Cena větru a slunce ve srovnání s uhlím a plynem klesá

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm
Reputace: 5

Cena větru a slunce ve srovnání s uhlím a plynem klesá

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

po domluvě s Filipem Procházkou přicházím s první aktualitou. Doufám, že se vám bude líbit a uvidíme se častěji.

Cena větru a slunce ve srovnání s cenou uhlí a plynu dál klesá

Finanční a poradenská společnost Lazard vydala pravidelnou výroční zprávu o nákladech na výrobu energie. V dokumentu z ekonomického hlediska hodnotí uplynulý rok a načrtává výhledy do roku příštího.

Co se tedy z dokumentu můžeme dozvědět? První informace je jasná: náklady na megawatt elektřiny, vyráběné spalováním uhlí, se od roku 2017 víceméně nezměnily. Naopak náklady na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, jmenovitě větrné a solární energie, stále klesají. To je hned na začátek dobrá zpráva.

Jedním z důvodů poklesu nákladů na solární elektrárny je ukončení dotací v Číně. Tím klesla poptávka po panelech a výrobci logicky reagovali snížením cen, jež se promítlo na globálních trzích.

Výsledky určitě neudělají radost firmám podnikajícím v uhelném průmyslu. Zejména v místech s příhodnými podmínkami jsou náklady na vybudování zcela nových elektráren, využívajících obnovitelné zdroje, nižší, než náklady na provoz stávajících uhelných a plynových elektráren.

Poměr cena/megawatthodina

Společnost Lazard zkoumala rozvoj elektráren v průběhu uplynulého roku a vyčíslila odhadované náklady na vybudování i samotný provoz zařízení, včetně výdajů za palivo. Ty pak hodnotí vůči množství energie, jež bude elektrárna schopna vyrobit v průběhu své životnosti.

Touto metodikou lze mezi sebou porovnat například jadernou elektrárnu, jejíž vybudování stojí miliardy, ale poskytne mnohem delší životnost a výkon, například s instalovanými solárními panely.

V praxi se tak ukazuje, že solární a větrné elektrárny mohou nabídnout podstatně zajímavější cenu na jednu vyrobenou megawatthodinu. Konkrétně v tomto případě mluvíme o částkách od 36 do 44, respektive mezi 29 a 56 dolary za MWh. Jen lehce nad těmito částkami se pohybují plynové elektrárny s náklady od 41 do 74 dolarů za MWh.

A jak jsou na tom tepelné a atomové elektrárny? Rozhodně ne příliš dobře. Jedna megawatthodina z uhelné elektrárny přijde z hlediska nákladů na 60 až 143 dolarů. Ekonomický pohled na jaderné elektrárny je pak ještě nepříznivější: cena za MWh se pohybuje od 112 do 189 dolarů.

Ukládání elektřiny

Kromě nákladů na výrobu energie se společnost Lazard zabývala také ekonomickým hlediskem uchovávání elektřiny. Ve své v pořadí čtvrté zprávě se zabývá lithium-iontovými akumulátory, vanadovými a zinkovými bateriemi, olověnými akumulátory a pokročilými olověnými bateriemi.

Zde Lazard říká, že lithium-iontové baterie vykazovaly v roce 2018 výrazný pokles nákladů. Vedle toho „pokles nákladů u průtokových baterií je méně významný, ale stále pozorovatelný,“ píše Lazard. Finanční poradenská společnost bohužel neočekává, že tento trend bude trvat.

Kromě toho odborníci také zjistili, že nejúčinnější jsou krátkodobé baterie, které se mohou vybíjet přibližně čtyři hodiny. Zlepšují schopnost sítě reagovat na krátkodobé výkyvy mezi nabídkou a poptávkou po elektřině. Tento fakt byl potvrzen zprávami o použití baterií v Austrálii, kde byla masivní baterie Tesla na větrné farmě Hornsdale používána k udržení stability sítě.

Zdroj: arstechnica.com.
Uživatelský avatar
JonasPP
Příspěvky: 1204
Registrován: pon srp 31, 2015 11:36 am
Reputace: 150
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Cena větru a slunce ve srovnání s uhlím a plynem klesá

Příspěvek od JonasPP »

Konečne čisla a dokonca hraju nam do kariet,nie ako do teraz sa všade tvrdi,že solarne elektrarne dodavaju drahu elektrinu.Vlastne posledne obdobie sa dozvedame,že solarne elektrarne stabilizuju sieť a dodavaju lacnu elektrinu do siete. Len keby tu nebolo to množstvo solarnych fariem,čo patria hockomu z vlady,alebo niekomu čo tlači prašule dakomu z vlady. Tie farmy to istotne ešte skresluju.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Reputace: 285
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Cena větru a slunce ve srovnání s uhlím a plynem klesá

Příspěvek od rottenkiwi »

Pri dnesnych cenach panelov vychadza cena za MWh na 15 az 17 €. Ale to je neakumulovana
energia do bateriek, len do vody prip. niecoho podobneho. Tie baterky tu cenu dost dvihaju.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Ronn
Příspěvky: 266
Registrován: pon úno 08, 2016 2:09 pm
Reputace: 48
Bydliště: Ondřejov

Re: Cena větru a slunce ve srovnání s uhlím a plynem klesá

Příspěvek od Ronn »

Pěkný článek...

Add snižování nákladů na lion: Tady je ještě velký prostor ke snižování ceny... Kdo by čekal, že cena komodity půjde dolů,když se zvedne nabídka,že... takže těžař už neprodává rudu, ale hotový výrobek, tj. uhličitan lithný. Krásný případ úspory v logistice. Logicky na tuto konvergenci najedou i ostatní těžaři,protože jinak prodělají => další tlak na cenu.

https://www.euro.cz/byznys/australie-re ... da-1432212?
FVE01 - 3,9kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4 <= SmartSolar RS 450/200 <= 15,6kWp Jolywood 390
FVE02 - 9,75kWp JolyWood 390 (JJZ 230°/43°sklon) => SolarEdge => AC-OUT 3xMultiplus 5000VA
rva
Příspěvky: 3459
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Reputace: 525
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Cena větru a slunce ve srovnání s uhlím a plynem klesá

Příspěvek od rva »

Náklady na solární elektřinu klesají, což vede k tomu, že i prodejní cena klesá a někdy jde i do záporna. Pokud se nepřijde s nějakým superlevným způsobem akumulace, tak budoucnost bude taková, že cena elektřiny při svitu slunce, nebo při foukajících větrech půjde k nule a na druhou stranu cena stabilní energie z klasických zdrojů v jiný čas půjde nahoru (protože nepoběží stabilně celou dobu, ale jen část dne, nebo část roku).
Já třeba potřebuji stabilní dodávkou dodat polovinu mé spotřeby elektřiny a přitom odhadem polovinu mé možné výroby nechávám na střeše, protože pro ni nemám využití. A jak budu dál rozšířovat elektrárnu, tak moje závislost na konvenčních zdrojích bude klesat čím dál pomaleji a elektřiny na střeše bude přibývat čím dál více.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Reputace: 421
Bydliště: Brno - venkov

Re: Cena větru a slunce ve srovnání s uhlím a plynem klesá

Příspěvek od volente »

Dokud se distributor nerozhodne investovat do vyrovnávacích aku a nebude vykupovat za rozumných podmínek, tak to nebude mít žádný smysl. Všechno je jen kšeft a na to že naši potomci budou ve sračkách můžeš vzít jed.
Nařízení typu nebudeme provozovat žárovky, a teď už ani halogenové, postrádají smysl, protože někomu se i to teplo z té žárovky hodí a je ochoten za ně zaplatit. Já myslím že dělám pro planetu na které žiju mnohem víc (a se mnou i ti ostatní blázni tady na fóru) než ti ktreří mají plnou hubu řečí a nařízení. Ale protože každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán, tak se pořád vymýšlí jak na to.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek