady. Nevidím technický problém v tom aby si střídač udržoval nastavené DC napětí na svorkách pro akumulátor a elektronika akumulátoru se sama starala o nabíjení a vybíjení. Tak jak to mají třeba akumulátory Sinlion http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/ ... nPower.pdf nebo boxy od Enstore https://files.i4wifi.cz/inc/_doc/Pdf/sk ... %20BMS.pdf a http://www.baterioveboxy.cz
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1871
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: antoni_sk, Google Adsense [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'