Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned bře 29, 2020 12:57 am


Axpert VM III

Měniče Axpert
Další

Axpert VM III

Příspěvekod vk_1 » čtv lis 01, 2018 10:23 pm

Nikde jsem to tu nenašel, tak zakládám téma.
Letošní novinka od Voltronic Power: http://www.voltronicpower.com/oCart2/in ... uct_id=196

Zatím ho nikde nevidím v maloobchodě, ale pod svojí značkou ho prodává MPPSolar:
https://www.mppsolar.com/v3/pip-gk-series/
Link na Aliexpress:
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 3604NJYoI3

Jestli se dívám správně, tak neumí paralelní provoz. Nikde jsem ani nenašel spotřebu naprázdno.

Kdybyste někdo měli osobní zkušenost s tímhle novým Axpertem, dejte vědět. Díky
vk_1
 
Příspěvky: 143
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 01, 2018 10:42 pm

taky by mě to zajímalo, hlavně nějakej popis komunikace s BMS, kde předpoládám možnost omezení nabíjecího proudu podle BMs a přepnutí na síť podle údaje z BMS, ale předpokládám. O něco podobnýho se zajímá soused, 5kW verze je pro něj na hranici.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4363
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod marko250 » pát lis 02, 2018 7:53 am

Ty parametry snad píše sekretářka,dají vedle sebe u jmenovitého výkonu 5000VA/5000W a ostatní tu kolonku už rači marketingově přepíší jen na W. A realita bude sotva 4000W.Jinak inovace moderním směrem,komunikace BT,kabel,napojení na BMS(ale jakou),vysokonapěťové FV pole.Paraelní spojení určitě příjde ,jako u předchozích modelů,i tak se dají koupit dva do domu a provozovat zvlášť,jen rozdělit okruhy rozumně,ať se to nepotká na jednom měniči.Drsná je pošta z Německa na Ali- 98doláčů.
Mimochodem k tomu výkonu měniče,co kdyby se teda koupil tento jeden a k němu 2x GridFree měnič s limiterem SUN-2000G s tím,že by je spínalo nějaké měření odběru na Axpertovi.Jaké to má náběhy,popřípadě kdyby jely klasicky zaplé,jakou mají ty gridfree vlastní spotřebu bez práce?Pokud by 4kWp FV pole stačilo ,tak by se vyřešil i souběh tří spotřebičů v domě s rezervou.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2025
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Axpert VM III

Příspěvekod rva » pát lis 02, 2018 9:44 am

Některé věci mohou být užitečné.
1. Timer - vypadá to, že je možné nastavit, aby se automaticky v určitou dobu přepínal na síť a třeba dobíjel baterie (u nás asi v době nízkého tarifu). Toto jsem u MPPTSolar požadoval před lety, kdy to nešlo, protože měnič neměl hodiny.
2. Pro někoho třeba provoz bez baterií. Z návodu nechápu, jak to má fungovat,
a/jestli jede měnič on grid (a tedy s nebezpečím přetoků),
b/ nebo běží na energii z panelů a případnou chybějící dodá nabíječ z DS (tedy bez přetoků)
c/ nebo se při nedostatku energie z panelů přepne na DS
Jinak preferuji nižší napětí stringů, protože mně po panelech různě běhají stíny a dávám kratší stringy paralelně.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1663
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Axpert VM III

Příspěvekod dracekvo » pát lis 02, 2018 2:19 pm

Mě se taky vysokonapěťové pole v domácích podmínkách nelíbí. Taky mi občas po panelu přeběhne stín a hlavně je pak problém v postupném rozšiřování. Člověk buď musí hodit na střechu 15 panelů, nebo nic. Nehledě na to, že ani teď těch 15 panelů nemám.
Ale chápu že zase přímá spotřeba z panelů bude efektivnější. Což asi ostrovníky moc netrápí. Ty by spíš ocenili optimalizaci volnoběžné spotřeby.
A úplně nejvíc bych ocenil možnost zap/vyp měniče přes relé.

A komunikace s balancérem podle mě taky netřeba. Stačilo by opět další relé, kterým bych omezil nabíjecí proud podle nastavené hodnoty. Bylo by to mnohem univerzálnější.

Tj. dva beznapěťové kontakty by vyřešili celkem zajímavé problémy. Prvním bych si zapínal a vypínal měnič a druhým omezoval nabíjecí proud třeba na 1A.
Co tak sepsat dopis našich požadavků a odeslat ho výrobci jménem mypower komunity?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1777
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod kodl69 » pát lis 02, 2018 7:56 pm

Nevím, kde bereš 15 panelů. píšou MPPT 120 až 450V, což jsou podle minimumálně 4 panely, aby to začlo fungovat, a maximum 10 (11?) aby to mělo v zimě nějakou rezeru na VOC. Naopak já musím přidávat po 3 kusech, a další 3 ks na střechu už nedám, ale jeden by se vešel. Samozřejmě 300V DC vyžaduje trochu elektrikářskej přístup, a ne bastlení, jak jsem někde viděl na fotce měděný neizolovaný vodiče na trámech... Soused bude v průběhu zimy asi jeden kupovat, a na jaře by se to mělo zprovoznit, tak uvidíme...

S tím dopisem je to zajímavá myšlenka, ale když u něj nebude objednávka aspoň na 50ks, tak to asi nikdo nebude ani číst.
Komunikace s BMS je "optional" ale kdyby měli aspoň nějakej nástřel, bylo by to jednodušší.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4363
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod dracekvo » pát lis 02, 2018 8:40 pm

Aha, to minimum jsem nějak přehlédl. Nějak sem bral, že minimum bude aspoň 300V a s výpočtem panelů sem trošku ulít :D

No dopis se zkusit může. Napsat něco jako že jsme komunita solárníků, kde někteří o axpertech uvažují a chybí jim tam nějaká fičura, kterou nenabízí ani konkurence a když by vyslišeli přání zákazníků, tak jich jistě budou mít víc, protože budou mít konkurenční výhodu.
Ty 2-3 programovatelné vstupy by byla HW úprava a jistě by stála nějaké peníze na vývoji. Ale bylo by to velice univerzální rozhraní bez nutnosti nějak složitě komunikovat s BMS. Některé chytřejší bms umí spínat relé. Dokonce to myslím umí i oblíbený cellog.
Nebo alespoň udělat SW úpravu, kde by šlo na nějakých adresách ovládat jednotlivé komponenty. tj. mppt zap/vyp, bypass relé zap/vyp, invertor zap/vyp, omezení nabíjecího proudu na nastavenou hodnotu zap/vyp.
Takže komunikaci s bms by jste si zařídili nějak externě (třeba arduino/raspberry pi/PLC) a pak jen pomocí už existující komunikace celkem konfortně ovládali jednotlivé axperty.
Dokonce by se tam i vyřešil požadavek zapnutí paraelního axperta v určitém čase, nebo podle aktuální zátěže na prvním hlavním axpertu. Jak nad tím člověk bude mít kontrolu, fantazii se meze nekladou.
A nejspíš by tahle fičura šla nahrát i do starších verzí axpertu.

Za zkoušku člověk nic nedá. Já každopádně nevládnu Aj tak bravůrně, abych dokázal napsat dopis oficiálním stylem, že by se s ním nějakej vyšší management namáhal číst.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1777
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod nextclick » stř bře 18, 2020 8:47 pm

Oživím toto vlákno s dotazem.
Bylo mi řečeno, že tento měnič umí zajistit jistotu, že do DS neodteče ani joule a zároveň umí docucávat z DS chybějící energii. Je to tak?

Dál bych se chtěl zeptat jak je to se zajištěním souběhu fází. Je u tohoto měniče jistota, že se fáze neposune a že tedy když připojím jednu fázi elektromotoru z toho měniče a ty ostatní napřímo z DS tak to pojede bez problémů? Chápu že to je netypický požadavek, ale zajimá mne jestli by to šlo.

Od jakého výkonu už jede ventilátor trvale?
Jakou má tento měnič vlastní spotřebu? Píší že menší než 55W a to mi přijde celkem dost.

Díky moc za rady
nextclick
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod kodl69 » stř bře 18, 2020 9:08 pm

to dobrodužství s motorem napájeným jednou fází z měniče bych si netroufl absolvovat, už třeba kvůli tomu, že měnič v ostrovním režimu není se sítí synchronizován...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4363
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod nextclick » stř bře 18, 2020 9:11 pm

No právě že u tohoto typu je toto zřejmě zajišteno. Cituji: "frekvence a fáze měniče je i při napájení z baterie stále shodná s frekvencí a fází AC vstupu, což zajišťuje plynulý chod spotřebičů při přepnutí"

zdroj: https://www.ostrovni-elektrarny.cz/inde ... -5000w-pf1
nextclick
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod diablo007 » stř bře 18, 2020 9:20 pm

V režimu kdy pricucava z ds umi udělat pretok tak jako všechny tyto měniče co jsou v paralelu z ds
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert VM III

Příspěvekod nextclick » stř bře 18, 2020 9:35 pm

Když se podívám na tento obrázek:
Clipboard01.jpg



tam mi přijde, že to v paralelu k DS není. A má to AC vstup z DS a AC výstup do zátěže.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
nextclick
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod kodl69 » stř bře 18, 2020 9:41 pm

pokud vím, tak king a pravděpodobně i VM III mají DC meziobvod, nebo rychlý přepnutí, takže tím je to jasně daný, že se nic nedostane zpátky.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4363
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod kodl69 » stř bře 18, 2020 9:46 pm

Pořád ale nevím, proč 3f motor nemůže být mimo měniče. Nechce se mi to moc vypisovat, ale vím minimálně o dvou variantách možnýho průseru, tak jenom zkratkovitě: 1.) zapnutí motoru při vypnutém měniči. Zničení motoru chodem na 2f, zničení měniče připojením AC jiné fáze na výstup.
2.) zapnutí 3f motoru při chodu měniče v ostovním režimu - např při výpadku DS -- přes motor se dostává napětí do ostatních fází v rozvodu, kde může být zapojena třeba celá vesnice. Přetížení měnič, poškození motoru.
a pak jsou ještě jistě další varianty, ale proč to řešit, když je to blbost od začátku.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4363
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod josse » stř bře 18, 2020 10:06 pm

A hlavně to celý riskovat za cenu jedné a půl tisícovky za VFD... Úplně stejně tyhle typy dotazů nechápu
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod diablo007 » stř bře 18, 2020 10:20 pm

VM III je kombinovaný nepisou nic o pricucavani takže to spíš bude jedu na ds nebo měnič
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 2506
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Axpert VM III

Příspěvekod nextclick » stř bře 18, 2020 11:19 pm

josse píše:A hlavně to celý riskovat za cenu jedné a půl tisícovky za VFD... Úplně stejně tyhle typy dotazů nechápu

Pokud se není možné zeptat, aniž by se člověk nevystavil nějakému posměchu, tak to se to fórum může rovnou uzavřít pro veřejnost, aby se nelezli lidi co se ptají na podobné hypotetické situace. A povolenka ke vstupu se bude vydávat jen certifikovanému odborníkovi co všechno ví a ptát se nemusí a když se potká s někým jiným, tak jen moudře pokývají hlavami, že jako všechno ví a nemusí si nic říkat.

diablo007 píše:VM III je kombinovaný nepisou nic o pricucavani takže to spíš bude jedu na ds nebo měnič

prodejce mi tvrdí, že tento typ už přicucávat umí. Proto se na to ptám zda to je pravda. Protože prodejce je prodejce. Snad že ale bez připojeného akumulátoru. Je tedy otázkou zda v tom režimu není přepnut do ongrid režimu s limiterem a tedy přetoky hrozí i u tohoto měniče.
nextclick
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř srp 21, 2019 8:10 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod kodl69 » stř bře 18, 2020 11:55 pm

určitě ne, akspert prostě není ongrid, aspoň žádnej, z kterýho mám doma desky. A hned se nevztekej. Je v tom trochu bordel, nový modely by měly být trochu jinak označený, aby se vědělo, že umí jet i bez baterky, což podle popisu umí akspert king, ale zatím jsem ho nikde v akci neviděl. Prodejce může tvrdit co che, spíš bych pátral zde: https://voltronicpower.com/en-US/Produc ... -3KVA-5KVA
kde píšou, že bez baterky jede. Mělo by to fungovat s DC meziobvodem, jako ostatní aksperty, ne jako ongrid střídač, to snad ani neumí vyrobit :)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4363
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod josse » čtv bře 19, 2020 6:29 am

nextclick píše:Pokud se není možné zeptat, aniž by se člověk nevystavil nějakému posměchu, tak to se to fórum může rovnou uzavřít pro veřejnost, aby se nelezli lidi co se ptají na podobné hypotetické situace. A povolenka ke vstupu se bude vydávat jen certifikovanému odborníkovi co všechno ví a ptát se nemusí a když se potká s někým jiným, tak jen moudře pokývají hlavami, že jako všechno ví a nemusí si nic říkat.

Netřeba, stačí nebýt líný a číst, těchto vysvětlení je tu všude dost. Znovu to vysvětlovat nebudu a dohledávat taky ne. Na detailní vysvětlení jsou stejně potřeba hluboké znalosti, to se přes fórum předat tak jako tak nedá. Pokud to nechcete jinak, je třeba se smířit s tím, že to je blbost.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 633
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert VM III

Příspěvekod macherko » čtv bře 19, 2020 7:05 am

/to diablo 007/ Pozor ja mam VMIII PIP P5048GK a v režime SUB pricucava zosiete ale až cca od 500Wp na PV
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Axpert VMIII 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly + MPP Solar PIP5048GK 450V MPPT + AGM 48V/120Ah
Uživatelský avatar
macherko
 
Příspěvky: 56
Registrován: ned pro 09, 2018 5:50 pm

Další

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'