Využijem teraz dlhšiu pauzu, kým si najväčší odborník - poradca - naštuduje čo je to integrál, a pre tých, čo si meranie nebudú chcieť robiť vlastnoručne, a ani ich nezaujíma, či je podľa EU noriem je tu tiež iná, zaujímavá možnosť:
http://www.solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID2691. Nie je síce veľmi lacná a je tam pár vecí ktoré mohli byť inak, ale je to vcelku použiteľný anemometer s priamym výpočtom vyrobenej energie pre 5 prednastavených výkonových kriviek konkrétnych turbín.
Myslím že nikomu nejde o absolútne presné meranie, aké sú zrejme povinné pri návrhoch veterných parkov. Toto je podľa mňa viac než len orientačné a celkom postačujúce. Predsa len, aj drahšia meteostanica s anemometrom bude pre tých, ktorí ďalej nemôžu vyhodnotiť získané dáta, nedostatočná.
Na KUTILove metódy upozorňujem dávno. Keďže ma vo svojom pamflete zasa raz cituje, tak to uvediem na pravú mieru:
z jeho textu:
Zbytočná elektronika
Insitní konštruktéri vtedy obyčajne zabudnú na svoje dávne predsavzatia, že, citujem ...
“ak systém bude maximálne jednoduchý, prevažne vlastnoručne vyrobený, bez drahej elektroniky,...“Červeno vyznačená citácia je vytrhnutá časť vety pochádzajúcej z preambuly mojej stránky kde je v druhom odstavci napísané toto :
Pravdou je, že návratnosť investícií do domáceho veterného generátora je dnes neprimerane vzdialená. Možno v prípade,
ak systém bude maximálne jednoduchý, prevažne vlastnoručne vyrobený, bez drahej elektroniky, s priamym zúžitkovaním vyrobenej energie bez jej uskladňovania. S takto minimalizovanými vstupnými nákladmi by bilancia návratnosti mohla byť priaznivejšia. Ale obmedzené možnosti takého systému môžu málokoho naozaj uspokojiť. Zdražovanie energií však môže dnešný stav postupne aj výrazne zmeniť.
Takže... ako vždy použil len to čo sa hodilo. Na druhej strane, vybrať si časť textu a dať mu úplne nový zmysel, to je tiež umenie.
K ostatným hlúpostiam v texte sa nebudem vyjadrovať. Snáď len, že tak skostnatelú demagógiu je ťažko nájsť hocikde inde...