Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 19, 2018 8:13 am


Přepínač sítí wifi

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod dracekvo » stř lis 14, 2018 3:35 pm

No, stykač s blokací jedna věc překoná. A to střídač, který již přepínání sítí má integrovaný :)

A jak píšete souhlasím s tím, že pokud přepínám sítě, tak tam stykač bez mechanické blokace nemá co pohledávat.
Přepínače hvězda trojúhelník jsou taky mechanicky blokovaný, jinak by se jednou stalo pěkný bum :)
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 62 tis km
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1089
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 60

Re: Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod střídač_N » stř lis 14, 2018 3:38 pm

mypower.cz píše:......A jak by jste si to hledani predstavoval......


Filipe probůh já to nemyslím jako kritiku Jsem si vědom, že systém má nějaké možnosti a nějaké nemožnosti. Možná že jen neznám vhodnější možnosti vyhledávání.
Osobně, kdybych si dal tu práci, tak to jisto jistě i najdu, neb si to pamatuji dokonce i z kontextu, leč neznalý by musel projít několik sekcí a jelikož neví že to tam někde je, tak to nemá šanci ani najít, což je tak trošku pro dotazatele WIFI omluva.
střídač_N
 
Příspěvky: 458
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm
Reputation: 60


Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kybos » stř lis 14, 2018 3:49 pm

Jozef51 píše: Osobne budem tento problem asi riesit inak - s prodlevou 0s a bez rele-stykacov. Nabijackou 54.5V/1.2-1.8kW v case NT.

Myslím si, že je to dobré řešení a osobně jej používám v zimním období také. Třífázová nabíječka 4,8kW blokovaná signálem NT s účinností 91% mi zajišťuje hladký přechod mezi zdroji energie. Boost mám nastaven na 54,4 V a vzhledem k třífázovému čtyřmodulovému provedení mohu alespoň nahrubo rozdělit výkon spotřebovávaný z jednotlivých fází aby nedocházelo ke kolizi při souběhu s velkými spotřebiči, které bývají v době nedostatku slunečního svitu přepnuté přímo na distribuční síť.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1636
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 14, 2018 3:50 pm

střídač_N píše:
mypower.cz píše:......A jak by jste si to hledani predstavoval......


Filipe probůh já to nemyslím jako kritiku Jsem si vědom, že systém má nějaké možnosti a nějaké nemožnosti. Možná že jen neznám vhodnější možnosti vyhledávání.
Osobně, kdybych si dal tu práci, tak to jisto jistě i najdu, neb si to pamatuji dokonce i z kontextu, leč neznalý by musel projít několik sekcí a jelikož neví že to tam někde je, tak to nemá šanci ani najít, což je tak trošku pro dotazatele WIFI omluva.


Ja jsem v podstate nijak jinak nedal dohromady ty temata o prepinani siti, nez jak pise dracekvo vyse, coz je metoda, kterou taky docela casto pouzivam, tedy: http://bfy.tw/KrDY . A mam pocit ze Vatin prispevek bude nekde v "Obvod pro přepínání UPS na ČEZ".
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3371
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kybos » stř lis 14, 2018 4:07 pm

střídač_N píše:Něčemu věřit musíme, neb nic jiného ani nemáme.

Stykače jsou na tento pohyb cvičeny a jelikož se používají desítky let s úspěchem, tak i vycvičeny. Smiřme se s tím, že stykače s blokací nic v současnosti nenahradí a pokud se chceme pustit do vymýšlení kola, směle do toho.

Já věřím víc DC couplingu, jelikož "vycvičené" stykače v historických konstrukcích výrobních strojů již několik desítek let vyměňuji. Mají jistě své výhody ale mají také konečnou životnost na kterou je potřeba brát ohled zejména pokud spínají nějakou jalovinu. K něčemu jsou také dobré. Kdyby je konstruktéři nepoužívali, neměl bych co na práci. Oproti složité elektronice se celkem snadno opravují (výměnou).
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1636
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod rimi » stř lis 14, 2018 8:22 pm

Vatino prepinani je popsano primo v jejim "Ostrov 950Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata"
rimi
 
Příspěvky: 302
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 6

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod vata » stř lis 14, 2018 9:36 pm

Hledá se tu opravdu blbě, o tom žádná :) Pokud by se objektům (příspěvky, obrázky, schemata, grafy) dala dát nějaká metadata a umožnit hledat i podle nich, bylo by to pohodnější.
Schema jsem našla u sebe a zde je:
PřepínačSítí.png

Připomínám, že schema vzniklo na základě diskuzí a rad daleko poučenějších lidí než jsem já. Přepínač je realizovaný u mě 1:1 vůči schematu a bez jakékoliv poruchy vesele přepíná už hezký ten pátek.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1377
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 60

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod tomas » stř lis 14, 2018 10:54 pm

Nedávno jsem dělal rekonstrukci rozvodny v nemocnici kde měli dvě 22kV linky od ČEZ Distribuce a jednu 6kV linku od místního lokálního distributora a dále jako záložní generátor byla použita spalovací turbína 120kWe ze 70 let (stále funkční a spolehlivá se startem do 30s) na naftu prý z MiGu. A přepínaní mezi všemi zdroji měli na NN straně pouze s jističi 2000A s motorovými pohony bez mechanické blokace i s možným ručním pohonem. Ještě než jsme zprovoznili automatiku, tak jsme to několikrát ručně přepínali a byly to docela nervy. A ty starty turbíny byly taky úžasné až jsem z toho měl husí kůži a chtěl to domů :oops: Přitom to byl kužel cca 50cm dlouhý a cca 60cm v největším průměru. Kolega natočil video, musím ho poprosit o to a vystavím to někde na netu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 15, 2018 9:43 am

Spalovací komoru z migu používají na testy turbín ve velké Bíteši, v PBS turbo. Nevypadalo to jako extra složitá technologie...
moje řešení taky přepíná už nějakej pátek, a je to z 3f na 1f měnič a zpět:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=6&t=1352&p=37438&hilit=styka%C4%8D+se+z%C3%A1padkou#p37436 má to tu výhodu, že při stykačích se západkou stačí jenom impuls pro přepnutí, ne trvalej odběr. Ale kdybych to dělal znovu, koupím ten výše uváděnej čínskej motorovej přepínač a není co řešit.
Logika přepínání je jednoduchá - když jede měnič, přepne se na něj, a když nejede, přepne se na síť. Potom stačí přes wifi ovládat zapnutí měniče, nic víc.

To Kybos: stykač, co spíná každejch 5s po dobu 10 let je až tecnickej zázrak, že to vydrží. Ale v mým přepínači, kde ho drží aretační západka, takže ani nehřeje cívka, je předpokládaná životnost omezena životností plastů, z kterých je stykač a izolace drátů okolo, což může být srovnatelný s životností stavby...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod gupa » čtv lis 15, 2018 10:42 am

Napadají jako inspirace jaký stykač pro přepínače sítí kvůli četnosti sepnutí stakače pro svářecí stroje.
Kdysi jsem objednával pro známého stykač pro Fronius 4000 VarioSynergic, stroje jsou to docela vytěžované a kupodivu bylo nutné objednat českej bílej stykač. C50.11 42V http://www.epm.cz/produkty-c50-11-42v-5 ... etail-6375 .
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1623
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod rimi » čtv lis 15, 2018 11:24 am

Zajimavy prepinac (rychlost, spotreba v klidu 0) je i tu:
https://radin2015.en.made-in-china.com/ ... -ATS-.html
Maji ruzne typy, no doprava tohohle nejlevnejsiho stoji 100$ (cenz z cervna 2018), mozna kdyby nas bylo vic, ze by se postovne snizilo.
rimi
 
Příspěvky: 302
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 6

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod tranzistor » čtv lis 15, 2018 6:05 pm

Zdravím. Reagují na kritiku ohledně možného slepení kontaktu relé. Upravil jsem schéma a myslím si, že touto úpravou,
by nemělo dojít ke spojení fází sítě a měniče. S pozdravem.
Přílohy
Přepínač sítí- úprava.pdf
(597.82 KiB) 49 krát
tranzistor
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř lis 16, 2016 10:35 am
Reputation: 0

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kodl69 » pát lis 23, 2018 7:48 pm

Tohle pořád není dobrý, to blokování musí být na úrovni cívek stykačů a mechanicky. Asi si fakt kup ten přepínač od čínana, tou wifi ovládej zapínání měniče a je to hotový. to tovoje řešení je fakt na průser, a jestli nechápeš proč, tak ten průser brzo nastane. tady je celá stránka přepínačů https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... fer+Switch
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod tomas » ned lis 25, 2018 9:16 am

kodl69 píše:na ty 555 u stykačů hned zapomeň. Musí být: 1.) elektrické blokování, tj cívka stykače 2 přes "klidový" (NC) kontakt stykače1 a naopak, cívka stykače 1 přes kontakt stykače 2.
2.) mechanické blokování, které znemožní i ruční spojení obou stykačů zároveň.
A nebo si kup zrovnapřepínač sítí na aliexpresu, a nemusíš nic vymejšlet. Dál jsem to nějak moc nezkoumal


Ten z aliexpress vypadá že je to nějaká nástavba na dva klasické jističe které to ovládá jedním motorem. Problém ale může nastat pokud se ta jedna ovládací páčka jističe ulomí v zapnuté poloze. Nevím jestli tam mají i toto podchycené a ovládají i mechanickou spoušť podobně jako to dělají vyrážecí cívky.
Je jistější když je to na jedné hřídeli jako u vačkového přepínače:
https://www.aliexpress.com/item/Free-Sh ... 011ce0849a
Výhoda je i ta, že to má uchycení na DIN lištu a mělo by to vést do klasického modulového rozvaděče.

Potom jsem našel v katalogu ISKRA ještě dvojité 8P modulární bistabilní stykače s kontakty 4PST-NO + 4PST-NC
https://www.tme.eu/cz/Document/cfd3ed82 ... ays-EN.pdf
BI820-44, BI825-44, BI832-44, BI820-4C, BI825-4C, BI832-4C,
se kterými by možná také šel udělat rychlý přepínač sítí bez 0 polohy.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kodl69 » pon lis 26, 2018 4:13 pm

stykače, ne zrovna tyto, mě vypekly, nečekaně mají jednu chvíli sepnutý všechny kontakty, NO i NC... Takže šel měnič od boileru, hlavní jistič i pojistky před barákem... A to byl ještě ten lepší scénář, když to přepnutí neklapne.
Jinak bistabilní stykače se hodí, škoda, že mají skladem jenom jeden typ na 24V DC...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod tomas » pon lis 26, 2018 7:28 pm

Taky už jsem se s tím setkal že byly chvíli propojené všechny kontakty u nějakého Siemens stykače, nebo to tahalo oblouky. A při přepínání to vyhazovalo chrániče.
Tak jsem objednal nakonec tento 4P, 100A:
https://www.aliexpress.com/item/CXS2P-1 ... 41f6hdZsfh
Měl by se vlézt do klasického modulárního rozvaděče. Za tu cenu tu nejde kupit ani přepínač na ruční pohon. A toto je automat s přepnutím do 50ms. Tak uvidím co to bude až přijde.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kodl69 » pon lis 26, 2018 11:02 pm

Za srovnatelný prachy: https://www.elima.cz/obchod/sft440-skup ... 28917.html
a někde jsem ho před pár lety kupoval i výrazně levnější.
U toho číňana by mě zajímalo, co má přednost, tj když bude napětí i na ovládacím vstupu od sítě i od měniče, kam se to vlastně přepne. Mám dojem, že pro naše potřeby se to vlastně bude muset zapojit "naopak" tj měnič zálohovaný DS...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod tomas » úte lis 27, 2018 7:37 am

Jo o tom Hageru vím, mají i jiné:
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... #msg313800
Ale je bez motoru a s motorem by byl asi stejně pomalejší. Otázka je jestli by tam vůbec šel použít motorový pohon když to má 3 polohy a na tu prostřední ty motorové pohony nejsou asi stavěné. S motorovým pohonem by to asi jen přepínalo mezi I a II na 0 by se nezastavilo.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1711
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kodl69 » úte lis 27, 2018 10:58 am

Hager mám, a jde ta páčka tak ztuha, že si nedokážu představit, jak by to šlo mechanizovat. Mám ho jako druhej přepínač na vývody pro klimatizace, kde si můžu vybrat, jestli to bude přepínaný podle měniče, tj stykačema pokud je zapnutel měnič, a nebo natvrdo na DS, což používám jaro/podzim, kdy už toho z panelů moc nejde a je potřeba trochu přitopit.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3029
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 213

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'