Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte bře 26, 2019 9:22 pm


Home Assistant

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » úte bře 12, 2019 7:47 am

Používá někdo na měření/řízení větru/slunce Home Assistant? Pokud ano, čím měříte a řídíte? Mám na mysli např. obyčejné měření napětí, proudu, spínání zátěže s údaji "standardně" dostupnými v HA.
Proč se ptám: jako solárník/větrník začátečník medituji o tom, co pro řízení/měření použít. Zatím, pokud jsem to pochopil dobře, se nejvíce používají PLC jako SDS, Arduino, LAN modul. Home Assistant mám rozchozený doma, zvládá dobře i pár drahých z-wave hraček, které mám, proto je pro mne zajímavý. Ale počítač, na kterém by to chodilo (nyní mám malý Intel, nikoli Rasp), samozřejmě zvětšuje klidovou spotřebu plánovaného ostrova.
Díky předem za jakékoli zkušenosti.
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod youda » úte bře 12, 2019 12:10 pm

Mám kolegu v práci, který postupně vyzkoušel snad všechna home automation řešení, od Domoticz až po HA. Některá řešení postupně zrušil a opětovně nainstaloval 3x za sebou. Už z toho byl fakt na prášky.

obyčejné měření napětí, proudu
EmonPI, EmonTX

spínání zátěže s údaji "standardně" dostupnými v HA.
Z-wave moduly Fibaro switch, double switch

Jestli můžu radit, pokud už nemáš do HA napojený celý barák ale teprve začínáš, pořiď si raději nějaké komerční home automation řešení. OpenSource je skvělý, ale nikoliv na řízení něčeho tak komplexního jako je barák. Za deset let už tě nebude bavit se v tom vrtat a tvoje děti tomu zase nebudou rozumnět. Pokud si pořídíš komerční systém, vždycky najdeš servisáka, který ti to dá dohromady ikdyž ty už budeš na vozíku.

Hodně populární je Loxone, který má integraci do KNX, takže pak není problém k tomu připojit vypínače, stykače a čidla od renomovaných výrobců jako je ABB nebo Siemens. Dělá stím spousta elektrikářů a projektantů.

Na pomezí mezi hračkou a standardem je Fibaro, které podporuje spoustu zwave modulů a bez problému do něj napojíš i tepelné čerpadlo nebo klimu s IR ovládáním. Neumí ale nativně KNX a nemá průmyslovou spolehlivost.

Oba výše uvedené příklady běží na vlastním HW takže odpadají problémy s Raspi nebo PC. V případě Loxone je výborné že i centrální jednotka je v provedení na DIN rail.

Pokud budeš chtít realtime vyčítání údajů z FVE a online řízení FVE, budeš muset mezi home automation a FVE vložit nějaký middleware, který je určen pro realtime operace. Není totiž dobré zatěžovat řídící jednotku kontinuální komunikací s invertory a regly. Já tam mám celkem drahé PLC Tecomat Foxtrot (cca 20tis kč), ale lze to pořešit i Arduinem nebo Raspi, pokud nepotřebuješ průmyslovou solidnost. Sběr údajů a případně i vytěžování výkonu pak můžeš řešit přímo tímto middlewarem. Teprve takové skripty, u kterých ti nevadí sekundová prodleva, uděláš v řídíce jednotce (Loxone, Fibaro, nebo i ten Home Assistant).

Jinak kdybych někomu stavěl FVE do baráku jako profesionál, asi bych mu veškeré řízení FVE udělal na GreenBono AKU či Wattrouteru. Pokud by to chtěl zapojit i do domácí automatizace, dal bych mu tam jen nějaký monitoring, žádnou logiku. To proto, že GB či Wattrouter budou pracovat zcela nezávisle, bez potřeby je občas poštelovat a já bych prostě nechtěl, aby mi můj zákazník každého půl roku volal s nějakou pitomostí. :wall:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1157
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » úte bře 12, 2019 2:49 pm

Díky, výborně, a pak lze třeba: https://github.com/JoDehli/PyLoxone
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » stř bře 13, 2019 7:24 am

Peníze, mít tak spoustu peněz...
No a co takhle SDS Big? Je na něm něco špatného?
A nezkoušel to někdo s Home Assistant?
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod kodl69 » stř bře 13, 2019 8:57 am

Nic takovýho nemám a nepotřebuju, co potřebuju okolo FV mi dodává do lokální sítě regulátor Midnite, A věc, která dokáže nahradit "chytrou domácnost" jsou normální poučení uživatelé. Vizualizace hodnot je na domácím tabletu, kterej visí na zdi a zároveň slouží k zobrazení předpovědi počasí a pod, prostě "zrcadlo zrcadlo řekni mi ..." (fakt to najde tu pohádku).
Já jsem na tu klidovou spotřebu trochu dost ujetej, a takovejhle krám by mi nesměl do baráku. I lan switch jsem vybíral podle spotřeby. U všech kupovanejch řešení vidím problém v poskytovanejch síťovejch sluzbách od dodavatele. Jednoho dne server vypne a můžu to zahodit.
Raspberry je celkem minimální linuxovej stroj, v podobné kategorii se jich dá pořídit víc.
P.S. Vždycky když se probírá "home automation" tak se mi vybaví nějaká povinná četba ze ZŠ, která pojednávala o tom, že lidi zmizeli po atomové válce, ale dům jim pořád topí, svítí, chystá jídlo a uklízí. Tak tohle jistě nechci.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3348
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 233

Re: Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » stř bře 13, 2019 9:14 am

No, kodl69, ani žádné termostaty, které spínají topení, nevidíš na tom domácím tabletu?
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod kodl69 » stř bře 13, 2019 10:26 am

termostaty? topení probíhá přikládáním do krbu, co je to termostat? :) Kdysi jsem koupil na ali nějakej "wifi touch thermostat" na aliexpresu, a to, co vyžadovala za oprávnění aplikace, se mi vůbec nelíbilo, po instalaci termostatu se spustila komunikace se serverem někde v internetu, a přenášelo to na můj vkus obrovský množství dat, jak z telefonu, tak z termostatu, když teplota a čas zapnutí může přijít v jednom paketu... Takže takhle taky ne. Ale mám vivinutej "bazéntermostat" co jde použít i na fototermiku, ESP8266, displej, 2ks DS18B20, web rozhraní na lokální síti a odesílání na thingspeak.com, nebo na jakejkoliv jinej, i lokální server co poporuje http get (post? už je to dlouho co jsem to dělal). Ještě se mi tady válí dvě nebo tři neosazený desky... Tak jestli myslíš termostat jako tohle, tak to si na tom tabletu můžu zobrazit.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3348
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 233

Re: Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » sob bře 16, 2019 1:31 pm

Jak tak koukám, z PLC se mi zatím nejvíc zamlouvá SDS BIG (http://www.onlinetechnology.cz/eshop/zb ... li-24v-1-1). Snad se tentokrát nespálím jako s tou větrnou plechárnou ;-).
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod youda » sob bře 16, 2019 2:09 pm

SDS už tady pár lidí používá, třeba Vata:
http://www.vati.cz/
viewtopic.php?f=3&t=178&start=160#p14634
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1157
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Home Assistant

Příspěvekod vata » ned bře 17, 2019 12:53 am

Na SDS Big není nic špatného, jen je skutečně big. Programuje se pomocí "full c", což je skoro kompletní céčko, jen neběží v cpu ale v jakémsi interpretru. Narozdíl od klasických SDS má tu nevýhodu, že reálné programy není jak emulovat před nahráním - sice jde o céčko, ale v aplikacích je třeba používat api firmware pro přístup k IO, na což výrobce nemá žádné konihovny pro debug mimo SDS. Taky narozdíl od starých SDSek zkomplikoval výrobce výměnu většich datových bloků na klienta - v dokumentaci to vypadá jednoduše, ale v praxi je potřeba si psát vlastní serializátory.
Původní malé SDS (micro, macro...) mají velmi primitivní dialekt c s mnoha omezeními (např. Jediný datový typ int 32), má své mouchy, ale v reálném provozu funguje velmi spolehlivě. Běžně mám runtime rok. Programy se dobře ladí, emulátor až na pár detailů spolehlivě emuluje běh na SDS.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1387
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 63

Re: Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » pon bře 18, 2019 8:17 am

Tak medituji, že by Loxone... Když bych do toho investoval, byl by někdo tak laskav a navedl mne, jak by šlo (co nejlevněji) z Loxone miniserver monitorovat ev. řídit Axpert VM II 24V 3000W PF1?
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » pon bře 18, 2019 12:54 pm

marsal64 píše:Tak medituji, že by Loxone... Když bych do toho investoval, byl by někdo tak laskav a navedl mne, jak by šlo (co nejlevněji) z Loxone miniserver monitorovat ev. řídit Axpert VM II 24V 3000W PF1?

Mám na mysli levný hardware pro komunikaci Axpert - Loxone.
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod xmasin » pon bře 18, 2019 1:43 pm

Mám Loxone a řeším stejný problém. V principu jsou dvě možnosti:

1) Loxone RS232 Extension
2) Převodník Serial/ethernet s UDP komunikací

Sám půjdu druhou cestou. Takže tento převodník https://www.wiznet.io/product-item/wiz750sr-110/ a UDP komunikace mezi Loxonem a převodníkem. Problém je, že budu muset někde mimo Loxone spočítat CRC pro příkazy a pak v programu Loxonu bude co jeden příkaz to jeden UDP výstup, ale to by snad nemuselo vadit.
xmasin
 
Příspěvky: 973
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 25

Re: Home Assistant

Příspěvekod josse » pon bře 18, 2019 1:51 pm

Pro těch pár příkazů si to můžete připravit do "tabulky" a nemusíte to počítat...
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 192
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 39

Re: Home Assistant

Příspěvekod luky » pon bře 18, 2019 1:52 pm

Já mám v kotelně PLC Domat markmx http://products.domat-int.com/cs/procesni-stanice/424-ddc-regulator-88-i-o.html. Stálo to sice 20, ale má to tolik vstupů a výstupů (88), že mi asi jen tak nedojdou. Rozšiřitelnost - ethernet (webserver+modbusTCP), 2x RS485, 2x RS232. Na Loxone mě odradilo, že mají uzavřenou sběrnici a oproti začátkům už nemají zájem o kutily, ale jen o "profi" instalace.
luky
 
Příspěvky: 270
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 15

Re: Home Assistant

Příspěvekod xmasin » pon bře 18, 2019 2:53 pm

josse píše:Pro těch pár příkazů si to můžete připravit do "tabulky" a nemusíte to počítat...

Bohužel nejsem programátor, takže dost dobře nechápu výpočet toho CRC.
xmasin
 
Příspěvky: 973
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 25

Re: Home Assistant

Příspěvekod josse » pon bře 18, 2019 3:01 pm

xmasin píše:
josse píše:Pro těch pár příkazů si to můžete připravit do "tabulky" a nemusíte to počítat...

Bohužel nejsem programátor, takže dost dobře nechápu výpočet toho CRC.
No vždyť to píšu... Já to na začátku taky nepočítal...
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 192
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 39

Re: Home Assistant

Příspěvekod xmasin » pon bře 18, 2019 3:06 pm

josse píše:No vždyť to píšu... Já to na začátku taky nepočítal...

A to je někde ke stažení tabulka s příkazy včetně spočítaných CRC?
xmasin
 
Příspěvky: 973
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 25

Re: Home Assistant

Příspěvekod marsal64 » pon bře 18, 2019 5:25 pm

luky píše:Já mám v kotelně PLC Domat markmx http://products.domat-int.com/cs/procesni-stanice/424-ddc-regulator-88-i-o.html. Stálo to sice 20, ale má to tolik vstupů a výstupů (88), že mi asi jen tak nedojdou. Rozšiřitelnost - ethernet (webserver+modbusTCP), 2x RS485, 2x RS232. Na Loxone mě odradilo, že mají uzavřenou sběrnici a oproti začátkům už nemají zájem o kutily, ale jen o "profi" instalace.

Hmmm, už jsem na to také koukal, jak dobře/blbě se to markmx programuje?
Edit: netuší někdo, kdo to umí prodat jaksi za dobrou cenu?
marsal64
 
Příspěvky: 48
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice
Reputation: 4

Re: Home Assistant

Příspěvekod josse » pon bře 18, 2019 9:45 pm

xmasin píše:
josse píše:No vždyť to píšu... Já to na začátku taky nepočítal...

A to je někde ke stažení tabulka s příkazy včetně spočítaných CRC?
Pár příkladů je zde:
https://josseowncloud.trenet.org/index. ... 1cBK2M1Eba

To jsem si udělal v začátcích v nějaké online kalkulačce. Pak už jsem se to naučil počítat...
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 192
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 39


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'