Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon bře 25, 2019 2:10 am


Dumiho ostruvek

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod volente » čtv led 31, 2019 9:31 pm

viewtopic.php?f=47&t=4078
viewtopic.php?f=65&t=3205
Používám já a dost dobrý. Profi výrobek za zlomek ceny nového.
Jen nevím jestli ještě něco bude.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1273
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 156

Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pát úno 01, 2019 7:24 am

24V problem neni, ty mam.

Nabijim to cele paralelne kvuli vyrovnani. Takze 3,6V a ten nemam. A kupovat ho kvuli jedny akci je zbytecny, holt si pockam :-)

Ale.diky za tip.

Mimochodem, nezkousejte na to pouzivat AT/ATX zdroje od PC. Chtel sem.to pripojit na 5V vetev, ze napeti klesne a da to nalej slusnej proud. Dalo, treba 10A ale.po dvou minutach bylo po zdroji. Odesli 3 :-) budiz jim kremikovy nebe lehky...
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » ned úno 03, 2019 8:14 pm

Vcera vecer jsem pripojil baterii do systemu. Narazil.jsem na prvni chybu v navrhu. Na propojeni jednotlivych casti jsem pouzil plisky, ktere byly puvodne na baterii. Zda se ze maj velkej odpor. I pri proudu kolem 5A je na nich velkej ubytek.

zbytek paclu udelam jinak, uz mam i vizi, tak snad to bude lepsi.
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pon úno 04, 2019 11:26 am

Dneska docela dobre svitilo, provadel jsem tedy nejaka mereni.

Prvni vec na kterou jsem narazil je, ze muj axpert ma bud rezim baterie Flood, kdy float je 26.8 (3.35V/clanek) a absorbce 29.2 (3.65V/clanek) nebo rezim AGM kdy je float take 26.8, ale neni vubec faze absrobce, proste se na tom floatu zastavi.

Ted babo rad, kdyz nastavim AGM, tak budu baterie docela dlouho dobijet, protoze pri napeti 3.35V/clanek je asi nabiju naplno, ale rekl bych velmi pomalu, abych to vubec treba za den stacil.

Kdyz dam Flooded, tak je budu pri absorbci rvat na 3.65 coz je o 0.05V vic nez je v datasheetu, konkretne :
Charging voltage: 3.6 ±0.1V Deviation from 3.6V: Possible decrease in capacity &/or cycle life.

a hoodne daleko od idealnich 3,45.

Jake nastyaveni by jste zvolili vy? Jeste me napadlo dat to na Flooded a pomoci vytezovace omezovat napeti na packu na 28V.

Nebo tam dat tech 29.2 a nechat to palit na BMS pri prekroceni napeti clanku?
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod diablo007 » pon úno 04, 2019 11:28 am

Nemá axpert vyloženě programovatelné nabíjení to má jen přednastavené výrobcem?
diablo007
 
Příspěvky: 601
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 34


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pon úno 04, 2019 11:50 am

Ja vim, ale mam.tam nakej divnej FW a v menu reim USE je, ale.polozky pro nastaveni hodnot uz ne.

A kdyz to.chci zkusit nastavit pres WatchPpwer nahlasi to chybu.

Nahral sem.do nej FW z webu ostrovni elektrarny a od ty doby je to takhle rozbity.

Bohuzel na strankach vyrobce jsem zadnej fw nenasel.
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod diablo007 » pon úno 04, 2019 12:09 pm

Jelikož je hw asi stejnej a prodává to mnoho jiných firem pod svou značkou možná by šlo upgrade nahrát od jinych
diablo007
 
Příspěvky: 601
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 34

Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pon úno 04, 2019 12:24 pm

Nikde.sem.prave zadnej FW nenasel. Jen pro 5kW verzi. :-/
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod NOPARasito » pon úno 04, 2019 1:18 pm

dumi píše:Ja vim, ale mam.tam nakej divnej FW a v menu reim USE je, ale.polozky pro nastaveni hodnot uz ne.

A kdyz to.chci zkusit nastavit pres WatchPpwer nahlasi to chybu.

Nahral sem.do nej FW z webu ostrovni elektrarny a od ty doby je to takhle rozbity.

Bohuzel na strankach vyrobce jsem zadnej fw nenasel.

Mas MPPSolar nebo Victron nebo resp.od koho to mas???
______https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ra______
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 805
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 31

Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod mati » pon úno 04, 2019 1:27 pm

To je divný , že to nefunguje.
Jeden Axpert provozuji já a o dva se starám u známých ( ale pluska r.v. 2015-2016 ) , a soft a firmware z ostrovních elektráren funguje.
Dělal jsem upgrade asi 3x a vždy tam nastavení pro USER bylo.
Ze začátku jsem jednou instaloval i verzi jen pro čínu a v tom rozsypaným čaji si myslím to taky bylo - ale neumím číst čínsky tak nastoupil delete.

To vypadá na nekompaktibilní hardware pro Čechy..

M.
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, OGi 100Ah 24V, V6116b 2x201Ah 24V
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city
Reputation: 3

Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pon úno 04, 2019 1:30 pm

Ja totiz nemam verzi PLUS, mozna ze tim ze sem tam nahral FW z ostroivni elektrarny, kde je napsano PLUS sem to rozbil :-D

ale nemam prave jinej, kterej bych tam mohl nahrat :(
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod KubisKV » pon úno 04, 2019 2:46 pm

Ty nase 30A axperty neumi USE ve vyberu baterek. Mam to taky tak.
KubisKV
 
Příspěvky: 121
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko
Reputation: 6

Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pon úno 04, 2019 2:47 pm

ja to tam prave mam, od ty doby co sem tam nahral firmware pro plusko :D jenze sice to tam je, ale nefunguje to :(
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod KubisKV » pon úno 04, 2019 2:55 pm

A kdyz jsi to tam mel uz driv, fungovalo to? Ja mam toho obyc cinskyho s prdlim kondikem 24V 2,4kw 30A a ten to v menu nema. Ve watchpoweru se to zobrazi, ale nejde ulozit. Protoze to ma fungovat az u 24V 60A (plus) nebo u 48V 4 a 5 kw.
Pokud mas manual, je to tam i napsany
KubisKV
 
Příspěvky: 121
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko
Reputation: 6

Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » úte úno 05, 2019 8:33 pm

P. Kolarik mi poslal nejnovejsi firmware, bohuzel to porad neumi. Holt ta starsi verze to nema, prozatim jsem to vyresil tak, ze sem nastavil baterie na flooded a nastavil vytezovac na 27.6V, tim padem pri prekroceni automaticky sezere vsechen vykon navic a tim padem se jiz baterie neprebije. Je to vsak jen docasne reseni.

Zaroven me dneska cekalo nemile prekvapeni rano. Zatim provozuji baterku s LiFePo4 bez balanceru, nechal sem system pres noc jet na Baterku a rano bylo na jednom clanku 2.78V, ostatni meli 3,1V. Tezko rict cim to bylo takhle rozjete, musim udelat dalsi testy jestli jsou tam vadny clanky nebo jak se to stalo. Prozatim sem baterii odpojil, nez budu mit monitoring kazdehlo clanku.

Muze 2.78V na clanek baterii poskodit?

BMS si chci udelat vlastni, a to tak, ze budu do PLC ktere ridi elektrarnu merit kazdy clanek zvlast, Bohuzel modul ktery ma galvanicke oddeleni od napajeni ma 8 vstupu, ale ty maj spolecnou zem. Napadlo me tedy merit napeti mezi clanky, pricemz na druhem jiz namerim 1+2 clanek. a postupne je od sebe odecitat, Bohuzel se mi tim zanese do mereni i ubytky na propojich clanku + nejaka chyba. Musim vyzkouset, jestli to bude mit nejaky vliv. Jak merite vy?

Chystam se diky prechodovym odporum v baterii kompletne prekopat jeji koncepci. Napadlo me jednotlivy sekce pripojit pres medenou chladarskou trubku. Netusim jaky muze mit odpor, ale je to celkem poradnej kus medi. Mela by slouzit primarne k vyrovnavani proudu mezi pralelnimi clanky a prenosu siloviny se ucastnit jen minimalne.

Chci delat bloky 5P ty propojit pomoci 2,5mm2 dratu a ten pripojit na tu medenou trubku. z toho poskladat 8S. pricemz v kazdy sekci bude tech 5P balicku minimalne 10, taze celkove zapojeni 50P8S.

no uvidime co ukaze praxe.
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » čtv úno 07, 2019 10:10 pm

Dneska dorazil bocnik a digitalni Ametr na 100A. Uz je zamontovanej v rozvadeci, meri proud z/do baterie. Bocnik jsem dal mezi menic a pojistku baterie. Takze nula na bocniku odpovida nule systemu.

Ted jeste zbyva vymyslet jak dostat data z bocniku +-100mV oproti nule menice do ridicihe PLC ktery ma s menicem spolecnou nulu a vstup 0-10V, jedem smer je v pohode, ale ten druhy budu muset nejak vymyslet. Mrknu jestli by to neslo nejak vyresit souctovym zesilovacem s OZ, ze bych k tomu napeti z bocniku pricetl nejaky offset, treba 5V a tim padem bych se dostaval na 4,9-5,1V.

Nebo uz to ma nekdo nejak vyreseno?
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » stř bře 13, 2019 7:21 pm

Tak pomalu ale.jiste se to blizi :-)
IMG_20190313_191603.jpeg
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 1


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pát bře 15, 2019 2:45 pm

Merici cast z casti pripravena. Jeste vyvrtat a osadit :-)
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


Re: Dumiho ostruvek

Příspěvekod dumi » pát bře 15, 2019 2:45 pm

IMG_20190315_144435.jpeg
dumi
 
Příspěvky: 366
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 14
 
  • 0


PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Semrush [Bot] a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'