Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon říj 14, 2019 4:54 pm


Hybrid 5500W - problém

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod ejoe » úte bře 05, 2019 10:42 am

Zdravím zdejší odborníky,

konečně jsem, po nějakém počátečním experimentování se solární energií, postavil taky vlastní systém složený z následujících komponent:

18x panel GWL/Sunny-270
Hybridní střídač MPP 5500W
16x EVBattery 100Ah ( je to málo, ale během krátké doby přidám dalších 16 článků :D ) + balancery
Victron BMV 700
Monitoring Raspberry PI3 + software ICC

Vím, že tu probíhala diskuze ohledně vhodnosti tohoto hybridu, ale už byl doma, takže změna za doporučovaný Infini 5K Plus už nebyla možná. Systém mám v provozu pár měsíců a jsem celkem spokojený.
Mám ale v instalaci dva problémy, které bych tu rád zmínil a pokud mi je někdo vysvětlí, budu za to rád. Měnič řídím pomocí Raspberry přes software ICC, kdy měnič přestává vybíjet baterie při dosažení 75% SOC. Předpokládám, že pak by z baterií již téct nic nemělo, ale BMV 700 mi stále ukazuje odběr cca. 0,8 A. Není to ale pravidlem a někdy je tam opravdu čistá 0A. Bohužel jsem nepřišel na to, proč tam někdy nějaký odběr je a jindy ne :(
Další problém je, že v konfiguraci pomocí softwaru SolarPower nejde změnit údaj When battery voltage < X.X V the AC starts charging. Parametr se mi podařilo změnit jen jednou při první instalaci a od té doby už údaj nelze v žádném režimu upravit.

Díky za případné rady, vysvětlení či zkušenosti.

Joe
ejoe
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte úno 13, 2018 1:10 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod marko250 » úte bře 05, 2019 1:17 pm

Vlastní vnitřní spotřeba měniče a reglu.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1561
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 1:59 pm

Ahoj Ejoe,

MPP 5500W je to samý co InfiniSolar E5.5. Když tedy budeš hledat na webu nějaký manuál nebo radu, hledej i podle tohoto modelu.

Ano, ikdyž se měnič přepne na DS, tak z baterie ti bude pořád trochu sosat. Má to důvod - pokud by DS vypadla, tak CPU musí být pořád funkční, aby to dokázal vyhodnotit, zapnout invertorovou část a přepnout grid relay zpět. Je to vlastně UPS. Výrobce to udělal takto proto, aby při výpadku DS byl čas přepnutí zpět na baterky co nejkratší.

Proč to někdy ukazuje 0.8A a někdy nulu to ještě vysleduj. Závisí to na režimu a také zda-li jsou panely osvětlené atd.

Pokud se dobře pamatuji, tak ten parametr ohledně nabíjení z DS při poklesu napětí baterie, se dá nastavit jen v případě, že někde dál v konfiguraci máš nabíjení baterie z DS vůbec povoleno.

Jen pro zajímavost, v jakém režimu to nakonec provozuješ?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod ejoe » úte bře 05, 2019 2:55 pm

díky za reakce.

ano, je to klon InfiniSolaru, to jsem zjistil a podle toho jsem i pátral. Přišlo mi ale divný, že tam je někdy ten nulový odběr. Každopádně díky za vysvětlení a objasnění fungování toho měniče. Budu ještě sledovat, kdy je tam přesně ten nulový odběr a jak to závisí na těch ostatních parametrech, jak píšeš.
To nastavení dobíjení při poklesu pod nastavený parametr se opravdu odvíjí od dalších položek v nastavení, ale přijde mi, že jsem vyzkoušel už všechno a pořád nic. Každopádně se na to ještě podívám.

Ze začátku jsem to provozoval v režmu Off-Grid, ale teď to mám už nějakou dobu na Grid-Tie with Backup II
ejoe
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte úno 13, 2018 1:10 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 7:19 pm

Aha, takže k tomu máš i modbus eastron elektroměr na hlídání přetoků?
Nebo tě to netrápí a dokonce ti i nějakou tu korunu za výrobu ČEZ zaplatí?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod ejoe » úte bře 05, 2019 7:52 pm

Modbus eastron nemám. Zatím jsem přetoky nějak neřešil. Je podle tvýho názoru lepší tento měnič provozovat radši jen v tom off-gridu?
ejoe
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte úno 13, 2018 1:10 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 8:32 pm

Já mám jiný typ Infini, ale když jsem ho poprvé zapojil, tak hned začal do ČEZu posílat asi 80 Wattů 24x7. V jakémkoliv jiném režimu než Off Grid III to prostě hrozí, protože ve vnitřku je relátko, které ve všech ostatních režimech funguje tak, že po sfázování měniče spojí AC-in a AC-out natvrdo dohromady. V podstatě je to pak "ongrid s baterkama".

No schválně se běž podívat na elměr (jestli máš typ co umí zobrazit dodávku do sítě).

PS: já se na velkej elměr ani nemusel chodit dívat, před Infini mám malej elměr, na kterým těch 80W hned začlo svítit.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod ejoe » úte bře 05, 2019 8:59 pm

jo, viděl jsem, že máš ty 5kW Plus měniče. Trochu jsem se na ty přetoky, když jsem to zapojil, díval. Elektroměr mi měří i přetoky (registr 2.8.0) Když mi ho nainstalovali tak byl údaj v tomhle registru 1kw a po pár měsících v režimu Grid-Tie with Backup II je tam pořád ta 1kw. V nastavení měniče mám zrušenou volbu allow to feed in to the grid, která by snad měla ty přetoky eliminovat, ale nevím do jaké míry jim zabrání. Počítám, že tam občas stejně něco uteče. Je to podložené i údaji z ICC, který mi občas v položce Grid Watts ukáže malou zápornou hodnotu cca. 5-10W
ejoe
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte úno 13, 2018 1:10 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 9:34 pm

No uvidis, mozna to nikdo resit nebude - vsak to muze udelat i cirkularka nebo cokoliv jineho s roztocenym motorem,pokud se vypne proud.

Dej si jen pozor na jednu vec - nikdy neodpojuj baterky a nesnaz se poustet menic v rezimu bez baterek (on to umi). Menic pouziva baterku jako buffer takze kdyz odlehcis zatez, primarne tu spicku zkusi vrazit do AKU. Kdyz AKU neni, pak nema jinou moznost nez to pustit do DS.

Drzim palce at sviti :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Hybrid 5500W - problém

Příspěvekod ejoe » úte bře 05, 2019 9:44 pm

ok :-), uvidíme. Dám s odstupem vědět jak se bude situace vyvíjet. Ještě jednou díky moc za cenné rady a za tvůj čas.

Ať se daří :-)
ejoe
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte úno 13, 2018 1:10 pm


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'