Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát zář 20, 2019 9:08 pm


Přepínač sítí wifi

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Další

Přepínač sítí wifi

Příspěvekod tranzistor » pon lis 12, 2018 8:06 pm

Zdravím příznivce fotovoltaiky. Zasílám příspěvek pro přepínaní sítě: solár-ČEZ. Protože, mé olověné baterie nemají dostatečnou kapacitu pro období podzimu zhotovil jsem přepínač s nímž přepínám hospodářskou budovu, kde je mražák.
Přepínač jde ovládat podle počasí pomoci wifi přes aplikaci Ewelink. Případný výpadek napětí je signalizován bzučákem,
který je napájen ze staré baterie z mobilu při výpadku napětí. Doba přepnutí je asi 1sekunka a je ji možno zkrátit změnou
odporu. Výhoda zařízení je možnost přepnutí dálkově podle počasí. Schéma zasílám na 2× z důvodu množství dat.
S pozdravem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
tranzistor
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř lis 16, 2016 10:35 am

Přepínač sítí wifi

Příspěvekod tranzistor » pon lis 12, 2018 8:08 pm

Schéma silové části.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
tranzistor
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř lis 16, 2016 10:35 am

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kodl69 » pon lis 12, 2018 8:13 pm

na ty 555 u stykačů hned zapomeň. Musí být: 1.) elektrické blokování, tj cívka stykače 2 přes "klidový" (NC) kontakt stykače1 a naopak, cívka stykače 1 přes kontakt stykače 2.
2.) mechanické blokování, které znemožní i ruční spojení obou stykačů zároveň.
A nebo si kup zrovnapřepínač sítí na aliexpresu, a nemusíš nic vymejšlet. Dál jsem to nějak moc nezkoumal
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod dumi » pon lis 12, 2018 8:15 pm

Jak je ooreseny to ze se nesepnou oba stykace naraz?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 879
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod Matess » pon lis 12, 2018 10:26 pm

tato reseni jsou problem... staci aby stykac zakmital a je to v haji. Silne nedoporucuji.
Matess
 
Příspěvky: 607
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod dracekvo » úte lis 13, 2018 10:09 am

Ta tepelná pojistka motoru mrazáku a samotný motor z toho budou mít určitě velkou radost.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod kodl69 » úte lis 13, 2018 11:40 am

Od toho tam jsou. Ostatně pravděpodobnost, že se přepnutí zrovna trefí do běhu motoru je menší než 50%, aspoň u normálně fungujícího chlazení. U mě je fakt, že v létě je jedno přepnutí za sezónu a v zimě tak dvě...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod dracekvo » úte lis 13, 2018 11:47 am

Jo, od toho tam jsou, ale je to dělané pro ochranu pokud vypadne elektrika. A to se děje párkrát za rok, né aby to cvakalo každou chvilku. Ta ochrana se prostě potom vyhřeje a nefunguje tak jak má. Navíc u své lednice sem zjistil, že ochrana cvakne dvakrát, než se kompresor znovu rozběhne.
Pokud píše, že má baterky malé, tak k přepínání klidně může docházet každej den při podzimku.
No dělejte jak uznáte za vhodné. Já nebudu kupovat novou lednici o několik let dřív ;-)
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod tranzistor » úte lis 13, 2018 5:15 pm

Zdravím příznivce fotovoltaiky. Reagují na kritiku mého zapojení wifi přepínače sítí a chci dát vysvětlení k funkci zařízení. Omlouvám se za chybu ve vynechání Gretzová usměrňovacího můstku za sekundárním vinutím trafa. Přepínač se skládá ze dvou stejných časovacích obvodů. Tyto obvody se ovládá přivedením a zrušením napájecího napětí. Po zapnutí zařízení dojde k přednostímu časování čas.1 a sepne (relé 3). Časovač 2 je bez napětí. Po povelu z wifi přepínače (Sonoff Basic) dojde k zapnutí relé(R1) a vypnutí napájení časovače 1 (relé 3 odpadne) a přivedení napájení na časovač 2, po časování sepne (relé 4). Proti náhodnému sepnutí obou časovačů slouží (relé 2), které při zapnutí časovače 2 přeruší napájení časovače 1. Při použití relé na 12V nebude potřeba zařazovat stabilizátory napětí 7812. Při použitých součástkách je doba přepnutí okolo 1sek. Signalizace ztráty napětí na výstupu (230V) je signalizována bzučákem a červenou led diodou. V obvodu se nachází taktéž přepínač ČEZ-automat, kterým je možno zařadit ručně pouze napájení ze sítě ČEZ. Předpokládá se zátěž do 2000W a je zhotoveno s relé, nebylo zkoušeno se stykačema. Zařízení, bylo odzkoušeno i na indukční zátěž a nedochází k žádným zákmitům je provozováno zhruba 2 měsíce a je ho možno postavit z tzv. šuplíkových zásob. Přikládám opravené schéma zapojení. S pozdravem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
tranzistor
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř lis 16, 2016 10:35 am

Re: Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod kodl69 » úte lis 13, 2018 9:11 pm

Ano, ale takhle to nemá být, podle normy je nutné MECHANICKÉ BLOKOVÁNÍ stykačů, co je na tom za nejasnost? to blokování se k průmyslovým stykačům prodává, a ten inzerovanej přepínač na aliexpresu tu podmínku taky splňuje, stejně jako mechanickej přepínač 1-0-2. To zapojení bude fungovat do chvíle, než se slepí kontakt v některým stykači, pak jsou ty efekty na hranici pyrotechniky (osobní zkušenost s "přepínacím" kontaktem instalačního stykače, co byly chvilku sepnutý ty kontakty oba...)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod střídač_N » stř lis 14, 2018 2:53 am

Je vcelku zajímavé, jak je stále přicházeno s revoluční myšlenkou přepínání sítí. Stále ta revoluce musí začínat od začátku a se stejnými chybami. Jako by ten vývoj musel začínat stále od ničeho.

Přepínání sítí jsme zde řešili již před mnoha léty, dokonce došli i k funkčnímu řešení (Vata) a pořád to musí začínat od začátku. Lidé bděte, lidé čtěte!
střídač_N
 
Příspěvky: 601
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 14, 2018 9:19 am

střídač_N píše:Je vcelku zajímavé, jak je stále přicházeno s revoluční myšlenkou přepínání sítí. Stále ta revoluce musí začínat od začátku a se stejnými chybami. Jako by ten vývoj musel začínat stále od ničeho.

Přepínání sítí jsme zde řešili již před mnoha léty, dokonce došli i k funkčnímu řešení (Vata) a pořád to musí začínat od začátku. Lidé bděte, lidé čtěte!


Stacil by treba i link stridaci, coz by pro zakladatele tematu mohlo byt uzitecnejsi nez vyzva k cteni celeho fora :)) . Ja se priznam ze to ted taky nemuzu najit a na prepinani siti by bylo vhodne uz vytvorit mozna i vlastni kategorii na foru a dat ty temata tak aby byly pohromade... hm. Vim o nekolika podobnych tematech, ale ten vyse zminovany je nekde zasity ... Jestli nekdo ma po ruce link, sem s nim.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3689
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod Jozef51 » stř lis 14, 2018 10:12 am

admine, ja mam podobny problem s hladanim... a niekde som si to odkladal. Nasiel som iba cinske riesenie prepinaca sieti (bolo hodnotene vcelku kladne) a diskuziu okolo neho. V uvedenej diskuzii sa da asi najst viac.
viewtopic.php?f=19&t=311&start=420#p63239
a novsie funkcne odkazy na obchod (jednofazove prepinace sieti)
https://www.aliexpress.com/item/2P-63A- ... 4c4dtOaYXB
https://www.aliexpress.com/item/2P-63A- ... bf88a8742a
https://www.aliexpress.com/item/2P-63A- ... bf88a8742a
Jozef51
 
Příspěvky: 240
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 14, 2018 12:27 pm

Témata o přepínání DS/FVE: viewforum.php?f=117 :))
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3689
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod střídač_N » stř lis 14, 2018 2:15 pm

mypower.cz píše:Stacil by treba i link ......


Jistěže stačil, leč, a to je ten problém, v tomto sytému něco hledat je za trest. Tudíž jsem nechtěl potrestat sám sebe a seslal jsem trest na někoho kdo si to zaslouží. Pokud se objeví Vata, jistě se ráda pochlubí svým linkem.

V konečném důsledku je možné přejít můj stesk významným mlčením.
střídač_N
 
Příspěvky: 601
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod střídač_N » stř lis 14, 2018 2:18 pm

Jozef51 píše:...... funkcne odkazy na obchod (jednofazove prepinace sieti)........


Má to prodlevu!!!! Nemá mechanické blokování. Ztráta nadějí.

Komu uvedené nectnosti nevadí, dobrá volba. I když přece jen dočasně.
střídač_N
 
Příspěvky: 601
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod Jozef51 » stř lis 14, 2018 3:02 pm

Střídači, ono ten moj prispevok bol iba na navodenie ku vacsej diskuzii o danej teme. A aktualizacia neplatnych odkazov. Osobne budem tento problem asi riesit inak - s prodlevou 0s a bez rele-stykacov. Nabijackou 54.5V/1.2-1.8kW v case NT.
Ja tym rele a stykacom ci uz s blokaciou alebo bez blokacie neverim. I ked vata to vyriesila asi celkom dobre a funguje jej to roky.
Nuz a cinana tam mozno dam ako poslednu zalohu stavu ktory by sa nemal vyskytnut nikdy. Aby som nemusel manzelke telefonom cez pol zemegule vysvetlovat kde je vpravo dole:) Tu prodleva 4-5s je celkom prijatelna.
Jozef51
 
Příspěvky: 240
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am

Re: Přepínač sítí wifi - oprava

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 14, 2018 3:13 pm

střídač_N píše:Jistěže stačil, leč, a to je ten problém, v tomto sytému něco hledat je za trest. Tudíž jsem nechtěl potrestat sám sebe a seslal jsem trest na někoho kdo si to zaslouží.


A jak by jste si to hledani predstavoval aby to pro vas nebylo za trest?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3689
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod dracekvo » stř lis 14, 2018 3:27 pm

Já si vždy našel co sem potřeboval přes google. Místní vyhledávání moc nepoužívám.

https://www.google.cz/search?safe=off&e ... oK0yWIWURg

případně

https://www.google.cz/search?safe=off&e ... ORcv7drVmc

Jen nevím proč, ale zkracovač goo.gl mi ty odkazy nechce vzít :-/
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Přepínač sítí wifi

Příspěvekod střídač_N » stř lis 14, 2018 3:28 pm

Jozef51 píše:.....Ja tym rele a stykacom ci uz s blokaciou alebo bez blokacie neverim........


Něčemu věřit musíme, neb nic jiného ani nemáme.

Relé je vždy problém, anžto má slabý "zpětný" chod a malou mezeru kontaktů. Stykače jsou na tento pohyb cvičeny a jelikož se používají desítky let s úspěchem, tak i vycvičeny. Smiřme se s tím, že stykače s blokací nic v současnosti nenahradí a pokud se chceme pustit do vymýšlení kola, směle do toho.
střídač_N
 
Příspěvky: 601
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Další

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'