Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv dub 18, 2019 9:58 pm


Axpert komunikacni protokol

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
PředchozíDalší

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod youda » sob lis 24, 2018 7:00 pm

Dumi,

mám takové tušení, že Axpert vyžaduje, abys měl určité odstupy mezi jednotlivými napětími.
Nemůžeš tedy jen tak zvednout Battery Cut Off Voltage, pokud by se cílová hodnota dostala příliš blízko "Back To Battery Voltage". Obdobně to může souviset s nastavením nabíjecích napětí - nemůžeš mít cut off příliš blízko absorbu či floatu.

Nejprve tedy zkus ty hodnoty změnit pomocí standardního softwaru (ViewPower), protože pokud by se jednalo o výše uvedený problém, tak by to nešlo ani tam.

Jo, taky jeden z příkazů které se odesílají do Axperta má zadokumentovanou chybu ve výpočtu CRC. Pro všechny ostatní commandy se CRC počítá normálně, ale pro jeden příkaz (už nevím který) se CRC počítá jinak. Je to ale známý bug a výrobce ho asi ani neplánuje opravit, jelikož do ViewPower zakomponoval workaround.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 244

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » sob lis 24, 2018 7:07 pm

Zrovna ten battery cutoff nejde nastavit ani pres WatchPower. pres displej na axeprtu to jde, a normalne to funguje. ale v protoklu to vraci porad 21.0.

Stejne tak muzu nastavit typ baterie na USer, ale uz nejdou (pres watchpower) menit hodnoty Absorbce, a flotu (v menu na axpertu je ani nemam).

Proto shanim od lidi jakou verzi FW maji, ale nikde sem nenasel novejsi nez mam. Vsude je jen pro axpert MKS 5000 48, nevim jestli je nebo neni stejny.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » sob lis 24, 2018 8:03 pm

Ve Watchpower jde nastavit i bulk i float i cut-off.
Zajimavej problem.
IMG_20181124_200100.jpg
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 859
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » sob lis 24, 2018 10:18 pm

jo jdou, ale pri pokusu nastavit bulk a float mi to vrati error, nemam tyhle dve volby ani v menu. a pri pokusu nastavit cut-off to napise OK, ale v menu se hodnota nezmeni.

POdezrivam nakej vadnej FW.

Jestli mas axpert, muzes mi poslat verzi FW kterou mas?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » sob lis 24, 2018 10:49 pm

Mam 3 Axperty(resp.MppSolar) zitra poslu, klidne z tech 2 instalovanych ;-)
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 859
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 25, 2018 11:17 am

Oba mam verzi 75.20/SCC1 1.01/SCC2 1.01.
Zkoušel jsi tovární nastavení????
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 859
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » ned lis 25, 2018 12:08 pm

Co to je presne za axperta? Takovyhle verze vubec nemam.

Neni to tak 5K verze? ty maji i na ostrovnich elekrarnach uplne jiny cislovani nez slabsi...
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod NOPARasito » ned lis 25, 2018 11:05 pm

Mppsolar PIP4048MST origo Taiwan without CZ seller
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 859
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 32

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod youda » stř pro 12, 2018 5:33 pm

Ahoj chlapi,

včera mi dorazil balíček s novým Foxtrotem, sériovými porty a CAN. Původně jsem si chtěl dát celou krabici pod stromeček, ale jako obvykle jsem to nevydržel a hned to rozbalil :D
Už se těším, až budu mít přes vánoce čas a zkusím to naroubovat na ty moje Infinisolary.
teco.JPG


Tímto zároveň děkuji FCC za zprostředkování nákupu za výborné ceny. Díky!

PS: V následujících týdnech všichni očekávejte moje hořekování a žebrání o rady jak to nejlépe rozchodit :lol:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 244

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » stř pro 12, 2018 6:15 pm

Gratuluji. Uz mam.jakstakz rozchozenej ten protokol i na.ovladani.

Kdyby si ho chtel zkusit udelam.ti knihovnu. :-)
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod FCC » stř pro 12, 2018 7:46 pm

Pokud by byl zájem o vyvoj obecne knihovny na řízení měničů bylo by to fajn. Tecomat nic pořádného nemá . Podle mě je jedno jestli je měnič Axpert, Victron,Studer... Logika a základní hodnoty jsou pořád stejné. K tomu by byly komunikační knihovny pro jednotlivé měniče. Mohla by to být slušná platforma .

P.
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8048; Conext Battery monitor; Conext Combox; Olovo 48V VRLA 200 Ah
FCC
 
Příspěvky: 84
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm
Reputation: 7

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod youda » stř úno 13, 2019 9:52 pm

Dnes už jsem si konečně udělal čas na to, abych zapnul ten můj Foxtrot CP-1015 a připojil jej pres Ethernet k Mosaicu. Musím ovšem říct, že přístroj je to to pekelný. A to programovací prostředí...no to je zcela samostaný vesmír, oddělený od toho našeho.
Jenom na změnu textu na displeji a na přihlášení do webového rozhraní jsem potřeboval 3 hodiny času :shock:
Když si představím, že teď bych potřeboval vyčítat sériovou komunikaci ze dvou měničů, hodnoty posílat na displej a logovat je nějakým způsobem přes TCP do Fibara, tak propadám pocitu beznaděje.
Toto já nemůžu nikdy zvládnout :cry:
Pomoooooc!
CP1015.JPG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 244

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dracekvo » čtv úno 14, 2019 5:26 am

S tím ti nepomůžu. Já umím jen siemens.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1455
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 94

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod xmasin » čtv úno 14, 2019 9:46 am

Programování v Mosaicu je důvod, proč neřídím dům a budoucí FVE Tecomatem, ale Loxonem, sice má trochu méně možností, na druhou stranu jsem ho dokázal naprogramovat vcelku bez problémů. Napadá mě, není ten komunikační protokol Modbus? Potom by to nemuselo být příliš složité.
xmasin
 
Příspěvky: 996
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 26

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » čtv úno 14, 2019 10:22 am

Kdyz tak se ptej. Rad poradim. Vypada to slozite, ale neni.

Jen je to jinej styl programovani nez pro PC.

Posilam screenshot sveho jeate nedokoncenwho rozhrani
Screenshot_20190214-102140.jpeg
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod youda » čtv úno 14, 2019 1:43 pm

Diky, rady budu urcite potrebovat.
Pls mel bys kousek kodu kterym parsujea odpovedi od Axperta? Delas to pres CharArray, nebo hledanim substringu?
InfinySolar ma sice jine prikazy i odpovedi ale to bych si upravil ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 244

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » čtv úno 14, 2019 2:13 pm

Az budu u PC posli ti celou knihovku kde mam.hotovej FB na.komunikaci :-)

One teda nwni kompletni ale zaklad tam.je
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod youda » pon úno 18, 2019 11:29 pm

Vážení kolegové, posílám krátký update:

Přes víkend mne skolila choroba, nicméně přesto se mi z posledních sil povedlo něco málo napatlat do Mosaicu a připojit Foxtrot mezi oba moje InfiniSolary a Fibaro. Ještě to musím hodně učesat, nicméně zatím to vypadá, že to chodí, tak tomu nechám pár dní na zahoření.
Do vlákna mojí laboratoře potom dám nějaké zápisky z boje :)

Tímto bych hlavně chtěl poděkovat všem, kteří jste mi byli nápomocni s nasazením Tecomat Foxtrot, ať už zajištěním dumpingových cen, nebo poskytnutím drahocenných rad do začátku.

Díky chlapi!
Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1281
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 244

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod xmasin » úte bře 26, 2019 1:21 pm

Povedlo se mně zprovoznit vyčítání dat z Axperta KS do Loxonu, ale marně v popisu protokolu hledám příkaz na vyčítání napětí a proudu z panelů. Jaký příkaz na tohle používáte? Základní informace vyčítám pomocí příkazu QPIGS.
xmasin
 
Příspěvky: 996
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 26

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvekod dumi » úte bře 26, 2019 1:41 pm

Ahoj, ja mam MKS a tam je to v QPIGS
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 21
 
  • 0


PředchozíDalší

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'