Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon kvě 20, 2019 3:49 am


panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
Předchozí

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod kodl69 » pát bře 15, 2019 10:25 am

200W trvalá spotřeba domu? to by chtělo začít řešit.
Rybnířek jsem taky řešil, a vyšlo mi to mnohem lépe, čerpadlo pro filtraci cca 120W a UV lampa pod 100W. Ještě tam má na zimu, když nejede filtrace, vzduchovač, a ten bere cca 3A z 24V, takže do 60W. Navíc všechny ty krámy jsou ve výsledku na 12V (s výjimkou UV lampy) takže to jede na 24V systému přímo, bez měniče. Když jsem to viděl prvně, tak jsem nevěřil, že jsou rybičky tak energeticky náročnej koníček...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3483
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 255

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod dracekvo » pát bře 15, 2019 10:50 am

Tak tos ještě neviděl mojí nádrž na pstruhy kterou jsem v létě klimatizoval na 17°C.
10kWh za den žádnej problém :D
Ale zase jsme neměl problém kam s přebitkama.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1471
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 96

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod oiuztr » pát bře 15, 2019 12:59 pm

Tohleto zařízení https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-Gr ... 5-90V.html tedy nefunguje jak pisi že vyrábí jen to co je aktuálně potřeba? A že k pretoku nemůže dojít?
oiuztr
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon led 21, 2019 7:55 pm
Reputation: 0

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod youda » pát bře 15, 2019 1:04 pm

Kdyby tam napsali, že většinou to funguje, ale někdy taky ne. A tudíž že ti nemůžou zaručit, že elektroměr nezaznamená žádný přetok - koupil by sis to?

Tak vidíš.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1443
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 298

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod dracekvo » pát bře 15, 2019 1:06 pm

Ta věta "tedy zcela zamezit přetokům do veřejné sítě" docela hraničí s klamáním spotřebitele, protože to není pravda.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1471
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 96


Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod hurvayz » pát bře 15, 2019 1:19 pm

právě jsem si říkal, že bych si koupil tři kousky a pichl na každou fázi, mám ale elektroměr 4kvadr. tak abych se nedostal do problému. Zase mě bouch PJ už to nebudu opravovat.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 548
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 34

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod diablo007 » pát bře 15, 2019 1:40 pm

diablo007 píše:https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-GridFree/GridFree-2x-Panel-270-Wp-mikromenic-230V-500W.html
Tohle když dáš až za spínací hodiny pro to jezero máš 100% zamezený pretok nemusíš řešit vytěžování vůbec nic možná by to byl dobrý začátek na seznámení s technologii

Jak už sem tu Jendou psal na to tvoje jezírko je tato sestava s jistotu bez přetoku jelikož vždy bude spotřeba vyšší než dokáže vyrobit . Mám v plánu něco podobného k bazénu za spinacky prostě dám mikroinvertor a jak se sezónou spinacky tak to prostě najede
diablo007
 
Příspěvky: 948
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 54

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod youda » pát bře 15, 2019 1:54 pm

Toto je asi jedina cesta jak ten pekelnej stroj provozovat aspon trochu bezpecne. Jasne, potiz bude kdyz spinacky sepnou, motor shori a ten gridtie bude furt dodavat. Asi by to chtelo za ty spinacky jeste proudove rele ktere bude teprve spinat gridtie pri odberu.

I tak se rele nestihne pri spaleni cerpadla odpojit dost rychle ale aspon tam nabehne jen par pulvn pretoku a ne 10kWh.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1443
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 298

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod diablo007 » pát bře 15, 2019 2:03 pm

Možná mít před mikromenicem motorovou ochranu která by to celé odepla při zhorení motoru bude levnější než sondy relé atd. Ale pokud jsi byl smířen s investicí kolem těch 40t pořád to jde poskládat z axpert king napojit panely dát jakékoliv staré olovo které bude jen pro to aby king vubec fungoval nastavis prioritu solár při výpadku síť a baterie bys nechal ležet ladem byl bys na funkci modráska Alena jistotou bez přetoku
diablo007
 
Příspěvky: 948
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 54

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod oiuztr » pát bře 15, 2019 2:25 pm

Když bych tedy použil toto https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-Gr ... 5-90V.html . Prostě se mi líbí to, že vytváří tolik energie kolik je potřeba a na hl. přívod bych dal nějaké zařízení, které by pro případ selhání systému odpojilo, aby nedocházelo k přetokům.. existuje něco takového?

Chtěl jsem dát co nejvíce panelů - protože je mi jasné když nebudou optimální podmínky, tak mám alespoň nějakou šanci z více panelů 700 W dostat než například z jednoho.
oiuztr
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon led 21, 2019 7:55 pm
Reputation: 0

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod oiuztr » pát bře 15, 2019 2:54 pm

diablo007 píše:Možná mít před mikromenicem motorovou ochranu která by to celé odepla při zhorení motoru bude levnější než sondy relé atd. Ale pokud jsi byl smířen s investicí kolem těch 40t pořád to jde poskládat z axpert king napojit panely dát jakékoliv staré olovo které bude jen pro to aby king vubec fungoval nastavis prioritu solár při výpadku síť a baterie bys nechal ležet ladem byl bys na funkci modráska Alena jistotou bez přetoku

Mohl by jsi mi prosím dát přesnější návod jak toto dle Tebe poskládat? Jen tedy jestli to řeší ty přetoky
oiuztr
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon led 21, 2019 7:55 pm
Reputation: 0

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod oiuztr » pát bře 15, 2019 2:54 pm

kodl69 píše:200W trvalá spotřeba domu? to by chtělo začít řešit.
Rybnířek jsem taky řešil, a vyšlo mi to mnohem lépe, čerpadlo pro filtraci cca 120W a UV lampa pod 100W. Ještě tam má na zimu, když nejede filtrace, vzduchovač, a ten bere cca 3A z 24V, takže do 60W. Navíc všechny ty krámy jsou ve výsledku na 12V (s výjimkou UV lampy) takže to jede na 24V systému přímo, bez měniče. Když jsem to viděl prvně, tak jsem nevěřil, že jsou rybičky tak energeticky náročnej koníček...

Tak 100 m3 jezero nějakou kačku sežere.
oiuztr
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon led 21, 2019 7:55 pm
Reputation: 0

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod kodl69 » pát bře 15, 2019 6:31 pm

jo, tohle je drobek menší, odhaduju to tak na 60m2. Krmí to ostrov na 24V, a je to udělaný tak, že podle napětí v aku se spíná napřed čerpadlo a pak UV, je tam AGM olovo, tuším při 27.7V spíná čerpadlo, při 28V UV. Na střeše je něco přes 2kWp panelů, a je ot taktak, na podzim spíš málo... Musel jsem tam udělat 10 minut delay, protože při rozběhu čerpadla pokleslo napětí a zase se to vypnulo. S takhle nastaveným napětím zůstává každej večer i nějaká elektrika pro uživatele chaty, a v nejparnějším létě jede čerpadlo z baterek až skoro do rána.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3483
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 255

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod Pisi » sob bře 16, 2019 7:23 am

oiuztr píše:Dobrý den,
Mohl bych se Vás prosím zeptat, kdo je výrobce těchto panelů? Pátrám jak pátrám - nemůžu to nikde zjistit.
Kdyby nebylo možná zaplaceného Dtestu jinými firmami, tak bych už panely neřežil. Jak panely používáte dlouho?

Zdravím,
odpověď ohledně výrobce jste již dostal od kolegy, panely používám krátce, splnily očekávání a není s nimi problém.
Přílohy
IMG_20190314_115336.jpg
Pisi
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob čer 23, 2012 3:46 pm
Reputation: 2

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod oiuztr » sob bře 16, 2019 10:12 pm

Dobrý večer přeji. Stále mě trápí ty přetoky. Bylo by možno hned za hlavní jistič do baráku nainstalovat něco takového ( http://shop.mypower.cz/hlidaci-rele-pro ... 2-25a-2547 ) a za to ( https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-Gr ... 5-90V.html ) s tím, že kdyby mělo dojít k nějakému přetoku, tak by relé "odstavilo FVE" = dům a jezero by zůstalo napojené jen na distribuční soustavu z ulice?
Přílohy
rele.jpg
oiuztr
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon led 21, 2019 7:55 pm
Reputation: 0

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod youda » ned bře 17, 2019 12:36 am

Tak nejenom, že prodávají věci, kterýma lidi dostanou do průseru, ale ještě k tomu kreslí i schémata, který v těch lidech mají vyvolat falešný pocit bezpečí... no já se picnu.

1) Ano, správná aplikace proudového relé dokáže přetoky minimalizovat. Zcela zabránit jim však nedokáže.
Při okamžitém vypnutí zátěže totiž nestačí relé dostatečně rychle odpadnout a pár půlvln, tak proteče zpět do DS. Bude-li na straně DS zapnut nějaký jiný silný spotřebič, půlvlny si vezme on (protože mají o ždibec větší napětí než napětí DS). Pokud tam jiný spotřebič nebude, zaznamená to elměr.

2) Tak jak je to schéma nakresleno je to blje.
V tom zapojení bude proudové relé sepnuto pokud bude na fialové větvi jakýkoliv odběr, třeba i jen 10W. Když panely ale budou zrovna vyrábět 510W, tak 10W se spotřebuje na fialové větvi a 500W okamžitě přeteče do DS.

Trochu bezpečnější zapojení je cca toto:
rele.jpg

Logika je následující:

Aby proudové relé seplo, musí být stále nějaký odběr z DS. Pokud by výkon panelů zcela vyrušil odběr z DS, relé se odepne. Pozor, zátěž na fialové straně musí být větší, než maximální výkon panelů. Bude-li výkon panelů větší, relé bude cyklovat. (U předchozího zapojení by necyklovalo, ale vesele a zcela bez upozornění posílalo přetoky do DS.) Spínací proud na relé je potřeba nastavit třeba na ekvivalent 50W (0.2A).

Pokud se náhodou stane průser a zátěž shoří, nebo ji někdo vypne, vznikne přepětí, které by normálně odteklo do DS. Relé nestihne zareagovat ihned, ale protože ostatní domovní spotřebiče jsou zapojeny v červené části okruhu, tak toto přepětí půjde do nich. Riziko přetoku stále je, ale je tímto zmenšeno.


Slovo na závěr: pokud by proudové relé dokázalo vyřešit náš problém, tak by nikdo z nás neměl potřebu instalovat modbus elměry, proudová čidla, AC-DC konvertory, Wattroutery, GreenBona a další krámy, které se můžou jen porouchat.

Aby sis udělal obrázek o tom, jak moc leží ČEZu v žaludku snaha lidí maximálně využít svoje FVE a nezpůsobovat při tom přetoky do DS, tak si přečti tuto prezentaci, stačí od strany 21:

https://www.cez.cz/edee/content/file/o- ... a_2_cz.pdf
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1443
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 298

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod Kostěj » ned bře 17, 2019 5:03 pm

K použití proudového relé jako ochranu před přetoky mám dvě poznámky.
1. Odpojování mikroinvertoru od sítě během plné výroby se může podepsat na jeho životnosti. Současné odpojení paralelně spojených mikroinvertorů tím spíš.
2. Obávám se, že proudové relé nedokáže odlišit směr proudu. Pak nejde zapojit jako ochrana před přetoky, to relé není schopné poznat, jestli 1A přisávám ze sítě, nebo 1A do sítě posílám.
Já bych to řešil použitím greenBona s fázovým řízením a topnou spirálou v bojleru. GreenBono tak používám a hodnotím ho jako vysoce spolehlivý prvek.
Kostěj
 
Příspěvky: 91
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputation: 7

Re: panely k GridFree 2000: 2kW měnič s limiterem

Příspěvekod youda » ned bře 17, 2019 7:57 pm

Kostěji, máš pravdu - koukám na to Elkoep a ta jejich řada přednostních relé opravdu neumí odlišit směr proudu! Směr proudu mají až v bazmeku co je vlastně kompletní elektroměr s reléovým výstupem. Achjo.

V tom případě by to tedy šlo zapojit podle původního schéma, ovšem stím, že spínací proud se nastaví na vyšší, než jaký dokážou panely maximálně vyrobit. Teprve když zátěž začne tahat tento proud, sepne to mikroinvertory a většina toho proudu se tak vezme z mikroinvertorů, nikoliv z DS. Stejně se tam ale aspoň 50W bude muset tahat z DS, jako "bezpečnostní rezerva". A opět platí, že když se čerpadla zaseknou, tak něco může uletět do DS.

GreenBono je samozřejmě luxusní. Otázkou je, jestli to na jeden grid-free invertor není příliš velký kombajn:
- jeho nastavení není vůbec triviální
- je třeba dokoupit aspoň jedno SSR relé, EMI filt
- celé to napojit na nějakou tu mařící zátěž, ať už bojler nebo jen přímotop
Použití GreenBona by podle mne znamenalo, že se to prodraží nejen o ten HW, ale také o službu někoho, kdo bude ochoten to celé zapojit, nakonfigurovat a otestovat. Přitom celá prodejní taktika grid-free a mikroinvertorů stojí právě na tom, že prodejce tvrdí, jak je to vše snadné a že zákazník zapojí jen 2 dráty a hned šetří. Jo, takhle to fugovalo možná s Křižíkem. Ale s libovolným elměrem ZPA je to risk.

Navíc mám obavu, že do pár let ČEZ stejně přijde s nějakými novými elektroměry, které budou měřit absolutní hodnoty proudu a všechny Wattroutery i Greenbona nám budou k ničemu. Tak jako se to už jednou stalo, když se přecházelo na to měření v každé fázi.

@oiuztr,
sám vidíš, že je to fakt pekelný. Pokud bys k tomu grid-free chtěl regulaci GreenBono, tak výrobce/dodavatel je zde: http://www.yorix.cz/cz/home/cenik.htm
Když mu napíšeš co potřebuješ řešit, vyrobí ti kompletní nabídku na potřebný HW. Ale jestli se trochu nevyznáš v elektrice a regulaci, asi to sám fakt nedáš dokopy.

Nebo si rovnou místo grid-free kup tenhle měnič s AC-DC-AC konverzí, kterej je sice drahej, ale je to kompletní elektrárna a zaručeně bez přetoků. Dáš tam aspoň minimální baterku a pak na to napojíš rovnou půlku baráku:

http://ostrovni-elektrarny.cz/index.php ... -5000w-pf1
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1443
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 298

Předchozí

Zpět na Fotovoltaické panely

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'