Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon bře 25, 2019 9:24 pm


Victron multipuls Virtual Switch

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Další

Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 4:37 pm

Ahojte, prosím o radu od majitelů Muliplusu. Dle rady zdejších borců jsem přepínání sítí vyřešil relé napájeným 230V z Phoenixu (když dojde baterie měnič se vypne a tím i relé a přepne se na síť). To všechno krásně funguje leč jen pro neinduktivní/nemotorovou zátěž (Phoenix napětí není synchronizováno ze sítí). Ale budu rozšiřovat a chci připojit 3 lednice a na Victron foru mě jeden tvrdí, že přetoky u Multiplusu(ten se se sítí synchronizuje) nehrozí dokud nevyberu Country/grid code a nechám nastavení z krabice čili s UPS. Na poslední dotaz mě už nikdo neodpověděl, tak snad budete vědět Vy. Když to přeložím ...

Chtěl bych koupit Multiplus 800VA/24V.
- dnes LIFE 90Ah(do budoucna 180) s pracovním rozsahem 3.1 - 3.40V/článek => 24.8 - 27.2V
- rozběhový výkon lednic >2kW jmenovitý 240W/400VA, nic jiného už pak na AC připojovat nechci
- aby nemusel být měnič tak velký použil bych pro kompenzaci špiček virtual switch (VS) viz. dole
- žádné nabíjení ze sítě (pouze solárem)
- žádné (mikro)přetoky, nikdy přifázován !!!

VE configure nastavení (hrál jsem si s v demo módu/fake target):
- Záložka General -> Enable battery monitor vypnuto
- Záložka Grid -> Country none, Transfer switch Accept ... defaultní, UPS zapnuto
- Záložka Inverter -> Power assist vypnuto, DC Input shut down 24.8V, DC in low restart 27.0V, Enable AES ...tady nevím.
- Záložka Charger -> Enable charger vypnuto
- Záložka Virtual Switch -> Tab Usage Ignore AC input VS on = do not ignore; VS off = ignore, Invert no
-> Záložka A: Set VS ON when load higher than 650W 0sec nebo když Udc lower than 24.8V, 10sec
-> Záložka B: Set VS OFF when Udc higher than 25.0V, 0sec

Budou teda přetoky nebo ne ?
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod FRSO » čtv led 03, 2019 5:09 pm

A jaký výkon měl ten Phoenix Victron ? Ale pokud bude muset něco Multiplus přisát ze sítě, tak se musí prifázovat, přetok je těžké takto definovat, bude se jednat většinou jen o mikro přetoky. Nabíjet nechceš přes něj, není jednodušší a levnější koupit silnější Phoenix, 3 lednice musí dát v pohodě, třeba 1200VA, má rozběh 2400VA po dobu cca 4 vteřiny.
Naposledy upravil FRSO dne čtv led 03, 2019 5:40 pm, celkově upraveno 2
FRSO
 
Příspěvky: 852
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 34

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 5:17 pm

Phoenix nechávám zapojený, je to 375VA/24V a připojené jsou 2xTV(150W) a jezítko (80W to jede od března do listopadu nonstop). Ten pultiplus jen na lednice, pokud by fungoval ten VS tak by stačila i pětistovka. Psal jsem i do Neosolaru tak snad pan Dvořák cinkne. Multi VE direct do jde ?
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod FRSO » čtv led 03, 2019 5:33 pm

marsyn píše:Phoenix nechávám zapojený, je to 375VA/24V a připojené jsou 2xTV(150W) a jezítko (80W to jede od března do listopadu nonstop). Ten pultiplus jen na lednice, pokud by fungoval ten VS tak by stačila i pětistovka. Psal jsem i do Neosolaru tak snad pan Dvořák cinkne. Multi VE direct do jde ?


Myslel jsem ty nové Multiplusy, to by stačil i ten 500VA
https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec ... va-10a-16a
FRSO
 
Příspěvky: 852
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 34

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 5:42 pm

jj to je přesně on ale to rozhraní je jiné (ten protokol není otevřený jako VE.direct) https://eshop.neosolar.cz/pc-rozhrani-mk3-usb. Cena příliš nepotěší, ale což už.

Pro info jak funguje ten VS https://www.victronenergy.com/upload/documents/Manual-A-Guide-to-VEConfigure-EN.pdf strana 7,8. Je k tomu i podrobný manuál přímo v tom VE configure nástroji.
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod FRSO » čtv led 03, 2019 5:49 pm

marsyn píše:jj to je přesně on ale to rozhraní je jiné (ten protokol není otevřený jako VE.direct) https://eshop.neosolar.cz/pc-rozhrani-mk3-usb. Cena příliš nepotěší, ale což už.

Pro info jak funguje ten VS https://www.victronenergy.com/upload/documents/Manual-A-Guide-to-VEConfigure-EN.pdf strana 7,8. Je k tomu i podrobný manuál přímo v tom VE configure nástroji.

Já to nastavuji jednou za rok, tak to pokaždé zapomenu, ale není to moc složité to nastavit.
FRSO
 
Příspěvky: 852
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 34

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 5:52 pm

-
Naposledy upravil marsyn dne čtv led 03, 2019 5:57 pm, celkově upraveno 1
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod FRSO » čtv led 03, 2019 5:55 pm

marsyn píše:a co ty přetoky teda nebo neřešíš ?

Ne, poslal jsem ti SZ
FRSO
 
Příspěvky: 852
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 34

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod gupa » čtv led 03, 2019 6:17 pm

Pokud te%d z hlavy a od klávesnice vím, přetoky hrozí při využití funkce power assist. U obyčejného přepínání nee.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1661
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 58

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 6:34 pm

gupa jj taky si to "myslim"
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod RRR » čtv led 03, 2019 6:44 pm

Nějak nechápu co by kam mělo přetékat? On bude nějaký zdroj (FVE) na straně AC out?
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod gupa » čtv led 03, 2019 6:44 pm

Někdo to sem dal jako obrázek na osciloskop, nemohu to najít, přerušení jako přerušená sinusoida - díra v sinusoidě, v řádu několika ms a pokračování druhým zdrojem.

Určitě bych nešetřil na počtu tranzistorů, tz. Čím více VA, a tvrdší zdroj, tím lepší průběh špiček. Pokud by šly nějak z lednice vyvést kontakty které by předchystaly přepnutí měniče na DS, viděl bych to jako lepší řešení, ale asi by se musela lednice opatřit nějakým časovačem se zpožděným sepnutí motora.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1661
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 58

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 6:53 pm

to RRR: Jenom v rychlosti co jsem pochytil tady na foru. Pokud máme hybridní měnič tak má funkci přisávání energie z DS, tato funkce ale znamená, že je přifázován do DS. Problém přetoku (chvilkový přetok který ale zaregistruje elměr) nastává ve chvíli kdy je na měniči náhle odpojena jeho zátěž a vnitřní energie meniče (je tam nějaká forma indukčnosti) přeteče to DS než zareaguje regulace. Tohle je strašák všech hdybrydníků, kdož nemají patřičnou smlouvu s ďáblem vlastní krví podepsanou. Třeba Axpert nemá přisosávání, není přifázován jede ve funcki UPS, tenhle mod by měl umět právě i Multuplus.
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod RRR » čtv led 03, 2019 7:04 pm

No klidně to můžu o víkendu vyzkoušet. Já tedy mám klasický MultiPlus 48/5000 a tam jsou teda pořádná trafa, tak nevím jestli to chování bude stejné...
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod RRR » čtv led 03, 2019 7:06 pm

gupa píše:Někdo to sem dal jako obrázek na osciloskop, nemohu to najít, přerušení jako přerušená sinusoida - díra v sinusoidě, v řádu několika ms a pokračování druhým zdrojem.


A nemáš na mysli toto externí zařízení? http://asolar.cz/grid-free/
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 7:08 pm

to gupa, no ono ta tvrdost asi takto. Příklad přepnu(v jakémkoli okamžiku) běžící motor z lednice z tvrdé DS na "měkký" 375VA měnič, nic se nestane motor krásně přede dál. Přepnu(v blbém okamžiku) běžící motor z lednice z měniče na DS, slušná pecka v motoru/kompresoru(motor je na pružinách a narazí do nádoby, pěkný zvuk). Rozumná měkkost = soft start.
U synclych sití to netřeba řešit.
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod gupa » čtv led 03, 2019 7:14 pm

Než multiplus přepne, dojde k synchronizaci sinusoid. U ostrovních phenixů se to škubnutí z podstaty logiky dá nějak víceméně očekávat, ale ty chceš pokud chápu dobře pořídit 500VA multiplus. Tz. z lednice z termostatu by se vyvedly kontakty a rozdvojení. nejprve by místo motoru sepla spotřeba přesahující nastavený limit, potom by po cca 4 sekundách seplo spožděné sepnutí motora a odpojila spotřeba co zajišťuje předesepnutí na DS. Zpět se multiplus jak píšu zesynchronizuje sám s mezerou mezi sinusoidami o délce několika ms..

Pokud by se měl použít pomocník, stím zkušenost nemám, ale vím, ale myslím si, že to chce u nového měniče konzultovat s RRR a určitě nějak pořešit změnu firmware, protože i nové měniče s novými procesory mají jen výchozí firmware bez podpor pomocníků.
Naposledy upravil gupa dne čtv led 03, 2019 7:21 pm, celkově upraveno 2
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1661
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 58

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 7:17 pm

to RRR to je zajimave ten odkaz. Je to ochrana pro síťově/přifázované měniče ale zajímavé. Víme co to stojí, moc levně to nevypadá ?
Já přifázovat z principu nechci a to co asolar dělají tím stykačem lze dělat transfer switchem (nic jiného než relé ovládané inteligentním Virtual switchem) v multiplusu.

Jestli bys to mohl testnout bylo by to perfektní.
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod marsyn » čtv led 03, 2019 7:33 pm

gupa: Než multiplus přepne, dojde k nafázování. Možná že máme rozlišné představy co je nafázování/přifázování. Přifázování např. na tmu/světlo je tehdy když obecně třeba točivý generátor fyzicky připojím do sítě tak že budˇproud dodává pak je v generátorovém módu nebo odebírá pak je v motorickém módu. Já chci dosáhnout toho co dělá Axpert nepřifázuje jen se sychnchrinizuje, jestli se tomu říká jinak čert ví každopádně při tomto nikde neteče žádná energie!
Multi se nemá kam přifázovat když je transfer switch rozpojen, ale může se synchronizovat což doufám dělá.

Příklad lednice (nikde žádáná relátka, motor je přímo na výstupu multiplusu), viz. muj prvni příspěvek
Záložka Virtual Switch -> Tab Usage Ignore AC input VS on = do not ignore; VS off = ignore, Invert no
-> Záložka A: Set VS ON when load higher than 650W 0sec nebo když Udc lower than 24.8V, 10sec
-> Záložka B: Set VS OFF when Udc higher than 25.0V, 0sec

- motor vyplý, multi jede bez zátěže spotřeba do 10W z baterie transfer swith je OFF, podmínka B
- termostat zapíná motor, spotřeba vystřelí na 2000W, platí podmínka A, transfer swith ON a motor jede na DS
- motor je rozběhlý bere 120W podmínka B, přepíná na baterky
- motor jede dojde baterka 24.8V, podmínka A přepne na DS
... atd.
marsyn
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob črc 21, 2018 1:46 pm
Reputation: 1

Re: Victron multipuls Virtual Switch

Příspěvekod RRR » čtv led 03, 2019 7:47 pm

Cenu bohužel nevím. I pokud by došlo k nějaké indukci a malému přetoku, tak to lze řešit nastavením vyššího výkonu při kterém už má ignorovat AC in. Například VS OFF už při poklesu odběru třeba 100W. Já to tak provozoval, i když s asistenty, a jako první asistent s nejvyšší prioritou jsem měl právě toto a prostě dřív než k nějakému přetoku vůbec mohlo dojít tak se MultiPlus odpojil od AC in. Žádný přetok nebyl.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 6

Další

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'