Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon bře 25, 2019 9:45 pm


Batrium

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie

Batrium

Příspěvekod willcz » čtv led 03, 2019 4:04 pm

Protože zatím není žádná pořádná náhrada za Cellogy u kterých jsem chtel doplnit vyčítání hodnot, tak jsem baterkám k vánocům koupil Batrium.
Prozatím mám WatchMon4 s 16ti BlockMony M8, bez bočníku, protože ten je součástí BSP od Studeru.

První dojmy celkem fajn, co to trochu kazí je kvalita 3D tištěné krabičky.
WatchMon samotný má USB, Wifi, CAN.
základní IO jsou 2 výstupy a 2 vstupy. (konfigurovatelné)
BlockMony (propojené dvoužílou) měří napětí, teplotu svorky baterky, proud balancování, teplotu balancovacích odporů.

Watchmon může být AP, nebo klient a aplikace do PC pak ukazuje data jako je na screenshotech na batrium.com
Prozatím jsem zapojil jen měření a HVA a LVA do automatizace.

Možná se časem podaří rozchodit napojení po CANu na Studer a pak bych dokoupil i bočník.
V princupu totiz to batrium umí emulovat LGchem baterie, takže by to mohlo na hodně střídačů.

Téma zakladám kdyby měl někdo taky zájem a chtěl info, případně sem napíšu další zkušenosti jak to půjde dál
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 268
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 49

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » ned led 06, 2019 10:06 am

Prisla otazka na nakup samotny:
objednal jsem primo na eshopu batria.
cena vysla na cca 11500kc + celnice 3130kc (vcetne poplatku DHLku)

Jinak zatim spokojenost, pripojeno k wifi, na notasu se muzu kdykoliv podivat na napeti clanku, atd.

Co mi zatim chybi je poradna dokumentace, jsou jen how to na webu, ale presny popis uplne vsech poloze nikde neni.
Taky jsem uplne nenasel jak napriklad vytahnout logy, nebo jak odesilat data ven do dalsiho systemu.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 268
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 49

Re: Batrium

Příspěvekod kodl69 » ned led 06, 2019 10:14 am

To je peněz jak za krávu, když je to bez balancování, jenom monitoring.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3342
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 233

Re: Batrium

Příspěvekod dub042 » ned led 06, 2019 10:56 am

Nechci kritizovat, ale to je opravdu hodně peněz. Já jsem si wifi monitoring 16ti článků poskládal s arduinem a jsem spokojen. Cenovkou jsem se vešel do 4 stovek, samozřejmě je nutné umět trochu programovat... Jinak kdyby byly prachy nazbyt,tak bych asi taky koupil něco hotovýho
dub042
 
Příspěvky: 192
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm
Reputation: 11

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » ned led 06, 2019 2:26 pm

Rozhodne to neni nijak super levna hracka, ale neni to jen monitoring.
Samotne zarizeni je i 2A balancer a hlavne je to komplet BMSka s moznosti uzivatelskeho nastaveni.
Po CANu to umi povidat se stridacem a rikat mu jak ma nabijet a pripadne vybijet.

Kdyz zvazim cenu me vlastni prace a kolik za tim muselo byt casu tak mi ta cena nejprijde silena. Je to ale o uhlu pohledu. V hospode taky date 500kc za veceri pro dva i kdyz surovin je tam tak za 150kc. Ale toto je jina debata nez o baterkach
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 268
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 49

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » ned bře 24, 2019 11:08 pm

Mám malou aktualizaci k BMS Batrium.
Dneska se mi podařilo uchodit komunikaci se Studerem. Je to sice trošku metoda pokus omyl, ale funguje to.

Ke studeru jsem musel koupit XCOM-CAN, nastavil jsem jej do režimu pro BMS, typ LGChem, BYD, atd. rychlost 500kbps.
Batrium samotné Studer v podpoře nemá, ale mělo by umět právě ten LGChem. Email podpora z Batria sice nic moc, ale postupně jsem prošel jednotlivé střídače v nabídce a kupodivu to funguje asi u 4 typů. Nejlépe běží když řeknu že mám Victron :-) Předává se například i teplota.

Po CANu se pak předávají údaje co si nastavím v Batriu, tzn cílové napětí, proud. toto se dá zvolit podle režimu. Tzn nabíjení, vybíjení a stav, jestli omezujeme, nebo ne. Je možné tak říct že top balancujeme a chceme omezit proud co jde do baterií. SW samotný dokáže odečíst vypálený výkon od dodané energie do baterek, atd.
Škoda že neumí měrit vnitří odpor článků a samovybíjení.

Aby komunika po CANu fungovala je potřeba mít i jejich bočník. Jinak se nepředává údaj o napětí a proudu. sice to prodražuje systém, ale co se dá dělat.

Zařízení umí i více stringů baterek v jednom packu, tzn můžu dělat 16S2P, na každé baterce mít svůj balanční a monitorovací obvod a to vše s tváří jako jedna baterie.

Teď už je jen otázka jak to bude spolehlivé zařízení :-)
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 268
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 49

Re: Batrium

Příspěvekod youda » ned bře 24, 2019 11:51 pm

Jasně, není to zadarmo, ale zase je to hotové a odladěné řešení. Já po něm jednu dobu také koukal a líbí se mi.

Na bazarové zhuntované baterky asi nedává moc smysl, navíc tam by to chtělo větší balanční proudy nebo přelévání. Ale kdybych si nakoupil nové Lifepo články za 200 tis Kč, tak nějakých 15tis za BMS už je sranda.

Bylo složité to rozchodit?
Nemusel se třeba první a poslední modul nějak speciálně upravovat nebo nastavovat?
Nemůže se něco spálit, když třeba dojde k rozpojení packu někde uprostřed a na balancerech tak najednou vyskočí napětí?

Tu "krabičku" fakt mohli udělat pořádně. Sice je to na DIN lištu, ale je to takové to řešení, kdy tam krabka sedí jako placka a nikoliv jako skutečný DIN modul do rozvaděče. Chjo.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1137
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 224

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » pon bře 25, 2019 12:01 am

zadarmo to rozhodně není, ale UTP balancery co dělá BEL jsou za podobné peníze, ale nic moc neumí. navíc je tam vidím to arduino a tomu neveřím ani za mák.

Mám to právě na bazarových baterkách a kupodivu si to s nima poradí celkem dobře. Mám navíc svoje 10A balancery připojené paralelně a tak můžou v případě nouze pomoct.

Složité to nebylo, jen je škoda že není nějaký ucelený návod, ale človek proklikává x how to na webu. Proč není jedo PDF co by popsalo všechny položky nechápu. první rozchození šlo samo, nainstaloval jsem cellmony, propojil, připojil watchmon (řídíci deska) připojil USB, udělal sync, tzn, sw si ošahal co kde je, připojil na wifi v garaží a vše ostatní už se řeší z pohodlí obyváku přes wifinu.

CAN komunikace, to stejné, udělal jsem kabel, pod napětím v klidu propoji se studerem a pak klikal a čekal kdy se to chytne :-)

Rozpojení samotné nevadí. komunikace je na optronech a jsou vytažené oba piny. tzn několikrát jsem odpojoval řídící desku od těch měrících. vše je pěkne oddělené opticky u na straně CANu, bočníku, atd.

nakonec jsem dokoupil i IO desku a pak je to vše už na DINliště, zakrytovené a s odpojitelnýma svorkama.
Mám tak 4 rele vystupy, konfigurovatelné a umí to například v případě krize shodit jističe od panelů. vypnout střídač, zapnout ventilátor.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 268
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 49

Re: Batrium

Příspěvekod rottenkiwi » pon bře 25, 2019 10:22 am

V Aprili 2019 vyjde WatchMonElite a ten už zvládne 1000 Ah baterku zbalancovať za 10 dní,
resp. 300 Ah baterku za 3 dni.
https://www.batrium.com/pages/watchmon-comparison456
Only God & bank can create something from nothing. LTC: LX4UmmYHzT293zcJJ4BjTcPTRSHoLWLDn7
Si anode LiFePO charge BMS SEI formation Float Panasonic 18650A High SOC deg. MPPT House Carbon Pb
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 2033
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK
Reputation: 88

Re: Batrium

Příspěvekod willcz » pon bře 25, 2019 6:56 pm

Jo jo, bude prelevaci, ale jen 14S. Kdyz jsem kupoval ten WatchMon4, tak mi nabizel na test ten WM6, ale 14S je malo.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 268
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 49


Zpět na Baterie, úložiště energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'