Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 25, 2021 11:36 am


Automatický prepínač FVE a Public power

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod kodl69 » pon lis 25, 2019 9:05 am

jo, a je to při přepnutí strašná řacha. Taky jsem jeden montoval k boileru...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod tomas » pát dub 10, 2020 8:23 am

MareC3k píše:Cinsky ATS automaticky prepinac sieti, jedna strana ma priortu. Standardne je to urcene na pripojenie elektrocentraly k domacnosti alebo spotrebicu, bez potreby akejkolvek dalsej manipulacie s vypinanim hlavneho domoveho istica atd...
Ako je vidno na fotkach, kde som odstranil kryt aby bolo vidiet kontakty, tak tieto kontakty su dost masivne a medzi vrchnym s spodnym kontaktom je obrovska medzera, takze nemoze dojst k spojeniu s DS a zniceniu menica.



IMG_20191121_185004.jpg


IMG_20191121_185010.jpg


Pozor na to, že když tento přepínač zakryjete kovovým krytem rozvaděče, tak oblouk a ionizovaný vzduch (který je vodivý) který to při přepnutí při zátěži vyfoukne tou mřížkou u těch kontaktů může vyzkratovat svorky s krycím plechem. Když je použit nevodivý modulární kryt v rozvaděči tak není problém.
Při standardním provozu to ale při zátěži nepřepíná, alespoň ne ve směru z distribuční sítě na nouzový zdroj, protože distribuční síť vypadne a až následně přepínač přepíná. Ale může se to stát při ručním přepnutí nebo vynuceným dálkově když to někdo ovládá dálkově.
Tady nám to při přepnutí natáhlo oblouk přes plechový kryt rozvaděče a vyzkratovalo fáze R-S a vyhodilo hlavní jistič. Takže plechový kryt rozvaděče musíme vyměnit za plastový.
oblouk.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2062
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod diablo007 » ned dub 12, 2020 7:10 am

Co dodělat plastový kryt na svorky třeba 3D tiskárna. Nebo jiný kus plastu?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3200
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » ned dub 12, 2020 7:23 am

Taky tento prepinac mam. Zatim no problem.
Pokud by jsi k tomu nedal popis co se stalo tak bych hledal problem ze v tech postizenych svorkach je CY a CYA vodic pod jednou svorkou a ze se to povolilo a vyhralo.
Diky za upozorneni. Sice ja jej mam v hlubokem rozvadeci cca 20cm od plechovych dveri, ale kryt na svorky neni spatny napad.
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod dano » čtv črc 16, 2020 4:56 pm

Prave som zistil, ze v ponuke su prepinace siete, ktore su urcene na pouzitie pre FVE a niektore maju dokonca vyslovene napisane ze niesu urcene pre FVE.

Only for city power and Generator, not for PV system.
https://bit.ly/2Wlu0KP

Tento je urceny specialny pre FVE
https://bit.ly/3h4Ax4s

Nevie niekto aky je medzi nimi rozdiel ?
dano
 
Příspěvky: 320
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am


Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod hurvayz » čtv črc 16, 2020 8:39 pm

JJ jak píše mobilik, čínan byl zase chytřejší a vymyslel jak prodávat stejný přepínač o trochu dráž. Řešil jsem to přímo s výrobcem a nepřímo mě to potvrdil, že jde jen o písmenka na deklu. Dokonce nechali označení W2R-100 II( u GEYA). Mohli trošku pozměnit :roll: p.s. kuchl jsem oba typy- stejnë
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 922
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod jiri59 » pát črc 17, 2020 6:25 am

dano píše:Prave som zistil, ze v ponuke su prepinace siete, ktore su urcene na pouzitie pre FVE a niektore maju dokonca vyslovene napisane ze niesu urcene pre FVE.

Only for city power and Generator, not for PV system.
https://bit.ly/2Wlu0KP

Tento je urceny specialny pre FVE
https://bit.ly/3h4Ax4s

Nevie niekto aky je medzi nimi rozdiel ?


1 typ - Doba přepnutí méně než 8 ms
2 typ - Doba přepnutí méně než 50 ms

Proč by ale měla být pro FVE delší doba přepnutí, tomu nerozumím.
ostrov = panel 3S 250 Wp + APC 1000 +(4 x NiCd NKO118 nabízím za odvoz) + 2,8kWh Lion z 18650
jiri59
 
Příspěvky: 55
Registrován: ned úno 26, 2017 10:29 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Pawel » pát črc 17, 2020 8:30 am

Možná že to napíšu blbě ale u FVE se nesmí dostat DS na výstup z měniče proto těch 50 ms.
Pawel
 
Příspěvky: 85
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod tomas » pát črc 17, 2020 8:43 am

Tak to aby udělali ještě verzi pro větrníky a palivové články a ........
S těmi časy se mi to nezdá, roztočený generátor má jistě větší zkratový výkon než nějaký měnič a jeho indukčnost při přepínání se jistě bude snažit udržet oblouk déle než měnič. A navíc čím déle to bude přepínat tím také bude déle hořet oblouk.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2062
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Pawel » pát črc 17, 2020 9:11 am

To nebude čas rozpojeni ale čas než se přepne jiný zdroj, prostě aby se to nepotkalo.
Pawel
 
Příspěvky: 85
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod rasto1 » pát črc 17, 2020 3:02 pm

Vy o vlku a dnes sa mi objavil po 3 mesiacoch pred dverami :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7425Wp-J, 4125Wp-Z - SUN275-60P; Li-ion 38kWh CATL; zatial vsetko v garazi :-)
rasto1
 
Příspěvky: 515
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod kodl69 » pát črc 17, 2020 3:48 pm

jo, tohle znám, strašlivá rána při přepnutí, jinak dobrý...
Použil jsem to na přepínání boileru, ale pro přepínání měnič/ DS bych to nepoužíval, protože to podle mě nemá definovanou nulovou polohu a pravděpodobně ani normě odpovídající vzdálenosti kontaktů, nejebože nucený vedení kontaktů ( pokud by se kontakt slepil, nemělo by to jít žádnou silou přepnout do druhé polohy).
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod dano » pát črc 17, 2020 4:04 pm

Ta vzdialenost kontaktov je snad viac ako 20mm, zrejme zalezi na aky vykon a zataz to bude pouzite, ale na 100A by som to urcite nepouzil.
dano
 
Příspěvky: 320
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'