Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob črc 04, 2020 6:28 am


Batrium

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
PředchozíDalší

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » úte pro 03, 2019 2:18 pm

Ano ted se divam. o WM5 jsem ani neuvazoval. Ma mensi balancni proud, topi to na hlavni desce, vic kabelaze... to se me nelibi.
VM4 jak jsem psal umi libovolny mnozstviu modulu.
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » úte pro 03, 2019 4:47 pm

Tak tak, vidím to stejně. Že by to mohlo být levnější, to je jasné. Ale jak jsem psal, u velké baterky se to rozpustí.
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » úte pro 03, 2019 6:09 pm

Cena je jedna vec. Ale druha vec je ta ze kdyz to ma can tak to prakticky ridi nabijeni a vybijeni takze je dulezity aby meli spravne implementovanej canbus, protokoly a stabilni hw coz zase neco stoji.

Me se treba libi za maji intergrovany mereni bocniku primo u bocniku a netahaji mikrovolty nakam kabelem. Takze bych predpoklada celkem presny SOC.
Celkove se me zatim jevi jako nejlepsi mozna volba protoze ceny jsou +- stejny.
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod kodl69 » úte pro 03, 2019 8:18 pm

integrovaný měření u bočníku není samospasitelný, mě to třeba zas tak skvěle nechodilo, je to dost o použitejch komponentech. Mrknul jsem na tu modulovou verzi battria, a pěkně propracovaný, líbí se mi ty zářezy v deskách pro namotání přebytečnech kablíků a zalití celý desky. Samozřejmě že ta hmota nemusela být neprůhledná...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4619
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » úte pro 03, 2019 8:35 pm

vim ze to neni samospasny ale pokud je to udelany dobre, tak je to lepsi nez tahat mikrovolty nestinenym kabelem spolecne s napajenim ala victron bmv xxx. Ale kupodivu jim to taky celkem funguje.

willcz by mohl poreferovat jak je to s pouzitelnosti SOC a jak presne to meri. Protoze pokud bych to mel tak bych chtel ridit udalosti na zaklade soc jak to vidim v praci u krabicovych baterek kde to funguje presne tak jak by se me libilo.
Proste baterka ala "kýbl" nalil-vylil. ostatni at si resi bms.

Tak ta hmota je cerna zamerne rekl bych :)

Jako nevyhodu batria vidim ze nemaji poradnej manual s podrobnym popisem kazde polozky a souvislosti. V obsluznym SW jsou desitky kolonek. A maji pouze tutorialy how to xxxx
To je skoda.
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod kodl69 » úte pro 03, 2019 9:58 pm

Tohle si cením třeba na linuxu, že dokumentace je důležitější než to, jak dobře to funguje :) Klasika, HW nebude moc jinde oproti mé konstrukci, trochu mě udivuje ta spotřeba 1Ah za den, což je na 50V 50Wh, ale co už. DYI BMS V4 by měla jít někde k 0.05Ah denně za moduly a max 20Wh ESP8266, příp ještě něco na relátka, ale není tam to pro leckoho důležítý, a to canbus, což sice HW není nic extra, ale kdo to naprogramuje...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4619
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » úte pro 03, 2019 10:20 pm

A to je prave to. BMS bez komunikace a patricnyho protokolu je i levnejsi. Ale bez soli to nikdy nebude ono.

Co se spotreby tyce tak ja do rizeni fve prubezne zakomponovavam i rizeni kotelny a topeni, teplotni cidla na rs485, prevodniky, mini pc kde bezi scada, switch, ioboardy, takze volnobezna spotreba po watech roste. 50Wh za bms to uz moc nerozhodi.
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » ned pro 29, 2019 9:16 pm

Ahoj, tak jsem zprovoznil Batrium a hledám možnost, jak zaznamenat nabíjecí a vybíjecí křivku. Jde to nějak?
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » čtv led 02, 2020 4:43 pm

tak po krátkém provoz hned další otázka.
Pro nabíjení používám CAN protokol a na první pohled se zdá, že to komunikuje dobře. Batrium si tedy řídí nabíjení. Je zde provoz normální nabíjení a pak v případě balancování režim tzv. Limited Power. V testovací případě jsem měl nastavené nabíjení na 80A@2S(v mém případě 1C@2S), tedy 0,5C@1S. Reálně nabíjel do 25A - tedy 0,6C, co dala nabíječka. Při těchto proudech zabral první balancér už při 85%SOC.
A těď můj problém. Tím "velkým" proudem nabíjení přestřelí horní napětí o např. 0,02V a to způsobí relativně dlouhé vybíjení přes balancér (1,8A), který se střídavě přehřívá a vypíná. Stálým proudem bez aktivního chlazení umí vybíjet 0,8A. To však trvá a trvá, než se článek vrátí pod limitní napětí, aby mohl pokračovat v nabíjení. Pak do toho zase střelí proudem 0,5C a celé se to opakuje. Režim LimPower vlastně ani moc nenastává, protože se balancér přehřeje, napětí spadne hodně a on zase začíná nabíjet plným proudem. LimPower funguje, pokud nastavím nabíjení na 0,1C a pak ochotně přepíná do LimPower modu.
Jako logické mi připadá, pokud by nabíjení omezovalo proud tak, aby se nejhornější článek nedostal přes balanční napětí. Tím by postupně klesal nabíjecí proud až na balanční proud a pak by klidně mohl jít do oblasti balancování. To by vedlo výrazně rychleji k cíli. Podle mě by byl čas dosažení 100%SOC řádově jinde.
Samozřejmě je jasné, že čím větší proud, tím hůře. Ale 0,5C není zase takový extrém. Finální baterie bude o větší, ale stejně tento jev bude nastávat. Pro řízení CAN by to přeci nebyl žádný problém, nebo?
Nevíte někdo, má to v Batriu nějaké řešení, nebo mám jen něco špatně nastavené.
díky za rady, tohle mě fakt trápí.
2019-12-31 16_57_49-SYS3807 - Node Chart nabíjení 85%.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » pát úno 14, 2020 6:58 am

Jeste dotaz. Kdo si kupoval batrium. Kolik to celkove vyslo s dopravou clem a dph?
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » sob úno 15, 2020 12:58 pm

Ahoj, já jsem objednával toto:
1x LongMon cell monitor
1x Watchmon4 for Longmon and Expansion
1x OPTIONS_Longmon 16S
1x OPTION_Shunt Shuntmon 500A
Total AUD $1,201.70 AUD
+ platba TNT za výpalné 5.100,- Kč
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » ned úno 16, 2020 9:13 pm

Prave jsem to objednal. Takze se tesim na novou hracku. To vypalny je strasny ...
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » pát úno 21, 2020 9:05 pm

Tak jsem stastny majitel batria. Zapojil jsem na lifepo paku mimo fve a musim rict ze to vypada naprosto skvele. Pokud to jeste bude merit presne tak to za ty love stoji.
Zitra budu cely den nabijet, vybijet a vubec si s tim hrat ... :D
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » sob úno 22, 2020 6:22 pm

Vítej v klubu. Já jsem teda drobné mouchy našel. Uvidíme, na co přijdeš ty.
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » sob úno 22, 2020 9:16 pm

Dneska jsem si s tim celej den hral. Nejvetsi mucha je ze nemaji podrobnej navod na to jak obsahly nastaveni to ma. Za ty prachy by mohli obetovat plat jednoho technika na mesic-dva at sepise navod a popise navaznosti. Ty how to tutorialy jsou slabota blbe se v tom hleda.
Treba ten teplotni relief - to je teda umeleckej nazev - kdyby napsali overheat, max temp ... je me to jasny. Jsem az ted vecer zjistil ze balancni moduly meri i teplotu palici casti a omezuji ji na 75C a ja jsem si porad rikal proc nektery clanky malo balancuji.

No rok odstaveny lifepo 200Ah byly uplne strasidelne rozbalancovany 50Ah a jeste to chce. Bohuzel neni jak zjistit jesli se to stalo samo od sebe, nebo to bylo tak zly uz v dobe odstaveni. Pritom mely vsechny presne 3,3V kdyz jsem je pripojoval a byly spojeny paralelne par dni predtim.
Celej den pomalu nabijim. Ted uz tam tece jen 2A takze palice to uz zvladnou a cekam az dobehnou posledni tri clanky na 3,45V

Vypada to ze aji ten shunt meri dost presne. Ze by konecne SOC mohlo o necem vypovidat.
Integrace do victron systemu je zatim budoucnost.

Co jsi nasel ty?
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » sob úno 22, 2020 9:34 pm

mě vadí, že když nastane napěťová hladina balancování prvního článku, tak neomezí nabíjecí proud. Vlítne do balancování plným proudem a pak to hodně přestřelí napětí a vypne na přetopení balancéru. strašně dlouho tvá, než to ten první balancér odtopí a pak se to takhle cyklicky opakuje. Přitom kdyby hned po najetí do balancování prvního článku automaticky srazil nabíjecí proud na max proud balancéru, tak se to zklidní a plynule bude balancovat.
Nevím, jaké to má řešení.
Přesně to vystihuje můj poslední printscreen o několik příspěvků výše. Už balancuje a stále tam pere desítky ampér.
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » sob úno 22, 2020 9:48 pm

No ted nemam ten sw pred sebou, ale u charging tam je normal a lower ne? mam nastaveno normal na nejake napeti a lower nakonecne aby to doslo do koncovyho napeti pomalu alespon tak jsem myslel ze to funguje. No to uvidim az to pripojim do fve.
S jakym systemem to provozujes?

Ted jsem to cetl nahore. No uvidim jak se to bude chovat me. Zatim to nabijim zdrojem a nemam can kam pripojit.
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » sob úno 22, 2020 10:01 pm

Já jsem to zatím zkoušel s XTM a jeho interní nabíječkou, ale přes CAN je asi jedno, které zařízení nabíjí. Taky to teď nemám připojené, ale myslím, že ani ten lower to nijak neřešil. Já bych potřeboval ze stovek ampér sejít na 1,8A.
On teda umí snižovat nabíjení při dosahování horní nastavené hranice celkového napětí. Pokud je ale nějaký článek pod touto hranicí, tak to do balancér překvapí vysokým proudem. Ono se v podstatě nemá moc co stát, ale hrozně to cykluje. Pokud by to zreguloval včas, tak by to daleko rychleji došlo do cíle.
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Batrium

Příspěvekod PavelR » sob úno 22, 2020 10:08 pm

zkousel jsi jim napsat?
PavelR
 
Příspěvky: 2407
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Batrium

Příspěvekod redcrown » ned úno 23, 2020 12:22 am

zatím ne, ale Will říkal, že to nemá smysl. Uvidím, třeba to nějak obejdu. Až na tuhle drobnost a absenci rozumných logů to je pěkné.
Super je samozřejmě práce po CANu a řízení proudů nabíjení přes víc zařízení.
redcrown
 
Příspěvky: 742
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

PředchozíDalší

Zpět na Baterie, úložiště energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'