Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
Odpovědět
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od vlkazajac »

Jedna vec je optimalizovať nastavenie uhla nábehu pre zvýšenie účinnosti a druhá vec je reagovať na skokové zmeny rýchlosti vetra - poryvy - a zaistiť tak bezpečnosť. To prvé video hovorí len o prvej podmienke.

Na druhom videu je veľmi pekný stroj, ktorého slabinou resp. nedostatkom je silno zjednodušená vrtuľa, navyše s viditeľnými poškodeniami. Pripadá mi to tak, že samotná trojlistá vrtuľa je len dočasná, nejaký skúšobný kus. Nezodpovedá úrovni ostatnej konštrukcie. Zametaný priemer je cca 4 metre, to už je paráda !!!!!!
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2126
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputace: 368

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od fugas »

Tady jsou videa z celého průběhu stavby.

https://www.youtube.com/results?search_ ... ble+pitch+

Tady dvoulistá varianta.

https://www.youtube.com/watch?v=OCLG-BOEdTQ
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od miroc »

Zdravím, zaznelo tu zopár otázok ohľadne generátorov, tak si dovolím ponúknuť svoj názor. Dopredu prosím odborníkov, aby to ani nečítali, lebo takto v živote svoje desaťročia pripravované knihy nedopíšu.:-)
Toto je len z pohľadu bezjadrových plochých generátorov, ktorými sú napriek tomu, že sú podľa "odborníkov" slepou cestou, husto posiate nielen austrálske a americké farmy a nie len tie. Dokonca sa na túto slepú cestu dali aj číňania, ktorí ich vo veľkom produkujú, pravda už poriadne zapúzdrené, dobre vyzerajúce a aj dosť drahé. Prečo je tento typ generátora taký úspešný? Ten najhlavnejší dôvod je, že si ho môže vyrobiť každý trochu zručnejší domáci majster (schválne som sa vyhol slovu KUTIL, lebo to je iný prípad). Keď sa to tak vezme, stačí na to vŕtačka a pílka na železo. A dosť joulov spálenýh pri práci. Namotať cievky a zalaminovať ich vo forme do epoxidu je z toho celého to najzložitejšie, ale stále dostatočne jednoduché. Hlavne ak je na nete kopec videí, ktoré to detailne predvádzajú. Pri kvalitnejšej práci nie je problém dosiahnuť 80-90 percentnú účinnosť. Hmotnosť a veľkosť je aj daň pomalobežnosti, s tým sa veľa nenarobí.
Mimochodom, fugasovo druhé video (HAWT so servopohonom natáčania krídel) presne taký generátor ukazuje. Podľa všetkého, ten chlap vôbec nepočúva odborníkov, alebo mu (našťastie) len nemal kto poradiť :-)
Stohovanie statorov. Používa sa na zvýšenie výkonu generátora, ak sa chceme vyhnúť jeho zväčšeniu na priemeri. Napätia sa zlučujú po usmernení a je dobré, ak majú rovnaké parametre. Regulácia pripínaním a odpínaním by bola ale skoková a nerobilo by to dobrotu.
Pripínanie fáz. Teoreticky vo multifázovom generátore s 12 fázami... no, podobný prípad ako predchádzajúci. Okrem toho sú generátory citlivé na symetrické zaťaženie. Takže fázy by sa museli odpájať/pripájať tak aby nevznikli nesymetrické pauzy. Napríklad, ak na trojfázovom generátore v plnom chode odoberám len z dvoch fáz, bude vrčať ako rapkáč (řehtačka) a určite mu to nerobí dobre.
Odďalovanie rotorov. Mechanicky si to ani neviem predstaviť.
Všetky samočinné mechanické riadiace systémy, okrem vyklápania vrtule zo smeru vetra, sú veľmi zraniteľné. Častokrát stačí lepšia námraza a nebude to fungovať. Nakoniec to aj tak bude musieť zachrániť elektronika.
Nemyslím si, že ak niečo funguje dobre už sto rokov, tak neexistuje nič lepšie. Ak by sme vo všetkom rozmýšľali takto, tak by nám zrejme stále stačili parné stroje.
Ak som v poslednom poste písal o tom, že je z bezpečnostného hľadiska lepšie, ak je výkon generátora vyšší ako výkon pohonu, bolo to myslené samozrejme pod podmienkou použitia inteligentnejšieho regulátora. Nie v prípade priameho pripojenia k baterke, alebo k najsprostejšiemu z najlacnejších čínskych regulátorov, ktoré nerobia nič iné len chránia baterku proti prebitiu a zastavia turbínu keď si myslia že je už nabité. Myslel som použitie takého regulátora, kde viete presne zadefinovať tabuľku napätie-výkon (resp. výkonovú krivku turbíny). Podľa vstupných parametrov už bude regulátor presne a hlavne spojite (bez skokov) riadiť zaťaženie generátora a nedovolí podtočiť vrtuľu pod optímálnu rýchlobežnosť, alebo naopak pri vysokých hodnotách napätia (otáčok) presne toto urobí,čím zabráni ďalšiemu zvýšeniu otáčok. Všetko je to o nastavení tej tabuľky.
Toto dnes dobre zvláda Midnite (v režime wind/hydro). V ponuke je aj umelá záťaž ktorá s Midnite komunikuje. O niečo horšie je na tom TriStar MPPT, pretože tam zaspali vývoj, resp. sa naň vykašľali na polceste. Dá sa od výrobcu získať firmvér, ktorý odomkne nastavenia tabuľky. Ale tým to končí a ďalšie kroky v bezpečnosti už treba dorobiť svojpomocne. Zrejme si sú toho u výrobcu vedomí, preto tento firmvér je stále v beta verzii a zbavujú sa zodpovednosti za následky.
Fugas kúpil svojho času čínsky regulátor, ktorý má tiež možnosť nastavenia krivky turbíny, aj keď tuším len v piatich bodoch (?). A určite by sa toho našlo viac.
Takže je tu elektronika, ktorá elegantne umožní vyhnúť sa rôznym krkolomným mechanickým, pripínacím riešeniam. Druhou jej výhodou je, že prispôsobíte skoro všetko ku všetkému. Myslím skoro akýkoľvek generátor k akémukoľvek pohonu. Samozrejme nie zasa nejaké extrémy, ale rozhodne nemusia byť v dokonalom súlade.
Problém nastane až keď to chceme dobre, bezpečne a hlavne lacno. Potom už len naozaj zbastliť nejaké snímanie parametrov, a relátka a uvidíme... :-)
Ešte jeden obrázok. Je to dnešné napätie akumulátorov. Ten relatívne rovný koniec krivky spôsobuje práve turbína, ktorá práve teraz pokrýva v priemere skoro celú momentálnu spotrebu domu (cca 250W). Poprosím Mínus bod od každého, kto si myslí že som niekde vo svojej doterajšej činnosti verejne prezentovanej na svojej stránke urobil závažnú chybu. Aj so zdôvodnením. Ak toho bude veľa, začnem rozmýšľať nad radami "odborníkov" :-)
napatiebatdnes1.jpg
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od KUTIL »

Pre vlkazajac- otáčky sú priamo úmerné rýchlosti vetra, takže to zobrazenie sedí samozrejme len pre vrtuľu, ktorá je navrhnutá presne k charakteristike generátora za predpokladu, že v rozsahu Vo od tých 4 do 10 m/s je rýchlobežnosť približne konštantná. To nie je žiadny vedecký graf, len som chcel naznačiť, že pri správnom návrhu vrtule ku generátoru, ku ktorému máme presne zmeranú otáčkovú charakteristiku u PMG netreba regulovať nič. Ten vzťah otáčky a rýchlosť vetra: napríklad ak sú otáčky pri Vo 4 m/s dajme tomu 5,5/sek (začiatok nabíjania), tak pri Vo=10 m/s budú 13,75 m/sek (nárast Vo aj otáčok 2,5 krát, nehráme sa s drobnými). Potom pre vrtuľku s priemerom 1,17 m (plocha 1m2) bude rýchlobežnosť cca 5, čo je vo dobrom bode krivky účinností pre trojlistové vrtule. Pri vetroch nad 10 m/s treba samozrejme vrtuľu chrániť, samotné brzdenie nestačí.
Pre fugas- volá sa to „stall regulated system“, čiže regulácia odtrhnutím vztlaku. Cykluje to ako hrom, v praxi axiálnych ventilátorov aj vrtúľ sa tento jav volá pompáž a je to nočná mora konštruktérov. Takéto vrtule ponúkala firma TAAWIN od roku 1990, v roku 1991 predala „licenciu“ firme DELVET vo Vrbovom. Bol som svedkom predvádzania vo Vrbovom. Vrtuľa sa rozbiehala bez pripojeného asynchrónneho generátora, po pripojení k sieti urobila bum, listy sa pobrali do záhrad a stožiar z rúry priemeru 450 mm sa zmotal ako uzol od kravaty. Firma dodala niekoľko strojov v Čechách, bez výnimky skončili podobne. Vo svete sú desiatky pokusov o takéto stroje, nikdy sa však neosvedčili. Jeden prípad si možno pozrieť tu:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 07/titulky
KUTIL
Příspěvky: 286
Registrován: sob pro 01, 2012 11:19 pm
Reputace: 27

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od KUTIL »

GRAF.JPG
Ešte raz graf, už aj otáčkami pre rýchlobežnosť vrtule X=5 s plochou 1m2 (priemer 1,17 m).Pri tom prvom grafe som upozornil, že ide o jednotkové údaje vztiahnuté na 1m2.
Teraz pribudla čierna krivka ktorá ukazuje, že pri alternátore silnejšom ako vrtuľa bude rýchlobežnosť v rozsahu najužitočnejších rýchlosti vetra (4-8 m/s) mimo. Čo by som asi dosadil do vzorcov pri výpočte vrtule? Vrtuľa musí "pasovať" s alternátorom, teda otáčky vrtule s otáčkami alternátora presne.
Hrubý výkon alternátora musí byť maximálne rovnaký alebo nižší ako príkon od vrtule. Ak by bol vyšší, vrtuľu to "vyhodí" z otáčok, teda rýchlobežnosť sa zníži. Rýchlobežnosť s najvyššou účinnosťou by dosiahla až pri Vo= 8-9 m/s, dovtedy by sa nejako motala ako to robí v takých prípadoch aj s chytrými regulátormi, pri nižších vetroch ak by vyrábala tak s biednou účinnosťou. Upozorňujem, že toto je len príklad !
miroc
Příspěvky: 371
Registrován: ned srp 12, 2012 10:12 am
Reputace: 40
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Kontaktovat uživatele:

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od miroc »

Títo poliaci vyzerajú veľmi sľubne.

https://www.youtube.com/watch?v=CNzUAzRucr8

Na ich YouTube je kopec iných zaujímavých videí, vrátane záberov z výroby.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od solárník »

Dnes ve 21:28 u nás (Kladensko) 23,5 m/s. Bohužel proudové čidlo na výstupu turbíny měří pouze do cca 33 Ampér, které to ukazovalo asi 10 minut nepřetržitě (turbína HYE400L, bez brzdy) :lol:, takže nikdo neví, kolik to dávalo. Ale vše vydrželo, nic neuletělo.

EDIT: tak než jsem to dopsal, tak přišel druhý konec fronty - 23:04 26,2 m/s. Vrtule stále vcelku, sousedovi už ale vyfičelo pár tašek ze střechy dolů na ulici :o .
Uživatelský avatar
peater
Příspěvky: 249
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputace: 14

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od peater »

solárník píše:Dnes ve 21:28 u nás (Kladensko) 23,5 m/s. Bohužel proudové čidlo na výstupu turbíny měří pouze do cca 33 Ampér, které to ukazovalo asi 10 minut nepřetržitě (turbína HYE400L, bez brzdy) :lol:, takže nikdo neví, kolik to dávalo. Ale vše vydrželo, nic neuletělo.

EDIT: tak než jsem to dopsal, tak přišel druhý konec fronty - 23:04 26,2 m/s. Vrtule stále vcelku, sousedovi už ale vyfičelo pár tašek ze střechy dolů na ulici :o .
Tak to je pěkné... No u nás na Hodonínsku dneska do 8m/s. U mé Ista Breeze 24V do 10A, tak aspoň něco když není moc *sun*
9000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK paralelně, Li-ion 470Ah, ICC monitoring, GreenBonO vytěžovač
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
peater
Příspěvky: 249
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputace: 14

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od peater »

peater píše:
solárník píše:Dnes ve 21:28 u nás (Kladensko) 23,5 m/s. Bohužel proudové čidlo na výstupu turbíny měří pouze do cca 33 Ampér, které to ukazovalo asi 10 minut nepřetržitě (turbína HYE400L, bez brzdy) :lol:, takže nikdo neví, kolik to dávalo. Ale vše vydrželo, nic neuletělo.

EDIT: tak než jsem to dopsal, tak přišel druhý konec fronty - 23:04 26,2 m/s. Vrtule stále vcelku, sousedovi už ale vyfičelo pár tašek ze střechy dolů na ulici :o .
Tak to je pěkné... No u nás na Hodonínsku dneska do 8m/s. U mé Ista Breeze 24V do 10A, tak aspoň něco když není moc *sun*
No tak po včerejších poryvech mám lehce ohnutý stožár průměr 6/4". :hell: Je ukotvený třemi nerezovými lany do ok a 16 mm závitové tyče, která se ohnula. Všechno je na střeše hospodářské budovy. Po této neblahé zkušenosti, chci vše demontovat a stožár umístit do volného prostoru do země. Tímto se chci zeptat, jaký stožár použít. Není tam možnost kotvení lany, tudíž chci použít samonosný sklopný 8-9 m. Máte nějaké zkušenosti? Jo generátor je Ista Breeze 24V 1500W.
9000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK paralelně, Li-ion 470Ah, ICC monitoring, GreenBonO vytěžovač
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od vlkazajac »

No to ma mrzi!!! Solo stoziar si nechajte vypocitat ako prutovku alebo ako ruru s konstantnym alebo premenlivym prierezom. Betonovu patku do zeme nech spocita stavebny statik.
Nejaka "odhadnostika" sa nevyplati. Na Slovensku je myslim nejaka hranica pre posudzovanie stavby prave 8,5 metra, overte si, ako je to u Vas.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
peater
Příspěvky: 249
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputace: 14

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od peater »

vlkazajac píše:No to ma mrzi!!! Solo stoziar si nechajte vypocitat ako prutovku alebo ako ruru s konstantnym alebo premenlivym prierezom. Betonovu patku do zeme nech spocita stavebny statik.
Nejaka "odhadnostika" sa nevyplati. Na Slovensku je myslim nejaka hranica pre posudzovanie stavby prave 8,5 metra, overte si, ako je to u Vas.
No musím něco vymyslet, ale toto vypadá docela dobře.
https://youtu.be/FAS3IJn-qzQ
9000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK paralelně, Li-ion 470Ah, ICC monitoring, GreenBonO vytěžovač
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm
Reputace: 527

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od vlkazajac »

Najlepsie vyzera ta neskutocna rovina okolo, to je snad v Dansku alebo v Holandsku. Iny svet, iny vietor ((
Dvihat sa to da aj lanami, ibaze by bola ta hydraulika za babku....

Ba uz vidim, v Belgicku.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
peater
Příspěvky: 249
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm
Reputace: 14

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od peater »

Ano ta rovina je paráda. Ne jak u nás... sice jsem taky na rovině, ALE v zástavbě. Všude samý barák... to zdvihaní by se dalo i třeba pomocí nějaké řehtačky a kladky. To video je z pobřeží Jižní Afriky a stožár má 9m.
9000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK paralelně, Li-ion 470Ah, ICC monitoring, GreenBonO vytěžovač
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
vla
Příspěvky: 1188
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Reputace: 124
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od vla »

Nemám rád tenhle stát.
kodl69
Příspěvky: 7377
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Reputace: 866
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od kodl69 »

Nevím nevím, tohle se požívá na světelný rampy na diskotékách, na turné si berou muzikanti to stejný, akorát z hliníku. Spíš to chce výpočet statika, příp. pokud by se použil třeba stožár pro svítidlo, tak spočítat, jestli to vydrží. https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=st ... %8Dn%C3%AD
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od marko250 »

Ten příhradový by šel skombinovat s výtažným vozíkem,na kterém by byla komplet vrtule.Jen naviják dole s lanem a vyřešit kabel při roztahování a stažení.A hlavně nebude vibrovat jako trubkový.Zase bude ale pískat ve větru přez příhrady a bude esteticky méně lahodit oku.
Mimochodem teď strouhám na CNC třílistou vrtuli 1.5m,má mít 250W generátor s jádry a při 4m/s dávat 90W.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od gupa »

3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od marko250 »

Tak oprava ,při 4m/s 20w.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 484
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od marko250 »

Pár fotek ze strouhání :-)
IMG_20170227_131645.jpg
IMG_20170227_131603.jpg
IMG_20170227_130206.jpg
IMG_20170227_130142.jpg
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
mobilik
Příspěvky: 2673
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Reputace: 265
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Kontaktovat uživatele:

Re: Větrná elektrárna by v zimě zachránila spotřebu

Příspěvek od mobilik »

Och ty kokso. Klobuk dole, toto by sa mi nechcelo struzlikat. :wink:

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
Čo bolo bolo, bude len horšie...

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek