Matess píše: Pokud je to koníček jdi do toho, pokud je to za účelem návratnosti poohlédnul bych se po jiné investici
Koníčka, kterej žere ročně desítky hodin a tisíc již mám

KubisKV píše: ale protože mi jeden známý dal jednoduchou otázku " nebude tě srát, že v poledne máš ohřátej bojler a zbytek dne se ti budou panely flákat na střeše?" Tak jsem koupil axperta 24V, baterky a vzhůru do toho. Při zapojení Oplockého nekdy v dubnu jsem bojler nemusel připojovat na síť až do listopadu. Ja naštěstí už měl kombibojler, takže v zimě jede na automat kotel. Vraceli mi za ten necelej rok, co jsem zprovoznil Oplockého a fve cca 9t.
Právě si říkám to samé, v poledne se ohřeje voda a co pak? Bohužel 9tisíc ročně uspořit nemohu. Odměřil jsem průměrnou denní spotřebu bojleru na 5,5kWh , takže ročně nějaké 4000Kč a to bych to musel nabít každý den na 100%
youda píše:Reálná cena za kWh bude mnohem výše, než ty 2Kč. To je pouze "cena silové elektřiny" v nízkém tarifu.
Jediný správný výpočet je, vzít roční účet za elektřinu a vydělit celou zaplacenou částku počtem odebraných kWh. Já tipuji, že takto vyjde cca 4Kč/kWh.
Takhle to přeci počítat nemůžu. Paušální složky platím pořád, bez ohledu na spotřebu a tudíž na nich nemůžu ušetřit. Mimo ,,extrémů" jako ponížení rezervovaného příkonu, nebo kompletní odstrižení od DS. Aktuálně tak mám 2,5Kč/kWh ve VT ( 0,7MWh/ročně ) a 2Kč v NT ( 6,5 MWh/ročně). Ale to jsou ceny dnes a vyjednané z neveřejného ceníku ČEZu. Pokud to porovnám s aktuálním běžným ceníkem ČEZu tak jsem hned na na 3,2 ve VT a 2,5 v NT , tudíž 25% nahoru jen to fikne.