Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv čer 27, 2019 3:53 am


Propoj axpert rozvaděč

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
Další

Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod diablo007 » úte čer 04, 2019 11:00 am

Mám doma nevyužité cyky 5x2,5 tak sem si říkal použít ji jako 2x2.5 fáze 2x2,5 nula a zem společná to by mohlo jako ochrany vodič stačit a fáze s pracovní nulou budou 5mm když to bude zdvojená 2x2,5 vidí v tom někdo něco špatně?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1163
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 72

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod camel1cz » úte čer 04, 2019 11:24 am

Mám pocit, že PE nesmí být menšího průřezu než pracovní vodiče L a N. Pro tenhle průřez je minimum stejný.
Jsou tam myslím nějaké jiné podmínky pro větší průřezy, ale to už bych kecal...
camel1cz
 
Příspěvky: 499
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 22

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod diablo007 » úte čer 04, 2019 7:05 pm

Jelikož mám zatím jen 3024 tak sem si říkal že pro 3kw nějakých 13a tu 5x2.5 použijí fáze a nula z rozvaděče do axperta fáze nula z axperta do rozvaděče a společná zem nebo manaxpert zem vstupné výstup oddělenou popravdě sem to neměřil
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1163
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 72

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod camel1cz » úte čer 04, 2019 7:56 pm

Však jo, pro ten proud ta 5mm2 nejspíš vyhoví, ale norma říká, že vodič, kterým vedeš PE musí být minimálně stejného průřezu jako je fázový a nulový vodič - toto platí do 16mm2...

Už jsem to našel - zde se to řeší ... je to hrozně nepřehledné, ale hledej tabulku "Vztah mezi průřezem ochranných vodičů a fázových vodičů"
camel1cz
 
Příspěvky: 499
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 22

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod kodl69 » úte čer 04, 2019 8:02 pm

Navíc je v normě to, že musí být každý kabel s plným počtem vodičů, tj společnej PE pro přívod do měniče a i vývod v jednom kabelu si taky nejsem jist, jestli je to správně. Potom by v rozvaděči musel být jeden odpojovací prvek, kterej vypne oba směry proudu. Ale na druhou stranu to vypadá jako jednoduchý řešení.
A vodič PEN musí být minimálně 10mm2 měd nebo 16mm2 hliník už od roku 1996 (ČSN 33 2000-4-41). Pozůstatky reálnýho socializmu v podobě ČSN 34 1010 ale bez problémů leckde přežívají i v jednadvacátým století...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3633
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 277

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod dumi » úte čer 11, 2019 6:52 am

ja to mam osobne udelane tak, ze z rozvadece do axpertu vedu 3x2,5mm2 a zpet z axperta do rozvadece povedu taky 3x2,5, V axpertu jsou ty PE vodice propojene, takze v zasade sem tam dal dva paralelne a tim snizil jejich odpor a mam tedy PE vodic 5mm2. coz v pripade silovych vodicu 2,5mm2 by melo byt v poradku ne?

Do zasuvky taky vede 3x2,5mm2 a ne 2x2,5m2 a 1x10mm2
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 611
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 0


Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod kodl69 » úte čer 11, 2019 7:26 am

Prosil bych si neplést PE - ochranný vodič, a PEN - vodič plnící funkci ochranného a N vodiče. Co jsem psal platí pro PEN, pro vodiče PE a N platí to, že mají mít stejný průřez.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3633
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 277

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod diablo007 » úte čer 11, 2019 7:49 am

No pokud jde o odpojovací prvek tak sem.si říkal 3f přepínač sítí stín že bude přepínat fázi i nulu
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1163
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 72

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod dumi » úte čer 11, 2019 8:13 am

kodl69 píše:Prosil bych si neplést PE - ochranný vodič, a PEN - vodič plnící funkci ochranného a N vodiče. Co jsem psal platí pro PEN, pro vodiče PE a N platí to, že mají mít stejný průřez.


Ted jsem trosku nejisty jak to tedy je. Cely zivod ziju v tom ze v siti TN-C (combine) je fazovy vodic L a jeden spolecny vodic PEN (pacovni nula a ochrana v jednom), kolik zasuvky je propojen s nulovou dirou.

a v TN-S (separe) je sit vedena tremi vodici L,N (modra), PE (zelenozluta).

chapu to tedy tak ze v pripade site TN-S lze pozit kabel kde je PE i N stejneho pruzeru jako L, ale v siti TN-C toto nelze? Ale do sasuvek se preci vede dvouzilovy kabel a obe zili jsou stejne. Jsem trosku zmaten. Prosim neber to tak ze rozporuji co rikas, spis jen si to chci ujasnit jak to tedy je, abych to spravne chapal.

Dekuji za vysvetleni.

JInymi slovy to jak to mam zapojene ja, je v poradku. do axperta i z axperta vede 3x2,5mm2. vlastne PE a N jsou zapojeny paralelne, sjou spojeny na obou stranach, takze maji dvojnasobny prurez oproti L, ale to predpokladam problem neni.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 611
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 0


Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod abrams » úte čer 11, 2019 8:39 am

Zdravím ,

pochopil-li jsem to správně , máš Axperta zapojenýho na TN-S . V tomto případě je nezbytné mít druhý proudový chránič na výstupu Axperta . Ten co je (je-li) před Axpertem na jeho AC vstupu je při napájení okruhů axpertam mimo provoz = Axpertem napájené okruhy nejsou chráněny proudovým chráničem !
Všechny slušné měniče lze zapojit systémem TN-C přičemž přepínání DS / měnič je realizováno před proudovým chráničem . Z pohledu celého :home: to vypadá jako přepínání mezi dvěma zdroji . Z DS vedou L1 + L2 + L3 + PEN . Z měniče vede L1 + PEN .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2509
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 319

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod dumi » úte čer 11, 2019 9:14 am

ano, pochopil jsi to spravne. a to ze by chranic na vstupu neochranil vystup je mi jasne.
stejne tu zadny proudovy chranic neni. :-D
Resp je pouze jeden na koupelny a tam stejne axpert nevede. Momentalne vede axpert pouze na jednu zasuvku v dome na pocitac. Ani jine casti domu nejsou chranicem chranene.

Do budoucna budu predelavat hlavni rozvadec a dam na vse proudove chranice, ale je to vetsi akce s bouranim, protoze do soucasneho rozvadece proste chranice nenacpu ani kdybych se na hlavu stavel :-/

EDIT: vize je takova ze po predelani rozvadece budou mit vsechny okruhy svuj proudovy chranic.
Naposledy upravil dumi dne úte čer 11, 2019 9:21 am, celkově upraveno 1
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 611
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 1


Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod diablo007 » úte čer 11, 2019 9:20 am

Dává se jeden 3f na vstup nemusíš jistit každý okruh vlastním fickem.
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1163
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 72

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod dumi » úte čer 11, 2019 9:22 am

Ano, jzen prak ti treba problem na okruhu zasuvek vyhodi vsechno vcetne svetel, coz je v noci bezva :)

takze to prekne rozdelim, sice drazsi, ale v pripade poruchy mensi nasledky.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 611
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 0


Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod diablo007 » úte čer 11, 2019 9:42 am

Pokud máš 2 žilové rozvody tak ficko jako takové stejně nebude plnit svoji funkci ne?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1163
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 72

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod dumi » úte čer 11, 2019 10:14 am

u dvouzilovych ne, ja mam nastesti vsechno tri zilove a v medi :)
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 611
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 0


Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod diablo007 » úte čer 11, 2019 10:39 am

No pak ti bude stačit ficko pro zásuvkový a ficko pro světelný ony ficka jsou celkem drahé a zabírají celkem dost místa jenzbytecne to mít na každém okruhu solo
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1163
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 72

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod dumi » úte čer 11, 2019 10:55 am

Ano, vim co to stoji a vim kolik mista to zabere. Ale dopreju si rozvadec minimalne 50 spise 70-90 modulu tak mista bude dost :D kdyz uz budu sekat diru do zdi tak at to nedelam za rok znova :D

predstava je mit nasledujici chranice:
- dve kouplny na jedno
- zahradni domek
- zasuvky prizemi
- zasuvky patro
- svetla prizemi
- svetla patro.

pak jsou jeste zasuvky mycka, pracka, a kuchyn, ty dam mozna dohromady nebo je priradim do okruh zasuvek v prizemi.
jistene budou samostatne.

Alke rad si necham poradit jak to udelat lepe.

ale to uz sme mozna offtopic, pokud nekdo z adminu nebo zakladatel vlakna uzna za vhodne prosim klidne promazat pripadne presunout ke me do topicu.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 611
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 27
 
  • 0


Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod kodl69 » stř čer 12, 2019 12:14 pm

celkem rozumný řešení, doporučuju ještě použít jističe, co odpínají i N vodič, aby jeden okruh nezmermomocnil všechny obvody napojený na danej chránič, třeba tenhle: https://www.elektromontaze.cz/21774-jis ... ega-b-16a/ tady je k tomu trochu popis: http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... icu--11596
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3633
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 277

Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod ota » stř čer 12, 2019 12:55 pm

dumi píše:...kdyz uz budu sekat diru do zdi tak at to nedelam za rok znova :D

To je velmi rozumné. Já zjišťuji potřebu navýšit počet modulů v rozvaděči na dvojnásobek každé 4 roky. Až to budu dělat příště, což bude za nedlouho, tak narvu do zdi předsíně velký plechový průmyslový rozvaděč 1x2 m a bude to navždy
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1570
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 269
 
  • 0


Re: Propoj axpert rozvaděč

Příspěvekod youda » stř čer 12, 2019 2:30 pm

Oto,
Nebude lepsi prodat barak a rovnou se nastehovat do nejake elektro-rozvodne stanice?

rozvodna-59bd0591c72e1.jpg
rozvodna-59bd0591c72e1.jpg (43.48 KiB) Zobrazeno 78 krát
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1662
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 344

Další

Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'