Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát bře 22, 2019 8:51 am


8,8kWp 3faz na trackeru

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu, ostrovní FVE nebo poloostrovní s odběrem ze sítě v případě nedostatku energie.
PředchozíDalší

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod youda » ned bře 03, 2019 9:12 pm

Kvako1,

Bohužel, 3-fázový Axpert (PIP) se nedělá, takže zde reálně nemůžeš porovnat cenu 3ks 1f invertor vs 1ks 3f invertor.
Pokud se podíváš na nějaké lepší značky, pak ve stejné modelové řadě máš 3f zařízení vždy levnější, než tři 1f bedny.

Pokud zvolíš zavedenou značku, tak nebudeš mít ani po pár letech problém s dokoupením (PIP/Axpert, Victron, Studer, InfiniSolar). Všichni tihle vyrábějí vzájemně kompatibilní modely už několik let. Pokud však sáhneš po méně zavedeném výrobci, může se skutečně stát, že za rok či dva už u nás stejnou řadu měničů neseženeš.

Promysli to určitě, hlavně jestli budeš mít smlouvu s distributorem nebo ostrov. Pokud bys měl smlouvu, tak můžeš použít i měniče, které vůbec nepodporují nativní spojování do tandemu. Spojují se pak pomocí AC-Couplingu a tak dokážou spolupracovat dohromady i úplně odlišné značky, klidně třeba Victron + Fronius. V ostrovu naopak potřebuješ, aby se měniče mezi sebou bavily po datových kabelech, takže pak to musí být stejný model.

Jinak Axpert/PIP je do začátku suprovní volba. Kdybych stavěl znovu ostrov, určitě bych uvažoval udělat to právě jako 2x 5kW Axpert.

Držím palce!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod youda » ned bře 03, 2019 9:16 pm

dracekvo píše:Pokud je to 9kW měnič, tak umí max 3kw na fázi. Ten asymetrickej provoz znamená to, že umí dodávat do každé fáze jinak.


Přesně tak.
Umí jen 3kW na fázi, asymetričnost je v tom, že pokud na dalších fázích není odběr, tak je nemusí krmit.
Zní to divně, ale hromada měničů, které se v Evropě používají u komerčních projektů umí jen symetrický provoz. Pokud tedy člověk zatíží jednu fázi, tak to vyrábí stejný výkon i na dalších dvou fázích ale ten to posílá do DS.

V zemích, kde se platí za sumu všech fází je to jedno, ale jelikož v ČR se účtuje po fázích, tak symetrické měniče jsou tu dost naprd.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod diablo007 » ned bře 03, 2019 9:52 pm

kvako1 píše:nekdo tady nedavno objednaval s polska PIP MPP solar , nemužu to najít, pokuť to tu dotyčný čte ,jak dlouho trvalo než to přišlo ?

Dik

Bylo to cca týden přesněji bych kecal Volente by to věděl možná presneji
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » ned bře 03, 2019 10:09 pm

ja nechci smlouvu, proto ten PIP, pokud by u vyctronu šlo zamezit přetokum, tak už je mam doma.
svokr ma 3faz elektrarnu složenou z3x 1 faz victronu a jede to fakt supr. ma 7.5Kwp a měniče 3kW
Ale ty obstrukce kolem toho... nikdy ....
Za mě prostě ostrov.
stejně musim předělat hlavní rozvaděč, tak to udělám tak že se to bude dát přepnout, buď na jednofaz nebo 3faz.
Koupim 3x pip 5048 a zapojim 3faz, pokud to bude blbnout tak to předělam na jednu fazi a v rozvaděči přepnu.

zimni provoz , toť otázka, přepnu na DS a baterka bude UPS. v létě by to šlo komplet na slunce.
Případně bych doplnil panely , pokuť by těch 8,8k nestačilo. to ale asi bude dost na leto.

uvidím jak to pujde a pak třeba doplnim... diť to znáte :lol:

no ještě mam tak měsíc čas na nakup měničů.. pokud by to šlo z polska tak asi dva měsíce
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod youda » ned bře 03, 2019 10:41 pm

Známe to, je to nakažlivý! :D

Jo, ty 5KVA Axperty jsou dobrá volba. Nic levnějšího (v této spolehlivosti) člověk nesežene. A mít až 5kW na fázi se hodí, ať člověk nemusí přemýšlet u vaření kafe, jestli už mu náhodou nejede trouba nebo myčka. Já mám 10kW na jednu fázi a je to balada - prostě mám všecko vytočený na plný pecky, až se občas kouří z drátů. Teď mám v plánu stávající 2kW bojler předělat na 3.3kW, aby se mi nahříval rychlejc.

Jak tu psal Dracekvo, Victrony by samozřejmě byly krásný. Ale každej musíme pracovat jen s tím rozpočtem, kterej máme. Takže Victron si dám až na jachtu ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod dracekvo » pon bře 04, 2019 6:36 am

youda: zrovna v tvém rozpočtu by bylo pár victronů jako kapka v moři :D

kvako1: a ty tvoje stroje jsou zapojený ve hvězdě, nebo trojúhelníku?
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod marko250 » pon bře 04, 2019 7:30 am

Ono to CNC bude mít vlastní zdroj na hlavní vřeteno,to nepojede přímo ze sítě.Frekv. měnič na 3kW je taky řešení,asi to cnc nepojede nonstop ,oproti zbytku domu,tak proč kvůli tomu mrhat zdroji a energijí.
>dracekvo-můžeš toho jednoho modráska rozjet a potvrdit proklamované vlastní spotřeby,hlavně s malou zátěží(100W) .Na prázdno je nikdo neprovozuje a v trojce bych rád znal vlastní spotřebu .Zatím oslnil jen některý Studer a i ten sotva lízal 87% účinnost,to co poslali majitelé Victronu se zdaleka tomu marketingovému popisu nepodobá,v malých výkonech kolem 70% účinnosti.Bylo by dobré v tom jednou pro vždy udělat jasno,jelikoš se tím každý marketingově ohání.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1348
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 135

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod josse » pon bře 04, 2019 7:42 am

kvako1 píše:Tohle se mi taky nezdá, diť jsem tu vícekrát četl že je potřeba stejne měniče ze stejné serie
Alespoň u těch PIP MPP


Stačí kompatibilní FW, na zahraničním fóru je seznam spolu kompatibilních.

Normální je upgradovat na poslední všechny měniče.

Pouze pozor: FAKE měniče nejde upgradovat!

A má stačit stejný HW typ výstupu. Například MKS-4000 by měl jít spojit v paralelně s KS-4000...

Dnes pozor na PF 0.8 a PF 1.0... tyto spojovat nejdou.
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 185
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 39

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » pon bře 04, 2019 7:48 am

dracekvo píše:youda: zrovna v tvém rozpočtu by bylo pár victronů jako kapka v moři :D

kvako1: a ty tvoje stroje jsou zapojený ve hvězdě, nebo trojúhelníku?


stroj ma napajení od 220V do 480V. je mu to jedno co tam nasypeš, jenom jsou potřeba 3 faze.

josee

děkuju, co chci koupit jsou tyhle
https://www.ebay.com/itm/MG-5000w-48v-2 ... rk:12:pf:0
ma tam napsano že je ofiko prodejce MPP solar
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod dracekvo » pon bře 04, 2019 7:58 am

marko250 píše:>dracekvo-můžeš toho jednoho modráska rozjet a potvrdit proklamované vlastní spotřeby,hlavně s malou zátěží(100W) .Na prázdno je nikdo neprovozuje a v trojce bych rád znal vlastní spotřebu .


viewtopic.php?f=116&t=4675#p87279

Zatím jsem zkoušel jen na nestandartním napětí 46V. A neměřil sem multimetrem AC spotřebu. Vycházel sem jen z údajů monitoringu měniče, což nemusí bejt přesně.
Až to zapojím na velkou 54V baterku, tak provedu pečlivější měření. Což by mohlo být dnes, nebo zítra.
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod josse » pon bře 04, 2019 8:31 am

Vlastním fake?:
http://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=71752#p71752

Kompatibilita paralel:
http://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?p=66644#p66644

Možná by to mohlo být ve vlákně k axpertu...
12x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 185
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm
Reputation: 39

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod mobilik » pon bře 04, 2019 1:03 pm

O tých klonoch ma MPP Solar už dávno výstrihal. Na Ali je ich kopec. Na ebay tiež. Hlavne easun je komplet čínsky klon... :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1884
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 163

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte bře 05, 2019 6:34 pm

řeším teť jak napájet motor trackeru.
mam motor na 24V.
sistém je 48V. pokud tám dám měnič ktery pojede pořád tak tam bude asi dost strát..
napadlo mě dat tam zdroj z 230V na 24V a spinat jej jenom až bude potřeba točit trackerem.
napadá vás něco jiného ? nebo mohl by mě někdo poradit jak to udělat jinak, elegantněji ?

Dikes
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod marko250 » úte bře 05, 2019 6:56 pm

Když jsem nad tyčovým trackerem přemýšlel já,tak jsem chtěl použít servopohon Belimo na ovládání klapky topenářského ventilu o 90°,je bohužel taky na 24V,ale jeho otočení z koncáku do koncáku trvá asi 1min.Tak jsem chtěl udělat převod,který by to natáhl od 7:00-19:00hod a spínal to přez časovač,na konci dne by se vypl kontakt a vrátil by se automaticky zpět.Nevýhoda je 24 hodinový provoz pohonu.Druhá varianta byla programovatelný časovač do zásuvky a pulsy si tam nacvakat a na to nastavit převod,na konci by se pak signál přerušil a automaticky by najel na začátek,dokud se zase nezapne a nedojede do koncáku pohonu,kde reverzuje.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1348
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 135

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte bře 05, 2019 7:20 pm

jasně , o tom jsme se už bavili. to ale neřeší můj problém jak napajet tech 24V
ještě by to mohlo spínat i měnič DC/DC . ono je to vlastně jedno jestli dc/dc nebo ac/dc.
nevim jak daleko jsi po to šel nebo to domyslel , ale ono to není zas takova brnkačka..
moje konstrukce cca 2 tuny. to nějajaky chcipák neutahne. mam pohon ktery utočí 400Nm . a mechaniku mam taky dořešenou přes pastorek a ozubený půlkruh/ věnec

spinani hodinama je pěkna teorie, ale praxe už je trošku jinde. 99% spinaček spína po 1 minutě,
co spinájí po vteřinách už je jako šafránu a cena taky uplně někde jinde vědšinou nad 4000kč
abys to točil přes hodiny potřebuješ podle mě alespoň 10 poloh .
pokuď bude rychlý motor tak ti to otočí třeba za 5 vteřin o 10 stupňu, potřebuješ spinat po vteřine.
pokuť tam bude velkej převod , a nastaveny pulzy 1 minuta a 10 poloh tak to zas pojede dlouho tam i spět. + spinačky atd a máš spotřebu jako hrom..

na trackeru bude 40 panelu.

těch navázností je tam moc, to ale nějak pořeším. je potřeba jenom zvolit správný poměr.
chci tam dat něco takoveho

https://www.conrad.cz/multifunkcni-digi ... -v.k197927
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod marko250 » úte bře 05, 2019 7:31 pm

Vau 40ks na tyči!!! Tak to jsi jinde,to si ani neumím představit konstrukčně.Já to domýšlel pro 12ks a převod nutný právě kvůli tomu minutovému posuvu.Jak se s tím vejdeš rozměrově do toho 90°otočení,to bude opřené o patro domu,nebo jak?
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1348
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 135

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod dracekvo » úte bře 05, 2019 7:57 pm

Některý lepší dc dc měniče mají kontakt na spínání, Takže by se ani nemuselo řešit oprskávání spínáním 48V. Každopádně mi příde lepší nějakej kvalitnější měnič 48V->24V než to hnát z 230V.
Budu kupovat pro PLC https://www.czech-meanwell.cz/meanwell/ ... -d2451.htm
ale bohužel nemá to spínání, co by se tobě hodilo.

A než kupovat jednoúčelové hodiny, tak už bych raději koupil nějaké jednoduché PLC. Tady to s lidma naprogramuješ bez problému. Cena bude stejná a nebudeš omezenej limitama hodin.

Já osobně bych teda takovou obludu točil jenom něčím na 230V. Odpadnou ti starosti s 24V.
3500Wp, Bluesolar 60A, 3xMultiplus II 3000VA 3-faz., 500Ah LiFePO 48V, BMW 700, PLC S7-1200
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 64 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1391
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 79

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod diablo007 » úte bře 05, 2019 8:15 pm

Asi už to je extrém ale startér z náklaďáku je celkem vykoná hračka ta by s tím pohla bez problémů a pokud bude správně uprevodovanej pojede i pomalu ale je to celkem žrout
diablo007
 
Příspěvky: 594
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 33

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod kvako1 » úte bře 05, 2019 8:35 pm

mechaniku bych fakt neřešil, to není problem , ani po motorové časti.
no, možnost dat tam pohon na 230V jsem taky zvažoval, a asi by to bylo i lepší.
Tyhle věci dělám v práci takže to není problem. převodovek jak šnekových tak planetových mam celkem dost.
dokonce mam asi 5 pohonu na 230v doma. chtěl jsem tam ale tahat bezpečné napětí.
ony jsou tam silné převody na těch pohonech, převody 1/300 a víc , ty motory moc neberou , vědšinou od 50W do 120W.

plc nechci. snažím se to udělat co nejjednodušší. stačili by tam pravě jedny ty hodiny, - 2W a 4 koncaky.

"marko250"

ty asi myslíš ten tracker nakloněný, ja chci jednoduchý , otáční jenom vychod západ v jedné ose. nic složitého.

něco takoveho :
https://www.youtube.com/watch?v=eJv39HPSLus

mohl bych to samozřejmě koupit, ale to už by nebyla zabava :lol: navic skoro vše na to mam , jenom to nějak poskládat :lol:
kvako1
 
Příspěvky: 134
Registrován: ned lis 11, 2018 5:18 pm
Reputation: 15

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

Příspěvekod youda » úte bře 05, 2019 8:43 pm

Dracek má pravdu - 40 panelů na jednom trackeru, to je větší než ten největší billboard na D1.
5x8 panelů =
5x 160cm = 8 metrů
8x 100cm = 8 metrů.
Takže 8x8 metrů, tedy 64m2... na podlahovou plochu to jsou asi 3 české obýváky. Prostě vobluda! :shock:

Jdi do toho a nezapomeň postovat fotky, jak to dáváš dokopy! Držím palec :yes:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1126
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'