Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon kvě 20, 2019 12:17 pm


Návrh hybridní FVE Strachotice

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod Duke » úte kvě 07, 2019 8:59 pm

youda píše:Kámoš mi říkal, že se jim v práci osvědčily tyhle přepínače. Nikdo z jejich klientů si prý zatím nestěžoval...
big-switches.jpg

jj kdo nezažije pocit když nahazuje 350 A dežon tak neví o co prišel :)
Duke
 
Příspěvky: 28
Registrován: ned dub 29, 2018 1:28 pm
Reputation: 0

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod Duke » úte kvě 07, 2019 9:03 pm

youda píše:Já hlasuju buď pro manuální přepínač sítí I-0-II, což ten megalomanskej bazmek od ABB splňuje...
..nebo volím ultimátní "Kodlův přepínací automat ze stykačů se západkou":

já ti nevím, takovejch vypálenjch a zaseklejch stykačů co jsme už vymněnili, mě ta automatizase konkrétně u tohoto asi příjde zbytečná, to se nebude odšlahávat tak často - nebo aspoň doufám :), tady se budu držet čistý mechanizace
Duke
 
Příspěvky: 28
Registrován: ned dub 29, 2018 1:28 pm
Reputation: 0

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod kybos » úte kvě 07, 2019 9:05 pm

Duke píše:
kodl69 píše:levnější než abb je hager, sice nevypadá tak pěkně, ale pěkně funguje: https://hlavni-vypinace.heureka.cz/hage ... kt-horem/#

ten vypadá že umí to samý a nemusel bych dokupovat ty extra kontakty na nulák po stovce, já to abb mám v nákupu za 1100,- bez + 2× 100,- za ty kontaky navíc ale zase mi příjde hezší a určitě "víc blbuvzdornější", todle ještě promyslím, díky za tip

Pokud jdeš po ceně, tak Tracon to umí taky a funguje zatím spolehlivě https://cz.traconelectric.com/product/SVK363/Modularni-prepinac-3P--63A
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>37 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW + 3F nabíječka 4,8kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1733
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 163

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod Duke » úte kvě 07, 2019 9:15 pm

kybos píše:
Duke píše:
kodl69 píše:levnější než abb je hager, sice nevypadá tak pěkně, ale pěkně funguje: https://hlavni-vypinace.heureka.cz/hage ... kt-horem/#

ten vypadá že umí to samý a nemusel bych dokupovat ty extra kontakty na nulák po stovce, já to abb mám v nákupu za 1100,- bez + 2× 100,- za ty kontaky navíc ale zase mi příjde hezší a určitě "víc blbuvzdornější", todle ještě promyslím, díky za tip

Pokud jdeš po ceně, tak Tracon to umí taky a funguje zatím spolehlivě https://cz.traconelectric.com/product/SVK363/Modularni-prepinac-3P--63A

to bych teda potřeboval tendle 4 polovej:
https://cz.traconelectric.com/product/S ... ac-4P--63A
ale ten rozdíl v ceně není tak dramatickej, vidím to na to ABB
Duke
 
Příspěvky: 28
Registrován: ned dub 29, 2018 1:28 pm
Reputation: 0

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod FCC » úte kvě 07, 2019 9:23 pm

Zdar,

25A jistič na vstupu měniče není úplně košer pokud budeš chtít strojovnu legalizovat . Max. co ti povolí je jistič 16 A a k tomu ekvivalentní měnič tzn. 3600 W.

Pavel

youda píše:Tak to je snad logické, že si tam dáš přepínač sítí... to tady snad ani nikoho nenapadlo, že bys to mohl ne-udělat.
Kvalifikací jsem gynekolog, ale to schéma vypadá, že bude chodit. Minimálně to hned po zapojení nezačne hořet, takže asi dobrý.

Připomínky mám jen 3, ale ber je s rezervou:
- Nešlo by použít ještě další značku DIN přístrojů? Máš tam tam Moeller, ABB, Merlin, Eaton. Co třeba přidat ještě OEZ?
- Dražší přepínač sítí než ABB OT se hledá jen těžko. Ale když ho chceš, tak prosím.
- Pozitivně hodnotím, že propoje mezi rozvaděči máš vícežilovými kabely 4x6 a 4x10, viz zeleně níže. Ikdyž ty další žíly zatím nepotřebuješ, tak ty vícežilové kabely opravdu natáhni. Možná to nakonec rozšíříš na 3fázový systém (3x Victron 5kVA?) a dodatečné tahání kabelů by byl porod.

Tak s chutí do toho ;)
stra.PNG
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8048; Conext Battery monitor; Conext Combox; Olovo 48V VRLA 200 Ah
FCC
 
Příspěvky: 96
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm
Reputation: 9

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod Matess » úte kvě 07, 2019 9:26 pm

proč by nemohl být 25A jistič na vstupu?
Matess
 
Příspěvky: 568
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 36

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod luge » úte kvě 07, 2019 9:43 pm

Pouzivam tento automat ,zatial v pohode https://www.aliexpress.com/item/Jotta-W ... 58a04031be
luge
 
Příspěvky: 572
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 7

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod NOPARasito » úte kvě 07, 2019 9:46 pm

Luge:Sedi tam cas toho prepnuti 50ms???
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 952
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 38

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod luge » úte kvě 07, 2019 9:53 pm

NOPARasito píše:Luge:Sedi tam cas toho prepnuti 50ms???

? Ako to zmeriam ?
luge
 
Příspěvky: 572
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 7

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod rottenkiwi » úte kvě 07, 2019 10:00 pm

Zapni PC, pusť hru na GPU a prepni, ak padne hra, tak sú tam kondy pod 20 ms,
alebo prepnutie bolo nad 20 ms.
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT 300 W LED Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2303
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 116

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod NOPARasito » úte kvě 07, 2019 10:19 pm

Nebo když pojede lednička a přepne aniž by zakopl kompresor tak dobrý. I na bliknutí LED zarovky by melo jít poznat.
U me jsem testoval Axpert a ten ma psanej 10ms a 20ms, ale cca. z 20 baypasů 1x zakopl kompresor.
A bliknuti LED je neznatelny.
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 952
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 38

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod FCC » stř kvě 08, 2019 7:12 am

Matess píše:proč by nemohl být 25A jistič na vstupu?


Protože distribuce nepovolí víc než 16A pro 1f a k tomu FVE sestava za tímto jističem nesmí mít víc než výkon odpovídající jističi tzn. kolem 3600 W. Tedy pokud máš např. Multiplust 5000 W s interním omezením vstupu ze stína na 16 A tak to neakceptují. Pro 3f systémy to neplatí .

P.
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8048; Conext Battery monitor; Conext Combox; Olovo 48V VRLA 200 Ah
FCC
 
Příspěvky: 96
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm
Reputation: 9

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod xmasin » stř kvě 08, 2019 8:19 am

U těch přepínačů sítí bych si dal pozor ještě na jednu věc. A to je zkratová odolnost, aby při prvním zkratu během připojení na DS se nevypálily kontakty přepínače. Jsem cca 300 m od trafostanice (impedance sítě 0,2 Ohm), takže mně elektrikář doporučil raději použít silnější přepínač, takže mám ABB OT80F3C. Na ABB se mně taky líbí, že kromě přídavných kontaktů jdou přidat i pomocné pro signalizaci. Takže je mám zapojené a v domáací automatizaci Loxone vidím z jakého zdroje je dům napájen a mohu podle toho řídit spotřebu.
xmasin
 
Příspěvky: 1041
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 35

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod luge » čtv kvě 09, 2019 8:54 am

NOPARasito píše:Nebo když pojede lednička a přepne aniž by zakopl kompresor tak dobrý. I na bliknutí LED zarovky by melo jít poznat.
U me jsem testoval Axpert a ten ma psanej 10ms a 20ms, ale cca. z 20 baypasů 1x zakopl kompresor.
A bliknuti LED je neznatelny.

Ano ma v popise <50ms
Pri prepinani Led zarovka blikne,chladnicka s mrazakom kompresor bezi bez problemu dalej aj ine elektrospotrebice.
PC nepouzivam ani hru.
Vyuzivam v dobe temna alebo udrzba FVE,zhodenim istica z FV sa prepne na DS.
Tusim ho pouziva aj Tomas.
luge
 
Příspěvky: 572
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 7

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod Duke » pon kvě 13, 2019 8:15 pm

Zdravím,
takže po konzultaci s kamarádem (elektro) jsme se rozhodli realizovat plán od pana Kolaříka a ten ve stručnosti tedy je:
- jednofázový provoz s možností rozšíření (kabely budou nataženy) a s extra chodem jedné zásuvky a čerpadla kanalizace mimo FV okruh, přepínač sítí ABB viz příspěvky výše
- použiji 70 panelů Jinko 225 Wp
- regulátory Victron - viz dotaz dole
- provoz na 48 V baterie do začátku 3 KS PylonTech US3000B
- měnič Victron Multiplus 5000W/48V bud klasik nebo verze II (musím zjistit rozdíly)
- modul VENUS na řízení nabíjení
- modul GreenBono na řízení přebytků (zde dost tápeme, toto si asi nechám od někoho za úplatu nastavit)
Jinak ještě jednou všem děkuji za rady.

ad regulátory)
regulatory.pdf
(537.99 KiB) 35 krát

Zde tedy dotaz k regulátorům, můžete na to mrknout zda by to takto mohlo fungovat ?
Jako kdyby bylo nejhůř tak bych dal ty regulátory tři ale to zase tuším nemá ten Venus tři vstupy na regulátor takže bych rád zůstal na dvou.
Duke
 
Příspěvky: 28
Registrován: ned dub 29, 2018 1:28 pm
Reputation: 0

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 14, 2019 8:13 am

Správně by ty přepěťovky měly být na každým stringu, před pojistkama, ale mám to taky takhle. Jištěnej musí být každej string samostatně, ne až 3 dohromady. Je to celkem rozsáhlá instalace... Vzhledem k rozsahu instalace a napětí panelů si dovolím upozornit na to, že ČSN 33 2000-7-712/ed.2 pro systémy s VOC víc než 120V (pozor, změny, nyní při -40°C, ne při 15°C jako ed.1) požaduje na DC straně buď hlídač izol. stavu, pokud je to provedeno ve dvojité izolaci, nebo proudový chránič typ B, pokud je - pól uzemněn (což doporučuju). Jenom je zajímavý, kolik takovej chránič nebo hlídač izol. stavu stojí: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=FRCdM příp. hlídač izol. stavu: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=hl ... ADho+stavu - samozřejmě ne jakejkoliv, ale DC a do 400V, stejně jako ten chránič... - Norma požaduje něco, co se snad ani nedá koupit.
Další možnost je, zapojit panely do stringů po třech, propojit to od rozvaděčů stringů pořádnejma průřezama a dát regulátory třeba 150/100, nebo na jaký to vychází, a tvrdit, že panely mají při -40°C VOC 39.9V, a nebo tvrdit, že to bylo instalovaný před osmým dubnem letošního roku, což je termín zrušení původní ČSN 33 2000-7-712, podle které jsou ještě tři panely v sérii legální pouze se základní izolací a jištěním před nadproudem.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3483
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 255

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod Duke » úte kvě 14, 2019 8:49 pm

zdravím, co se týká té normy tak jsem to zkusil také hledat a opravdu ten výběr není velký ale co je velké tak ceny, to tam dávat nemůžu to by se to opravdu strašně prodražilo.
Co by mě zajímalo jak má být správně ten sled:
PANEL -> ODPOJOVAČ -> PŘEPĚTOVKA -> REGULATOR
nebo
PANEL -> PŘEPĚTOVKA -> ODPOJOVAČ -> REGULATOR

protože kdybych dal tu přepětovku na každý string a měl to zapojené jak je na nákresu tak to podle mě ztrácí význam protože by ty přepětovky šly do jednoho uzlu
Duke
 
Příspěvky: 28
Registrován: ned dub 29, 2018 1:28 pm
Reputation: 0

Re: Návrh hybridní FVE Strachotice

Příspěvekod kodl69 » úte kvě 14, 2019 10:06 pm

Přepěťovka má být na každém vodiči který prochází mezi jednotlivými LPZ. potom záleží na tom, kde jsou ty přepěťovky umístěný. Pokud v rozvaděči stringů na půdě, hned pod panelama, tak stačí přepěťovka jedna, pro každej výstup, kde si stanovíme, že všechno před ní už je v LPZ0a a za ní je LPZ1. Další přepěťovka pak u regulátoru, pokud je víc než 15m daleko. Pokud dojde k zásahu, tak se dá předpokládat, že to, co je před přepěťovkou, nikdo nenajde, a je otázka, jestli by ty rozžhavený součástky dokázala na místě udržet plastová rozvodnice...
Pokud by kabely od stringů vedly až do "strojovny" tak musí být dodrženy vzdálenosti od dalších vedení a kov. konstrukcí podle ČSN EN 62305, a přepěťovky na vstupech do rozvaděče. A nebo u stringů na rozhraní LPZ0a a LPZ1 skříňky s přepěťovkama a pak vývody do rozvaděče FVE, pokud víc než 15m další přepěťovka, ostatně FVE s připojením do DS jsou takto řešeny a nikomu to nepřijde divný. Ještě si dovolím upozornit na průřez vodiče PE k přepěťovkám, příp. k pospojování konstrukce panelů - pro vodiče, kde se dá předpokládat průchod části bleskového proudu, je to min. 16mm2 Cu.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3483
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 255

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: mp1 a 0 návštevníků

Reputation System ©'