Stavba dvou "paralelních" FV elektráren

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Morgul
Příspěvky: 1
Registrován: čtv kvě 23, 2019 7:32 pm

Stavba dvou "paralelních" FV elektráren

Příspěvek od Morgul »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat někoho kdo FV elektrárnám rozumí na jednu věc. Plánuji stavbu RD, kde bude jako hlavní vytápení použita elektřina, proto potřebuji také vybudovat FV elektrárnu, aby mi SÚ vůbec takovou stavbu povolil ( pro splnění podílu vytápění z obnovitelných zdrojů).

Plánuji si tedy nechat postavit hybridní FV elektrárnu na klíč s dotací.
V budoucnu (až budou peníze), bych rád výkon FV elektrárny dál rozšiřoval (nabíjení elektromobilu, výhřev bazénu atp.).
Nicméně zde narážím na problém, že do HFV postavení na dotace nemohu 10 let nijak zasahovat. Což se mi nelíbí.
Chtěl bych tedy poprosit o radu, jak toto nejlépe udělat. Napadá mě následující:

Pořídít co nejmenší HFV na dotace, jen tak aby stačila pro kolaudaci. Do té už nijak 10 let nezasahovat. Až budu chtít FV rozšířit, udělám zcela novou FV, která již nebude napojená na DS,ale bude fungovat paralelně s tou již postavenou. Bude mít ovšem vlastní solární panely, střídač, baterie atp. Tuto už bych si mohl rozšiřovat a upravovat podle vlastního uvážení. Lze toto technicky realizovat? Je to ekonomický nesmysl? Nebo je to uplný nesmysl?
Děkuji za jakýkoliv názor.
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Stavba dvou "paralelních" FV elektráren

Příspěvek od kodl69 »

Ta byrokracie nás všechny zabije...
Když už tě k tomu úředník donutil, tak proč ne. Ještě je jedna cesta, někam do domku umístit krbový kamna nebo tak něco, a tvrdit, že elektřina je jenom na přitápění...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Martin P
Příspěvky: 579
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Stavba dvou "paralelních" FV elektráren

Příspěvek od Martin P »

Dobrý den.
Nápad se dvěma paralelními elektrárnami se mi líbí. Do budoucna by je mohlo být možné provozovat v součinnosti. To tak, že se u obou FVE zvolí stejné systémové napětí baterií. Poté je možné po uplynutí 10ti let legálně obě baterie propojit propojkou a sdružit tak jejich kapacitu. Bude-li mít hybridní měnič u dotační FVE možnost dobíjení ze sítě, dobije pak obě baterie najednou. Zároveň ostrovní baterie pomůže hybridnímu měniči který tak déle vydrží bez nutnosti přechodu na DS. A jako třešnička na dortu bude provoz v režimu N-1. Selže-li kterýkoliv měnič, ten druhý bude fungovat dál
Edit: pak je zde ještě druhá možnost: na dotace se zdaleka a zvysoka vy... , FVE pro začátek udělat tak, aby úředník dal pokoj a posléze si ji dle možností, schopností, financí a chuti rozšiřovat. Vzhledem k tomu, že na kolaudaci budou chtít papír o tom, že FVE montovala autorizovaná osoba bude vhodné se na stavbě základní FVE domluvit s někým kdo zde na fóru FVE montuje a má potřebné oprávnění.
Teď budu mluvit za sebe a doufám že to nikdo nevezme jako nepovolenou reklamu: Mohu doporučit P. Kolaříka (ostrovní elektrárny.cz). FVE u mne montovali (část věcí jsem měl svých) a jsem s výsledkem jejich práce velmi spokojen. FVE funguje jak má, servisní podpora taktéž a lze s nimi probrat cokoliv. Cenově to bylo velmi slušné, levnější než od firem s dotací.
Informace o svém systému mám ve vlákně: FVE s modulární koncepcí. Mám tam i základní konstrukční schéma: centrální sběrnici, na kterou jsou připojeny jednotlivé moduly ( panely s reglem jsou solární, baterie s příslušenstvím bateriový a měnič s vytezovacem tvoří výstup do domu). Vzhledem k tomu, že je vše naveseno na centrální sběrnici lze FVE kdykoliv rozšířit přidáním dalšího zařízení (panely s reglem, baterie, atd), neboť společné je pouze systémové napětí baterií.

To je snad vše, co mne teď k tématu napadlo.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
kofilka
Příspěvky: 107
Registrován: úte dub 09, 2019 10:10 am

Re: Stavba dvou "paralelních" FV elektráren

Příspěvek od kofilka »

Abys uspokojil ouředníky tak si naplánuj udělej jen ohřev vody pomocí 6 panelů a nějakého regulátoru jen na toto a až budeš mít barák hotov, tak vytvoř FVE tak jak budeš chtít bez dotací.
10kw suntech, 2x 5kw axpert vm3
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3349
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Stavba dvou "paralelních" FV elektráren

Příspěvek od marko250 »

Ta elektřina je naplánovaná přímo pro vytápění,nebo je tam teplonosné médium el. en. ohřívané? Pokud médium,tak musí stačit zapojit fototermický kolektor do topného systému a podmínka je splněna ne.Pak je to taky o tom kolik je schopen člověk kolem toho udělat,pokud nic,tak rovnou stavět dotovanou na míru a deset let prostě být spokojen i přez zábranu na to sáhnout,samozřejmě s akumulací.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Stavba dvou "paralelních" FV elektráren

Příspěvek od brumlaj »

Máš to naplánováno dobře. Jen bych šel rychlejší cestou. Jednu část FVE udělat dle podmínek, ale tak aby akumulátory byly propojitelné. Prakticky každá rozumná konfigurace FVE používá více měničů z důvodu snížení ztrát naprázdno. No tak holt jedna část bude na povolení a druhá jako dovybavení. Propojení obou bude u akumulátorů a pak na straně odběru. To propojení akumulátorů není důvod neudělat hned a demontovatelné. Žádných 10 let bych nečekal. Jde pouze o peníze na pořízení.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek