Mobilní FVE v 2

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Mobilní FVE v 2

Příspěvek od vata »

Je na čase připravovat se na léto, resp. Na festival komorní hry, na kterém potřebujeme klávesy a nějaké osvětlení do starého kostelíku bez elektřiny. Nultá verze sestávala pouze z měniče a autobaterie, kterou jsme každý večer vozili dom na nabití. Bylo to funkční, ale hrozně nepraktické. První verze měla už jakýsi "rozvaděč", olovo se nabíjelo napřímo z panelu nahoře chráněno napěťovým relém. Celé se to nacházelo v igelitce a nepůsobilo to moc profesionálně.
Teprve od druhé verze si slibujeme pohodlí: 40Ah v LiFe (kapacita bedny až 80Ah), regulátor MPPT Victron, samozřejmě ten měnič 180VA, vše pěkně v bedně s držadlem na přenášení. Dolní napěťová ochrana je realizovaná regulátorem, který umí přes apku z mobilu nastavit odpojení loadu s hysterezí (neodpojí se zátěž, ale přes signální relátko v sérii s vypínačem to vypne měnič). Ven je vyvedené i DC pro nabíjení z jiného zdroje nebo pro strýčka příhodu.
Tyhle flexi panýlky (100Wp 20Voc) to tedy zvládne tři a pokud dokoupíme ještě dvě sady baterií, máme docela slušný, skoro 1kWh zdroj pro naše potřeby. Už teď s poloviční kapacitou je to dostatečné.
Mfve.jpg
No a o regulátoru jsme už na jiném vlákně hovořili - prostě nemá chybu. Zisk MPPT při nižších napětích baterie na tomhle panelu je dost velký, dá-li se věřit číslům z regu, tak 25%. A nastavit umí vše co člověk potřebuje.
MfveInside.jpg
Mimochodem, nevím zda tyhle life články znáte, docela mě mile překvapily. Zdá se, že i tyhle chodí s vyšší faktickou kapacitou než je ta uvedená, tipuju si tak 10%. Jednotlivé články nechávám bez balancerů, pro použitý napěťový rozsah 12,4 - 13,6 a průměrné proudy do 10A je to úplně v pohodě. Uvidíme, co vydrží.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od vlkazajac »

Naozaj mobilný zdroj. Počas hrania vám menič pomáha vetrákom, alebo je potichu ? Páči sa mi koncept - po dva články paralelne - budú sa dať podľa potreby párovať.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od vata »

Při tak malých příkonech je ten měnič potichu, je to sotva 50W, krom toho je ten měnič mechanicky předimenzovaný, je to poctivý kus železa, sotva hřeje. A články jsou dvě série paralelně, takhle se mi to osvědčilo u velké FVE - jednoduše se to rozšiřuje, stačí naformátovat články nové sady, srovnat je, pak spojit do série, celou baterku srazit napěťově na napětí instalované baterie, pak připojit. U tak malé baterečky je za den hotovo.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od vata »

Tak je po festivalu. Přípravy jsme nepodcenili a do té krabice jsme nacpali ještě další dvě sady článků, takže celková kapacita téměř 1kWh (80Ah). Během toho týdne nebylo zcela slunečno, ale jeden ten flexi panýlek to v pohodě utáhnul. Svítili jsme nakonec dvěma led reflektory, spolu s klávesami to mělo okamžitý příkon cca 150W, a publikum v blízkosti strojovny hlásilo že to chvílemi hučelo... Budu to muset napříště ještě nějak dořešit, asi aktivním tišším odvětráváním.
Takže ostrý provoz na zkouškách i koncertech zvládlo slunko skrze naši mobilní elektrárničku i tentokrát na jedničku - až je to k nevíře. Minimální napětí baterie bylo 12.9, nejvíc nám dal ten panel v jednom dni skoro 0,5kWh. Dal by víc, ale vítr nám jej často shazoval a ve víru festivalových zkoušek nebyl ani čas na neustálý solar tracking :)
Regulátor neměří SOC baterky, ale podle toho, že každý den se to dostalo do floatu odhaduju min. SOC tak 50%, takže stále byla pár hodinová rezerva. Takže ta investice do dalších dvou sad článků se vyplatila.
Koho zajímá jak vypadají komorní klasické a jazzové koncerty svícené fotovoltaikou, máme pár fotek na akvarteto.cz v galerii.
A ještě poznámka k tomu flexi panelu (viz. Fotka výše) - jak jsem psala, vítr se s ním nemazlil, v rámci praxe festivalu ani není čas na nějaké zacházení v rukavičkách, no a pořád drží a slouží už druhý rok. Mimochodem neumím si představit, že bychom tam manipulovali s něčím skleněným - křehkým a těžkým. Teprve flexi panely tuhle aplikaci vůbec umožnily. Doufejme, že ceny půjdou časem dolu.
Cena za kWh je sice u takových mini systémků nekomunikovatelná, ale pokud hrát chcete a jiná možnost není, tak není co řešit. Mimo sezónu to slouží pro edukaci - dost mobilní na to, aby se to dalo tahat na prezentace mezi naši nevěřící veřejnost.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od vata »

K dotazům na baterku:
V baterii použité články jsou LiFe v hliníkovém pouzdru 20Ah, koupené na eskutru vždy po jedné sadě. Články od prodejce chodily ve většině téměř nabité. Mám pocit, že drží trochu vyšši napětí než velké Winstny, které se po nabití bez zátěže po nějaké době ustálí na nějakých 3,3V, tyhle zůstávají na 3.35V dost dlouho po nabití. Ale to je možná jen pocit, nebo jsem zapomněla, jak se chovala velká domovní baterka když byla nová.
Kapacitně jsem tyhle 20Ah články nijak přesně neměřila, ale nové mají minimálně 110% nominální kapacity - soudě podle chování celé baterie při testu. Články se drží v baterce vzorně srovnané i bez balancerů. Bodejť - z celé baterky teče v téhle aplikaci max 20A, takže přes jednotlivé články protékají maximální proudy do 5A, běžně mnohem méně. Takže jen takové mírné lechtání.
Nechtělo se mi kupovat na tak malé baterky orig. Spojky, tak jsem to spojovala tuhým cu drátem 4mm, ze kterého jsem vytvarovala esíčka - pro naše potřeby to bohatě stačí, pokud by byly články v trakci, muselo by tam být něco plochého, protože kontakty článků jsou dost nízké a 4mm drát je maximum co se tam s matkou a podložkou vleze.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od brumlaj »

Cu 4mm nebo 4mm2?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
vla
Příspěvky: 1190
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od vla »

Pro dané proudy je to asi jedno, jinak na ploché Cu vodiče používám uzemňovací Cu pásek 15x 0.5mm, pro větší proudy dva až tři na sebe. Pro velké proudy používám Al pásovinu, za Cu bych se nedoplatil. Pozor v hoby marketech bývá v provedení stříbrný elox, a elox je zpravidla nevodivý, takže surový hliník bez úprav. Práve jsem pospojil 8s 2P (2x180 Ah)a AL 40x5mm vyšel asi na 350 Kč.
Nemám rád tenhle stát.
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od kodl69 »

já sehnal nějaký odřezky CU pásovin, na jednom konci poniklovaný, takže beze strachu připojený na Al kontakty baterek. Uzemňovací pásek používám u 18650, a nebo obrážím klempíře, a páčím z nich odřezky 0.6mm Cu za cenu šrotu, kterej si tam zrovna nastříhám na pásky potřebné šířky...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Mobilní FVE v 2

Příspěvek od vata »

brumlaj píše:Cu 4mm nebo 4mm2?
mm2 samozřejmě.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek