Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát bře 22, 2019 8:51 am


Stykače s nulovou spotřebou

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Další

Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 10:26 am

Někde jsem tu kdysi našel zmínky o stykačích s mechanickou aretací. Tj. aby byli seplé, tak nemusí být pod napětím a na rozdíl od paměťového relé se jejich stav neměni s výpadkem napájení.
Ale nemůžu to tu najít, ani na googlu sem nic nenašel nebo zadávám špatné dotazy.
Jak se to přesně jmenuje?
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod střídač_N » úte bře 05, 2019 10:48 am

střídač_N
 
Příspěvky: 480
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 62

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod RCZf » úte bře 05, 2019 11:37 am

Rozpínací stykač. Takze v klidove poloze je sepnutý a rozepiná se až s příchodem proudu na civku.
RCZf
 
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 4:48 pm
Bydliště: Ostrava
Reputation: 8

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 12:10 pm

Ale to není to co myslím.
ať pomocnej, nebo rozpínací stykač stále potřebuje v neklidové poloze napájení.

Někde sem narazil na takové udělátko, že se stykač sepnul impulzem a mechanická aretace ho zablokovala sepnutej. Pokud jste ho chtěli vypnout, tak byl nutný pustit impulz do té aretace která se tímto odblokovala.

Asi sem to konečně dohledal
https://www.shopelektro.cz/motorove-spo ... ,-220-240v

a česky to teda bude mechanická západka :)
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod marko250 » úte bře 05, 2019 12:29 pm

Jo to je ono západka.Potřebuješ na to ale stejně 1W časové relé(2x),jedno je vždy v pohotovosti,druhé čeká bez spotřeby.

Tady něco o tom : viewtopic.php?f=6&t=1352&p=37388&hilit=se+z%C3%A1padkou#p37436
Naposledy upravil marko250 dne úte bře 05, 2019 12:43 pm, celkově upraveno 1
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1348
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 135

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 12:36 pm

A proč potřebuju ještě časový relé?
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 12:56 pm

Přečti si, výše uvedené, asi třeba na to, že do stykače stačí 0.5s impuls, proč tam pouštět elektriku pořád. Já to mám vyřešený RC členama u minirelátek finder, který ovládají ty stykače. Když jsem vybíjel kondenzátory přímo do cívek stykačů, tak byla potřeba dost velká kapacita a fungovalo to nespolehlivě. Další zpoždění je potřeba na hlídání napětí měniče, aspoň pár desítek ms, aby ti to neshodil nějakej rozběhovej proud motoru. Potom by totiž nejspíš došlo k tomu, že by přišel signál k přepnutí sem a tam tak těsně po sobě, že zůstanou rozepnutý oba stykače. Oproti schíématu ve vláknu mám místo tlačítek kontakty relé, kdo by dnes mačkal tlačítka. Ten ovládací obvod jsem taky někde publikoval, zrovna to nemůžu najít kde, tak ještě jednou:
prepinac1.png
je to trochu nepřehledný, časování je kondenzátorama u relátek, namaloval jsem si to jenom kvůli návrhu DPS na tohle.
Naposledy upravil kodl69 dne úte bře 05, 2019 1:07 pm, celkově upraveno 1
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3332
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 1:06 pm

Tak to je to vlákno kde jsem o tom četl.

No ale pokud to budu řídit automatikou, tak nějaké časové relé nepotřebuju ne? Neb si to časové relé můžu naprogramovat.
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod marko250 » úte bře 05, 2019 1:09 pm

Samozřejmě záleží jak rychle Ti naběhnou ty tři měniče do výkonu a jak snímáš signál pro přepnutí,u mě mám signál(dle článků) na stykače se západkama a el. blokováním pro přepnutí na FVE zpožděn,kvůli pár sekundám náběhu 10kW PJ a opačně tu západku taky podržím a sygnál přeruším po vteřině(opět z článků).
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1348
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 135

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 1:14 pm

Můžeš, ale podle mě je to moje řešení o několik řádů jednodušší a spolehlivější. Ostatně jakou spotřebu má ta tvoje automatizace? tohle bere z měniče cca 1W (jeden finder 4051) a při vypnutým měniči 0,000W Při přepnutí stykačů na chvilku cca 10W, ale to asi není potřeba řešit.
Doporučuju nezapomenout na mechanický a elektrický blokování stykačů, že blokování sepnutíto zároveň řídí nějaký PLC je podobně spolehlivý, jako když dáš pohlídat peněženku čórkařovi...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3332
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 1:14 pm

Já to nechci pro přepínání sítí.
Účel bude pro přepínání sporáku. Tomu nevadí nějaký výpadek, takže si s přepnutím můžu dát na čas.
A taky nebude přepínán na chvilku tak nebo tak. Třeba na podzim ho přepnu na DS a na jaře na FVE. Proto sem hledal jak se menuje ta aretace. Nemá smysl celé léto, nebo celou zimu držet stykač pod napětím.
A manuálně přepínaný to nechci, potřebuju to bezobslužný.

A plán je samozřejmě použít stykače s mech blokováním a jejich zapínací obvody prohnat přes pomocný kontakt druhého stykače. Stejně tak PLC by mělo mít info o tom, že došlo k rozepnutí stykače.
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod kybos » úte bře 05, 2019 1:34 pm

dracekvo píše:Někde jsem tu kdysi našel zmínky o stykačích s mechanickou aretací. Tj. aby byli seplé, tak nemusí být pod napětím a na rozdíl od paměťového relé se jejich stav neměni s výpadkem napájení.
Ale nemůžu to tu najít, ani na googlu sem nic nenašel nebo zadávám špatné dotazy.
Jak se to přesně jmenuje?

Existují i stykače s magnetickou aretací, t.zv. bistabilní stykače, které k udržení svých stabilních poloh nepotřebují žádné napájení. Ve stabilních polohách je udržuje permanentní magnet. Optimální je pro tento účel vybavit stykač pomocným kontaktem, který odpojí cívku stykače od zdroje napájení po změně polohy jádra. Vyrábí je například firma Albright https://www.albrightinternational.com/products/sw260/. Používám s výhodou takový typ stykače pro nouzové odpojení sady akumulátorů při výskytu napětí některých článků mimo povolenou toleranci.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>35 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW + 3F nabíječka 4,8kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1702
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 157

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod diablo007 » úte bře 05, 2019 1:43 pm

Pokud ti jde o to dvakrát za rok přepnout buď na ds nebo má fv není jednoduší klasický přepínač 1-0-2
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 2:20 pm

No, ale když se elektrárna dostane pod určitou mez, tak potřebuju přepnout žravé spotřebiče na DS.
A tím, že nejsem vždy doma, tak to potřebuju automaticky.

Takže nakonec z důvody úspory volím reverzační stykače s mech. blokováním a pouze jednu západku. Na DS bude západka a pokud bude přepnuno na FVE, tak bude cívka pod napětím.
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 2:25 pm

myslím si, že díky tomu si to ovládání leda zkomplikuješ, navíc pořád spotřeba stykače z měniče - obvykle 5-15W, ale každýho věc...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3332
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 2:33 pm

https://www.shopelektro.cz/motorove-spo ... v-dc-civka

24V s nízkým příkonem. 2,4W je celkem zanedbatelná spotřeba.

Komplikovanější to bude. Ale v práci na PLC každej den řeším daleko složitější řízení než logiku přepnutí dvou stykačů. Pro někoho komplikace, pro mě denní chleba.

Ale spíš se mi nelíbí ta cena. Jako 2800,- :D To je cca 400 hodin vaření. Jestli pak se investice do toho někdy zaplatí.
Ale myslím, že sporák bude jeden ze spotřebičů, kteří mají hlavní podíl na spotřebě. Vaří se u nás hodně.
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod kodl69 » úte bře 05, 2019 6:52 pm

2.4W x24 hodin x200 dní je 11.5kWh ročně při 200 dní trvající sezóně. To podle mě zanedbatelný není, ale já už jsem na tohle úchyl...
P.S. Sporák mám na měnič taky, a vím o věcech v domácnosti, co mají větší energetickou náročnost než vaření.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3332
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 232

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 7:01 pm

A co třeba u tebe je největší žrout? Já ty údaje zatím nemám jak sledovat. A ani neplánuju podrobnější statistiku kolik co žere. To bych musel navěsit do rozvaděče hafo čidel a do toho se mi nechce investovat. Možná časem jedno koupím a budu ho přemísťovat a dělat si dlouhodobější statistiku.

Já to vidím u nás asi na boiler, mrazák, lednice, sporák. Pračku a myčku bych bral jako zanedbatelnou spotřebu. Hrubým odhadem.

A jak jinak udělat přepínání sporáku, aby to dělala automatika? Jedině přidat další západku za 1000,- Kč.
Koukal jsem i na motorizované přepínače a ty jsou cenově úplně mimo.
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod dumi » úte bře 05, 2019 7:16 pm

Bistabilni rele? staci mu pulz ns jeden.kontakt, ale musis si drzet synchronizaci sepnuto rozepnuto, nebo pouzit druhej par kontaktu jako zpetnou vazbu.
dumi
 
Příspěvky: 360
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Stykače s nulovou spotřebou

Příspěvekod marko250 » úte bře 05, 2019 7:23 pm

>dracekvo ,a k čemu to vlastně potřebuješ,když máš tři modré v 3f zapojení a 500Ah life?Šikovně rači přepoj přívody v rozvaděči dle výkonových věcí v domě,ať se to nepotkává na jedné fázi a máš klid ne.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1348
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 135

Další

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'