Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon pro 10, 2018 3:51 pm


Podlahové topení na FVE

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PředchozíDalší

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod dumi » čtv říj 11, 2018 6:57 pm

Ja je kupuju v Elfetexu, dodaci lhutu maj asi 3-5 tejdnu, nejvim jak jinde na netu :-/
dumi
 
Příspěvky: 198
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 6
 
  • 0


Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod youda » čtv říj 11, 2018 7:00 pm

Prosím tě, Dumi, řekni mi ještě pár věcí:
- je k tomu i spodek k nacvaknutí na DIN lištu, ideálně s chladičem?
- dáváš před to ještě EMI filtr?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 848
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 152

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod tomas » čtv říj 11, 2018 7:05 pm

Dost dobrý youdo. :yes:
Chladiče na DIN lištu se prodávají zvlášť:
https://www.enika.cz/komponenty_k3/spin ... -ssr_k636/
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1710
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod dumi » čtv říj 11, 2018 7:11 pm

Chladic beru zvlast. Najdu ti typ, az dovecerim :-)

Ten typ.je na din. Ale ja beru max takze je dost dlouhej. Asi by stacil mensi.

Zadnej filtr jsem pred to nedaval. :-)
dumi
 
Příspěvky: 198
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 6
 
  • 0


Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod kodl69 » čtv říj 11, 2018 7:14 pm

Ještě by mě zajímalo, co by tohle SSR řeklo na lichoběžníky místo sinusu, jestli by to fungovalo +- správně, nebo vůbec nebo blbě...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2986
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 206

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod dumi » čtv říj 11, 2018 7:19 pm

To netusim :-/ pripojuju ho na DS. S fve doma sem.ho jeste neresil. Davame ho zakaznikum na FVE pripojeny k DS k spotrebovani prebytku. V podstate s nim.regulujeme na nulovej pretok.
dumi
 
Příspěvky: 198
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 6
 
  • 0


Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod tomas » čtv říj 11, 2018 7:21 pm

Měla by tam být alespoň tlumivka na omezení proudového nárazu di/dt do tyristoru když se nespíná v 0V.
http://elnika.sweb.cz/radia/odrus_reg.gif
Já tam dávám FYG10T5 který jako jediný fitr co jsem našel nemá kondenzátor mezi trlumivkou a SSR a je tedy vhodný pro toto použití.
https://www.tme.eu/cz/details/fyg10t5/o ... qlt-power/
tak to potom například vypadá zapojené s SSR:
viewtopic.php?f=4&t=1948&p=33793&#p32611
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1710
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod rva » čtv říj 11, 2018 7:23 pm

Kdybych programoval spínání topení, tak bych vyšel z toho, jaké je SOC ráno a že večer potřebuji SOC 100%. Z toho mi vyjde potřebný dobíjecí proud do baterie, který bych se měl snažit udržet zapínáním/ vypínáním jednotlivých okruhů. Snad by šlo dosáhnout toho, že po dobu světla by se baterie jenom dobíjely různě velkým proudem a omezilo by se cyklování.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1003
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 96

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod youda » čtv říj 11, 2018 7:43 pm

tomas píše:Dost dobrý youdo. :yes:
Chladiče na DIN lištu se prodávají zvlášť:
https://www.enika.cz/komponenty_k3/spin ... -ssr_k636/


Díky, lichotka vždy potěší ::rolleyes::

Teoreticky by to fungovat mohlo, ale tuším, že to asi nezvládnu dotáhnout do finále. Jako ústupovou cestu jsem si v tedy záloze nechal "Vytěžovač Trochta". Narazil jsem však na problém, že nejsem schopen dát dohromady ani soupisku materiálu, abych si to mohl objednat na Vánoce:

1) GreenBono AKU, verze se vstupem k měření napětí baterie
2) měřící převodník k baterii, 70V na 5V
3) proudový transformátor 3x 50A
4) komunikační kabel
5) 5x stykač
6) 1x SSR pro fázové řízení, s chladičem, na DIN lištu
7) 1x odrušovací EMI filtr 15A

Za Boha nemůžu pochopit, která verze GB hardwaru je ta vhodná. Stačí mi 1f, ale v 1f verzi GB na eshopu je průvlakové trafo a operační zesilovač, což právě ve verzi s měřením napětí baterie naopak být nemá. Tam má být místo toho odpor, transil a vstupní svorka. Možná se má použít 3f verze...jsem z toho jelen.

Pak taky na eshopu nemůžu najít ten měřící DC-DC převodník na DIN lištu, bez kterého se to k 48V baterce připojit nedá. Nebo je to tak, že převodník i správná verze HW se objednává na zakázku?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 848
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 152

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod dumi » čtv říj 11, 2018 7:51 pm

jako chladic pouzivame tohle:
https://www.enika.cz/rhs45b-heatsink-ss ... k-w_z4580/

ale je fakt velkem (10cm hloubka). nevejde se do klasickyho rozvadece :)
dumi
 
Příspěvky: 198
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 6
 
  • 0


Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod tomas » čtv říj 11, 2018 7:59 pm

Ještě to zkus bez toho GreenBona, to tvoje řešení je také velmi zajímavé.
Myslím že pro jednu fázi zapojíš v proudovém transformátoru 3 x 50A jen jeden měřící transformátor. Nebo já jsem ten měřící transformátor kupoval zvlášť, protože do stávajícího rozvaděče ten měřící modul proudu nevešel nebo jsem řešil přepínání priorit mezi více měřícími transformáotry. Je to PT3/Vi 500
http://www.pmec.cz/index.php?page=sensors
+ dva rezistory. Zatěžovací rezistor transformátoru má hodnotu 33R a sériový odpor směrem ke GreenBonu 220R. Tak nemusíš kupovat celý modul se dvěma trafy navíc.
merici_transformator.JPG
PT3/Vi 500 + dva rezistory 33R a 220R
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1710
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod Marcus81 » čtv říj 11, 2018 8:06 pm

ma niekto nieco taketo rozbehane aj na raspberry alebo na arduine? Mne sa tento "youdov" experiment paci, mam tiez tuto istu myslienku ako to prezozdelit do podlahovky...Zatial mi to vsetko spinaju obycajne termostaty, ale mam v plane to potiahnut od termostatov JYTY-O kablom do rozvadzaca kde to bude spinat stykace a potom to rozdelit podobne ako "youda", len este neviem presne ako :roll:
Hybrid 1 kWp 4 x 260Wp Amerisolar, 1 x Victron Energy Multiplus 48/5000, 1x Axpert PIP4048MS, 270 Ah AGM 48V, 1 x MPPT SmartSolar solárny regulátor Victron Energy 150/100-Tr ,zatial vsetko vo výstavbe...
Marcus81
 
Příspěvky: 97
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Bernolákovo, SVK
Reputation: 0

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod willcz » čtv říj 11, 2018 8:15 pm

Podle me je velka skoda ze ta podlahovka nevede rovnou do rozvadece.
Pri tom velkem napeti stringu a podlahovce, by se ty okruhy daly dat do serie pripojit primo na podlahu. bez menice.

Pripadne nedalo by se jeden menic odpojit od baterky a zrusi ten paralelni rezim a dat jej jen na podlahy?
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 181
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 33

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod tomas » čtv říj 11, 2018 8:20 pm

Bez InfiniSolaru by to mělo horší účinnost, protože by to těžko udržel v maximálním bodě výkonu. Navíc v InfiniSolaru přímo spotřebovaná a vyráběná energie vůbec nejde přes měnič napětí, ale jen přes střídač a tedy s účinností >95%.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1710
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod dumi » čtv říj 11, 2018 8:28 pm

To co resi youda by bylo idelani i udelat tak, ze bude jedno SSR rele jehoz vystup bude pripojen na stykace ktere budou spinat jednotlive vetve podlahy. Dale kazda vetev bude mit jeste vlastni stykac pri pripojeni naprimo. Je to pak maximalne flexibilni, muze si vybrat kterou vetev bude krmit jen z casti 9pres ssr0a ostatni dle potreby pustit na primo. Vyhoda je ze mu staci jedno SSR (draha polozka) klasivky spinaci stykace stojej par korun :)
dumi
 
Příspěvky: 198
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm
Reputation: 6
 
  • 0


Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod tomas » čtv říj 11, 2018 8:38 pm

dumi píše:jako chladic pouzivame tohle:
https://www.enika.cz/rhs45b-heatsink-ss ... k-w_z4580/

ale je fakt velkem (10cm hloubka). nevejde se do klasickyho rozvadece :)


Proto dělám vlastní chladiče s hliníkového plechu které se do rozvaděče vlezou.
Nově ten plech budu dávat zezadu rozvodnice a v místech SSR vyříznu do zadní desky rozvodnice otvory. Takže ten plech nebude v rozvaděči, ale bude bude mezi rozvodnicí a stěnou a mezi stěnou a plechem bude malá větrací mezera.
Toto je fázové řízení v jedné fázi s jednofázovou FVE, ovládá to dvě 3f. topná tělesa 6kW + 3kW takže je tam v jedné fázi celkem 6 regulačních stupňů. 3 po 2kW na SSR a zbývající tři po 1kW jsou přímo na relátka GreenBonO, tuším že jsou na 6A, takže je to bez relátek. Pozor, svorkovnice GreenBona je stavěná na maximální fázové napětí 230V, nesmí tam být sdružené 400V, takže kdo chce ovládat 3fáze nebo větší proudy tak musí přes externí relátka nebo stykače.
fazove_rizeni_1faze_On_Grid.JPG
fázové řízení v 1 fázi pro 1 fázovou On-Grid elektrárnu
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1710
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 62

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod youda » čtv říj 11, 2018 8:38 pm

Určitě by šlo jeden měnič dedikovat. Stejně tak není problém propojit okruhy podlahovky v rozvaděči. Ony tam totiž vedou, každý okruh zcela samostatně, jen jsou v nich ještě vřazeny termostaty.
Nicméně mnohem flexibilnější je určitě vyřešit to vytěžování, než dedikovat zdroje. Energii tak bude možno použít právě tam, kde bude zrovna potřeba :) Tedy buď v topení, ve vířivce, nebo ve svářečce. Či ji nacpat do Fiskeru Karma...až třeba jednou bude a dokoupím si další měniče do tandemu a panely :-D

Ono vůbec platí, že třeba zde na fóru oblíbené porovnávání "kolik kdo vyrobí energie" vůbec není o tom, jakou účinnost má měnič a kolik je na střeše panelů. Je to o tom, jak dobrý vytěžovač je použit a jestli existuje možnost jak energii spálit. Jestli to pálení opravdu dává smysl, to už si musí každý zodpovědět sám. Nejlépe na tom budou vždy ongridy bez baterek, které prostě z panelů vytáhnou úplně všechno a nacpou to do černé díry zvané DS.

Já nepotřebuju vytáhnout z panelů každý watt. Těší mne to, že si každé ráno uvařím kafe, nastartuju pračku i myčku, sednu do auta a odjedu. Nemusím se bát, že by to baterka, panely nebo měniče neutáhly. Jsem propstě takovej rozežranej polo-ostrovník. A pokud vyřeším i to topení, tak snad nechám useknout ty hnusný dráty z ČEZu, který mi vedou přes půl pozemku, sedaj na nich holubi a kálejí mi na zaparkovaný auta :lol:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 848
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 152

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod willcz » čtv říj 11, 2018 8:48 pm

Je to presne jak pises. Problem je s tim vytezovanim a toto bez vestecke koule nejde udelat nikdy idealne.
Veskere informace jsou totiz az za menicem a tady mi vykon menice neukazuje kolik sviti, ale jaky je odber.
Kdyby byla informace o tom kolik kW sviti na strechu, tak jde bez problem nastavit vytezovani optimalne.
Budu budu cyklovat baterku, tzn zkouset zvysit odber dokud se neotoci proud. nebo vytezovat malo.

Proto je otazka jestli by nebylo lepsi to brat rovnou pred menicem, mozna I paralelne k jednomu stringu.

Regulovat vykon za menicem asi neni problem, postupne pripinani vetvi a 1-2 pres SSR pro plynule prechody mezi skoky. Sam to tak mam, ale magie je prave kolem toho kolik kdy brat.

Skoda ze z MPPT neleze informace o to jak nad/pod jsme ohledne idealniho bodu. tzn jestli uz omezujeme proud protoze je maly odber, nebo obracene.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 181
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 33

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod youda » čtv říj 11, 2018 8:52 pm

Marcus81 píše:ma niekto nieco taketo rozbehane aj na raspberry alebo na arduine? Mne sa tento "youdov" experiment paci, mam tiez tuto istu myslienku ako to prezozdelit do podlahovky...Zatial mi to vsetko spinaju obycajne termostaty, ale mam v plane to potiahnut od termostatov JYTY-O kablom do rozvadzaca kde to bude spinat stykace a potom to rozdelit podobne ako "youda", len este neviem presne ako :roll:


Marcus81,

pokud to chceš vše řešit sám, bez použití hotových výrobků (WattRouter,GreenBono), tak začni tím, že zkusíš Arduinem spínat sadu několika stykačů. Asi to nepůjde napřímo, takže k Arduinu budeš muset doplnit reléový modul a tímto modulem teprve spínat silové stykače. Pokud mají tvoje okruhy pod 2kW každý, pak bys mohl spínat i napřímo:
39_924.jpg


Pak to bude chtít ještě minimálně měřit napětí baterie. Na Arduinu opět celkem snadné, pomocí odporového děliče:
arduino-digital-voltmeter-diagram.png

Pozor, pro měření 48V AKU budeš muset příslušně zvětšit R1. Ideálně tak aby při 70V bylo na R2 maximální povolené napětí pro IO vstup Arduina. Displej není potřeba, stačí logovat do sériové konzole.

Už jen na základě těchto dvou bloků by mělo jít postavit jednoduchý vytěžovač. Dalším krokem pak může být to doplnění SSR relé, pro spojité řízení jedné ze zátěží (té největší) - řízením této zátěže budeš hledat maximum.
Když tě to chytne, doplníš sadu čidel DS18B20 pro měření teplot, připojíš přes 1-wire. Pak můžeš do algoritmu vytěžování doplnit i přehazování priorit na základě teplot z jednotlivých místností :yes:
Čidla DS18B20 na společné 1-wire sběrnici:
ds18b20-normal-power.jpg
Naposledy upravil youda dne čtv říj 11, 2018 8:56 pm, celkově upraveno 2
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 848
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 152

Re: Podlahové topení na FVE

Příspěvekod kodl69 » čtv říj 11, 2018 8:55 pm

To Tomas:
S těmi otvory do rozvodnice bych byl opatrnější:
1.) krytí - mělo by být dodrženo ze všech stran, i zezadu.
2.) rozvodnice ve dvojité izolaci - stěnou nesmí procházet kov, proto jsou v balení s rozvodnicí ty krytky na připevňovací šrouby. Jestli to někdo moc chce, najdu mu přímo odkaz na ČSN.
3.) výrobce rozvodnice udává maximální možnou tepelnou ztrátu z přístrojů a vodičů v rozvodnici, na což se odvolává jak norma pro rozvaděče v části "ověření návrhu", tak v norma pro "úplné kryty" - čti rozvodnice.

Takže řešení je rozvodnice plechová, uzemněná, a pak může být celá zadní stěna žebrovaná, a nebo zrovna skříňka z hliníku, dá se to taky pořídit. Možná už plechová bedna by stačila na chlazení těch relátek, případně s drobnou odpomocí kousku hliníku. Ostatně na dřevě je možnost oddálené montáže, což odvod tepla taky výrazně zlepší, oproti podložení 1cm cetris deskou, která celkem obstojně tepelně izoluje, a co teprve dřevo pod ní.
V tomhle oboru je už dávno všechno vymyšlený, vyrábí se to a prodává, akorát je naše tradice něco bastlit - to můžu v omezené míře sám pro sebe doma (na to pamatuje trestní zákoník pojmem obecné ohrožení) ale pro zákazníka musím vždy použít řešení, které kompletně odpovídá platným normám. A kolik to bude stát je další věc, ale určitě to není o tom, že on to chce mít co nejlevnější, nebo ještě hůř, já na tom "ušetřím" a víc vydělám. Pouze do prvního průšvihu.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2986
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 206

PředchozíDalší

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
Reputation System ©'