Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte led 28, 2020 12:58 am


PLC Tecomat Foxtrot

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Předchozí

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC2 » stř led 08, 2020 9:09 pm

marsal64 píše:Já se tady naděkuji, ale je za co...
Přesto mi to ale nedá: kdy dává tedy smysl udělat nějaký task jinak než FreeWheeling?
Jde mi samozřejmě o to "Activated by..."


Minmalne musis mit napsny program P64 ve kterem mas bezpecnostni vypinani a bezecnostni blokace. Tento program se vykonava na konci smycky. Jinak jeto o optimalizaci vykonoveho kodu. Treba ekvitermu nemusis pocitat kazdych 50 ms ale jednou za minutu fakt staci.
FCC2
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř srp 28, 2019 6:23 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot - "mizí" Web stránky

Příspěvekod marsal64 » stř led 08, 2020 9:42 pm

FCC2 píše:
marsal64 píše:Foxtrot mne dnes trápí. Mám nějaké nové stránky s relativně větším množstvím proměnných. V Mosaicu vše funguje dobře, po kompilaci a přístupu z webu se ale při vstupu na danou stránku neukáže nic. Kde může být problém? Díky.


Ahoj urcite tam bug neni. Dorzel jsi limit 128 promenych na stranku? Mas to nastavene jako vychozi stranku? Prekompiloval jsi projek ve webmakeru. Jak se jmenu je XML, ktere vytvaris?
VIT


No a já bych řekl, že tam bug je. Pokud odstraním z maličké stránky pole, ve kterém zobrazuji textovou proměnnou typu string, vše funguje správně, pokud ji tam vrátím, stánka je prázdná.
Naposledy upravil marsal64 dne stř led 08, 2020 10:00 pm, celkově upraveno 1
10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 324
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot - rozsah měření teploty

Příspěvekod marsal64 » stř led 08, 2020 9:43 pm

FCC2 píše:
marsal64 píše:Připojil jsem si k Foxtrotu na CIB rozšiřující modul C-IT-0504S, abych měl více vstupů na měření teploty. Podle dokumentace by měl být vstupní A/D převodník šestnáctibitový, ale při zapojení PT1000 mi teplota skáče v krocích cca 0.3°C a netuším, v čem je zádrhel. Při předešlém připojení přímo na vstupy 1015 se to takto nechovalo. V čem může být potíž?


musi mit ten modul spravne nastaveny. viz obrazek. Jeste je otazka jake Pt1000 mas jesli 1.385 nebo 1.391


Mám nastaveno, co bych neměl. A přesto se to chová, jak jsem psal.
10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 324
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

PLC Tecomat Foxtrot - řízení Axperta?

Příspěvekod marsal64 » čtv led 09, 2020 3:43 pm

(s odkazem na diskui v jiném threadu viewtopic.php?t=3620&p=112714#p112714 )
Dotaz: má někdo hotovo aktivní řízení Axperta z Foxtrotu, tj. přenastavování parametrů? Realizovatelné to jistě je (CRC atd.), ale pokud by to už někdo měl...
10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 324
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv led 09, 2020 4:48 pm

Ja :-) ne uplne 100% ale.neco.se nastavovat dat. neni to problem doplnit, ale neni vule a sila :-)
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1313
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv led 09, 2020 5:23 pm

dumi píše:Ja :-) ne uplne 100% ale.neco.se nastavovat dat. neni to problem doplnit, ale neni vule a sila :-)

Pokud najdeš čas a sílu a chtěl mi poslat to, co máš, budu rád, kdyžtak SZ, díky.
10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 324
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv led 09, 2020 6:35 pm

Sem.ti tu knihovnu posilal ne? Ta ma moznost nastavovat rezimy a bypass napeti, ale napeti baterie tam nemam. :-( pac to nemuzu overit
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1313
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot - "mizí" Web stránky

Příspěvekod FCC2 » čtv led 09, 2020 6:50 pm

marsal64 píše:
FCC2 píše:
marsal64 píše:Foxtrot mne dnes trápí. Mám nějaké nové stránky s relativně větším množstvím proměnných. V Mosaicu vše funguje dobře, po kompilaci a přístupu z webu se ale při vstupu na danou stránku neukáže nic. Kde může být problém? Díky.


Ahoj urcite tam bug neni. Dorzel jsi limit 128 promenych na stranku? Mas to nastavene jako vychozi stranku? Prekompiloval jsi projek ve webmakeru. Jak se jmenu je XML, ktere vytvaris?
VIT


No a já bych řekl, že tam bug je. Pokud odstraním z maličké stránky pole, ve kterém zobrazuji textovou proměnnou typu string, vše funguje správně, pokud ji tam vrátím, stánka je prázdná.



Tak me prosim posli ten tvuj projekt v PIZu a podivam se na to.
FCC2
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř srp 28, 2019 6:23 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv led 09, 2020 9:33 pm

FCC2, díky, pošlu tedy SZ, i když mne to už přestalo tížit - workaround byl v tomto případě jednoduchý. Spíše to může být zajímavé pro profesionální zhodnocení.
Naposledy upravil marsal64 dne čtv led 09, 2020 9:47 pm, celkově upraveno 1
10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 324
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv led 09, 2020 9:46 pm

dumi píše:Sem.ti tu knihovnu posilal ne? Ta ma moznost nastavovat rezimy a bypass napeti, ale napeti baterie tam nemam. :-( pac to nemuzu overit

Mohl bys mne tedy prosím v SZ aspoň navést, jak na to? Pokud nestíháš, začnu studovat zdroják, díky.
10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 324
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod Vampír » pát led 10, 2020 9:20 am

Foxtrot: Bylo by možné se podělit o ten projekt i se mnou?? Jakým způsobem komunikujete s tím Axpertem(Serial) ?? Umí ta knihovna číst výkony apod??
Axpert VMIII 5kW, BAT:8xJPC 100Ah, PV:16xEXE300Wp, Foxtrot
Vampír
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát pro 20, 2019 7:50 am

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » pát led 10, 2020 10:27 am

Tak to je na dumim, který jako každý holt občas nestíhá. Já jsem s jeho knihovnou zprovoznil vyčítání údajů. Proudy, napětí, výkony - pozor mimochodem: Axpert nedodá, pokud vstupní proud nebo výstupní spotřeba je existující, ale malá - vyhýbá se nepřesnotem kolem nuly.
Popravdě řečeno jsem tu knihovnu zatím příliš nezkoumal, ani jsem netušil, že tam dumi udělal i zapisování údajů - dumi tedy prosím o navedení, jak to použít, nebo holt to budeme muset prostudovat ;-).
10S Jinko 225Wp jih 50°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" -> Axpert VM II 24V 3000W PF1 -> LiFePo 8x Winston 100 Ah + 8x 100 Ah Sinopoly; 6P Jinko 225Wp jih 7°+ 3P2S Jinko 225Wp -> EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM + MakeSkyBlue 60 -> LiFePo 8x Winston 200Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 324
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » pát led 10, 2020 10:29 am

vydrzte, zkusim to vecer popsat :D
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1313
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod jendan » pát led 10, 2020 12:18 pm

Ahojte,

mohl by jsi prosím poslat ten projekt i mě? Moc by mě to zajímalo jako inspirace.
Řeším totiž v TECO čtení hodnot z elektroměru ZPA, který umí jen MODBUS RTU. A já to zaboha pomocí těch funkcí nemohu rozchodit, nevím jaké parametry zadávat, a jak to donutit číst. Například hodnota celkové spotřeby (float) je na registru 40066. Při napojení NB k elektroměru mi to přes Modbus Master aplikace čte normálně.
Předem moc díky za případné rady.
jendan
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát led 10, 2020 11:25 am

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC2 » pát led 10, 2020 9:39 pm

jendan píše:Ahojte,

mohl by jsi prosím poslat ten projekt i mě? Moc by mě to zajímalo jako inspirace.
Řeším totiž v TECO čtení hodnot z elektroměru ZPA, který umí jen MODBUS RTU. A já to zaboha pomocí těch funkcí nemohu rozchodit, nevím jaké parametry zadávat, a jak to donutit číst. Například hodnota celkové spotřeby (float) je na registru 40066. Při napojení NB k elektroměru mi to přes Modbus Master aplikace čte normálně.
Předem moc díky za případné rady.


Ahoj takto muze vypadat fukcni blok na komunikaci modbus.

Kód: Vybrat vše


FUNCTION_BLOCK fbZPAElektromeModbus
  VAR_INPUT
  END_VAR
  VAR_OUTPUT
  END_VAR
  VAR_IN_OUT
   ioZPAElektromer : tZPAElektromer;
  END_VAR
  VAR
   vDone    : bool;    // Komunikace dokoneena bez chyby
   vLastCmd : sint;    // Eíslo naposledy vykonávaného poíkazu
   vErrCode : usint;   // Chybový kód
   vErrTxt  : string;  // Chybovy text
   vCmdModbus : ARRAY [1..2] OF tCmdStruct; // pole poíkazu Modbus pro oízení kanálu
   vModbusRTUmas : ModbusRTUmas; // Funkcni blok pro komunikaci
   vPocetChybKomunikaceModbus : uint;
   cmdCount : sint := 1;
  END_VAR
  VAR_TEMP
  END_VAR

  // if ioZPAElektromer.Go = true then
   // Tabulka prikazu
   // 01 - Read Coil Status, etení výstupu (pami? 0X)
   // 02 - Read Input Status etení, vstupu (pami? 1X)
   // 03 - Read Holding Registers, etení registru (pami? 4X)
   // 04 - Read Input Registers, etení vstupních registru (pami? 3X)
   // 05 - Force Single Coil, nastavení jednoho výstupu (pami? 0X)
   // 06 - Preset Single Register, nastavení jednoho registru (pami? 4X)
   // 07 - Read Exception Status, informace o stavu automatu - pouze pro seriové linky
   // 08 - Diagnostics, diagnostické funkce - pouze pro seriové linky
   // 15 - Force Multiple Coils, nastavování výstupu (pami? 0X)
   // 16 - Preset Multiple Registers, nastavování holding registru (pami? 4X)
   // 17 - Report Slave ID, vrací identifikaení eíslo automatu - pouze pro seriové linky

   //kdyz neni nastavovani tak ctu

   cmdCount := 2;
   // Sestaveni Modbus prikazu pro komunikaci
   ModbusCmd(Gr      := 1,       // Eíslo skupiny poíkazu pro oízení v automatickém módu nebo manuálním modu (1..255)
             FNC     := 3,       // Kód funkce Modbus - viz. tabulka prikazu
             SNo     := ioZPAElektromer.SNo,
                                 // Eíslo slave stanice od 1 do 247; Nula je ureena pro broadcast a vitší než eísla 247 jsou rezervována pro jiné použití.
             StAdr   := 13,       // Poeáteení adresa objektu uvnito stanice Modbus (0000..9999)
             NoPoint := 2,      // Poeet datových objektu, které budou eteny nebo zapsány
             PtrData := adr(ioZPAElektromer.ReadData.L1Voltage), // Ukazatel na poeátek pole prominných v PLC Tecomat poenášených tímto poíkazem
             Cmd     := vCmdModbus[1]);




   // Sestaveni Modbus prikazu pro komunikaci
   ModbusCmd(Gr      := 1,       // Eíslo skupiny poíkazu pro oízení v automatickém módu nebo manuálním modu (1..255)
             FNC     := 3,       // Kód funkce Modbus - viz. tabulka prikazu
             SNo     := ioZPAElektromer.SNo,
                                 // Eíslo slave stanice od 1 do 247; Nula je ureena pro broadcast a vitší než eísla 247 jsou rezervována pro jiné použití.
             StAdr   := 16#0100,       // Poeáteení adresa objektu uvnito stanice Modbus (0000..9999)
             NoPoint := 96,      // Poeet datových objektu, které budou eteny nebo zapsány
             PtrData := adr(ioZPAElektromer.ReadData.TotalActiveEnergy), // Ukazatel na poeátek pole prominných v PLC Tecomat poenášených tímto poíkazem
             Cmd     := vCmdModbus[2]);













   // Vlastni komunikace

   //fcSetChannel(EM1param.Komunikace.RS485);
   vModbusRTUmas(EN := True,             // Uvolniní einnosti FB
                 GrSel := 1,             // Vybírá skupiny poíkazu pro komunikaci
                                         // 0 - manuální mód
                                         // 1 - auto mód, cyklicky vykonává poíkazy, kde Gr = 1
                                         // >1 - auto mód, cyklicky vykonává poíkazy, kde Gr = 1 a Gr = GrSel
                 MaxCmd := cmdCount,            // Max. poeet poíkazu, které jsou prohledávány v oídicím poli poíkazu
                 chanCode := ioZPAElektromer.chanCode, //fcChanCode(EM1param.Komunikace.RS485.Channel),
                                         // Komunikaení kanál, kterým probíhá komunikace
                 Endian   :=  false,     // Uložení wordu v komunikaci; 0 - BigEndian; 1 - LittleEndian
                 Commands := vCmdModbus[1], // Pole poíkazu pro oízení komunikace Modbus
                 Done => vDone,          // Komunikace dokoneena bez chyby
                 LastCmd => vLastCmd,    // Eíslo naposledy vykonávaného poíkazu
                 ErrCode => vErrCode);   // Chybový kód


   // Prevod chyboveho kodu na text
   GetModbusErrTxt(ErrorCode := vErrCode,
                   ErrTxt    := vErrTxt);


   // Vyhodnoceni poruchy komunikace
   IF vDone AND vErrCode <> 0 AND (vPocetChybKomunikaceModbus < 65000) THEN
      vPocetChybKomunikaceModbus := vPocetChybKomunikaceModbus + 1;
      ioZPAElektromer.PocetChybKomunikaceModbus := vPocetChybKomunikaceModbus + 1;
      ioZPAElektromer.CommError := true;
   END_IF;
   IF vDone AND vErrCode = 0 THEN
      if vModbusRTUmas.LastCmd < cmdCount and ioZPAElektromer.Set = true then
      //tak nic nedalm

      //jinak vypnu komunikaci
      else
        vPocetChybKomunikaceModbus := 0;
        ioZPAElektromer.PocetChybKomunikaceModbus := 0;
        ioZPAElektromer.CommError := false;
        ioZPAElektromer.Go := false;
        ioZPAElektromer.Set := false;
        fcZPAElektromerToWeb(ioZPAElektrome := ioZPAElektromer);
      end_if;
   END_IF;
   //PoruchaKomunikaceModbus := vPocetChybKomunikaceModbus > 10;

   //end_if;

END_FUNCTION_BLOCK

FCC2
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř srp 28, 2019 6:23 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » pát led 10, 2020 10:15 pm

V ty moji knihovne je sada vstupnich promenych s nazvem set* vyznam je myslim jasny, pokud ji odis do true, reaguje jen na nabeznou hranu, tak se do daneho parametru nastavi hodnota ktera je predana prislusnym vstupnim parametrem.
napriklad:
nejprve nastavim outputMode na pozadovanou hodnotu a pak hodim true do setOutput.
cimz dojde k zmene parametru v axpertu.

Pokud chce nekdo knihovnu do foxtrota pro komunikaci s axpertem poslete SZ, poslu.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1313
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Předchozí

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'